• Nem Talált Eredményt

A Somogy megyében i ártott átképző tanfolyamokról

í r t a : Gönczi Ferenc áll. tanfelügyelő (Kaposvár).

Somogy megyében a közoktatásügyi népbiztos álta-lános rendelete értelmében az elmúlt nagyszűnid ben három h e l y ü t t t a r t o t t a k átképző t a n f o l y a m o t : Bala-tonbogláron, Balatonberényben és Somogyszilllen. A he-lyek megválasztása nem így volt tervezve. Ügy tu-dom, hogy Kaposvár, Csurgó és Somogyszill volt ki-szemelve ; részben — valószínűleg — a községek nagyságát, részben ezek territoriális eloszlódásukat kívánták figyelembe venni. De hát a népbiztos elv-társaknak a rendeleteit a somogyi direktórium és a művel dési pol. rnegli :ottak csak akkor v e t t é k komo-lyan figyelembe, amikor a k a r t á k s amikor esetleg az ó külön érdekeikkel találkoztak.

A művel dési osztály politikai megbízottainak az-az ötlete t á m a d t , hogy j ó lesz a hasznosat a kellemes-sel összekötni s a tanfolyamokat olyan helyeken szer-vezni, ahol egyúttal m i n d j á r t nyaralhatnak is.

így került a balatonmenti két községbe,a közokta-tásügyi népbiztos engedelme s akarata ellenére két átképző tanfolyam. Balatonboglár és Balaton b e r é n j felkapott nyaralóhelyek, fürdésre, nyári szórakozásra mind a k e t t ő igen alkalmas. Általában nem is lehetne ide való hozataluk ellen semmi kifogásunk, ha a célzatosság oly feltűnő módon nem nyilvánult volna.

Mielőtt ezzel bővebben foglalkoznánk, lássuk, kik vezették ezen tanfolyamokat. Balatonbogláron a ve-zető Máller Dezső. Tanárok: Bene N., Angyal Guidó : mind a h á r o m a csurgói ref. f gimnázium t a n á r a és Geszti Ágost kaposvári f gimnáziumi t o r n a t a n á r .

Balatonberényben Hudra László volt a vezető, fő-gimnáziumi tanár, akkor m ű v . politikai m e g l i ott.

Tanárok : Szentes Béla, Bebesi József és B o t á r Imr»

kaposvári állami f gimn. tanárok, Balogh Béla ke-reskedelmi iskolai tanár és Mohar József csurgói áll.

tanítóképzőintézeti igazgató voltak. A somogyszilli tanfolyam vezeti je Szász Imre kaposvári keresk.

iskolai igazgató volt. Tanárokul a l k a l m a z t a t t a k : Földi I s t v á n , Salgó Sándor és Rónai Sámuel. Az el. bbi ketty keresk. isk. tanár, az utóbbi polgári isk. tanító, mind a h á r o m Kaposvárról.

A balatonbogiári tanfolyamra 52, a balaton-berényire 160 és a somogysz illíré 52 tanító jelentkezett, illet leg rendeltetett be. Sokan nem a k a r t a k a tan-folyamra menni. Ezeket táviratilag rendelték oda.

Ily t á v i r a t egész csomó v a n a somogymegyei tan-felügyel ség irattárában.

A tanfolyamok helyiségéül mind a h á r o m helyütt megfelelő épületeket biztosítottak, ami nem ment valami nehezen, mivel, h a a ('köztulajdonban* levő épületet használó vagy kibérlő jószerével nem en-gedte volna át, karhatalommal v e t t é k volna el.

Balatonbogláron egy budapesti ügyvéd kommunizált nyaralóját foglalták le, mely előjb m á r munkás-otthonul szolgált. Balatonberényben a 70 szobás ú. n.

Ármuth-telep fürd. szállodát foglalták le e célra;

Hudra László politikai m e g l i / o t t er szakkal vette el a vállalkozóktól. A telepet a már ottlevő fürdővendé-gek nem a k a r t á k elhagyni ; Hudra L . parancsára a vörös k a t o n á k szuronyosan zavarták ki o k é t . Somogy-szillban a tanfolyamot a Hunyadi-féle grófi kastély-ban t a r t o t t á k . A kastélyt már a szocialisták

lefog-lalták s három szobájának közfalát kivéve, az így nyert teremben színpadot állítottak fel, ahol mű-kedvel i el "adásokat, mulatságokat rendeztek. E te-remben t a r t o t t á k a tanfolyam előadásait és itt is étkeztek.

