• Nem Talált Eredményt

Örömteli üzenet a megajándékozottak hittanórai közössége számára

5. A megajándékozottak boldogságáról a hittanórák összefüggésében

5.1. Örömteli üzenet a megajándékozottak hittanórai közössége számára

137

138

önmagából kompetenciái által fel tud mutatni.555 Ennek az elvnek a megfontolását és érvényre juttatását is a hitoktatás és a hitoktató feladatának tekinthetjük. Az adekvát módszertan, tehát egészleges integratív pedagógiai módszerek alkalmazása mellett a keresztyén emberkép alapján kidolgozott valláspedagógiai koncepciókra, valamint a χαρ- tövű szavak referenciavizsgálatából is kimutatott integratív boldogságszemléletre irányíthatja a figyelmet.

A biblikus és a rendszeres teológiai vizsgálódás eredményei közül valláspedagógiai szempontból az alábbiakat tartom különösen is megfontolandónak.

5.1.1. Az újszövetségi referenciavizsgálat hitoktatás szempontjából megfontolandó eredményei

Az újszövetségi referenciatáblázat segítségével megállapítottam a vizsgált kifejezések tartalmi sokrétűségét és hogy e szavak jellemzően megajándékozottságot fejeznek ki. Megállapítottuk, hogy a közösségben való megélés elsősorban a kegyelmi ajándékok, és az öröm esetében jellemző. A kegyelem viszont kifejezetten személyes reflexiókban kap helyet, tehát a kegyelem témaköre alkalomszerűen kerül kifejtésre a közösség számára, leginkább Pál személyes reflexiójában.

A χαρ-tövű szavak együttes előfordulásai – az imádkozással kapcsolatos szűrés után is – három típusba sorolhatóak: lehetnek teológiai kifejtések; a gyülekezeti élet reflexiói; vagy éppen a gyülekezetért és a gyülekezetben történő imádságokra való utalások. A χαρ-blokkok többnyire az imádkozás témájához kapcsolódnak. A χαρ-tövű szavak az imádkozással kapcsolatban a megajándékozottság reflexiós hátterén hangsúlyos szerepet kapnak.

A teljes Újszövetséget tekintve az imádkozáshoz leggyakrabban a hála szavai kapcsolódnak. Legyenek azok bár egyszerű kijelentések; rövid felkiáltások, melyek akár teológiai kifejtés részeként is állhatnak, imádságok, imádságos reflexiók, illetve a hálára való buzdítások, vagy más kifejtések.

A χαρά, χαίρω előfordulásai abban különlegesek, hogy az imádság összefüggésében kifejezetten hangsúlyos krisztológiai összefüggést mutatnak.556 Sűrűsödéseik jellemzően a hála sűrűsödéseivel esnek egybe, azon belül pedig a

555 Handreichung zum LehrplanPlus für den evangelischen Religionsunterricht der Grundschule RPZ Heilsbronn 2014, 21. o

556 BALOGNÉ VINCZE K.: Az Újszövetség khar-tövű szavainak jelentősége az imádkozás és az imádkozni tanítás szempontjából. 33.

139

krisztológiai hangsúlynak megfelelően jelennek meg. Az Újszövetség legyakoribb öröm szavának jelentős krisztológiai kontextusa egy sajátosan keresztyén öröm megfogalmazása; melyet az antik öröm keresztyén misszióban „újratöltött“ szavaként foghatunk fel. Nyilvánvaló ugyanakkor, hogy a spontán χαρά-öröm egy egészen személyes, még ha közösségi, akkor is egészen sajátos és mély imádságot jelez.

A χάρις és χαρίζομαι szavak előfordulásai vagy éppen hiányuk is tanulságokkal szolgált. Leggyakrabban az istenhit forrását, sőt magát Istent jelenti a kegyelem, hiszen Isten elsődleges sajátossága kegyelmessége, melynek meghirdetője maga Jézus.

A χαρ-tövű szavak egy sajátos lelkiség alapjaira mutatnak rá. Ez a lelkiség elsődlegesen a páli misszióban kristályosodhatott ki557 nem csak igehirdetésben, teológiai megfogalmazásokban, de a közösségi és egyéni kegyesség szintjén is. Vizsgálatunk egy Krisztusban örvendező hálás keresztyén közösség képét tárta elénk, melyben Isten kegyelme az erőforrás a szolgálathoz.558 A szenvedések ellenére is erőt adó és eltörölhetetlen, Krisztusban való örvendezést, a keresztyén boldogság alapjának tekinthetjük. Fel kell tehát fedezni az egyház számára a bibliai öröm sokféle rétegét: a szabadítás evangéliumának örömét Lukácsnál; Pál mély, belső, Szentlélek munkálta, megváltottságért hálás örömét, és János túláradó örömét: Krisztus örömét.559

A χαρ-tövű szavak fogalomkörei nem kritériumai a helyes imádkozásnak vagy a jó teológiának, viszont a róluk, mint az újszövetségi spiritualitás jellegzetes kulcsfogalmairól való gondolkodás – akár az újszövetségi szöveg olvasása vagy tanítása kapcsán hozzájuk kapcsolódó felfedezések, akár a hozzájuk kapcsolódó tapasztalatok formájában is – segítséget nyújthatnak az egyéni és közösségi lelki élet alakításában is.

