• Nem Talált Eredményt

4. ÖSSZEFÜGGÉS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI

4.2 A vállalkozás beszállító tevékenysége és sikeressége közti kapcsolat

Hipotézisem szerint a kutatás alanyai közül, akiknek cége beszállítóként tevékenykedik más cégeknél kevésbé sikeresek, mint az önálló vállalkozások.

SPSS statisztikai programcsomaggal történő feldolgozás során a változókat az alábbi kódokkal helyettesítettem be.

A vállalkozás beszállítóként való tevékenysége más vállalatnál:

1- állandó jelleggel 2- gyakran

3- néha

4- egyáltalán nem

5- jövőbeni tervei közt szerepel

A kódolás segítségével a területi, időbeli, illetve minőségi ismérveket is számszerűvé alakítjuk át. Azt, hogy a megkérdezett vállalkozó mennyire érzi sikeresnek tevékenységét ordinális, vagy más néven: sorrendi skálán értékelték a válaszadók. A sorrendi skálán már nemcsak az azonosság, vagy eltérés, hanem a sorrendiség is értelmezhető. A sokaság egységeit egy közös tulajdonság alapján sorba rendezzük.

Például itt 0- kódot kapott, ha a vállalkozó egyáltalán nem érzi magát sikeresnek, 10-es kódot kapott, ha teljes mértékben sikeresnek érzi magát. A sikeresség szempontjából beszállítói tevékenység hatását vizsgáltam.

A beszállítói tevékenység jelentőségét a sikerre a szakirodalom is alátámasztja Török (1997) a kis-és középvállalkozásokat munkamegosztási szerepük szerint hat nagy csoportba sorolta. A típusok között említi az aktív és passzív bérmunkázó céget, aktív és passzív beszállítót, az önálló fejlesztésre képes vállalkozásokat, valamint a végtermék piacán önállóan is versenyképes vállalatokat. A beszállítói kapcsolatok esetén a felek sajnos nem egyenrangú szereplői a gazdaságnak, a megrendelő domináns helyzetben van, az együttműködés feltételeit ő határozza meg. Szigorú termelési folyamatra, szervezésre és irányításra vonatkozó előírásokat érvényesít, diktálja az átvételi árat. A beszállító csak a szállítást követő 30-60 nap után juthat pénzéhez, emiatt a kis forgalmú cégeknek nagyon nehéz vagy lehetetlen beszállítóvá válni.

A beszállítóiktól a megrendelők állandó minőségű árut és folyamatos, pontosan időzített beszállítást várnak el, minél alacsonyabb áron, egész évben széles termékskálát igényelnek, ezért közvetlen kapcsolatot kívánnak kiépíteni a termeléssel, a köztes kereskedelmi lépcsők és árrések (árdrágító tényezők) kiiktatásával (Medina, 2005).

A jelen kutatásba vizsgált vállalkozások közel fele még nem végzett beszállítói tevékenységet más vállalkozások felé. A válaszokból kiderült, hogy 3,7%-uk azonban állandó jelleggel, 24,6%-uk néha vállal bedolgozást főként multinacionális cégek felé (40. ábra). Egy részük gépjármű alkatrészeket szállított autó szalonokba, és a megkérdezettek között több olyan kisebb élelmiszerboltról tudunk, amelyek napi kapcsolatban álltak helyi iskolák menzáival és nekik szállítottak termékeket. Ez utóbbi szintű állandó és a megrendelő által szigorúan specifikált piac, amelynek a fogyasztók

felé való kapcsolódását a megrendelő szervezi, így a beszállítói tevékenységhez nagyon hasonlít.

40. ábra: A vállalat beszállítóként való tevékenysége más vállalkozásnál

Forrás: Saját kutatások

A megkérdezett vállalkozók többsége közepesnek, illetve annál egy kissé jobbnak ítélte meg vállalkozása sikerességét. Teljes mértékben kudarcnak éli meg helyzetét közülük 6 fő (41. ábra). Ezt több esetben a szezon rövidségével indokolták, és a turizmus szerkezeti változásainak tudják be.

