• Nem Talált Eredményt

Ábel Ildikó

2. Anyag és módszer

szőlőfajták ültetvényeinek területében jelentkezik, amely 18,6 %-kal csökkent, de a kékszőlők termőfelülete is 5,8 %-kal redukálódott.

Annak okán Magyarország szőlő termőterülete drasztikusan lecsökkent az utóbbi közel húsz évben, illetve az ültetvények magas aránya elöregedett, ezért fontos, hogy ösztönözzék a szőlőtelepítéseket. A mezőgazdaság és ezen belül a szőlő és bortermelés versenyképességének növelése a korszerű technológiák alkalmazását igényli, amit fékez az élőmunka-erő alacsony ára, a fekete és a szürke foglalkoztatás, valamint a tőkehiány. [4] Szerencsére a döntéshozók felismerték ezt, és különböző módon próbálják ösztönzni a szőlőtelepítési kedvet.

Mindezek tükrében munkánk során 1 hektár nagyságú szőlőültetvényre vonatkozóan végeztünk gazdasági számításokat. Választ kerestünk arra, a kérdésre, hogy 1 hektár cserszegi fűszeres szőlő telepítése milyen költségekkel jár, illetve számba vettük az ezzel kapcsolatosan rendelkezésre álló támogatásokat. Összességében tehát célunk volt az, hogy egy majdani termelőnek gazdasági jellegű képet nyújtsunk a szőlő telepítésének vonatkozásában.

Kutatásunk fókuszában Magyarország legnagyobb termőterülettel rendelkező borvidéke, a Kunsági borvidék áll. Kiemelendő továbbá, hogy a Kunsági borvidék - a maga nemében európai szinten – egyedülálló, hiszen a talaj magas, 80 % feletti kvarctartalma miatt gyökeres európai szőlődugvánnyal is telepíthető a szőlő a filoxéria-immunitás miatt.

A Kunsági borvidék rendelkezik a legsokoldalúbb fajtaszerkezettel. Magyarország borvidékei közül egyedülálló módon, a Kunsági borvidéken jelentős a rezisztens szőlőfajta-használat is, hiszen a vezető fajták közé tartozik a Bianca és az Aletta. Megemlítendő azonban a kutatásunkban szereplő fajta, a Cserszegi fűszeres is, mely termőterületét tekintve az országban már a második helyen áll.

2. Anyag és módszer

1. táblázat: Kutatás alapadatai

Fajta Cserszegi fűszeres

Terület 1 hektár

Fajtaválasztásunk a Cserszegi fűszeresre esett. Ennek több oka is van, az egyik, hogy büszkék vagyunk a Georgikonon elért szőlőnemesítési eredményekre, valamint rendkívül nagy sikereket tudhat maga mögött a fajta. Mivel a szőlőtelepítés egy igazán idő és tőkeigényes befektetés,

fiatalok körében is egyre inkább keresettnek mutatkozik. Számításinkat 1 hektár nagyságú területre végeztük el, a könnyebb áttekinthetőség érdekében. Az oltvány árát több árajánlat összevetése alapján 270 Ft/db értéken kalkuláltuk. A sortávolságot 2,3 méterre, a tőtávolságot 1 méterre terveztük. A szőlőtermesztés egy igazán kézimunkaerő igényes ágazat, ezért munkánk során bérköltséggel is kalkulálnunk kellett, melynek alapja az aktuális minimálbér:

794 Ft/óra. A mezőgazdaság minden ágazata, így a szőlőtermesztés is rendkívül kockázatos tevékenység. Tovább nehezíti a termelést a kiszámíthatatlan környezeti hatások mellett a különböző kórokozók, kártevők. Szintén negatív tényezőként hat a gazdálkodásra a mezőgazdaságban kialakult munkaerőhiány is.

3. Eredmények

A vizsgálat során három csoportra osztva kalkuláltuk a beruházás bekerülési értékét, melyet az alábbi táblázat alapján szeretnénk szemléltetni.

2. táblázat: A beruházás tételes költségei, Ft

Trágyázás 282 000

A beruházási költségek jelentős része az első évben merül fel, így hosszabb ideig van lekötve befektetésünk anélkül, hogy jövedelmet hozna. A beruházási költségek összetételét vizsgálva elmondható, hogy a legmagasabb hányadot, közel 40%-ot a támrendszerre fordított összeg teszi ki. A telepítés és az ápolás költséghányada 30% körül alakul, míg az előkészítés költségei 10

% alatt maradnak.

A vizsgálat során három csoportra osztva kalkuláltuk a beruházás bekerülési értékét. Első csoportba az előkészítés költségei tartoztak. Talaj előkészítés folyamata magába foglalja a szerves- illetve műtrágyázást, de a szántást és a forgatást is ebbe a csoportba soroltuk. Második költségcsoportba a támrendszer költségei tartozik úgy, mint a támberendezés anyaga valamint a tartópálcák, illetve a huzal költsége. A harmadik csoportba pedig a telepítés költségeit foglaltuk össze. Külön számoltuk az évenkénti ápolás költségeit, amit az első négy évben azonosnak vettünk.