A tanítókat, amennyire lehetett, a tanfolyam cél-jaira lefoglalt épületekben szállásolták el. Balaton-bogláron a tanítóní k a lakást a saját pénzükből fizet-ték. SomogyszillVen minden tanító és tanítónő a szál-lásért naponkint s fejenkint öt koronát fizetett.

A tanfolyamok köztartásaihoz az egybegyűlt taní-tók pénzben és élelmiszerben járultak. Odaérkezésük-kor azonnal 200, kés bb 50, 1Ö0, 200 Odaérkezésük-koronát fizettek.

A tanárok is. Többen, kiknek otthon saját háztartá-suk volt, y2—1 kgr. zsírt, 3—5 kgr. lisztet hoztak.

Balatonberényben ezeken kívül cukrot és sót kellett vinni. Somogyszillben 3 kgr. zsírt, 10—12 kgr. lisz-tet, 6 kgr. burgonyát, 2—3 kgr. babot és 15 drb tojást tartoztak a hallgatók a tanfolyam megkezdése-kor magukkal vinni.

A tar.fjlyamok céljaira a somogymegyei művelő-dési osztály pénztárából 20—20,000, összesen 60.000 koronát utaltak ki a politikai meg! i ottak.

Az élelmezés silány, gyakran kritikán aluli, minden változatosság híján való volt. Pl. egyik tanfolyamon egy héten ötször volt kelkáposzta, jórészt hús nélkül;

gyakran élvezhetetlen levest és f.izeléket tálaltak fel, mennyiségileg pedig oly kevés volt, hogy a tanítók gyakran éheztek. Pl. megtörtént, hogy Balatonberény-ben öt tökb 1 főztek 200 egyénnek s volt olyan nap, amikor egy kanál zsír sem volt a köztartás kamrájá-ban. A tanítók a szó szoros értelmében többször éheztek. Somogyszilllen tűrhetőbb volt az élel-mezés.

A megyei művel "dési oáztály által rendelkezésre bocsátott 20,000 korona,, a mai képtelenül drága vi-lágban természetesen nem lehetett elég segítség az élelmezésre.

A tanárok, családjaikkal a tanítók között étkeztek egy asztalnál.

A tanárok s tanítók között való viszony egyes tan-folyamoknál különböző volt. A balatonboglárinál pl.

kellemes, sőt egyes tanárokkal nagyon bizalmas volt.

A somogyszillinél hűvös, a balátonberényinél pedig, dacára annak, hogy a tanárok a tanítókat t ü n t e t . e n tegeztek, feszültnek mutatkozott. Különösen Hudra László, a vezet i, ez a Kaposvárott is annyira ellen-szenves vezérproletár s Somogy megye fiók-népbiztosa t ű n t fel viselkedésével; állandóan nagyképűsködött, kelletlenkedett s mereven, zárkózottan viselkedett a tanfolyam hallgatói iránt s általában éreztette, hogy ő versenyen kívül álló kivételes helyi nagyság az annyira sárba, piszokba r á n t o t t egyenl ség

világá-ban. K e t t J kivételével a többi tanár is elzárkózott az akaratuk ellenére ide hurcolt s a háború alatt annyiféle címen agyonhajszolt tanítóság iránt.

A tanítósággal csak az el adásoknál és étkezésnél voltak együtt s hogy a viszály az állandóan nyomott hangulat közepette ki nem tört köztük, az csak a tanítóság okos tartózkodásának tulajdonítható.

A somogymegyei átképző tanfolyamokon ugyan-azon tárgyakat adták elő, mint m á s u t t : szocializ-must, (kommunizmus), közgazdaságtant, szónoklat-t a n szónoklat-t és svédszónoklat-tornászónoklat-t.

Egyes, ellenszenvesebb tanárok előadásait nem szívesen h a l l g a t t á k ; általában pedig mind a három tanfolyamon azt lehetett tapasztalni, hogy az

idő-sebb tanítók szívesen távol maradtak, az előadások-tól ; egyik-másik hetekre ellógott, s"t akadt olyan is, aki csak négy napig volt a tanfolyamon. A gyakorlati életb 1 szűrt tapasztalataikkal a kommunizmus elvei lépten-nyomon összeütköztek, aminek, mid' n a nagy nyomás kezdett szűnni, mind gyakrabban kifejezést is adtak. F i k é n t a rendezett vitatkozásoknál adtak hangot véleményüknek. A falusi tanítók egyenesen megmondották, hogy a kommunizmus a falusi nép-nél kivihetetlen; a kisgazdának a birtokához nem szabad nyúlni, vallását nem szabad bántani, mert a nép nem tűri. Aki ezt meg merné kísérelni, a nép kaszával, kapával kergetné ki a falujából.

