• Nem Talált Eredményt

A Radner-egyensúly

In document Arbitrázs és martingálmérték (Pldal 31-35)

2. A Delbaen–Schachermayer-tétel el½ozményei 20

2.1.2. A Radner-egyensúly

Arrow [2]-ben megjegyzi, hogy a fenti Arrow–Debreu egyensúlyi elosztás megkap-ható olyan módon, hogy feltesszük, hogy a szerepl½ok az els½o periódusban csak Arrow–Debreu értékpapírokkal kereskedhetnek, a második periódusban pedig ke-reskedhetnek a jószágok piacán. A magyarázat egyszer½u. Ha a szerepl½ok keresked-hetnek a második periódusban a …zikai jószágokkal, akkor az els½o periódusbeli kereskedés egyetlen célja az, hogy a szerepl½ok megosszák a vásárlóerejüket az egyes világállapotok között. Ezzel az eljárással az eredetileg SK számú jószá-got tartalmazó határid½os piac már csak egy S számú jószágból álló piaccá zsu-gorodott. Ahhoz azonban hogy a szerepl½ok ne csak a pénzben mért vásárlóere-jüket tudják simítani hanem a tényleges fogyasztásukat is, el½ore kell látniuk a második periódusbeli spot árakat8, és csak akkor beszélhetünk egyensúlyról, ha a szerepl½ok várakozásai konzisztensek a modellel, vagyis egyensúlyban, minden egyes kimenetelre vonatkozóan a spot árakra vonatkozó várakozások megegyeznek a tényleges egyensúlyi spot árakkal.

A fenti gondolatot kés½obb R. Radner [83] formalizálta és általánosította több periódus esetére. Az ún. Radner-egyensúly abban az esetben is értelmezhet½o, ha Arrow–Debreu értékpapírok helyett csak néhány kockázatos értékpapírral keresked-hetnek a gazdaság szerepl½oi, ezáltal a Radner-egyensúly fogalma fontos kiinduló-pontjává vált mind a pénzpiacok egyensúlyi elméletének mind a nemteljes piacok elméletének. Az alábbiakban [71] és [20] alapján ismertetjük a Radner-egyensúly fogalmát két periódus esetére.

Használjuk továbbra is a fenti modell jelöléseit, és tegyük fel, hogy a gazdaság szerepl½oi ezúttal N+ 1 számú pénzügyi eszközzel is kereskedhetnek, melyek közül az els½o –a továbbiakban0indexel jelölt –egy rögzített kamatozású kockázatmentes kötvény, és aj-edik eszközb½ol az els½o id½operiódusban vásárolt mennyiséget j jelöli.

A kimenetelek száma S, a fogyasztó az els½o periódusban zérus indulóvagyonnal, és a második periódusban ! kimenetel esetén e! 2 RK készlettel rendelkezik és

8Mely árakat természetesen nem tekintünk a modell által adottnak.

legyen e = (e1; :::; eS) 2 RK S. Tegyük fel hogy a szerepl½ok hasznossága csak a második periódusbeli fogyasztásuktól függ. A második periódusbeli fogyasztást

! kimenetel esetén jelölje c! 2 RK; a j-edik pénzügyi eszköz els½o periódusbeli árát jelöljeXj(0), a második periódusbeli árátXj(1). Ez utóbbi egy valószín½uségi változó, melynek értékét ! kimenetel eseténX!j(1)-el jelöljük.

2. De…níció. Egy a

c11; :::cS1; :::c1M; :::; cSM 2 RK SM

vektor által meghatározott allokáció, egy a spot árakra vonatkozó várakozásokat kifejez½o p = (p11; :::; pKS) 2 RK S vektorból, és az értékpapírok els½o periódusbeli árait meghatározó X(0) = (X0(0); :::; XN(0)) vektorból álló árrendszer, valamint a m = ( m0 ; :::; mN), m 2 f1; :::; Mg kereskedési stratégiák együttesét Radner-egyensúlynak nevezünk, ha minden m-re teljesül, hogy a cm = (c11m; :::cKSm) 2

RK S feltételes fogyasztási terv, valamint a m portfólió megoldása a max

feltételes széls½oérték problémának, továbbáPM

m=1c m =PM

Itt a feltételben szerepl½o els½o egyenl½otlenség azt fejezi ki, hogy a befektet½o egy olyan portfoliót választ, amely zérus indulóvagyon segítségével megvásárolható az els½o periódusban, a második egyenl½oség pedig azt állítja, hogy az optimumban szükségképpen teljesül, hogy minden ! kimenetel esetén a második periódusbeli (cm1!; :::; cmK!)fogyasztói kosár megvásárolható a befektetés második periódusban re-alizáltPN

j=0X!j(1) mj ki…zetése és az indulókészlet spot egyensúlyi árakon történ½o eladása révén.

Jelöljük X-szel azt az S (N + 1)-es mátrixot, melynek !-adik sorában és j-edik oszlopában álló elemeX!j(1). A fenti modellben a pénzpiac minden fontos

tulajdonságát egyértelm½uen meghatározta azXmátrix, ilyen összefüggésben tehát beszélhetünk az X mátrix által meghatározott pénzpiacról.

3. De…níció. Az X mátrix által meghatározott pénzpiac teljes, ha az X mátrix rangja S, vagyis megegyezik a világállapotok számával.

