• Nem Talált Eredményt

K

ét héttel az operáció után Krisztián már vissza akart menni munkába. ― Nem tudom a családomat eltartani, ― mondta, Dorka tiltakozását füle mellett eleresztve, de bátorítóan mosolyogva rá, ― ha idehaza lustálkodom és sajnálom magam.

― Még egy hétig maradj itthon, drágám, ― simogatta kezét a feleség. Még mindig félt megérinteni a szemöldöke felett húzódó forradást. ― Babot eszünk és lencsét, és lesz elegendő tejem a babának.

― Éppen ezt imádom ti bevándorlóknál, ― nevetett a férj és homlokon csókolta feleségét. ― A nehézségeket semmibe veszitek. Annyira hozzá vagytok szokva odahaza a szűkösködéshez, hogy bármi méretű nélkülözést normálisnak tartotok.

― Mit gondolsz, hogy te meg ki vagy, te másodgenerációs nagy amerikai? ― rázta a fejét Dorka, ― leesik a korona a fejedről és társadalmi számkivetett leszel, ha nem eszel tengeri rákot és osztrigasalátát mindennap. Hogy mondanád, te beképzelt cowboy New Jerseyből, hogy te nem tudod meghúzni a derékszíjadat, ha muszáj. Kaviárt veszel és pezsgőt az utolsó dollárodon, hogy versenyezz azzal a beképzelt pojáca sógoroddal, Cliff-el, legyen akármi is a neve.

― Neked aztán természetes adottságod van a nyelvészeti finomságokhoz, ― nevetett Krisztián, nyilvánvalóan egyre jobban és egyre erősebbnek érezve magát, és ahogy sütkérezett szépséges és éles nyelvű feleségének napfényében. ― De minden tréfát félretéve, az élet nem állhat meg. Vissza kell, hogy menjek dolgozni, ― mondta, és karját Dorka dereka köré fonva ölébe húzta feleségét. ― Magamévá akarlak tenni. Ez a két hetes önmegtartóztatás mivé is tesz, mi lenne a helyes kifejezés? Hiszen te tudod. Gondolod, hogy alszik már a baba?

― Tudom, hogy mit akarsz, ― felelte Dorka és szájon csókolta férjét. Az asszony ajkai kissé széjjelnyíltak, egy keveset, de valami féktelenül izgató és ellenállhatatlan módon.

Méregerős hormonok árasztották el Krisztián ereit és Dorka észlelte a férfi vággyal teli testének forró remegését és a vágy őt is elfogta és érezte, hogy ágyéka lángba borul. ― De ez nem lenne, még túl korai neked? Nem kellene, hogy csináljuk. Megpattanhat egy ered és trombózist kapsz.

― Ellenkezel? ― futatta a férfi végig ujjait az asszony combjain, kitapintva puha rugalmasságukat és bőrének melegét a vékony selyem hálóing alatt.

― Nem, dehogy, ― sóhajtott Dorka földöntúli gyönyörrel. ― Csak nem akarom, hogy túlságosan felizgulj és végzetesen lehajtsd magad.

― Tipikus aggódó feleség, ― nevetett a férj. ― Ha annyira féltesz, hát legyél te felül és én mozdulatlanul fekszem alattad.

Dorka kacagott és lecsúszott Krisztián öléből. ― Ahogy óhajtod, sebesült vitézem, de figyelmeztetlek, hetek óta nem szedtem be a fogamzásgátló tablettát.

― Akkor hát, be az ágyba, ― kiáltott a férj. ― Kislányunknak öcsikére van szüksége.

60

― Miért? ― kérdezte Dorka, ruháit ledobálva és csipkés alsóneműjében beugrott az ágyba. ― Két kislány nem lenne jó?

― Nem, ― nyögött Krisztián tetetett tiltakozással. ― A nagypapának fiú kell, hogy tovább vigye a nevét.

― Ezt aztán valóban nyomós ok, ― felelte Dorka és férje fölé kuporodott lovagló ülésben, de gondja volt, hogy ne nehezedjen rá túlságosan. ― Azért nem csinálom, hogy a nagypapát boldoggá tegyük, de mi ketten, én drága férjem uram, elhagytuk a pontot, ahonnan vissza lehet fordulni. Lazítsd el magad, és engedd, hogy dolgozzak.

