• Nem Talált Eredményt

A termelés összetételének elemzése

A termelés változásának elemzéséhez kapcsolódóan a vizsgálatok kitérhetnek a termelés összetételének elemzésére is. A vizsgálatokban az egyszerűbb statisztikai módszereken (például megoszlási viszonyszámok) túl komplexebb elemző eszközök is felhasználhatók, úgymint az összetett intenzitási viszonyszámok (főátlagok) összehasonlításának eszközei, melyek többek között alkalmasak a termelés arányeltolódásának elemzésére. A piac állandó mozgásban van, igényei állandóan változnak, melyhez a vállalkozásoknak minden esetben alkalmazkodniuk kell a nyereséges tevékenység folytatása érdekében. A folyamatos alkalmazkodás eredményeként a termelés összetétele is időszakról-időszakra, illetve a tervezetthez képest is megváltozik. Az egyes termékek/szolgáltatások részarányának a változása pedig a vállalkozás mondhatni valamennyi gazdasági mutatószámát befolyásolja. A gazdasági tevékenység elemzése során szükséges, hogy ezeket a hatásokat kimutassuk.

Miután a vállalkozás egészére jellemző, hányados formájú mutatószámok (statisztikai értelemben ezek intenzitási viszonyszámok, pontosabban összetett intenzitási viszonyszámok) változásának az elemzése a feladat, ehhez szintén a standardizálás elvén nyugvó, összetett intenzitási viszonyszámok különbségeinek elemzési eszközrendszere az egyik adekvát módszer. Az alábbiakban erről a problémakörről ejtünk néhány szót.

Tételezzük fel, hogy a vállalat bázis-tárgy időszaki relációban (n) számú terméket/szolgáltatást állít elő (és értékesít). Ismert a termékek/szolgáltatások mennyisége, valamint egy fajlagos gazdasági mutatója (ez a gazdasági mutató lehet például a termék/szolgáltatás nettó egységára, fajlagos közvetlen önköltsége, fajlagos fedezete).

A vállalkozás egészére jellemző átlagos gazdasági mutató értéke (például a termékegységen realizált átlagos fedezet) megállapítható a termékenkénti mutatók súlyozott számtani átlagaként, amely során a termékek részarányai, megoszlási viszonyszámai adják a súlyokat (lásd 6.4 táblázat).

A számított üzemi szintű átlagos mutatók (statisztikában ezt nevezzük főátlagnak) változása a következőképpen írható fel:

62 6.4 táblázat. Segédtáblázat a termelési szerkezet arányeltolódásának elemzéséhez

Termék sorszáma

(i)

A bázisidőszaki A tárgyidőszaki

mutató

X1= tárgyévi (vagy tényleges) átlagos értéke a gazdasági mutatónak [Ft/egység vagy egység/egység];

v1i= az i-edik termék/szolgáltatás tárgyidőszaki (tényleges) részaránya [-];

v0i= az i-edik termék/szolgáltatás bázisidőszaki (tervezett) részaránya [-];

x1i= az i-edik termék/szolgáltatás tárgyidőszaki (tényleges) gazdasági mutatója [Ft/egység vagy egység/egység];

x0i= az i-edik termék/szolgáltatás bázisidőszaki (tervezett) gazdasági mutatója [Ft/egység vagy egység/egység].

63 Az előző összefüggésből látható, hogy a vállalkozás egészét jellemző átlagos mutató alakulását a vizsgált gazdasági mutató termékenkénti/szolgáltatásonkénti változásain kívül befolyásolja a súlyok változása, vagyis az egyes termékek/szolgáltatások mennyiségének (a termelés összetételének) változása is. Mindez annyit jelent, hogy a különbözetet kifejező ΔX két részre bontható, a statisztikai terminológia szerinti részhatás- és összetételhatás-különbségekre.

(i) A részhatás-különbség a termékek/szolgáltatások gazdasági mutatója (x) változásainak hatását számszerűsíti standardizálás segítségével:

ΔX’= a részhatás-különbség [Ft/egység vagy egység/egység];

vsi= az i-edik termék/szolgáltatás standardizált részaránya [-].