41. ábra: A vállalkozók sikerrel való elégedettsége, 2006

Forrás: Saját kutatások

Azon vállalkozók, akiknek volt már beszállítói kapcsolata más cégeknél kissé kiszolgáltatottnak érzik magukat, mivel többnyire hitelbe kell adniuk termékeiket és szolgáltatásaikat árbevételükhöz nagy késéssel juthatnak hozzá. Az ősztől kora tavaszig tartó időszakban azonban rá vannak utalva a jövedelemszerzésnek erre a lehetőségére, hogy ne kelljen bezárniuk. Alig 25%-uk még lát fantáziát a Balaton menti

(0=egyáltalán nem elégedett; 10= teljes mértékben elégedett vállalkozások (db)

Lineáris regresszióval vizsgáltam, hogyha valamely vállalkozás valamely más cégnél beszállítóként tevékenykedett az vajon hatással van-e arra, hogy mennyire érzi sikeresnek tevékenységét (16. táblázat).

16. táblázat Lineáris regresszió összesített eredménytáblázata a teljes vizsgált alapsokaságra a

vállalkozás beszállítói tevékenységére és a sikerességre vonatkozóan

Vizsgált mikro, kis- és közepes vállalkozások összesen

Szórás 0,131

Determinációs együttható 0,017

Konstans 6,217

Konstans sztenderd hibája 0,434

Beszállítói tevékenység együttható -0,264

Beszállítói tevékenység együttható sztenderd

hibája 0,116

Student féle t-próba eredménye konstans esetében 14,323 Student féle t-próba eredménye beszállítói

tevékenység esetében -2,283

Szignifikancia konstans esetén 0,000

Szignifikancia beszállítói tevékenység esetén 0,023

Forrás: Saját kutatások

A szignifikanciaszint konstans és beszállítói tevékenység esetén is a megengedett 5%-os hibahatáron belül található, de mivel a determinációs együttható értéke alacsony ezért ágazatonként további vizsgálatok váltak szükségessé. A lineáris regresszió egyenlete az alábbiak szerint írható fel a 300 vállalkozásra:

Sikeresség: 6,217+(-0,264 x beszállítói tevékenység)

Ez azt jelenti, hogy a sikeresség 1%-os emelkedése a beszállítói tevékenység csökkenését vonja magával. Ugyanis minél nagyobb önállósággal bír egy vállalkozás és a saját döntésein kívül csak a keresleti tényezőket kell figyelembe vennie, ha más vállalkozástól függetlenedni tud, annál sikeresebbnek érzi magát.

A számított értéket összekötő egyenes azért lejt, mivel a regressziós együttható előjele negatív, így a változók között fordított arányosság fedezhető fel (42. ábra).

A megfigyelt értékek nem illeszkednek a számított értéket összekötő trendvonalra, inkább csak az azt követő tendencia figyelhető meg. Ez abból adódik, hogy kvalitatív változók bekódolásával kaptunk kvantitatív értékeket.

0

42. ábra: A vizsgált vállalkozások beszállítói tevékenysége és sikeressége közötti összefüggés, 2006

Forrás: Saját kutatások

Nem mutat egyenletességet a hibatagok eloszlása sem. (43. ábra).

43. ábra: A vizsgált vállalkozások beszállítói tevékenysége és sikeressége közötti összefüggés hisztogram segítségével, 2006

Forrás: Saját kutatások

A legbiztosabb képet a változók tényleges eloszlásának, illetve normál eloszlásának az összevetéséről a normál eloszlás ábra mutatja (44. ábra), amely a megfigyelt és elvárt kummulált gyakoriságokat hasonlítja össze.