A tápanyag-utánpótlás az előkészítés költségeinek több mint 40 %-át teszi ki (2. táblázat). A talaj-előkészítés munkái további 40 %-ot jelentenek az előkészítés összköltségéből. A támrendszer teljes beruházásának közel 70 %-át a támberendezés anyaga teszi ki, ami 1.644.000 forintot jelent. A telepítés költségeinek közel 80 %-át teszi ki az oltvány megvásárlása. Az oltvány árát 270 forintos darabárral számítottuk, oltvány mennyiségét 1 hektár nagyságú területhez vettük figyelembe munkánk során.

Tételesen feltüntettük azokat a tényezőket, (3. táblázatban) amiket az ápolás költségeinek összesítésekor kell megjegyeznünk. Az ápolás költségei minden évben felmerülnek, ezt az összeget 604.000 forinttal kalkuláltuk, már az első évtől kezdődően. Növényvédőszer összegét 200.000 forinttal számítottuk, ez az összeg magába foglalja az év során felmerülő szükséges növényvédőszerekre fordított költségeket. Az ápolás összköltségeit tekintve megállapíthatjuk, hogy a kézimunkára fordított összeg jelentős. Az ápolásra fordított teljes összeg költségei, közel 10 %-át jelenti a teljes beruházásnak.

3. táblázat: Az ápolás tételes költségei, Ft Növényvédőszer 200 000

Ápolás kézi 239 000

Ápolás gépi 65 000

Tápanyag utánpótlás 100 000 Ápolás költségei összesen 604 000 Forrás: saját számítás

4.Támogatási lehetőségek

Az ültetvény későbbi megtérülés idejét nagymértékben befolyásolják a telepítési tényezők.

Ezért már a kezdeti időszakban fontos a költségek minimalizálása, számtásaink során mi is erre törekedtünk. A szőlőtelepítés igen tőkeigényes és ennek előteremtése egy fiatal, kezdő gazdálkodó számára nehézséget jelenthet. A saját forrás szükséglet csökkentésére több lehetőség is adott. Egyrészt idegen tőke bevonása hitel formájában, ennek azonban jelentős kamatköltsége van, amely tovább növeli a telepítési költségeket. Másik lehetőség tőke bevonására a rendelkezésre álló mezőgazdasági és pályázati támogatások igénybevétele, amelyeket a következőkben ismertetni is szeretnénk. A fentiekben említettek alapján a beruházás összege 4.808.000 forintot jelent, amihez még hozzá adódik az ápolás költsége, ami 604.000 forintot tesz ki. A nagy tőkét igénylő beruházás terheit csökkenthetik a pályázatok. A rendelkezésre álló pályázatokat az alábbiakban szeretnénk részletezni. Fontos azonban megemlítenünk, hogy a feltüntetett pályázatok közül a telepítési támogatás és a szerkezet átalakítási támogatás összege együttesen ugyan azon területre nem vehető igénybe.

4. táblázat: Potenciális támogatási lehetőségek, Ft támogatások adta bevételi lehetőségek nagyban hozzájárulnak a versenyképes termeléshez.

Napjainkban egyre elterjedtebb lehetőség a pályakezdő gazdálkodók körében a Fiatal gazda pályázat. Ez egy vissza nem térítendő támogatás. A pályázat benyújtása online történik, egy ingyenes felületen, tehát lehetősége van minden pályázónak saját maga által kitöltött felületen elnyerni a pályázati összeget. Tapasztalataink szerint ritka, ha valaki saját maga nyújtja be a pályázatot, valószínűleg a biztos siker érdekében bízzák inkább egy nagyobb tapasztalattal rendelkező, profi szakemberre. Számtalan pályázatíró cég hirdeti magát és várja ügyfeleit, ahol leggyakoribb fizetési mód a sikerdíj. A sikerdíj azt jelenti, hogy az ügyfélnek nem kell a szolgáltatásért előre fizetni, csak abban az esetben, ha nyer a pályázat, ebben az esetben általában az elnyert összeg 3-5 %-át kell kifizetni. Fiatal gazda pályázati keret 37,7 milliárd forint volt 2015-ben. Ebben az évben azonban háromszoros túljelentkezés volt erre az összegre.

A feltételek között szerepelt, hogy a jelentkező 18-40 év közötti, helyben lakó, magyar állampolgár, valamint mezőgazdasági végzettséggel rendelkező személy legyen. A korábbi évekkel ellentétben napjainkban már azon fiatal gazdák is pályázhatnak, akik már rendelkeznek bizonyos üzemmérettel.