5.1.2. A rendszeres teológiai gondolatmenet valláspedagógiai szempontból különösen is megfontolandó megállapításai

A rendszeres teológiai megállapítások leglényegesebbike, hogy a χαρ-tövű szavak valójában a megajándékozottság teológiájának reflexióit nyújtják. Ez az eredmény az újszövetségi elemzés során igazolódott, de rendszeres teológiai és valláspedagógiai következményei is jelentősek. Amikor tehát a boldogság kérdésére próbálunk meg választ adni bármelyik diszciplina szabályai szerint is, és kézenfekvő, hogy a χαρ-tövű szavak

557 BARCLAY,J. M.G.: Paul and the Gift. 75-78.

558 BALOGNÉ VINCZE K.: Az Újszövetség khar-tövű szavainak jelentősége az imádkozás és az imádkozni tanítás szempontjából: 34.

559 RUSSEL,E: The Biblical Concept of Joy: 305.

140

rendszerén keresztül közelítsünk a témához, nem feledkezhetünk meg a bibliai jelzések, kijelentések funkciójáról. A reflektív funkció egyrészt korlátozza a rájuk alapozható következtetésünk érvényességét, hiszen rendszerint reflexiók és nem hit- vagy erkölcsi tételek a χαρ-tövű szavakkal megfogalmazott bibliai szövegrészek. Másrészt azonban fel is szabadít a reflexiók érvényessége tekintetében, hiszen sem saját tapasztalataink, sem más, χαρ-tövet tartalmazó szövegekkel nem állíthatóak szembe, csak egymás mellé, ez esetben viszont vagy párhuzamos, vagy egymást kiegészítő, komplementer kapcsolatot fedezhetünk fel bennük. E szempontot komolyan véve nem akadályként és elhatárolódásként jelentkeznek az eltérő öröm- vagy hála-tapasztalatok, netán a kegyelem értelmezésének hangsúlyeltolódásai, sőt talán a kegyelem és a jócselekedetek viszonyának kérdését sem kizárólag a megváltottság kérdésén keresztül közelíthetjük meg, de érvelésünket akár a teremtettségben adott vagy a szeretetben megélhető megajándékozottság összefüggései felől is indíthatjuk. Ezáltal viszont nem megtagadva a Krisztus-esemény eredményét, azaz a megváltottságot, mégiscsak felvethető az Istenhez tartozás ajándéka akár az erre rá nem csodálkozott személyek és struktúrák tekintetében is. Természetesen a megajándékozottság gondolatköre csak részben fejeződik ki χαρ-tövű szavakkal az Újszövetség lapjain is, így a fenti gondolatmenet tanításbeli alátámasztásaként akár Mt 25,31-46 szövegére is gondolhatunk. A hitoktatásban pedig különös jelentősége van a kapcsolópontok megtalálásának, a mondanivaló érzékletes kifejezésének, a nem hívő keresztyén háttérrel rendelkező diákok számára is felfogható értelmezéseknek. Így a boldogság kérdésével hozzáférhető tartalmak, mint az életcélok, adottságok vagy az élet értelme problematikája felől történő megközelítésben is fontos lehetőségei rejlenek a biblikus keresztyén tartalmak megközelítésének, értelmezésének. Ha pedig elfogadjuk, hogy a teológia

„Orientierungswissenschaft”, azaz a tájékozódás tudománya, vagy még inkább a tájékozódást segítő tudomány, akkor segítségét várhatjuk a boldogságkeresés, boldogságra törekvés keresztyén alapokon való értelmezésében és elhelyezésében is megajándékozottságunk tudatában. Ahhoz, hogy a teológia akár a hitoktatás számára és általa is valóban tájékozódást segítő tudomány lehessen e területen, sajátos kompetenciafejlesztésre van szükség a hitoktatásban. Olyan jellegű kompetenciák fejlesztésére, amelyek a vallásos élet területén is hasznavehetőek.560 E kompetenciák

560 A hitoktatás tekintetében megfogalmazott kompetenciamodell hasznavehető példáját találjuk a bajor LehrePLUS evangélikus hitoktatásra vonatkozó tantervi preambulumában. (2. Kompetezorientierung im Fach Evangelische Religionslehre

141

fejlesztésében pedig a kihívást jelentő szituációk megértésén, kontextualizálásán, a rajtuk való munkálkodáson, tehát a cselekvéshez vezető és a cselekvést valamint az általa megvalósult tanulási folyamatot értékelő úton a személyes és a teológiai reflexió is kulcsszerepet kap. Mivel e reflexióra már az Újszövetségben is számos értékes példát találunk, ez a további reflexió számára is útravalót nyújthat – mindannak tudatában, hogy az ember több, mint amit tevékenységében és képességeiben fel tud mutatni. A keresztyén emberkép ugyanis az emberi kompetenciák hatókörén túl is szól az ember méltóságáról, hiszen az nem pusztán cselekvőképességén alapul, hanem azon, hogy Isten teremtménye.561 Önmagában ez az érv is elég volna a pedagógiában otthonos inklúzió562 valláspedagógiai jelentőségének kifejtéséhez. Ugyanakkor már a rendszeres teológiai gondolatmenetben is említettük a χαρ-tövű szavak különböző jelentései mentén kikristályosodó különböző dogmatikai hangsúlyok inkluzív használatában rejlő gazdagság lehetőségét.563 Érdemes tehát ennek a ténynek a valláspedagógiai haszna tekintetében kitérni az inklúzió jelentőségére.