• Nem Talált Eredményt

A „RELIGIO" TÁRCZÁJA

In document Religio, 1891. 1. félév (Pldal 106-109)

Á gör. k e l e t i e k Komáromban. ')

Ha a múlt azaz 1880-ki népszámlálás eredményét, a Komáromra vonatkozó statisztikai adatokat tekintjük, azt találjuk, hogy a föntjelzett évben Komáromban 50 görögkeleti vallású egyén volt, sőt az idén talán még kevesebbet fog felmutatni a népszámlálási statisztika, holott tudjuk, hogy 200 év előtt még tekintélyes száma volt e felekezetnek.

l) Átvettük a „Komáromniegyei Közlöny-bői, mert egy kö-.

vetkező czikk ezen a közleményen alapszik. A szerk.

RELIGIO. 103 De vájjon mi okozta a görög nem egyesültek eme

pusztulását? Nem más, mint az 1673-ik évben történt tömeges visszatérés a róm. kath. anyaszentegyház kebelébe.

Tudjuk, hogy a katholikusok mily nagy fénynyel és pompával szokták megünnepelni az Ur napját még ma is, hogy e körmeneteken részt vesznek az összes komá-romi czéhek, ipartestületek stb. saját zászlajuk alatt, hogy az egész nép talpon van, s nagy diadallal követik az oltáriszentséget, mely a város utczáin hordoztatik körül.

Ehhez hasonló fénynyel szokták megtartani a sz. Márk napi vagy buzaszentelési körmenetet is, amidőn az egyház a vetéseket áldja meg.

A görögök vagy ráczok ezt látva, már több izben kérték a katholikusokat., hogy engedtessék meg nekik a sz. Márk napján tartandó körmeneten testületileg meg-jelenniük. Válaszul azt kapták, hogy igenis eljöhetnek, ha egyesülnek a kath. egyházzal.

A követek megvitték ez üzenetet hitsorsosaiknak, kik rövid tanácskozás után kijelentették, hogy elfogadják a föltételt, s készek ezt nyilvánosan is megvallani.

Ennek következtében tehát ők is nagy számmal jelentek meg zászlaikkal e körmeneten.

Ez alatt Kolonics Lipót gróf püspök Horvátország-ból felhivta Zorchich Pál görög egyesült püspököt, hogy ő ezen egyesülést megerősítse, mi meg is történt.

1673. október vége felé csakugyan megérkezett Zor-chich püspök Komáromba az egyezséget a ráczokkal meg-kötötte, s az erről szóló 1673. november 8-án kelt ok-mányt saját kezével és pecsétjével megerősítette és az-után ki is hirdette.

Ez egyességnek, melynek másolata a komáromi r. k. plébánia levéltárában is fellelhető, a következő 5 pontja van :

1. A görög nem egyesültek vagy ráczok elfogadják és elismerik a római pápát fejüknek, s neki minden en-gedelmességet és tiszteletet, hűséget és hódolatot Ígérnek ;

-2. hogy ezt tettleg is minél inkább bebizonyítsák, kötelezték magukat, hogy nagy ünnepeken a nyilvános körme-eteken résztvesznek, sz. misét és predikácziót a plébániai, vagy más katholikus templomban hallgatni fognak ;

3. beleegyeznek abba, hogy a halotti gyászbeszéde-ket a jezsuiták tartsák, ha őgyászbeszéde-ket erre valaki fölkérné ;2)

4. kötelezték magukat, hogy a római pápa ellen beszélni, vagy róla rosszat mondani sohasem fognak, sőt ha valakit meghallanak, hogy igy beszél, azt büntetés végett átadják a komáromi vár parancsnokának ; végre

-5. kötelezték magukat arra is, hogyha a pap az oltári-szentséget beteghez viszi, annak a kellő tiszteletet megad-ják, s azt térdre borulva imádni fogják.

E szerződést a görög nem egyesültek hiven meg is

*) A görög nem egyesültek vagy ráczok és a görög katholi-kusok közt alig van más különbség, minthogy az előbbiek nem akarják elismerni a római pápát fejüknek. Ez okból kellett mind-járt a szerződés 1. pontjában őket erre kötelezni.

