• Nem Talált Eredményt

A tárgyi eszközökkel, tulajdonjoggal kapcsolatos indikátorok vizsgálata

7. Az üzleti környezetet befolyásoló tényez ő k elemzése

7.4. A tárgyi eszközökkel, tulajdonjoggal kapcsolatos indikátorok vizsgálata

Ebbe az indikátorcsoportba nemcsak az építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézéseket jellemző változók (ügyintézések száma, időigénye, költsége), hanem az ingatlanokhoz kapcsolódó tulajdonjogokkal kapcsolatosak (ügyintézések száma, időigénye, költsége, tulajdonjog védelmének erőssége) is bekerültek. Az eredeti modellben a hét indikátor egy

58

csoportban szerepelt (7. ábra). A számítások elvégzése után a tárgyi eszközök csoportját két kategóriára: építési engedélyekkel kapcsolatos indikátorok, illetve a tulajdonnal, tulajdonjoggal összefüggő mutatószámok kellett bontani, hogy olyan főkomponensek jöhessenek létre, amelyek már összevethetők a versenyképességet leíró mutatószámokkal.

A tárgyi eszközökkel, különösen az építési engedélyekkel kapcsolatos megfelelő szabályozás nemcsak munkavédelmi szempontból fontos. A bankok hitelfelvétel során fedezetként gyakran az ingatlant jelölik meg (DB, 2011: 32). Milyen eszközökkel tehető egyszerűbbé az építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés? Például csökkenthető az engedélyezési kérelmek feldolgozásának ideje az online ügyintézés bevezetésével, egyszerűsített eljárások alkalmazhatók, új építési szabályozások alkothatók, egyablakos ügyintézést vezethetnek be, vagy a már meglévőt javíthatják (DB, 2011: 27).

Egységesíteni lehet az építési szabályokat, ezért elsősorban az építtetők és a hatóságok (központi és a helyi hatóságok egyaránt) közötti párbeszédet kell hatékonnyá tenni. Ha a szabályozás nem átlátható, akkor az építtetők és a hatóságok közötti különböző értelmezések miatt az építkezésekben késések következhetnek be, rosszabb esetben peres eljárás is indulhat (DB, 2011: 28).

Az építési engedélyekkel kapcsolatban nemcsak azok értelmezésbeli eltérései okozhatnak gondokat. Más-más szabályozás vonatkozik például egy iskola vagy egy üzemcsarnok építésére, így azok összehasonlítása is nehézkes. Az egyszerű vagy alacsony kockázatú épületekhez kevesebb dokumentációra van szükség, mint a nagyobb, összetettebb építményekhez, így ez előbbiek gyorsabban is hagyhatók jóvá (DB, 2011: 30).

Az építési ügyintézésekkel kapcsolatban a legkevesebb eljárásra Dániában (5 db), a legtöbbre Oroszországban (51 db) van szükség. Oroszországban kell a legtöbb nap ahhoz, hogy beszerezzék a szükséges iratokat (483 nap). Ezzel szemben, Szingapúrban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban 26 nap is elegendő. Költségeket tekintve India áll a rangsor utolsó helyén, 2058,7%-kal (az egy főre jutó GNI százalékában kifejezve), a legjobb helyen Katar végzett (0,8%)33.

A korrelációs mátrixból (1. függelék) nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat az építési ügyintézésekkel kapcsolatos eljárások és a korrupciót értékelő indexek között, mégis feltételezhető a két változó közötti kapcsolat. Azokban az országokban, ahol a legtöbb ügyintézésre van szükség, ahol tovább tart az eljárás lefolytatása és ahol nagyobb költségekkel jár, ott nagyobb az esély a korrupció megjelenésére. A vállalkozó, hogy meggyorsítsa a folyamatot, gyakran kénytelen a tisztességtelen eszközökhöz folyamodni.

Milyen lépések könnyíthetik meg a tulajdon bejegyzését? Ilyen például, ha a bejegyzéssel kapcsolatos adók vagy díjak csökkentésére kerül sor, mivel ez a lépés a költségek csökkenéséhez vezethet. Az adminisztráció hatékonyságának növelése is megoldás lehet, ha a bíróságokon külön osztály jön létre, amely csak a tulajdonbejegyzéssel kapcsolatos ügyekkel foglalkozik vagy a hitelt nyújtó bankokban külön alkalmazott végzi a tulajdonbejegyzéssel kapcsolatos ügyintézést. Magyarországon a tulajdon bejegyzésével kapcsolatban is történt könnyítés 2010-ben: az illeték a tulajdon értékének 6%-ára csökkent (DB, 2011: 32-33, 35).