*

K

risztián és Dorka újra élesztették szerelemi nászukat és a történet elbeszélőjének, bármilyen jóindulattal is legyen, nincs betekintése a racionális erőkre az okok mögött, ami döntésüket eredményezte, ha volt is mögötte bármilyen, ésszel megfontolt határozat. Az elbeszélő nem volt ott. El volt foglalva a saját életével, és szinte egy teljes emberöltő után, csak a messzemenő következményekből, talán eredményekből tudja kikövetkeztetni, a döntést, ami a fiatal pár további életét meghatározta.

Dorka mondhatott volna nemet, és nemet kellett volna mondania. Ismét szednie kellett volna a fogamzásgátló pirulát, vagy valamilyen más terhesség megelőző módszert kellet volna használnia, de nem tette. Tudatosan vagy tudat alatt, mert annyira szerette a férjét, és ki akarta elégíteni vágyait és szolgálni akarta szuper egoista énjét. Az önző ént, ami bizonyítani akarta, hogy tökéletesen egészséges és készen áll magára vállalni egy újabb húsz esztendőre való

elkötelezettséget, egy dupla tehervállalást, hogy egy második gyermeket is felneveljen. Vagy csak apósa akaratát tartotta szeme elől, hogy a család nevét tovább vivő fiúgyermeket szüljön.

Talán abszolúte biztosak voltak benne, hogy semmi balszerencse nem fogja sújtani őket többé és semmi igazi katasztrófa nem fog lecsapni rájuk. Elvégre becsületes, ártatlan, és minden gyanún felül álló emberek voltak, akik hittek egy Isteni gondviselésben, az ideális világban, ahol a jó elnyeri jutalmát.

Higgyünk jó szándékukban és folytassuk történetünket. Elvégre, ha minden fiatal pár a nehézségek miatt aggódna, a lehetséges betegségek miatt és a gyerekneveléssel járó anyagi és lelki kihívásoktól félne, akkor nem lenne a földnek jelenleg, ennek a könyvnek az írásakor, hét milliárd ember lakosa.

Modern társadalmak felszabadítják a nőket. Szavazati jogot adnak nekik, öltözhetnek kihívóan, ha cifrálkodni akarnak és megtervezhetik családjuk nagyságát és szinte egyenlő bérekért dolgozhatnak, mint a férfiak, ha szakmát akarnak tanulni és munkát akarnak vállalni. A Vasfüggöny éveiben a nyugati világot gyakran nevezték a Szabad Világnak. Szabad valóban, szabad a gondolkodásban, hogy kergessék a boldogság kék madarát és kedvükre vállalkozzanak.

Nyilvánvalóan, számtalan szabad nő a férjhez nem menést választotta, és a gyermektelenséget, vagy talán csak egy, legfeljebb két gyereket családonként. Választottak, hogy nem lesznek egy nagyszámú család cselédei egy zsarnok férj uralma alatt. A népszaporulat drasztikusan csökkent egész Európában és egész Amerikában. Kivéve Amerikában, és az utóbbi időkben, Európában is,

61

fejletlen országokból érkező emigránsok pótolták a hiányt és egyre növekvő számban felváltották és kiszorították a nemzetalkotó eredeti fehér népességet.

Vallások uralta társadalmakban, mint az Iszlám hitének országaiban megmaradt a hagyományos elgondolás. Ott lealacsonyították a nőket, le gyerekprodukáló automatákra. Egy férfinek több felesége is lehetett és minden feleségtől több gyereket vártak. Egyetlen fiatal nő sem maradt hajadon és arcaikat fátylakkal el kellet, hogy takarják és testük formáját el kellett, hogy rejtsék a közszemle elől. Az Iszlámvallású férfiak kijelentették, hogy ők védik a nőiket, mialatt valójában rabszolga sorba süllyesztették és lelketlen állatoknak degradálták asszonyaikat.

Ahogy meg lett írva szent könyvükben, és annak engedelmeskedniük kellett, ha szükség úgy adta, meg kellet ölniük az engedetlen hitetleneket.

Harminc éven belül a lakosság száma megtízszereződött Észak Afrika és a Közel Kelet országaiban. A többlet, milliók, mind Európába és Észak Amerikába akartak bevándorolni.

Határaikat és tengerpartjaikat megrohamozták, illegálisan léptek be, ha másként nem ment, és már úgy látszott, hogy nem lehet megállítani őket. Politikai vitatkozások és ellentétek bármi ésszerű megoldást lehetetlenné tettek.

*

D

orka racionális felfogóképességének határán felüli erőknek esett áldozatul. Természetesen hatalmas ambíció lakozott benne, hogy nörsz legyen, és jól keressen. Megvolt az akaratereje és elméssége és soha nem riadt vissza semmi feladattól, amihez szorgalom kellett és kitartás.