- 2) Azon időben t. i. a jezsuiták voltak Komáromban a plé-bánosok.

tartották, mi kitűnik abból, hogy ők annyira egybeolvad-tak a katholikusokkal, hogy ma alig van ember Komá-romban, ki tudomással birna arról, hogy ősei egykoron ráczok valának. s csak imitt-amott maradt egy-egy rácz vallású Komáromban, élő emlékei gyanánt a régi kornak.

S-r.

K A T H . E G Y L E T I É L E T .

A Szent-István-Társulat

választmányánál,- ülése 1801. február hó 12-én.

Elnökség : Gróf Zichy Nándor és dr Kisfaludy Á.

Béla.

Elnök megnyitván az ülést, felkéri dr Kisfaludy A.

Béla társ. alelnököt az elnöki előterjesztések bejelentésére.

Dr Kisfaludy A. Béla társ. alelnök referál az esz-tergomi gyászünnepségről, a melyben a társulat igen szép

számú küldöttsége a társulati elnök ő nagyméltóságának vezetése alatt vett részt. Ennek kapcsán előterjeszti az elnökség azon indítványát, hogy a társulat feledhetetlen fővédnökének lelki üdvéért folyó hó 19-én az egyetemi templomban ünnepélyes Requiem tartassék, melyre a kath.

társulatok is meghivassanak.

A választmány a jelentést tudomásul vette, illetőleg egyhangúlag határozattá emelte.

Továbbá jelentést tesz alelnök a mult deczember hóban a bécsi apóst, nuntius ő excellentiájánál tett láto-gatásáról, mely alkalommal a társulat péterfilléreit nyúj-totta át ő szentsége számára; egyszersmind bemutatja a nunciatura utján vett levelét Rampolla bibornok-államtit-kárnak, melyben ő szentsége köszönete mellett apostoli áldását küldi a társulat törekvéseire és összes tagjaira.

Felhívja továbbá alelnök a választmány figyelmét a jövő hónapban tartandó társulati nagygyűlésre. A vá-lasztmány az elnökséget kérte fel, hogy ez érdemben a nagyméltóságú védnöki karral érintkezvén, a nagygyűlés idejét ehhez képest határozza meg.

A választmány a számvizsgáló bizottság jelentését a teljesített zárszámadások és a pénztár megvizsgálásáról tudomásul vette, a társulat pénztárnokának Venczell An-tal páp. kamarásnak köszönetét fejezte ki s a nagygyű-léshez intézendő felterjesztésében számára a felmentvény kiadását kérelmezni fogja.

Hummer Nándor társulati titkár a gazdasági s pénzügyi bizottság megbízásából terjedelmes s a társulat egész vagyoni állapotát felölelő jelentésében bemutatja a társulat vagyonmérlegét az 1890. év végén s az 1891. évi költségvetést, s kiemeli a társulat kedvező vagyoni álla-potát. — A választmány a költségvetést letárgyalta, a bevételt: 125,073 f r t 44 kr összegben, a kiadást: 113,520 frt összegben állapítja meg.

Ugyancsak a társ. titkár jelenti, hogy a folyó 1891.

évben a társulatba 125 rendes tag lépett be, s hogy az elnökség az 1890. év folyamán 18,151 példány könyvet ajándékozott szegény iskoláknak 3728 frt 38 kr összegnek megfelelő leszállított értékben.

Venczell Antal társ. pénztárnok jelenté, hogy az í 1891. év január hóban a társulat bevétele volt 8429 f r t

53 kr, — kiadása pedig 7341 frt 80 kr, — a plusma-a d é k : 1087 frt 73 kr.

A társulati ügynökségben a deczember és január hónapokban elkelt: 56,717 drb könyv, 712 drb kép, 5640 nyomtatvány: 13,696 frt 86 kr értékben.

Elnökség a jegyzőkönyv hitelesítésére felkéré : Markus Gyula és Szalay István vál. tagokat.

