• Nem Talált Eredményt

A versenyképességi és a fizetésimérleg-válság és kezelése

4. A válságkezelés egyéb területei

4.4. A versenyképességi és a fizetésimérleg-válság és kezelése

A Gazdasági és Monetáris Unió különféle gazdasági fejlettségi szintű és szerkezetű, de politikai szempontból szuverén országokat egyesít közös jegybank és monetáris politika alatt. Ez a világ gazdaságtörténetében példa nélküli konstrukció, mert az Európai Köz-ponti Bank mögött nem egyetlen kormány van, hanem a 17 GMU-tagállam 17 kormá-nya. Az egységes kormány hiányából következik, hogy nincs a nemzetállamihoz hason-ló méretű és funkciójú hiteles közös költségvetés, egységes likvid állampapírpiac és in-tegrációs szintű gazdaságpolitika, ami alátámasztaná a közös monetáris politikát.

A világgazdaság nagyobb zavaroktól mentes fejlődési szakaszában a pénzügyi piac mé-retének és likviditásának emelkedésével az euró bevezetése egyrészt hozzájárult a nomi-nális és a reálkamatlábak (az inflációs rátával korrigált nominomi-nális kamatlábak) mérsék-lődéséhez. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy a GMU-tagállamok reálkamatlábai a németekéihez közeledtek. Másrészt a tagállamok kamatlábai egymáshoz is közeledtek, azaz konvergáltak. A konvergencia nemcsak az állampapírok hozamaira, hanem a banki kamatlábakra is kiterjedt.

Az utóbbi négy-öt év fejleményei alapján a Gazdasági és Monetáris Unió intézmény-rendszerének és gazdasági szerkezetének lényeges hiányosságai kapcsolódnak a monetá-ris politikához, azon belül az Európai Központi Bank referencia-kamatlábához, il-letve a GMU-tagállamok arra történő reagálásához. Ezeket a hiányosságokat a glo-bális pénzügyi és gazdasági válság felszínre hozta, illetve elmélyítette.

202 A szuverén adósságválság szempontjából a puha költségvetési korlát olyan dinamikus elköte-leződési probléma, ahol a támogató intézmény, leggyakrabban az állam, „képtelen elkötelezni magát arra, hogy az eredeti összegen felül ne adjon további hitelt a költségvetési korlátos szerve-zetnek”. (Kornai János – Eric Maskin – Gérard Roland: A puha költségvetési korlát I.” Közgaz-dasági Szemle, 2004., 51. évf., 7-8: szám, 2004. július-augusztus, 778. o.) „Ez az alapvető prob-léma látható a különféle kimentések mögött, legyen szó bankokról, önkormányzatokról, nonpro-fit intézményekről vagy országokról.” (Kornai János – Eric Maskin – Gérard Roland: A puha költségvetési korlát II. Közgazdasági Szemle, 51. évf., 9. szám, 2004. szeptember, 611-613. o.) Idézi: Győrffy Dóra: Válság és válságkezelés Görögországban. (A puha költségvetési korlát sze-repe a gazdasági összeomlásban) Közgazdasági Szemle, LXI. évf., 2014. január, 28-29. o.

A GMU fennállása alatt az Európai Központi Bank inflációs célkitűzése (nulla és 2 százalék közötti harmonizált fogyasztói árindex, hosszabb ideje közelebb a sáv felső széléhez) és az annak érvényre juttatásához megállapított referencia-kamatláb, amely az egész Gazdasági és Monetáris Unióra vonatkozik, nem vette, a dolog természetéből adódóan nem is vehette figyelembe az átlagtól való eltéréseket, az egyes tagállamok sa-játosságait. Végül is az EKB egyébként alapszabályából adódó monetáris politikája egy olyan ország adottságainak felelt meg, amely a valóságban nem létezik.203 Kicsit árnyal-tabban: mivel a GMU-n belüli átlagos gazdasági körülményeket nagymértékben befo-lyásolják a legnagyobb tagállam viszonyai, ezért az EKB a kamatláb-politikáját szük-ségképpen jelentős mértékben igazította a Németországban kialakult gazdasági feltéte-lekhez.

