• Nem Talált Eredményt

D

orka visszament a lakásba és valahogyan sokkal könnyebbnek érezte magát. Újult erőt adott neki, hogy végre találkozott egy tisztességes emberrel, aki a közelben lakott és készen állt, hogy segítsen, ha kell.

Folytatta a takarítást, a megmaradt szemetet kisebb zacskókba gyűjtötte össze, hogy könnyebben ledobhassa a szemetes aknába. Utána aludt egyet. Kipihenve és jókedvűen ébredt, lezuhanyozott és legszebb ruháját vette fel. Arcán megigazította a sminket, új krémet kent rá, kifestette a körmeit és lement a szupermarketbe, hogy bevásárolja a vacsorára valót a négy férfinek.

Semmi szokatlan nem volt abban, hogy egy hajadon nő négy férfival lakjon és ellássa őket, okoskodott magában. A századfordulón, hatvan-hetven évvel ezelőtt, az ipari forradalom virágkorában és a Kelet Európai masszív emigráció idejében kialakult a szokás, hogy házigazda házaspárok hét-nyolc férfi bérlőt is elláttak otthonukban, burdosokat, ahogy akkor nevezték őket és egy fedél alatt laktak velük. A férfiak három műszakban dolgoztak a bányákban vagy az acélgyárakban. Nagyon kevés bevándorló nő érkezett akkoriban és a legtöbb férfinek semmi szándéka vagy pénze nem volt, hogy nősüljön és eltartson egy családot. Az amerikai születésű angolszász tulajdonosok és a cégek vezető tisztviselői brutálisas kihasználták a nyelvtudás nélküli, gyakorlatilag írástudatlan emigránsokat. Ipari balesetekben sokan meghaltak közülük.

Semmi törvény nem volt, ami védelmezte volna biztonságukat. Az emigránsok a városok legszegényebb részében laktak, általában nedves, szennyezett helyeken és gyakran felszedtek fertőző betegségeket, mint tuberkulózist vagy tífuszt és orvosi biztosítás és kezelés nem létezett számukra.

Mégis, néhányan túlélték közülük a szörnyű körülményeket és családot alapitottak és gyerekeik lettek és elegendő dollárt gyűjtöttek össze, hogy a második generációnak könnyebb legyen.

Régi szép idők gondolják némelyek manapság, de ez egy meglehetősen visszataszító hazugság.

Kivéve, Dorka esetében és némi fontos szempontból, az ő esete más kategóriába esett.

Nem volt férfi, aki védelmezze. Charlie-re nem számíthatott. Charlie Ráhelt kedvelte, és Ráhel amerikai volt és legyőzhetetlen. Emellett, amikor Charlie nem volt odahaza, a többiek otthon lehettek, ahogyan munkaidejük különbözött, és Dorkának egy második férfire is szüksége lehetett, hogy védelmezze, ha az első házon kívül volt.

A Pennsylvania és Ohio vidék emigráns élet idejében, a háztulajdonos feleségének mindig volt egy szeretője, hogy védelmezze a többiekkel szemben, amikor a férj kétszáz méter mélyen, lent a bányában dolgozott tizenkét órán keresztül.

28

Mialatt ezeken a régmúlt problémákon töprengett Dorka megtisztította a húst. Utána kockákra vágta és félretette. Három jókora hagymát apróra szeletelt és főzőolajban dinsztelte egy darabig. Őrölt pirospaprikát zúdított a keverékbe és mielőtt a paprika égni kezdett ráborította húsdarabokat és bőséges vízzel felhígította.

Hosszú időbe telt, hogy a hús megpuhuljon és porhanyós legyen. Volt ideje, hogy száraztésztát főzzön ki hozzá és a híres magyar pörkölt, avagy amerikai nyelven Hungarian gulyás útban volt, hogy a legfinomabb étel legyen belőle, amit ezek a férfiak hosszú hónapok óta először ettek.

Az étel már majdnem készen volt, amikor elsőnek Miklós jött haza. Orra azonnal megérezte a mennyei aromát és kanál után nyúlt, hogy belekóstoljon a fazékba.

― Na, ez nem így megy, ― kiáltotta Dorka és kivette Miklós kezéből a kanalat. ― Egyszer mosd meg a kezed a fürdőszobában és nem a konyhai mosogatóban. Legyen gondod, hogy rendet hagysz magad után. Töröld szárazra a mosdót és húzd le a vécét. Többé itt nincs szemétdombi állapot.

Miklós fintorgott, elnyomott egy savanyú mosolyt, de engedelmeskedett. Az új szabály az ő érdekeit is szolgálta.

János és Laci egyszerre érkeztek haza és Laci előre engedte Jánost, hogy elsőnek használja a vécét és a mosdót.

Laci elismerő szemekkel oldalvást lesett Dorka felé. ― Köszönjük, madám, ― mondta,

― csodálatos munkát végzett. Nagyon szerencsések vagyunk, hogy nálunk van. Rám számíthat.

Majd én helyreigazítom ezeket a latrokat, ha kilépnek a sorból.

― Köszönöm, ― válaszolta Dorka, ahogy Charlie téblábolt be a szobába és legalább harminc centit esett le az álla.

― Nézd már, ― kiáltotta Charlie, ahogy Ráhel képe, mint egy hologram jelent meg lelki szemei előtt. Ráhel vissza fog jönni és tönkre fogja tenni ezt a tökéletes idillt, gondolta

bánatosan, és ezt valahogy meg kell akadályoznia. A lakásra szüksége van, a jövedelem fenomenális, és Dorka munkája is kell. A lány Isten elrendelte mennyei áldás a falusi vidékről.