Folyó évben a Szent-István-Társulatba léptek: mint alapító tagok : Gróf Festetich Tasziló, és a nyitrai r. k.

legény-egylet; mint rendes t a g o k : Bőszinger Rezső, Ábrahám István, Cselenkó János, Csontos Sándor, Égi Kálmán, Horváth Béla, Kiss Lajos, Komócsy István, Lázár Gyula, Mester József, Német Pál, Kovács Károly, Reitberger Gyula, Márton József, Sárecz Károly, Szabó Géza,,Szabó István, Vaszary Kálmán pécsi papnövendé-kek, Hankóczy János, Németh János, Bognár Imre, Csaplár Antal, Gyergyessy Ferencz, Hesz Mátyás, Mayer Gyula, Theindl Ferencz, Fridrich Antal, Horváth János, Kreutzer Dezső, Krasznitzka Ferencz, Nagy Imre, Sinko-vits Nándor, Süttő Gyula, Cserta Elemér, Zalaváry Andor, Müller Károly, Teller Vincze, Hajós Gábor, Kremzer József, Kanovits László veszprémi papnövendékek, Dosz-tál Károly, Buda Rezső, Petruska Endre, Kazinczy Béla egri papnövendékek, Szabó Lőrincz, Csigaházy Kálmán, Desits Géza, Fritz Nándor, Németh Károly, Poller József, Sandhofer József, Schuch József, Stampf Ferencz, Volper Pál, Stojanovics Jenő, Ujváry István szombathelyi pap-növendékek, Ohrival György, Czvincsek János, Kropács József, Jozif László beszterczebányai papnövendékek, Lonszky Gyula, Krautmann István, Patrik János nyitrai papnövendékek, Rusznyák Bálint kassai papnövendék, Frank István, Rózsa István, Merász István, Perina József, Schweighofer János, Sveh Sándor, Czeczkó Antal, Porko-láb József, Szukup János, Both Ferencz, Szabó Ignácz,

Szivy Béla, Gácser Endre, Petrij Leo, Hencz Ede, Balog Ferencz, Kalch János, Kolentsik Lajos, Yiesner Gyula kegyesrendi papnövendékek Kecskeméten, Melicher László kápl. Egyek, Skultéty Antal tanitó Yaiszló, Kerezsy György leik. Szlatina, Lupis S. Sylv. sz.-Vazul r. áldozár, DessewfFy Gyula nyug. plébános, Ertl József, Ertl István nagybérlők, Komáromy Károly püsp. titkár Székesfehér-vár, Folajtár József tanitó, Kiss Albert géplakatos, Ham-bor József s. leik., dr Kremmer János orvos, Iványi Ernő orvostanhallgató, Barnaky Dezső gymn. tanuló, dr Rolny F.

lelkiigazgató Szepeshely, Károlyi Melinda grófnő Bpest, Neulinger F. Andor könyvelő, Stiber József gazdálkodó, Markusz Gusztáv pékmester, Mocsáry Sándor jogász, Holczinger József kápl. Zenta, Zalai Mihály, Buzásy Ábel, Erdőssy Bódog, Mócs Szaniszló, Szalay Gábor, Bitter Illés czist. v. tanárok Pécs. Magdics Gáspár, Weber Márton, czist. r. papnövendékek, Kele György jegyző, Kisfaludi Gyula jegyző, Pettő Miklós kir. fogházfelügyelő,

Angyal Kálmán tisztviselő, Milasy Károly tisztviselő, Molnár István körjegyző, Pál Antal, Dr. Yass Albert tanárok Gyulafehérvár, Krich Mihály s. lelkész, Roth György kereskedő, Feldmájer Gusztáv karkáplán, Szűllő

Géza kir. tanfelügyelő, F. Szt. Márton, Bódiss Jusztiu tanár, beszterczebányai r. k. tanitóegylet, Chemez Á r p á d közjegyző, Kiss Ferencz tanitó Hidas-Kürth. Hajba Mihály plébános Zala-Szántó.

V E G Y E S E K .

*** Gesta Dei per F r a n c o s ! Csak sejtelmeinkkel lehet kisérnünk, a mit Isten a franczia katholikusok köré-ben Lavigerie bibornok indítására vagyis jobban mondva XIII. Leo tanításának fényénél támadt politikai megújho-dás által elérni akar. Mai franczia egyházi tudósításunk kimerítően szól a franczia katholikus szellem a felpezsdü-léséről. Egy távirat éppen tegnap hozta hirűl, hogy mgr Freppel angersi püspök, az egyedüli papképviselő a fran-czia törvényhozó testületben, Rómába ment a pápához, hogy a franczia katholikusok eddigi magatartását a poli-tikában megvédje. Ugyanazon hir szerint a pápa Monsabré dömés atya előtt, a ki Rómában nagyhatású szentbeszé-deket mondott, a franczia katholikusok u j politikai maga-tartása mellett nyilatkozott. Fölöttébb érdekes a franczia katholikusok politikai állásfoglalásának e legújabb evolu-tiója — a köztársasági államforma mellett. Ez az evolutio az európai, mindenek előtt a latin ajkú monarchiák közeli végét jelenti. Az egyház készül elhelyezkedni a népural-mak árnyékában. A monarchiáktól sokat szenvedett;

schismát, haeresist kapott a nyakára. Legújabban kifosz-tották Romában minden birtokából !