Jelenleg a pályázat benyújtásához 6000 euró STÉ (Standard Termelési Érték) szükséges a felső határ pedig 25.000 euró STÉ. Nem kizáró ok, ha valaki már hívott le más pályázati összeget. A pályázat elnyeréséhez előnyt jelent, ha 1000 fő alatti településen folyik a gazdálkodás, ökológiai gazdálkodás, valamint a foglalkoztatás növelése. [5]

4.2 Szőlőkivágási és telepítési támogatás

A szőlőkivágási és telepítési pályázat célja, hogy a gazdák lehetőséget kapjanak arra, hogy felhagyjanak mezőgazdasági tevékenységükkel, vagy ültetvényeiket megfiatalítsák. Ez egy vissza nem térítendő támogatási forma. 2016. január 1-jétől úgy változott az uniós szőlőtelepítési szabályzás, hogy az új telepítéseket nem lehet az uniós borpiaci programból támogatni. A tagállamok pedig csak a szőlőterületük egy százaléknak erejéig telepíthetnek új ültetvényt. Ez Magyarországon 2016-ban 642 hektárt jelentett. A telepítési engedélyeket április1-30.-a között lehet igényelni, közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. A 2016-os évben csupán 50 hektár új szőlőültetvény telepítésére kértek engedélyt. Ez a szám önmagában

megtévesztő lehet, mivel 2015-ben mindenki beváltotta a korábban megszerzett, de az új szabályozás miatt megszűnő újratelepítési engedélyt. Szakértők szerint elképzelhető, hogy idén 642 hektárt is meghaladja az igénylések száma, de e téren szkeptikusak. Vannak, akik úgy vélik 400-500 hektár új ültetvény keletkezése is nagy siker lenne. [6]

Pályázat igénybevételének, feltételeinek rövid ismertetése:(2015/16): A hegybíró hatósági bizonyítványa alapján igazolható, hogy ő a szőlő terület használója. A kérelem beadását megelőző évben a terület teljes nagyságára szüreti jelentést kell benyújtani.

Kizáró ok lehet továbbá az is, ha már korábbi évek során (10 borpiaci éven belül) telepítési támogatást nyert. Amennyiben a kivágást már megkezdték az adott területen vagy a terület szőlő termőhelyi kataszterbe nem sorolták be szinténmegvonást eredményezhet. Fontos továbbá az is, hogy a pályázatra benyújtandó terület borszőlőfajtával legyen beültetve, ellenkező esetben eredménytelen pályázatot vonhat maga után. [7]

4.3 Területalapú támogatás

Területalapú támogatásra évente 400 milliárd összeg folyik ki a gazdákhoz. A Területalapú támogatás az érvényes földhasználót illeti. Érvényes földhasználónak az tekinthető, akit a földhivatal annak jegyez be. Ez a támogatás azt illeti, aki a területet műveli. Terület alapú támogatást 2 rész tesz ki, SAPS valamint a zöldítési program. Ez két külön összeget jelent, két külön megítélés szükséges az összeg elnyeréséhez. Egy gazdálkodó 1037 hektárig kaphat teljes mértékű támogatást, azaz eddig a határig jogosult mind a 2 rész összegére. 1037-1200 ha között (5 %-os mérsékléssel) jogosult, amennyiben eleget tesz a zöldítésnek az egész területre kaphatja a gazdálkodó. 1200 hektáron vagy ezt meghaladó területen gazdálkodók nem jogosultak a SAPS rész által nyújtott összegre. 2016-ban a támogatható terület 4,9 millió hektár, az október 17-től hektáronkénti kifizethető előleg mértéke legfeljebb 14.722 forint, írja az agrotrend.hu honlapja. Megközelítőleg 70-71 ezer forint körüli összegre tehető, ami a gazdákat illetheti éves szinten hektáronként. Április eleje és május közepe között lehet a gazdálkodónak benyújtania e támogatásra való igényét, ebben a falugazdász segítséget tud nyújtani, díjtalanul. Ez az összeg némileg évente eltérő lehet, az euró árfolyamától függően. [8] [9]

5. Következtetések és javaslatok

Véleményünk szerint a szőlőtermesztés egy igazán idő- és tőkeigényes befektetés, ezért a pályázatoknak rendkívül nagy jelentőségük van. Fiatal, pályakezdő gazdálkodóként különösen megterhelő lehet egy ilyen, ehhez hasonló mértékű beruházás. A szántóföldi kultúrákhoz képest hosszabb megtérülési időre számíthatunk. Az ültetvény megtérülési idejét nagyban befolyásolják a telepítési tényezők. Az oltványok beszerzése és a támrendszer kiépítése ezt nagyban befolyásolja, ugyanakkor nem feledkezhetünk meg, a szántóföld megszerzésének nehézségeiről sem. Modellünk készítése során, a támrendszer kiépítésére faoszlopokat használtunk, ennek oka az olcsóbb technológiai megoldásra való törekedés. A későbbi megtérülés során, már a kezdeti szakaszban kiadott költségek nagy szerepet játszanak, ezért már ebben az időszakban is nagyon oda kell erre figyelni. A növényvédelem, valamint a