Az Európai Központi Bank differenciálatlan, minden tagállamra sajátosságaiktól függet-lenül ugyanolyan feltételeket szabó monetáris politikája (és a kamatlábak konvergen-ciája) túlzott ciklikus különbségekhez és egyensúlyhiányokhoz vezetett. Ennek köz-vetlen oka az volt, hogy az optimális valutaövezet hiánya miatt számottevőek voltak a GMU-tagállamok közötti strukturális és ciklikus divergenciák. Ha a gazdasági növe-kedési ütemek és az inflációs ráták széttartanak, akkor ezt a folyamatot erősíti az EKB minden tagállamra vonatkozó egységes kamatlába. A gazdasági hatásokat tekintve az üzleti hitelkamatok, illetve a betéti kamatok a mérvadók. (Természetesen a tagállami gazdaságpolitikák szerepe sem volt elhanyagolható, sőt kiemelkedőnek bizonyult, mi-ként később részletesebben lesz szó róla.) Márpedig a GMU-t megalapításától kezdve a gazdasági növekedési ütemek és az inflációs ráták tagállamok közötti divergenciája jel-lemezte.204 Mindez a közös monetáris politika aszimmetrikus prociklikus hatásának, egyfajta aszimmetrikus belső sokknak tekinthető. Miként a későbbiekből kitűnik, az aszimmetrikus belső sokkokat a GMU-tagállamok nem tudták kizárólag saját maguk ki-küszöbölni vagy legalábbis tompítani, aminek az egész euróövezetre kiható következ-ményei lettek.

Azokban a GMU-tagországokban, ahol a belföldi kereslet gyenge és az infláció alacsony volt, magas reálkamatlábak alakultak ki és állandósultak. Ez például Németországban már deflációs nyomáshoz vezetett. Ezt a német kormány nem kívánta expanzív fiskális politikával ellensúlyozni, főleg azért, mert az ellentmondott volna a Stabilitási és Növe-kedési Paktum rendelkezéseinek. A GMU földrajzi perifériájának országaiban viszont, ahol a belföldi kereslet élénk, a gazdasági növekedés gyors, a bérdinamika és az infláció magas volt, ennek az ellenkezője érvényesült, azaz negatív reálkamatlábak voltak jel-lemzők (lásd az F1., F2. és F3. táblázatot a 9.1. függelékben). A negatív reálkamatlábak pedig maguk is táplálták a konjunktúrát. A GMU egészére vonatkozó egységes kamatláb miatt a gazdasági növekedés üteme magasabb volt a konjunktúraciklus felfelé ívelő

203 Tomasso Padoa-Schioppa Group: i. mű, 15. o.

204 Tommaso Padoa-Schioppa Group i. mű, 16. o.

kaszában lévő országokban, a recesszió súlyosabb volt a dekonjunktúrában lévő orszá-gokban, mint akkor, ha nem lett volna monetáris unió.205

A válságot megelőző konjunktúra éveiben az alacsony, illetve negatív reálkamatlábak, a felelőtlen bérpolitika és a rossz (például a valós tartós ingatlanpiaci kereslettel, a vissza-fizetési kockázatokkal nem számoló) hitelkihelyezések miatt a GMU-átlagnál szisztema-tikusan gyorsabban emelkedtek az árak és a bérek Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban, illetve bizonyos mértékben Írországban. Ennek eredményeként nagymértékben gyengült ezen országok relatív nemzetközi ár- és bér-költség-versenyképessége. Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban a béreket központilag állapítják meg úgy, hogy kevés figyelmet fordítanak az egyes ipar-ágak és vállalatok közötti termelékenységi különbségekre.

Az Eurostat adatai szerint az euró bevezetésétől, azaz 1997-től 2010-ig a termékegy-ségre jutó munkaerőköltség 30 százalékkal nőtt Olaszországban, 35 százalékkal Spa-nyolországban és 42 százalékkal Görögországban, míg mindössze 7 százalékkal Néme-tországban (v. ö. F3. táblázat a 9.1. függelékben). Ugyanakkor a termelékenység dina-mikájában kis különbségek voltak. A németországi 1 százalékkal szemben Görögor-szágban 0,7 százalékkal emelkedett a termelékenység éves átlagban. Összességében Németországban és Ausztriában volt összhangban a reálkeresetek és a termelékenység növekedési üteme, a periféria országaiban a termelékenységet meghaladó mértékű reál-kereset-emelkedésre került sor. A közös pénz használata nem akadályozta meg a belső reálárfolyam (az iparcikkek és szolgáltatások versenytársakhoz viszonyított relatív árá-nak hányadosa) felértékelődését.