Ha azXmátrix rangjaS, akkor nyilván mindenx2RSesetén létezik megoldása azx=X T mátrixegyenletnek, vagyis a pénzpiac teljessége pontosan azt jelenti, hogy minden elképzelhet½o feltételes követelés, vagyis második periódusbeli véletlen ki…zetés el½oállítható valamely portfolió második periódusbeli ki…zetéseként. Be-látható, hogy teljes pénzpiac esetén a Radner-egyensúlyi c11; :::cS1; :::c1M; :::; cSM allokáció el½oáll Arrow–Debreu egyensúlyi allokációként. Egészen pontosan a kö-vetkez½o állítás teljesül.

4. Tétel. Tegyük fel, hogy a pénzpiac teljes. Ekkor:

a.) Ha a

c = c11; :::cS1; :::c1M; :::; cSM 2 RK SM

allokáció, ap= (p11; :::; pKS)2 RK S, és a szigorúan pozitív árakból álló X(0) = (X0(0); :::; XN(0)) árrendszer, valamint a m = ( m0 ; :::; mN), m2 f1; :::; Mg keres-kedési stratégiák rendszere együttesen egy Radner-egyensúlyt alkotnak, akkor létezik olyan, szintén szigorúan pozitív elemekb½ol álló, (q1; :::; qS) vektor, melyre a c al-lokáció, és a (q1p11; :::; q!pk!; :::; qSpKS)2 RK S árrendszer együttese egy Arrow–

Debreu-egyensúlyt képez.

b.) Ha a

c = c11; :::cS1; :::c1M; :::; cSM 2 RK SM

allokáció, és ap= (p11; :::; pKS)2 RK S árrendszer egy Arrow–Debreu-egyensúly, akkor létezik azX(0) = (X0(0); :::; XN(0))árrendszer, valamint a m = ( m0 ; :::; mN), m2 f1; :::; Mg kereskedési stratégiák rendszere, hogy a c fogyasztási terv, a X(0) els½o periódusbeli értékpapír árak, a m stratégiák valamint a spot árak p rendszere együttesen Radner-egyensúlyt képeznek.

A szakasz hátralév½o részében megmutatjuk, hogy a Radner-egyensúly els½orend½u feltételeib½ol következik, hogy létezik egy a kimenetelek terén értelmezhet½o funkci-onál, ami csakúgy mint az Arrow–Debreu értékpapírok árvektora, egy martingál-mértékként interpretálható, ám ez a martingálmérték nem feltétlenül egyértelm½u.

Ekkor tehát a követelések árazása nem oldható meg a preferenciák felhasználása

nélkül. Ennek megvilágítása céljából, írjuk fel a fogyasztó optimumfeltételét a Radner-egyensúlyban arra a speciális esetre, amikor a szerepl½ok csak egyetlen jószággal kereskednek. A közgazdasági interpretáció kedvéért egyúttal tegyük fel, hogy a szerepl½onk W indulóvagyonnal rendelkezik az els½o periódusban, és a hasznossága az els½o periódusbeli c0 fogyasztásától is függ. Mivel csak egy fo-gyasztóra írjuk fel az optimumfeltételt, ezért a fofo-gyasztóra vonatkozó m indexet elhagyjuk.

A fogyasztó haszonmaximalizálási problémája a következ½o:

maxU(c0; c1; :::; cS) ahol

(c1; :::; cS)T = (e1; :::; eS)T +X T és

c0+ (X0(0); : : : ; XN(0)) T =W:

Szavakkal megfogalmazva, a fogyasztó a fogyasztásának hasznosságát maximali-zálja, a második id½operiódus fogyasztása függ a második id½operiódusban realizáló-dott világállapottól. Az els½o egyenl½oség azt állítja, hogy minden!kimenetel esetén a második periódusbelic! fogyasztás megegyezik az adott kimenetelhez tartozóe! második periódusbeli készlet és a befektetés adott kimenetelhez tartozó értékének összegével. A második egyenl½oség szerint ac0 els½o periódusban való fogyasztás és a j beszerzésének összértéke éppen a fogyasztóW induló vagyona, vagyis az els½o id½opontban teljesül a költségfedezeti feltétel.

A probléma Lagrange-függvénye a következ½o:

L(c0; c1; :::; cS; 0; ::: N; ; 1; ; S) = U(c0; c1; :::; cS) (c0+

XN j=0

Xj(0) j W) XS

!=1

!(c! e! XN

j=0

X!j(1) j):

Az els½orend½u feltételekb½ol minden j-re Xj(0) = PS

!=1 !X!j(1). Bevezetve a q! = ! jelölést ez az

Xj(0) = XS

!=1

q!X!j(1) (2.1)

alakba írható. Ez speciálisan j = 0-ra is teljesül. Ekkor tehát X!0(1) = X0(0)

miatt az utóbbi egyenl½oség X0(0) = PS

!=1q!X0(0) alakú, ezért PS

!=1q! = 1;

vagyis a q! nemnegatív számok egy valószín½uségi mértéket de…niálnak. Ekkor tehát (2.1) egyenl½oség pontosan azt állítja, hogy az értékpapírok a q = (q1; :::qS) mérték szerint martingálok9.

Próbáljuk meg közgazdaságtanilag interpretálni az imént kapott martingálmér-téket. Jelöljük a probléma értékfüggvényétU -gal. A burkolótétel alapján:

@U (W; e1; :::e )

@e! = ! és @U (W; e1; :::e )

@W = :

Ezek alapján a martingálmérték egy q! komponense azt mutatja meg, hogy egy pótlólagos egységnyi!kimenetelhez tartozó Arrow–Debreu értékpapír hányszoros haszonnövekményt eredményez az egy pótlólagos egységnyi els½o periódusbeli biztos vagyonnövekedés haszonnövekményéhez képest.

In document Arbitrázs és martingálmérték (Pldal 31-35)