A tanítók egymás között való bizalmasabb beszél-getéseknél általában a kommunizmus ellen nyilat-koztak. Félrevezetési szándék, kérkedés, avagy telje-sen hibás megfigyelés eredménye lehetett tehát egyik tanfolyamot vezető tanárnak a kaposvári tanítók szakszervezetében beszámolóként tett azon kijelen-tése a somogyszilli átképző tanfolyam eredményér 1, hogy « dkerült a tanítók többségét a kommunizmusnak megnyerni*. Ugyan-ugyan! Dehogy is sikerült. Volt mindegyik tanfolyamon néhány hevesebb, széls sége-sebb gondolkodású tanító ; volt szocializmus felé hajló tanító ; s t akadt néhány kommunista elveket valló fiatalabb tanító is, de a nagy többségnél szó sem lehe-tett arról, hogy a kommunista elveket vallja, annak híve, vagy a tanfolyam azzá «képez.te» volna át.

Voltak a tanfolyamon tanítók, kik egymás között a tanítókat a múltban ért sérelmeket szenvedélyes hangon tárgyalták : akik egyes társadalmi jelensége-ket, igazságtalanságokat, amiket mindnyájan isme-rünk, kiküszöbölendőknek t a r t o t t a k ; akik azt hoz-ták fel a kommumzmussal való megbarátkozásuk okául, hogy az a rendszer a tanítók anyagi s erkölcsi megbecsülésüket igérte s igyekszik is megvalósítani;

de ez még mind pem kommunizmus, sot még csak nem is szocializmus.

Bátran elmondhatjuk, hogy Somogy megyében az átképző tanfolyamok a céljukat nemcsak hogy nem érték el, hanem az ellenkező hatást váltottak ki : a túlnyomóan többségben levő, hazafiasan érző s tárgyi-lagosan gondolkodó tanítók a széls séges elvekkel telítetteket is megszelídítette, nem egyet ellenforra-dalmi érzelművé alakított át s beláttatta velük, hogy a kommunizmus egy utópia, amelyet az ember kü-lönböző természete következtében — bármily magas műveltségűvé feji djék is az emberiség— megvalósí-tani, tartóssá tenni nem lehet. A tanfolyamokon összegyűlt tanítóság hazánk területi épségéhez szívó-san ragaszkodott, a nemzetköziséget elutasította magától, magyar hazafias érzését egymás között nem szűnt meg hangoztatni.

Az e k a d ó tanárok jórésze sem volt kommunista, s ' t néhány határozottan kommunistaellenes volt.

Vállalkoztak szerepükre, mert némelyik nem akarta magát gyanúba keverni; némelyik meg úgy gondol-kodott, hogy ha már egyszer az ú j rendszeiken élünk, hát beleilleszkedem, keresek, szerzek én is, mint teszi azt X . és Y.

_ Egyik, balatonbogiári tanfolyamon levő tanítónő azt írta nekem a tanárokra nézve: « . . . az Isten jó volt hozzánk, mert olyan tanárokat küldtek hozzánk, kik nem eri. szakoltak ránk semmit». Egy másik tanító szerint a balatonbogiári tanfolyamon «a szellem nem volt kommunista. Tanáraink is csak addig voltak kommunisták, míg az órákat t a r t o t t á k ; a tanfolya

16 Néptanítók I,apja 4—5. szám.

mon kívül épen" úgy, mint mi, ellenségei voltak a kommunizmusnak.*

Ily körülmények között az átképző tanfolyam tervezett vizsgálata elé egyik fél sem nézett valami ró-zsás reménnyel. A tanárok immel-ámmal, lelkesedés nélkül adtak elő, a hallgatók pedig az előadottakat nem vették komolyan. Pedig határozott utasítás volt arra, hogy a tanítóknak vizsgázniok kell s aki nem felel meg, még egy tanfolyamra utasítható, mert aki a tanfolyam sikeres elvégzését igazoló bizonyítványt nem szerzi meg, az ú j tanévben már nem taníthat s ezzel — természetesen — állását is elveszíti.

A vizsga — szerencsére — elmaradt, mert a tanító-ság különben is nagyon ellene volt s nem akarta m a g á t annak alávetni. Ezt Balatonbogláron — közös elhatározással — a tanfolyam vezet j ének határozot-t a n kijelenhatározot-tehatározot-thatározot-ték. Somogyszillhatározot-ten csak a később je-lentkezőknek, vagy akik alig hallgatták a tanfolyamot, kellett vizsgáznÍ9k. Balatonberényben az egjíik tanár megpróbálta a vizsgáztatást, de sikertelenül: a fel-szólítottak semmit sem tudtak.