Mindez a relatív nemzetközi versenyképesség romlását idézte elő, ami egy idő után a szuverén adósságválság hatására versenyképességi válságban csapódott le. Mivel a GMU-tagországok nagy részében a nemzeti valuta euróval szembeni visszavonhatatla-nul és végérvényesen rögzített konverziós rátáját megfelelően választották meg, ezért a jelzett divergenciák a nemzetközi versenyképességben csak hosszabb idő alatt jutottak érvényre. Az árfolyam-megállapítás alól Portugália volt az egyik leglényegesebb kivé-tel, az ország becslések szerint mintegy 10 százalékkal felülértékelt árfolyamon lépett be a GMU-ba. A dél-európai országok csak defláció (az ár- és bérszínvonal csökkenése) árán, vagy legalábbis alacsony reálbér-dinamika és az adórendszer átstrukturálása mel-lett tudták volna korábbi versenyképességüket helyreállítani. A bérek erőteljesebb visz-szafogása ugyanakkor a termelékenység alakulását is hátrányosan érinti. Ilyen körülmé-nyek között az új egyensúly alacsonyabb szinten, a GDP csökkenése és a munkanélküli-ség emelkedése mellett jöhetett volna létre.

Ennek az alkalmazkodásnak az eredményei egyrészt hosszabb idő alatt jelentkeznek (ha egyáltalán), másrészt az ezzel együtt járó recesszió vagy stagnálás vagy lassú növekedés a kedvezményezett országokban elviselhetetlen politikai és társadalmi feszültségeket idézne elő. E forgatókönyv lényeges kockázata lehet a gyengébb bankok tömeges

205 Paul De Grauwe: Design Failures in the Eurozone: Can they be fixed? London School of Economics ’Europe in Question’ Discussion Paper Series, No. 57/2013, February, 2013., 7. o.

Elérhető: http://www2.lse.ac.uk/europeanInstitute/LEQS/LEQSPaper57.pdf

je, illetve egyes GMU-tagállamok államcsődje. A Goldman Sachs számításai szerint fenntartható külső pozíció eléréséhez 2012-höz képest Portugáliának 35 százalékos, Gö-rögországnak 30 százalékos, Spanyolországnak 20 százalékos, Olaszországnak 10-15 százalékos reálleértékelődésre lenne szüksége, míg Írország versenyképesnek volt te-kinthető. Ezzel párhuzamosan a folyó fizetési mérlegtöbbletekkel rendelkező mag-országokban reálfelértékelődésre lenne szükség. A GMU-ban 2 százalékos éves infláci-ót, a jelenleg versenyképtelen országokban 0 százalékos inflációt feltételezve az alkal-mazkodás Portugáliában és Görögországban 15 évet, Spanyolországban 10 évet, Olasz-országban pedig 10-15 évet venne igénybe.206 A recesszió a „donor” vagy hitelező or-szágokat is hátrányosan érintené.

Elvileg elképzelhető az alkalmazkodás úgy is, hogy a termelékenységnövekedés üteme a dél-európai országokban tartósan magasabb, mint az EU központi és északi tagállamai-ban, azok közül is mindenekelőtt Németországtagállamai-ban, miközben az utóbbi országcsoportban a bérdinamika meghaladja a dél-európait. Ez a forgatókönyv kisebb terheket róna a dél-európai tagállamok munkavállalóira. Az elképzelés gyengesége az, hogy a jelenlegi feltételek között nem látni a termelékenység erőteljes növekedésének forrásait Dél-Európában.

Mindebből levonható az a következtetés is, hogy a versenyképességi válság tükrében az európai uniós intézményeknek nem annyira a specifikus monetáris és fiskális célok kitű-zéséhez kellene ragaszkodniuk, hanem a versenyképesség fokozására kellene kon-centrálniuk. A relatív költség-versenyképesség javítása érdekében többek között szaba-dabb bértárgyalásokat kellene előmozdítaniuk a munkaerőpiac rugalmasságának javítása véget. Ehhez kapcsolódik a határozatlan időre szóló munkahely-garanciák megszünteté-se, amire például Mario Monti akkori olasz miniszterelnök törekedett 2012-ben.