44. ábra: A vizsgált vállalkozások beszállítói tevékenysége és sikeressége közötti összefüggés normál eloszlás ábra segítségével, 2006

Forrás: Saját kutatások

A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetben nincsenek nagy ipari komplexumok, vagy nagyvállalatok, mivel a Balaton törvény nem teszi lehetővé ezek működését. A 9 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoknál főként a kiskereskedelemben fordul elő beszállítói tevékenység, ami gyakorta valamiféle függő kapcsolatot jelent.

A teljes mintasokaságra, - ahogy a 44. ábrából is látszik - nem egyértelmű a kapcsolat.

További vizsgálatok alátámasztották, hogy a kiskereskedelmi vállalkozásokhoz képest a vendéglátó vállalkozásoknál kisebb mértékben játszik szerepet a beszállítói tevékenység megléte abban, hogy a vállalkozó sikeresebbnek érzi-e magát a szakterületén (17.

táblázat).

A vendéglátó vállalkozásoknál a t-próba magas értéke, valamint a beszállítói tevékenység együttható hibaszignifikanciája is magas, azaz az összefüggést elutasítjuk.

A kiskereskedelmi vállalkozások esetében a hibaszignifikancia elfogadható, ugyanakkor megjegyezzük, hogy az összefüggés szorosságára utaló determinációs együttható értéke mindkét vállalkozás-típus esetében alacsony, különösen a vendéglátó vállalkozásokra nézve.

A kiskereskedelmi vállalkozásoknak a multinacionális cégekhez, illetve kereskedelmi láncokhoz több lehetőségük van beszállítani. 80%-uk egész évben nyitva tart, ezzel szemben a vendéglátásban tevékenykedők csaknem 40%-ka a szezonális időszakban termeli meg jövedelme nagy részét és a téli évszakban nem üzemel. 186 kiskereskedelmi vállalkozást és 114 vendéglátásban tevékenykedőt kérdeztünk meg, amelyek jól reprezentálták az összes vállalkozót a BKÜ-ben.

Normál eloszlás

beszállítói tevékenység

1,00 ,75

,50 ,25

0,00

Kumulált Gyakori- g

1,00

,75

,50

,25

0,00

17. táblázat Lineáris regresszió összesített eredménytáblázata ágazati bontás szerinti vállalkozások

beszállítói tevékenységére és a sikerességre vonatkozóan

Kiskereskedelmi vállalkozás Vendéglátó vállalkozás

Szórás 0,181 0,065

Determinációs együttható 0,033 0,004

Konstans 6,326 6,083

Konstans sztenderd hibája 0,512 0,852

Beszállítói tevékenység

együttható -0,345 -0,151

Beszállítói tevékenység együttható sztenderd hibája

0,139 0,220

Student féle t-próba eredménye konstans esetében

12,366 7,142

Student féle t-próba eredménye beszállítói tevékenység

-2,491 -0,685

Szignifikancia konstans

esetén 0,000 0,000

Szignifikancia beszállítói

tevékenység esetén 0,014 0,495

Forrás: Saját kutatások

Kiskereskedelemben tevékenykedő vállalkozásokra vonatkozó lineáris regresszió egyenlete.

Sikeresség=6,326+(-0,345 x beszállítói tevékenység)

A vendéglátásban tevékenykedő vállalkozásokra vonatkozó lineáris regresszió egyenlete.

Sikeresség: 6,083+(-0,151 x beszállítói tevékenység)

Tézisem szerint azon kiskereskedelemben tevékenykedő vállalkozások, amelyek beszállítóként is tevékenykednek más cégeknél, kevésbé sikeresebbek azoknál, akik teljesen függetleníteni tudják vállalkozásukat. Ez azzal is magyarázható, hogy a nyári szezon idején túl nem minden vállalkozás képes arra, hogy egész évben nyitva tartson.

A beszállítói kapcsolat egyfajta függő kapcsolatot is feltételez, ezzel a lehetőséggel a vendéglátó egységek kevésbé tudnak és akarnak élni. A háttértelepüléseken lévő vendéglátó egységek létjogosultsága sok esetben megmarad egész évben, mint a közösség találkozásának színtere.