A tanárok, hogy az előadottak beszámoltatásának bizonyos külső látszata legyen, vizsgálat helyett vitá-k a t rendeztevitá-k s a szón'ovitá-klattanból szabad előadásovitá-kat t a r t o t t a k a tanítókkal.

A tanfolyam menetének szakszerű ellenőrzője nem volt. Némelyiknél egy-egy munkástanács-tag volt jelen az előadáson ; Somogyszillfcen pedig az «ellen-forradalmi» intelligencia érdekli d ö t t állandóan s őrizte ellen az előadásokat. Balatonbogláron valami Kosári István nevezetű közoktatásügyi népbiztos-sági osztályvezető volt, de az eredményről való meg-győződéstől a tanárok — célzatosan — azzal ütötték el, hogy előadás tartására kérték fel 9 mire annak végére ért, tovább kellett utaznia.

A tanítók jelenlétéről Balatonberényben névsor-olvasással győ ő i t e k meg a tanárok.

Közeledvén a proletárdiktatúra bukása, a tanító-ság nyugtalankodni kezdett. Mindegyik haza vágyott.

Balatonberényben s Balatonbogláron csak a leg-nagyobb erőfeszítéssel tudták é k e t néhány napra visszatartani. Az előbbi helyen a vége felé 20—25 t a n í t ó már hiányzott.

Balatonberényben az utolsó napokban tüntetés is volt a kommunizmus ellen. A fürdővendégek egy cso-p o r t j a a cso-pesti eseményekről értesülve, lehozatta az iskolából a nemzeti színű zászlót és cigányzene mel-lett a tanfolyam helyiségéül szolgáló épületnek a kapujában a Hymnuszt kezdték énekelni, amire a tanfolyam hallgatói egyik tanár előadását otthagyva, a tüntetőkhöz csatlakoztak és mély meghatottsággal énekelték nemzeti imánkat.

Egyébként Balatonbogláron az egész tanfolyam a l a t t megtették a kántortanítók, hogy temetések al-kalmával a helybeli munkástanács ellenére a temeté-sekre megjelentek s, az egyházi szertartásokat el-végezték.

E tanfolyamokon, miután azoknak nemcsak isme-retterjesztés, hanem ú j világnézetre való átképzés is volt célja és politikai tendenciájával is tisztában volt mindenki és mert oly időben t a r t a t t a k , amikor az eddigi társadalmi s politikai rendszer összeomolva, az ú j rendszer hívei tűzzel-vassal kívánták a maguk utópisztikus új világát felépíteni: a tanárok- és taní-tóknál egyaránt különleges magatartást s érdekes jelenségeket lehetett tapasztalni.

Mindenekelőtt feltűnő volt. a tanárok s tanítók

egymás között fejlődött "s már érintett természet-ellenes viszonya. Balatonbogláron a tanárok valóság-gal ambicionálták a tanítók bizalmának kinyerését.

Somogyszillben, hol a tanfolyam vezet je a tanfolyam kezdetével kijelentette, hogy a politizálás ott ki van zárva s az előadásokhoz megjegyzéseket tenni s ellene tüntetni nem szabad, a némaságra való kár-hoztatás mellett is elég tűrhető volt. Balatonberény-ben azonban már valósággal az ú. n. 4vörös ököllel»

vadították el a tanítókat maguktól. A lelkek meg-nyerését fölöslegesnek tartották.

Jellemző tünetként volt tekinthető a közönségnek, a népnek e tanfolyamokkal s azok hallgatóival szemben való magatartása. A nép általában rossz szemmel nézte e tanfolyamokat s igen sok helyen keservesen kellett a tanítóknak meglakolni azért, hogy a tanfo-lyamon részt vettek, A nép azt hangoztatta: «Elment, a tanító a tanfolyamra, hogy ellenünk kitanítsák a kommunistaságra.» Balatonberényben (itt egyébként, különös okok is játszottak közre) a legnagyobb ellen-szenvvel nézte a nép a tanfolyamot. Három ízben tá-madták meg a parasztlegények az étkezőteremben tartózkodó tanítókat, székeket hajigálva feléjük.

Az épület körül később állandóan egy szakasz terror-katona volt. (Tanfolyam, terrorkatonák védelme alatt!) Ilyféle látvány is csak a proletárdiktatúra alatt fordulhatott elő.