A dél-európai országok versenyképességi problémáihoz nem csekély mértékben járult hozzá az Európai Unió bővülése is. A közép-, kelet- és dél-európai országok csatlako-zása az EU-hoz ugyanis a régi dél-európai tagállamoktól és Írországtól divergáló irány-zatokat erősített az áru- és tőkeáramlásokban. Az új tagállamok vonzóbb kereskedelmi és működőtőke-befektetési célpontoknak bizonyultak a versenyképesebb régi tagország-ok (Németország, Ausztria és Hollandia) számára, mint az EU földrajzi perifériája.

Ugyanakkor sem Írország, sem a dél-európai országok nem tudták kihasználni az EU bővüléséből adódó pótlólagos kereskedelemfejlesztési, befektetési és egyéb üzleti lehe-tőségeket.

Az adott gazdasági környezethez képest alacsony nominális és negatív reálkamatlábak a GMU perifériáján ösztönözték a hitelfelvételt, ezzel a beruházásokat, táplálták az építő-ipari konjunktúrát, illetve ehhez kapcsolódva a hitel- és ingatlanpiaci buborékokat, ezáltal erősítették a konjunktúraciklust. A periféria országaiban a csökkenő kamatlábak nem az egyensúlyi alkalmazkodást segítették, hanem eszközár-buborékokhoz, ezeken keresztül válsághoz vezettek. A hitelezés és a tőkebeáramlás célpontja nem a nemzet-gazdasági szintű termelékenység alakulása szempontjából kulcsfontosságú feldolgozó-ipar volt, hanem egyes, a belső piaci orientációjú szektorokhoz (építőfeldolgozó-ipar,

206 Idézi: Martin Wolf: Why the Bundesbank is wrong? Financial Times, 2012. április 11., 9. o.

tor stb.), illetve az áruk és szolgáltatások importjához kapcsolódott. Mindez a magán-szektor és az állam adósságainak a felhalmozódásához, a külső körülmények megválto-zásával egy kritikus ponton túl magán- és szuverénadósságválsághoz vezetett. A szu-verén adóssághoz képest a magánszféra adósságai Írországban és Spanyolországban vol-tak igen magasak. A szuverén adósságválság Görögországot, Portugáliát és kisebb mér-tékben Olaszországot jellemezte.

A magán- és a közszféra eladósodásában szerepet játszott egyrészt a határokon átnyúló tőkeáramlás, másrészt az egész GMU-ra kiterjedő alacsony kamatláb-színvonal. A libe-ralizált tőkeforgalom lehetővé tette az államháztartás, illetve a magánszféra külföldi hi-telekből történő finanszírozását. Az alacsony kamatláb-színvonal oka az volt, hogy a GMU létrehozása idején és működésének első éveiben világméretekben igen nagy volt a megtakarítás és ezáltal a hitelkínálat, továbbá ettől elválaszthatatlanul alacsony volt a hi-telkockázat. Miként az USA-ban az alacsony képzettségű és jövedelmű foglalkoztatottak alacsony kamatláb mellett jutottak jelzálogkölcsönhöz, úgy a GMU földrajzi perifériáján elhelyezkedő országok kormányai is alacsony költséggel vettek fel hitelt a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. A folyamat akkor vált kritikussá, amikor a globális pénzügyi válság, azon belül később a szuverén adósságválság egy szakaszában (2008 szeptembe-rében a Lehman Brothers amerikai befektetési bank csődjével összefüggésben) a magán-tőke-beáramlás hirtelen leállt, ami a hitelezés megszűnésével járt együtt, és pénzügyi válságot idézett elő.207 A rést részben hivatalos pénzügyi források különféle formái pó-tolták.