Kora márciusra, pontosan nyolc hónapra első gyermekének születése után, havi baja ismét kimaradt. Boldogságnál is boldogabbnak látszott és örömtől elfúló hangon jelentette be férjének.

― Igazi falu bikája vagy, legédesebb drágám, ― fonta a kezét férjének a nyaka köré. ― Kívánságod teljesült. Hajód beérkezett a kikötőbe és most már csak ki kell raknunk rakományát.

― Miről beszélsz? ― nézett a férj kíváncsian és megcsókolta felesége mézédes ajkait. ― Nem értem, ha rébuszokban beszélsz.

― Ismét terhes vagyok, te bumfordi csacsi, ― csókolta vissza az asszony. ― És ezúttal a gyermek fiú lesz.

― Honnan tudod?

― Egy nő mindig tudja, ― kacagott Dorka, ― és Bandi lesz a neve.

― Miért Bandi?

― Miért ne? ― felelte az asszony, helyére igazítva férjét és tudomására adva, hogy ilyen ügyekben a nő a főnök a családban, annak ellenére, hogy férjének, a ház úgynevezett urának, minden óhaját és hóbortosságát teljesíti.

*

A

ndy baba a Kent State mészárlás napján jött a világra. Ohio állam kormányzójának a

parancsára állig felfegyverzett Nemzeti Gárda katonaság tüzet nyitott a fegyvertelen tüntetőkre, akik a Vietnámi háború Kambodzsába való kiterjesztése ellen tüntettek. A golyózápor

62

szüneteltetése és a füst szétoszlása után négy halott tüntető hevert a földön és a kormányzó magából kikelve ordított, hogy a diákok csak azt kapták, amit megérdemeltek. Amerika történelmében új fejezet kezdődött és úgy tűnt, hogy Nixon elnöknek és szélsőjobboldali követőiek napjai meg vannak számlálva.

Ellenkezőleg, az ország 1972-ben újra választotta Nixont és még két esztendőbe került, hogy szégyenteljes körülmények között lemondjon.

Dorka semmit nem tudott a politikáról. Ez jobb volt így, úszott az árral és a legjobbat remélte. Andy születését követő reggelen, Krisztián meglátogatta feleségét a kórházban és akkor első alkalommal megnézhette fiát.

A kicsiny legényke egyenesen belenézett apja szemébe, és Krisztián érezte, hogy fia egy olyan helyről érkezett, ahol ismerik a jövőt. Megmérhetetlen mélységű bölcsesség lakozik egy újszülött tekintetében, aki mindössze néhány órával korábban, éppen, hogy csak megkóstolta a földi levegő édességét. A fiú felmérte magának az apát, és mosoly nélkül elfordult tőle. Mi lenne a baj? Mit tud a gyermek, amit Krisztián nem?

Lehetetlenség, babona, kuruzslók és varázslók vagy isteni jósmondók nem léteznek, se ezen a földön és sem a mennyek országában.

*

N

égy nappal később a kórház hazaengedte Dorkát és újszülött gyermekét. Krisztián készpénzzel fizetett és kisteherautóján hazavitte őket. Odahaza a babát betették a gyerekágyba, Melinda ágya mellé és a második hálószoba teljes szolgálatú bölcsödévé lépett elő. Dorka félúton volt

diplomája eléréséig az ápolónői iskolában, de most szüneteltetni kellett tanulmányait. Olyan sok tanórát és előadást kihagyott, hogy lehetetlen lett volna letennie a közelgő és szemeszter végi vizsgákat.

― Az őszi félévre visszajövök, ― mondta a dékáni hivatal tanácsadói főnöknőjének. ― és folytatom tanulmányaimat.

― Igen, ― mosolygott rá elnézően rá a méltóságteljes matróna. ― Minden fiatal anya megígéri ezt.

Hogy ellássa növekvő családját Krisztián egyre több munkát vállalt magára és heti hatvan órákat dolgozott.

Szeptember közepe felé rettenetes fejfájást érzett tarkója mélyén, ahol a koponya kapcsolódik a gerinchez, és alig tudta tartani egyensúlyát. Mégis, nem akarta megmondani feleségének a bajt. ― Ez semmi, ― okoskodott, ― több vitamint kell szednem és elmúlik magától. Dorka tele van gondokkal, és semmi értelme, hogy az én problémáimmal is terheljem.

Ábrándos illúziók és a veszély jeleinek semmibe vevése, kivétel nélkül szörnyűséges következményekkel járnak.

63