• Nem Talált Eredményt

A pénzügyekkel kapcsolatos indikátorok vizsgálata

7. Az üzleti környezetet befolyásoló tényez ő k elemzése

7.5. A pénzügyekkel kapcsolatos indikátorok vizsgálata

A pénzügyekkel kapcsolatos szabályozás hatásfeltárásánál 18 puha és kemény mutató került az elemzésbe. A kisbefektetők érdekei védelmének szintjét puha indikátor mérte: 1 jelenti, ha a megkérdezett vállalkozó szerint az adott országban nincs ilyen védelem, 7 pedig, ha a védelem teljes körű. Ugyanígy puha mutatóval tárható fel, hogy mennyire könnyű a tőzsdén részvénykibocsátással pénzhez jutni (finanszírozás a helyi tőkepiac segítségével). Ha a vállalkozás nem a tőkepiacról kíván pénzhez jutni, akkor hitelt vehet fel. Azt, hogy ez mennyire könnyű vagy nehéz egy adott országban, ha csak egy jó üzleti tervvel rendelkezik a vállalkozás és fedezet nem áll rendelkezésére, szintén puha mutató méri. A hitelhez jutás nehézségét méri az IMD mutatószáma is. A hitelfelvétel mellett a vállalkozásnak lehetősége van kockázati tőke bevonására is. Azt, hogy ezt egy innovatív, de kockázatos projekt esetén mennyire nehéz, szintén az IMD mutatószáma mutatja meg. Az értékpapírpiac szabályozottságának hatékonysága ugyancsak vállalati megkérdezések alapján tárható fel.

A hitelgaranciára és a csődeljárásra vonatkozó törvények erejét mérő mutatószám (0:

legrosszabb, 10: legjobb) megmutatja, hogy a biztosítékról szóló törvények mennyire védik a hitelező és a hitelt felvevő jogait, illetve a csődtörvény mennyire védi a hitelezők jogait. A

62

hitelinformáció teljessége (0: nem teljes, 6: teljes) jelzi a hitelinformációhoz való hozzáférhetőséget és annak minőségét, azaz, hogy mennyire lehet hozzáférni az állami hitelnyilvántartó és a magán hitelirodák által megosztott hitelinformációkhoz. Az állami adósnyilvántartó rendszer lefedettsége a felnőtt népesség százalékában méri, hogy hány magánszemély, illetve vállalkozás szerepel a nyilvános adóslistán. A vállalkozás által nyilvántartott hitelinformációk lefedettsége mutató szintén a felnőtt népesség százalékában méri, hogy hány magánszemély, illetve vállalkozás szerepel a legnagyobb magánkézben lévő hiteliroda ügyfelei között.

Az átlátható részvénytársasági működés indexe (0: átláthatatlan, 10: átlátható), vagy más néven a nyilvánosság indexe jelzi, hogy egy vállalkozásnál ki hagyja jóvá a kapcsolt féllel történő tranzakciókat, illetve milyen követelményeket fogalmaznak meg a kapcsolt féllel történő tranzakciók külső és belső közzétételével kapcsolatban. Az igazgatósági felelősséget mérő index (0: alacsony a felelősség szintje, 10: magas) egyrészt tartalmazza, hogy a részvényesek felelősségre vonhatják hátrányos ügyletek esetén az érdekelt felet és a jóváhagyó testületet is. Másrészt, tartalmazza a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségeket, mint például kártérítés vagy bírság fizetését, esetleges bebörtönzést vagy az ügylet felmondását. Harmadrészt pedig azt, hogy a részvényeseknek lehetősége van-e akár közvetlenül is pert indítani (DB, 2011: 121-122).

A könyvviteli és beszámolói kötelezettség minőségét a WEF, a könyvvizsgálói és számviteli gyakorlat megfelelőségét az IMD mérte. A pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban egyrészt vizsgálható a pénzügyi és banki szabályozás hatékonysága, másrészről a pénzügyi szolgáltatások elérhetősége és megfizethetősége is. Végül ebbe a csoportba került a vállalati adósság mutatószáma, amely azt méri, hogy a vállalati adósság hátráltatja-e a vállalkozásokat a versenyben vagy nem.