33 Az adatok forrása: http://www.doingbusiness.org/custom-query#hReprtpreview.

59

12. táblázat. Építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés (KMO és Bartlett teszt, kommunalitás, teljes variancia, az összetevők mátrixa)

KMO and Bartlett's Test

Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy. ,688

Bartlett's Test of Sphericity Approx. Chi-Square 43,709

df 3

Sig. ,000

Communalities

Initial Extraction építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés - időigénye 1,000 ,620 építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés - költsége 1,000 ,720 építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés - száma 1,000 ,725 Extraction Method: Principal Component Analysis.

Total Variance Explained

Component Initial Eigenvalues Extraction Sums of Squared Loadings Total % of Variance Cumulative % Total % of Variance Cumulative %

1 2,065 68,836 68,836 2,065 68,836 68,836

2 ,543 18,096 86,932

3 ,392 13,068 100,000

Extraction Method: Principal Component Analysis.

Component Matrixa

Component 1 építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés - időigénye ,788 építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés - költsége ,849 építési engedélyekkel kapcsolatos ügyintézés - száma ,851 Extraction Method: Principal Component Analysis.

a. 1 components extracted.

Az építési engedélyekkel kapcsolatban a számítások elvégzése után az összes indikátor bennmaradt a modellben, a létrehozott új főkomponens az információk 68,836%-át őrzi meg.

A tulajdonjogokkal kapcsolatos négy indikátor közül a tulajdonjog védelmének erőssége és más, a csoportban nem szereplő mutatószámok között mutatható ki erős korrelációs kapcsolat (1. függelék). Pozitív, erős kapcsolat áll fenn például az adócsalással, árnyékgazdasággal, bírói függetlenséggel, bürokráciával, igazságszolgáltatással, de a piaci erővel, a tudományos kutatás szabályozásával is. A tulajdonjog védelmének erősségét mérő indikátor kérdőíves megkérdezéseken alapul, ezzel is magyarázható a nagyszámú összefüggés. A vizsgált országok közül a legerősebb a tulajdonjog védelme Finnországban, a leggyengébb pedig Venezuelában (WEF, 2011-2012: 390).

60

13. táblázat. Tulajdonjog bejegyzése és védelme (KMO és Bartlett teszt, kommunalitás, teljes variancia, az összetevők mátrixa)

KMO and Bartlett's Test

Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy. ,631

Bartlett's Test of Sphericity Approx. Chi-Square 16,538

df 3

Sig. ,001

Communalities

Initial Extraction tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges ügyintézések száma 1,000 ,616

tulajdonjog bejegyzésének időigénye 1,000 ,520

tulajdonjogok védelmének erőssége 1,000 ,535

Extraction Method: Principal Component Analysis.

Total Variance Explained

Component Initial Eigenvalues Extraction Sums of Squared Loadings Total % of Variance Cumulative % Total % of Variance Cumulative %

1 1,671 55,691 55,691 1,671 55,691 55,691

2 ,721 24,042 79,733

3 ,608 20,267 100,000

Extraction Method: Principal Component Analysis.

Component Matrixa

Component 1 tulajdonjog bejegyzéséhez szükséges ügyintézések száma ,785

tulajdonjog bejegyzésének időigénye ,721

tulajdonjogok védelmének erőssége -,731

Extraction Method: Principal Component Analysis.

a. 1 components extracted.

A tulajdon bejegyzéséhez szükséges költségek kikerülnek a modellből, így az új csoport három változót tartalmaz. Az új főkomponens az információk 55,691%-át őrzi meg. Ebben az esetben az információk közel fele elveszett. A versenyképességi rangsorokkal való összevetéskor a tulajdon bejegyzése PCA mutató és az IMD értékeivel -0,661-es, a WEF értékeivel való összehasonlításkor -0,675-ös értéket mutatott (22. táblázat). Mindkét esetben negatív, közepes erősségű kapcsolat figyelhető meg. Ez azt jelenti, hogy a tulajdon bejegyzésével kapcsolatos szabályozás és az egyes nemzetgazdaságok versenyképességi mutatószáma között kapcsolat áll fenn.

61

11. ábra. A tárgyi eszközökkel kapcsolatos indikátorok – kiinduló és megmaradó indikátorok

Kiinduló indikátorok Megmaradó indikátorok

időigénye Megmaradó indikátorok

tulajdonjog bejegyzésének értékeinek esetében -0,399, a WEF rangsora esetében pedig -0,450 (22. táblázat). Ez mindkét esetben egyértelműen negatív, közepes erősségű kapcsolatot mutat, ugyanakkor a fent ismertetett okok miatt (építési szabályozások, előírások, az építőipar gazdaságélénkítő szerepe) feltehetően nem elhanyagolható a versenyképességre gyakorolt hatása.