— Belgiumban az ottani országos munkáspárt ma-nifesztumot intézett a belga püspöki karhoz az általános

szavazati jog érdekében. A munkás-manifesztum kijelenti, hogy a censusra alapitott választási jog, a mely szerint Belgiumban 130,000 ember uralkodik a többi felett, monstruózus privilégium és a katholikus vallás elvei ellen való sérelem. (A munkás urak itt túllőttek a czélon.) A manifesztum felszólítja a püspököket, hogy foglaljanak állást az általános szavazati jog mellett és pedig vagy az egész lakossághoz intézett közös szózat vagy pedig az egyes egyházmegyékben főp. levél által. Eddig szól a hirt hozó távirat. Nagy dolgok közeledését jelenti ama tény is, hogy valamennyi püspök, a kinek nagyböjti főp.

körlevele a Courrier de Bruxelles utján eddig hozzánk érkezett, a társadalmi kérdéssel foglalkozik, lehetőleg a munkás osztály észjárásához, felfogásához alkalmazkodva.

Az is nevezetes esemény, hogy a belga munkások kül-döttség utján tisztelegtek a királynál ügyükben. Az al-kotmányos polgár-király kézfogással tisztelte meg a mun-káskezeket, azt mondogatva^ hogy ő semmit sem tehet, mert az ő királyi kezei kötve vannak az alkotmány által.

A belga munkások átláttak az alkotmányos szitán és egyikök azt felelte a királynak : „Dehogy nem tehet, felség;

hiszen csak van befolyása!" A munkás-korszak előjelei!

— Baltimoreban Jenkins nevű család maga építte-tett egy templomot, mely körülbelül fél millió forintba került. Az egész gránitból és márványból áll. Amerika egyik legszebb temploma ez.

Kiadótulajdonos és felelős szerkesztő : Breznay Béla, h i t t u d o r , k. m. t u d . egyetemi ny. r. tanár Budapest, 1891. Rudnyánszky A. könyvnyomdájából. (Papnövelde-utcza 8. sz.N

Megjelenik e lap heten ként kétszer : szerdán és szombaton

Előfizetési díj:

félévre helyben s posta küldéssel 5 frt.

Szerkesztő lakása : B u d a pest, VIII., Pál-utcz 2., hova a lap szellem részét illető minden kü

demény czimzendő.

RELIGIO.

KATH. EGYHÁZI S IRODALMI FOLYÓIRAT.

ÖTVENEDIK ÉVFOLYAM.

Előfizethetni minden kir. postahivatalnál;

Budapesten a szerkesz-tőnél, és Rudnyánszky A. könyvnyomdájában, IV., Papnövelde-utcza 8. sz. alatt, hova a ne-taláni reclamatiók is, bérmentes nyitott

levél-ben, intézendők.

B u d a p e s t e n , f e b r u á r 1 8 . 14. I. F é l é v . 1 8 9 1 .

TARTALOM. Veszéreszmék és Tanulmányok : Magyarország kath. ifjúságának nevelőihez sz. Alajos háromszázados ünnepe alkalmából. — Szentséges atyánk XIII. Leo pápa apostoli levele. — A római Universitas Gregoriana és szent Alajos centenáriuma. — Egyházi Tudó-sítások : B u d a p e s t : A harcz a katholiczismus ellen Magyarországon. — R ó m a : Olaszország helyzete a lefolyt kormányválság után. — A „Religio" Tárczája : „A gör. keletiek Komáromban" czimü czikkhez. — Kath. Egyleti Elet: A Szent-István-Társulat. — Vegyesek.

Magyarország kath. ifjúságának nevelőihez sz. Alajos háromszázados ünnepe alkalmából.

Még XIII. Benedek p á p a p r o k l a m á l t a sz.

In document Religio, 1891. 1. félév (Pldal 106-109)