A modellben ez a második legösszetettebb csoport. Későbbi kutatások során, amikor a gazdasági válság hatásai már tükröződnek a mutatószámokban, megfontolandó a pénzügyek kategória több részre bontása: hitelezéssel, hitelfelvétellel, illetve közvetlenül a vállalkozás pénzügyi irányításához kapcsolódó csoportok kialakítása.

A nagy elemszám miatt az egyes indikátorok közötti legfontosabb összefüggések a következők (1. függelék): egyértelmű összefüggés található például a hitelfelvétel nehézsége és a bürokrácia, valamint a kisbefektetők érdekeinek védelme és az igazságszolgáltatás között.

Nehezebb azonban az olyan összefüggések magyarázása, mint az előbb említett kisbefektetői érdekvédelem és a tudományos kutatás szabályozása.

14. táblázat. Pénzügyek (KMO és Bartlett teszt, kommunalitás, teljes variancia, az összetevők mátrixa)

KMO and Bartlett's Test

Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy. ,906 Bartlett's Test of Sphericity Approx. Chi-Square 823,248

df 66

Sig. ,000

63 Communalities

Initial Extraction

értékpapírpiac szabályozottsága 1,000 ,744

finanszírozás a helyi tőkepiac segítségével 1,000 ,783

hitelfelvétel nehézsége 1,000 ,792

hitelhez jutás 1,000 ,721

kisbefektetők érdekeinek védelme 1,000 ,821

kockázati tőke bevonása egy innovatív, de kockázatos projektbe 1,000 ,750

könyvviteli és beszámolói kötelezettség 1,000 ,801

könyvvizsgálói és számviteli gyakorlat 1,000 ,669

pénzügyi és banki szabályozás 1,000 ,665

pénzügyi szolgáltatások elérhetősége 1,000 ,819

pénzügyi szolgáltatások megfizethetősége 1,000 ,819

vállalati adósság 1,000 ,632

Extraction Method: Principal Component Analysis.

Total Variance Explained

Component Initial Eigenvalues Extraction Sums of Squared Loadings Total % of Variance Cumulative % Total % of Variance Cumulative %

finanszírozás a helyi tőkepiac segítségével ,885

hitelfelvétel nehézsége ,890

hitelhez jutás ,849

kisbefektetők érdekeinek védelme ,906

kockázati tőke bevonása egy innovatív, de kockázatos projektbe ,866

könyvviteli és beszámolói kötelezettség ,895

könyvvizsgálói és számviteli gyakorlat ,818

pénzügyi és banki szabályozás ,815

pénzügyi szolgáltatások elérhetősége ,905

pénzügyi szolgáltatások megfizethetősége ,905

vállalati adósság ,795

Extraction Method: Principal Component Analysis.

a. 1 components extracted.

64

A számítások elvégzése után a KMO mutató értéke 0,906 lesz, ha a modellből kikerülnek a következő változók: állami adósnyilvántartó rendszer lefedettsége, átlátható részvénytársasági működés indexe, hitelgaranciára és csődeljárásra vonatkozó törvények ereje, hitelinformáció teljessége, igazgatósági felelősség indexe és a vállalkozás által nyilvántartott hitelinformációk lefedettsége. A létrejövő új főkomponens az információk 75,132%-át őrzi meg, így alkalmas arra, hogy a versenyképességet értékelő mutatószámokkal összevetésre kerüljön.

12. ábra. A pénzügyekkel kapcsolatos indikátorok – kiinduló és megmaradó indikátorok

Kiinduló indikátorok Megmaradó indikátorok

tőkepiac segítségével hitelhez jutás

hitelfelvétel nehézsége kisbefektetők érdekeinek

védelme hitelgaranciára és a

csődeljárásra vonatkozó törvények ereje

kockázati tőke bevonása egy innovatív, de kockázatos

projektbe

hitelhez jutás könyvviteli és beszámolói

kötelezettség hitelinformáció teljessége könyvvizsgálói és számviteli

gyakorlat kockázati tőke bevonása egy

innovatív, de kockázatos

Az új főkomponens, illetve a versenyképességet értékelő mutatószámok között, mind az IMD, mind pedig a WEF esetében pozitív, erős kapcsolat található. Az IMD értékeivel a korrelációs együttható értéke +0,822, a WEF értékeivel +0,803. A modellben maradó indikátorok és a versenyképességet értékelő mutatószámok között szoros összefüggés áll fenn.

65