A GMU földrajzi perifériájának tagállamait fenyegető államadósság-válság legalább annyira az euró sikerének a következménye, mint amennyire közrejátszottak benne annak hibái. Az eurót a korábbi hazai valutákhoz képest kedvezőbb adósságfinanszíro-zási eszköznek szánták, ezt a funkciót teljesítette. A GMU sikere az egyébként régóta esedékes államháztartási reformok végrehajtását is késleltette. Ez leginkább abban jutott kifejezésre, hogy egyes dél-európai országok (elsősorban Görögország, Portugália és Olaszország) hosszú időn keresztül alacsony vagy egyenesen negatív reálkamatláb mellett tudták finanszírozni államháztartási hiányukat és államadósságukat. (Az integ-rált állampapírpiacokon nincs akadálya annak, hogy az egyes GMU-tagállamok állam-papírjaik kockázatát vagy annak egy részét a határon túlra helyezzék.208)

A dél-európai országok, köztük Görögország például hosszú időn keresztül közel ugya-nolyan kamatláb mellett tudott pénzügyi forrásokat bevonni államháztartása finanszíro-zásához, mint Németország. Ez azt is jelentette, hogy az állampapír-piacok szereplői a gazdasági fundamentumokban meglévő különbségek ellenére alig tekintették kockázato-sabbnak a periféria országainak államadósságát, mint a németet. A piaci szereplők

207 Silvia Merler and Jean Pisany-Ferry: Sudden stops in the euro area. Bruegel Policy Contribution, Issue 2012/6, March 2012., pp. 16. Elérhető:

http://www.bruegel.org/publications/publication-detail/publication/718-sudden-stops-in-the-euro-area/

208 A BIS adatai szerint a GMU tagállamaiban bejegyzett bankok portfóliójában 2009. végén 1579 milliárd euró értékű görög, ír, portugál és spanyol állampapír volt. A francia és német ban-kok részesedése 61 százalék volt.

fektetési döntéseikben a kimentést tiltó klauzulát is figyelmen kívül hagyták. Annak el-lenére, hogy nincs adóbeszedési jogkörrel rendelkező erős központi kormányzat, amely helytállna a tagállamok adósságaiért, a gazdasági szereplők gyakorlatilag föderális ál-lamnak tekintették a Gazdasági és Monetáris Uniót, ahol az egyes tartományok vagy szövetségi államok közötti tőkeáramlásoknak nincs jelentősége, gyakran még statisztikát sem készítenek róluk.209

A GMU-tagállamok államadósságának a szuverén adósságválság kezdetéig nem volt hi-telkockázata. Emiatt magas adósságállomány halmozódhatott fel részben olyan pénz-nemben, amelyet nem az egyes tagállamok saját jegybankjai bocsáthatnak ki. A Gazda-sági és Monetáris Unió tagállamai olyan jellegű adósságproblémával kellett, hogy szembenézzenek, mint a felzárkózó országok, azzal a különbséggel, hogy adósságállo-mányuk sokkal magasabb.

A GMU létrehozása előtt a nagy államháztartási hiány rendszerint a kamatlábak emelkedéséhez vagy a nemzeti valuta leértékelődéséhez vezetett. Ezek a piaci fejlemé-nyek automatikusan jelezték, hogy az érintett országoknak célszerű csökkenteniük az eladósodást. Az euróövezet létrejöttével egyrészt megszűnt ez az automatikus piaci jel-zés, másrészt a kamatlábak csökkenése, illetve konvergenciája miatt a hitelfelvétel költ-ségei nem vagy csak kismértékben emelkedtek. A vázolt tényezők elkényelmesítették a gazdaságpolitikát, azon belül a fiskális politikát, és ellenérdekeltséget teremtettek a szerkezeti reformokkal szemben. Amikor a pénz- és tőkepiaci szereplők 2010 elején fel-ismerték azt a tévedést, hogy egyformán biztonságosnak vagy kockázatmentesnek tekin-tették az összes GMU-tagállamot, Görögország, Spanyolország és Olaszország állampa-pírjainak hozamai, ezeken keresztül szuverén adóssága elkezdett emelkedni, aminek nyomán megrendült ezen országok közszférájának a fizetőképessége.210

Túl engedékeny volt továbbá a Gazdasági és Monetáris Unió létrehozásáról intézkedő Maastrichti Szerződés azon országok felvételével szemben, amelyeknek rossz pénzügyi történetük volt.211 Az adott intézményi szerkezet és monetáris politika tehát sajátos aszimmetrikus külső sokkhoz vezetett magában a Gazdasági és Monetáris Unióban. A külső sokkokat a GMU működési mechanizmusa pedig felerősítette.

Nem indokolt azonban az Európai Központi Bankot, illetve monetáris politikáját közvet-lenül és kizárólag felelőssé tenni a dél-európai tagállamok egyensúlyi problémáiért.