Elkeserítette a tanítóságot az, hogy a négy hétig tartó tanfolyamra annyiféle élelmiszert összehord-tak, azonkívül jelentékeny pénzösszeggel is járultak az étkezéshez s nemcsak a várt díjat nem kapták meg, h^nem a befizetett pénzükhöz s az élelmiszer árához sem jutottak. Balatonbogláron a tanfolyam hallgatói 200—300 koronát, a somogyszilliek 300 koronát, a balatonberényiek, ahol pedig a somogyi szellemi munkások fő proletárja, Hudra László művelődési pol.

mogti'.ott volt a vezető, egy fillért sem kaptak a tanítók. Az a 200—300 korona, amit a két tanfolya-mon kaptak a tanítók, az az általuk nyújtott anyagi hozzájárulásnak egyharmadát sem tette ki. Ezt a tanítók becsapásnak tekintették, ámbár nem volt az, legalább célzatosan nem, mert a rendezők, vezetők arról nem tehettek, hogy mielőtt a -tanfolyam be-végződött volna, a proletárdiktatúra megbukott s a kért és várt százezreket a Peidl-konnány már nem utalványozta ki.

Hogy a tanárok a tanítókkal együtt egy as/.talná étkeztek, egészen helyes volt. Az azonban minden-esetre ízléstelen, kirívó látvány volt, hogy a tanárok feleségeikkel, gyermekeikkel s egyéb hozzátartozóik-kal együtt ránehezedtek a köztartásra s mondhatni, a tanítók által összeadott pénzen és élelmiszeren él-tek, fürdőzél-tek, nyaraltak.

Minden tanító tudta, hogy a tanárok családjainak nyaralási vágya hozta a tanfolyamot a két balaton-parti községbe ; azért kell a tanítóknak őket élel-mezni, sőt m i a t t u k az élelmezésben többször hiányt szenvedni. A tanárnék ós gyermekeik annyi tejet ittak, amennyit akartak, akkor ettek, amikor kíván-ták s ettek (ha volt mit), amennyi telhetett.

A tanfolyamok szellemi sikeréről már szóltam. Itt csak azt említem még meg, hogy az előadásokat a tanfolyamra összeterelt tanítóság általában alig vette komolyan, holott eddig a tanítóság részére rendezett tanfolyamokon a tanítók nagy buzgóságáról s az el-ért eredményről mindenkor a legnagyobb elismeréMel számoltak be az illetékes faktorok. Az idősebb

tani-ték a gyakorlati életből leszűrt tapasztalataikkal, erkölosi és hazafias érzésükkel nem t u d t á k össze-egyeztetni az előadott elveket. Többen ott a k a r t á k hagyni a tanfolyamot s ha a következményektől nem t a r t a n a k , melyek között főleg állásuk s így kenyerük esetleges elvesztését tekintették a legsúlyosabbnak, bizonyára azonnal haza mentek volna.

A tanítóság fiatalabbjai j n k á b b szórakozásnak te-kintették a két balatonparti községben való tartózko-dást. Sétáltak, fürdőztek, csónakáztak, este pedig m u l a t t a k . Mulattak és pedig Balatonberónyben mu-zsikaszó mellett. I t t a tanítóságnak külön cigány-zenekara volt. E célra minden tanító 50 koronát tizetett be s élelmezték a cigányokat családjaikkal e g y ü t t . Este minden nap zene, tánc volt, mely néha éjfélig is e l t a r t o t t .

A zene mellett (a szesztilalom idején!) bor is volt, amit egyik ily dolgokban nagyon élelmes tanár szol-gáltatott, s a j á t pincéjéből ropogós kék pénzért (ami-kor a kékpénz forgatása is tilos volt!).

í g y m u l a t t a k sírva szép Balaton p a r t j á n az össze-kénjwzerített szegény tanító-proletárok.

AnAit az itt n y ú j t o t t külső keretek, berendezések

* jelenségek e száraz megvázolásából ás l á t t u k , a somogyi átképző tanfolyamok bővelkedtek gro-teszk vonásokban. É n e leírást a tanfolyamokon részt-r e t t tanítók szíves közlései alapján állítottam össze.

Ti :en felkérésemre írásban közölték tapasztalataikat, számosan pedig szóval. Az átképző tanfolyamok belső szellemi életét azok vannak h i v a t v a mélyebben meg-rajzolni, akik azokon mint hallgatók résztvettek.

Szívesen olvasnók.

Aeinzcti szempontok a történelem,