• Nem Talált Eredményt

8. Kutatási módszertan

8.2. Elemzési módszerek

8.2.4. A magyar kutatás háttere

A kutatás fő célja a magyar nemzeti kultúra meghatározása, kulturális sajátosságok összehasonlítása valamint összefüggések feltárása.

A tervezett magyar minta országos szinten 500 egyént foglal magába. A Trompenaars-adatbázis többi országra vonatkozó mintáival való összehasonlíthatóság érdekében a célcsoport a magyar közép- és felsővezetők köre. A mintavétel során a fő szempont az állampolgárság, amely esetében a kizárólagos magyar nemzetiség a feltétel.

Továbbá a megkérdezett egyének halmaza olyan vezető beosztásúakra koncentrálódik, akiknek legalább egy beosztottjuk van.

A megfigyelési egység az egyén. Az elemzések azonban egyéni és nemzeti szinten is történnek. A kutatás során, jellegéből adódóan nem cél az időbeli változás vizsgálata, ezért a vizsgálat keresztmetszeti, vagyis az adatfelvétel nem kerül megismétlésre.

A kutatás támaszkodik a Trompenaars-adatbázis nemzeti kultúra adataira. A versenyképességre vonatkozó vizsgálatok során pedig az IMD World Competitiveness Yearbook 2005 című kiadványának világ versenyképességi rangsora kerül felhasználásra.

A kutatás lépései A kérdőív lokalizációja

A kérdőív összeállítója az amszterdami székhelyű, Fons Trompenaars irányításával működő THT Intercultural Management Consulting, amely többéves tapasztalattal rendelkezik a nemzeti kultúrák kutatásának területén. Kiterjedt adatbázisa a világ különböző országairól tartalmaz adatokat. A kérdőívet a magyar kutatáshoz angol nyelven bocsátották rendelkezésre. Mivel a kutatás során fontos szempont, hogy az adatok összehasonlíthatók legyenek az adatbázisban tárolt többi ország adataival a kérdőív magyar nyelvre való fordítását maximális körültekintéssel kellett elvégezni. A fordítás során a szószerinti fordítás helyett a mondatok értelmének megragadása és visszaadása volt a cél.

Ehhez elengedhetetlen volt a kutatás módszertanának, a kérdőív kiértékelési folyamatának és a kérdésekhez kapcsolódó válaszok értelmezésének előzetes tanulmányozása.

Kutatási módszertan

A fordítás validálása több lépcsőben történt. Elsőként magasfokú angol nyelvismerettel rendelkező személyek ellenőrizték a fordítás helyességét. Második körben pedig tíz közép- és felsővezető lett felkérve a kérdőív kitöltésére és a kérdésekkel kapcsolatos észrevételeik megosztására. A visszajelzések alapján néhány kérdés fordítása módosításra került a könnyebb értelmezhetőség érdekében, és ezt követően került a magyar nyelvű kérdőív véglegesítésre.

Adatgyűjtés

A kérdőív végleges verziója papír és elektronikus formában került elkészítésre. A papír alapú kérdőív jelentős része postai úton lett eljuttatva a megkérdezettekhez. A visszaküldés postai úton vagy faxon történt, amely a kérdőív elején található összegző oldal segítségével egyszerűen megoldható volt. Az elektronikus változat interneten keresztül volt elérhető és kitölthető. A kérdőív kitöltésére különböző fórumokon jelent meg felkérés. Az elektronikus változatba egy algoritmus is beépítésre került, amely ellenőrizte a név, cím, vállalatnév és a többi nem kötelezően kitöltendő mezőn kívül valamennyi kérdés esetén a válasz meglétét. Ellenkező esetben egy automatikusan megjelenő üzenet kérte a válaszadót az adott kérdés megválaszolására.

A kitöltött kérdőív adatai ezt követően interneten keresztül kerültek elküldésre. Az elektronikus változat elkészítése során a kérdőív 4. kérdésénél módosításra volt szükség a technikai korlátok áthidalása érdekében. Ennél a kérdésnél a papír alapú változat körök rajzolására kéri a válaszadót, míg az elektronikus változat előre megrajzolt körökből való választást ajánl fel. A változtatás a készítők ellenőrzésével és jóváhagyásával történt.

A minta kiválasztásánál szintén szempont volt, hogy az összetétel a lehető legjobban hasonlítson a többi országban végzett kutatások mintáiéhoz valamint, hogy reprezentatív képet adjon a magyar nemzeti kultúráról. A megkérdezettek köre ennek megfelelően profit-orientált vállalatok és non-profit szervezetek közép- és felsővezetőinek csoportja volt, az ország különböző megyéiből.

A kitöltés során a név, a cím és a munkahely nevének megadása nem volt kötelező.

A kérdőívet névvel és elérhetőséggel kitöltők egyéni visszajelzést kaptak személyes kultúra-profiljukkal. A személyes visszajelzés küldésének célja a kérdőív-kitöltési hajlandóság növelése volt.

A megkérdezettek körének kiválasztása aktuális céges adatbázisok segítségével történt. A kérdőívek az adatbázisban található vezetők nevére lettek címezve. A kiküldött kérdőívek száma 2.800. A kiküldés 5 lépcsőben 2005. február és 2005. augusztus közti időszakban történt.

Kérdőívek kiértékelése

A kérdőívek kiértékelése Amszterdamban a THT Consulting számítógépes kiértékelő rendszerével zajlott. Az adatok internetes felületen kerültek feltöltésre az adatbázisba, ahol egy adott darabszámú kérdőív feltöltését követően lefuttatásra került a kiértékelő algoritmus.

A kérdőívek kiértékelése zárt rendszerben történt, amely garantálja a maximális pontosságot és hibamentességet. A kiértékelési eredmények e-mailben érkeztek vissza.

Tartalmazták az egyének kulturális profiljait, az egyes dimenziókhoz tartozó pontszámokat, valamint egy rövid szöveges értékelést. A profil hét, a dimenzióknak megfelelő kétpólusú skálát tartalmaz, amelyeknek a két végpontja az adott kulturális sajátossághoz kapcsolódó két ellentétes jellemző.

A hét dimenzió a következő:

• Univerzalizmus/partikularizmus

• Individualizmus/kollektivizmus

• Semleges/emocionális orientáció

• Specifikus/diffúz orientáció

• Szerzett/öröklött státuszú orientáció

• Idő-orientáció

• Belső/külső orientáció

Az egyes dimenziókhoz két egymással összefüggő érték került megadásra, melyek az adott irányú orientációk mértékeit fejezik ki. A pontszámok az adott egyén vagy ország kulturális sajátosságának mértékét mutatják. Az adott kulturális jellemzőt bemutató dimenzióhoz kapcsolódó skála végpontjai egymással ellentétes viszonyban vannak, egymást kizáró kulturális beállítottságokat testesítenek meg. A skála egyik végpontjához kapcsolódó jellemző magas értéke a másik végponthoz kapcsolódó jellemző alacsony értékével jár együtt. Az adott dimenzióhoz kapcsolódó két jellemző értékének összege minden esetben 100. Az értékeknek az egymáshoz való viszonyításban van jelentőségük.

Csupán az orientáció dimenziójában van kis mértékű eltérés a leírtaktól. Az idő-orientáció dimenziója ugyanis három jellemzőt testesít meg, amelyek szintén egymáshoz viszonyítva értelmezhetők. A múlt-, jelen- és jövő-orientáció értékének összege ebben az esetben is 100.

A kutatási minták