Miután teljesen megfőtt, Dorka jókora adagokat tálalt a pörköltből és a galuskából a férfiak elé. Körülülték a kicsiny asztalt, ahol alig volt hely a tányéroknak, és ahogy ettek a lemenő nap sugarai besütöttek az ablakon és aranyló árnyalatra festették a konyhát.

A másfél kiló marhafelsál és a kilónyi főtt tészta egy üveg savanyú uborkával hozzá rekordidő alatt majdnem elfogyott és a fiatalemberek csodálkozó arccal nézték egymást és gondolták, hogy milyen jó is az élet egy asszonnyal.

― Sört akarok, ― jelentette ki Miklós és keze fejével megtörölte zsíros száját.

― Használj szalvétát, ― nézett rá Dorka rosszallóan, ― és sör nincs, és ugyanabból az okból semmiféle alkohol sem.

― Hozok be egy hatos csomaggal, ― emelkedett fel Miklós üléséből.

― Ülj le, Miklós, ― Laci nézett rá bátran, bár vékony karjainak semmi esélye nem volt a fiatalabb férfi meglehetősen dagadós bicepsze ellen.

― Bármennyire utálom, hogy ünneprontó legyek, de be kell jelentenem valamit, ― mondta Charlie, ― mindenki figyeljen rám.

― Semmi szeszes ital a házban, ― ismételte Dorka elszánt hangon, ― vagy költözöm ki.

29 Charlie és Laci belegyezően bólintottak.

― És részegek nem jöhetnek haza az éjszaka kellős közepén, ― mondta Dorka és összeszedte a tányérokat és jókora csörömpöléssel beleejtette a mosogatóba.

― Ez magától értetődik, ― felelte Charlie, mintha kenegetéssel próbálná Dorkát valami kellemetlen hírre előkészíteni.

― Majd én elmosogatok, ― János felállt és intett a lánynak, hogy hagyja a munkát. ― Ülj le, te is egyél, majd én megmosom az agyát ezekeknek a semmirekellőknek.

― Valamit csinálnunk kell Ráhellel, ― mondta Charlie idegesen tekintgetve körbe. ― Megszerzi nekem ezt a kéglit és most parancsolni akar, hogyan használjam.

― Mit értesz ez alatt?

― Akarja, hogy ti mind költözzetek ki, vagy beárul az apjának.

― Nonszensz, ― mialatt egyik tányért a másik után öblítette el, János hátrafordította a fejét. ― Nézem meg csak a bérleményi szerződést. Ráhel nem fogja nekünk elrontani a remek üzletünket. Állampolgár vagyok és jogaim vannak.

Charlie előkereste a szerződést és odaadta Jánosnak

János szüneteltette a mosogatást, megtörölte a kezét és Laci felé fordult.

― Fejezd be, ― utasította és azonnal leült a helyére, ahogy a másik felállt.

Figyelmesen elolvasta a hatoldalnyi legális dokumentumot és felnézett.

― Nem találtam benne semmit, ami korlátozná, hogy hányan lakhatunk itt. Amíg a főbérlő, Charlie itt lakik és fizeti a lakbért és nem okoz semmi közháborítást, biztonságban vagyunk. A főbérlő nem adhat ki semmit albérletbe, tehát hallgatnunk kell a havi ötven dollárról.

Charlie áldásos nagy szívének jóvoltából, mi mind ingyen élünk itt.

― Nagyon nagy és áldásos szíve van, ― tette hozzá Miklós gúnyosan.

― Öten egy hatvan négyzetméteres lakásban egy kicsit sok, ― mondta Laci.

― És, ― Miklós nézte az akadékoskodót ellenségesen. ― Költözz ki.

― Van egy jobb ötletem, ― válaszolta Laci, ― valami, hogy a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad.

― Igazán, ― kiáltotta a másik három azonnal, csak Dorka hallgatott.

Laci összehúzta a szemöldökét és ajkait csücsörítve fütyörészni kezdett.

― Hardy Krisztián a harmadikon. ― mondta, ― Krisztiánnak van egy extra üres szobája.

Egyikünk oda költözik és neki fizeti az ötven dollárt. Biztos vagyok benne, hogy ahogy meghallja a pénzt, imádni fogja az ajánlatot.

― Micsoda észkombájn elgondolás, ― rázta a fejét Charlie, ― de hibás az elmélet.

Szükségem van az ötven dollárra. Számítottam rá. Kerekeket akarok venni és már ki is szemeltem egy Ford Mustang kocsit.

― Én beköltözöm az üres szobába a harmadikon, ― szólalt meg Dorka és szemét egyik férfiről a másikig pásztázva titokzatosan mosolygott hozzá.

― Hogyan? ― kiáltott egyszerre a négy férfi.

― Mennyi maradt meg a pörköltből? ― kérdezte Dorka.

― Maradt elég, ― felelte Charlie és belekukkantott a fazékba.

― Vigyem csak le a harmadikra, ― Dorka kacér pillantást vetett mindegyik fiatalemberre, ― és meglátjuk, hogy mi történik.

30

Charlie összehúzott szemekkel szigorúan felmérte a leányt. ― De azért takarítasz nekünk és továbbra is főzöl, ― kérdezte, ― vagy nem?

― Ha továbbra is fizetitek a heti nyolcvan dollárt, akkor fogok, ― felelte Dorka, ― és továbbra sem hozhattok szeszes italokat a lakásotokba. Nem fogom semmiféle degenerált alkoholista büdös hányadékát feltisztítani utánatok.

31