Azokban szerepe volt a szóban forgó országok fiskális politikájának is, illetve az EU, azon belül a GMU szabályozásának. Miként erről korábban más összefüggésben a 4.1.

fejezetben szó volt, az államháztartási fegyelem betartására hivatott Stabilitási és Nö-vekedési Paktum nem tartalmazott elegendő kényszerítő erőt arra, hogy a konjunk-túraciklus felfelé ívelő szakaszában a GMU-tagállamok költségvetési többleteket

209 Csermely Ágnes – Szalai Zoltán: Pénzügyi egyensúlytalanságok az euróövezetben. Európai Tükör, XVI. évf., 2011. 2. szám, február, 57. o.

210 Martin Feldstein: The failure of the euro. The Little Currency that Could’nt. Foreign Affairs, Volume 91, Number 1, January/February 2012., 108. o.

211 Kenneth Rogoff: Europe finds that the old rules still apply. Financial Times, 2010. május 6., 11. o.

nek el. Emiatt nem voltak tartalékaik a válsághelyzetek fiskális eszközökkel történő ke-zelésére. A gazdasági kormányzás reformja (beleértve a 2011. végén hatályba lépett ha-tos jogszabálycsomagot és más jogforrásokat) ezen kívánt változtatni.

A vázolt politikák, illetve az azokra vonatkozó szabályok elsősorban a GMU-tagállamokat relatív nemzetközi költség-versenyképességük javítása érdekében ösztö-nözték, illetve ösztönzik nem kooperatív stratégiák212 folytatására, amelyek követ-kezményei azonban az egész Európai Unióra kisugároznak. A nem kooperatív stratégiák a belső leértékelés: a kompetitív bércsökkentés, a nyugdíjak és az állam által nyúj-tott szolgáltatások lefaragása és a fiskális verseny (adócsökkentés, államháztartási de-ficit csökkentése) terén jellemzőek, a kompetitív dezinfláció új formáit képviselik.

A nem kooperatív stratégiáknak voltak előzményei a Gazdasági és Monetáris Unió megvalósítása előtt is, ilyen volt a kompetitív valutaleértékelés vagy leértékelődés.

Amíg azonban a kompetitív leértékelés vagy leértékelődés politikájához a gyenge devi-zájú országok folyamodtak, addig a mostani nem kooperatív belső leértékelési politiká-kat mindegyik EU-tagállam beveti. Amíg a külső leértékelés költsége a külső hitelezők-re hárul, addig a belső leértékelésé a háztartásokra.

Rövid kitérőként érdemes megemlíteni, hogy a GMU nem vagy nehezen tud védekezni harmadik országok kompetitív leértékelési politikái ellen. Kompetitív leértékelési po-litika folytatása esetén csorbul a jegybank kormánytól való függetlensége, mert kor-mányzati nyomásra a jegybank nem az inflációs célkitűzés érvényesítése végett alkal-mazza kamatláb-politikáját és egyéb eszközeit, hanem a nemzeti valuta gyengítése érde-kében. A probléma a legélesebben 2013 januárjában Japánban jelentkezett, amikor az előző év decemberi parlamenti választások eredményeként hivatalba lépett új kormány-fő részben a pénzügyminisztériumon keresztül a jen kormány-főbb devizákkal szembeni árfolya-mának leértékelődését eredményező monetáris politika folytatására (mennyiségi

Rövid kitérőként érdemes megemlíteni, hogy a GMU nem vagy nehezen tud védekezni harmadik országok kompetitív leértékelési politikái ellen. Kompetitív leértékelési po-litika folytatása esetén csorbul a jegybank kormánytól való függetlensége, mert kor-mányzati nyomásra a jegybank nem az inflációs célkitűzés érvényesítése végett alkal-mazza kamatláb-politikáját és egyéb eszközeit, hanem a nemzeti valuta gyengítése érde-kében. A probléma a legélesebben 2013 januárjában Japánban jelentkezett, amikor az előző év decemberi parlamenti választások eredményeként hivatalba lépett új kormány-fő részben a pénzügyminisztériumon keresztül a jen kormány-főbb devizákkal szembeni árfolya-mának leértékelődését eredményező monetáris politika folytatására (mennyiségi