(ii) Az összetételhatás-különbség pedig a termelés összetétele (v) változásának hatását mutatja az üzemi szintű, átlagos gazdasági mutató alakulására:

ΔX’’= az összetételhatás-különbség [Ft/egység vagy egység/egység];

xsi= az i-edik termék/szolgáltatás standard gazdasági mutatója [Ft/egység, egység/egység].

Az előzőekben elmondottak értelmében az ismertetett formulákkal számított részhatás-különbség és összetételhatás-részhatás-különbség értékekre igaz, hogy:

'

A standard adatsorok (vsi, xsi) megválasztására többféle elvet, eljárást alkalmazhatunk, melyek közül kiemeljük az átlagok alkalmazásának lehetőségét, vagyis:

2

Az előzőekben kifejtettek szerint, amennyiben az összetett viszonyszámokból (vagyis a vállalkozás egészére jellemző átlagos gazdasági mutató értékéből) hányadosokat képzünk,

64 indexekhez jutunk. Az indexképzés a különbségfelbontás logikáját követi, három index számítására van így lehetőségünk:

(i) Főátlag-index vagy összhatás-index, amely a valóságos, tényleges összetett viszonyszámok hányadosa, amely a vizsgált jelenség együttes, átlagos színvonalának változását fejezi ki. A főátlag-index számítása a következő összefüggés alapján történik:

(ii) Részhatás-index vagy részátlag-index: ezen index csak a részátlagok (részviszonyszámok) változásait méri változatlan (standard) összetétel mellett. A gyakorlat előnyben részesíti a tárgyidőszak súlyadatainak (v1i) standardként való figyelembevételét. Ennek megfelelően a részhatás-index:

(iii) Összetételhatás-index vagy arányeltolódási-index: az index a szerkezetben bekövetkező módosulások egyedi hatását méri az együttes színvonalváltozásban. Azt fejezi ki, hogy miként változott volna a teljes színvonal, ha csupán az arányok tolódnak el, vagyis rögzített részviszonyszámokkal dolgozunk. A rögzítés standardizálással történik, ahol a gyakorlati alkalmazású arányeltolódási-index képlete az alábbi:

 vonatkozásában igaz a következő összefüggés:

65

"

0 '

1 I

I I

A bemutatott, összetett intenzitási viszonyszámok elemzésének módszertana tehát alkalmas a termelési szerkezet változása miatti arányeltolódás hatásának kimutatására. A módszer alkalmazási lehetősége kiterjesztésének szemléltetésére álljon itt a következő példa:

Egy vállalat egy bizonyos terméket két piacon értékesít. Bázis-tárgy időszaki relációban, piaconként vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy mindkét piacon csökkent a termékegységen realizált fajlagos fedezet nagysága. Ugyanakkor a termékeket együttesen, üzemi szinten szemlélve, növekedést tapasztalunk az említett indikátor értékében. Mi lehet az ellentmondás oka?

Az előbb tárgyalt módszertani apparátus ismeretében egyszerű a válasz: az ellentmondás csak látszólagos. Ugyanis bár mindkét piacon csökkent a fajlagos fedezet értéke, ugyanakkor valószínűleg ezzel párhuzamosan az értékesítési piac szerkezete is módosult. Az információkból arra következtethetünk, hogy annak a piacnak az aránya, súlya nőtt meg az értékesítésben, amelyen a vállalat nagyobb fajlagos fedezetet tudott realizálni. Így vált lehetségessé az, hogy az üzemi szintű átlagos fedezet végül is növekedett. Az arányeltolódás elemzésének módszere ebben az esetben is alkalmas az értékesítési szerkezet változása hatásának számszerűsítésére. [Szűcs, 2004]

Összefoglalás

A vállalatok termelő tevékenységének eredményeként jelentkező outputok számbavétele jellemzően két megközelítésben történhet: természetes mértékegységben, valamint értékben.

A termelés teljes terjedelmének számbavétele csak értékben lehetséges, hiszen a különböző termékek mennyiségeit nem adhatjuk direkt módon össze. Ugyanakkor a vállalati kibocsátás termelési értékkel történő kifejezése felveti a következő problémát: miután a termelési érték a mennyiségek és árak szorzatának összegeként alakul, sokszor nem egyértelmű, hogy melyik tényező (a termelés nagysága vagy az árak) változásának hatására módosul a vállalat termelési értéke. A termelési érték alakulásával kapcsolatos ilyen és hasonló kérdések megválaszolása fontos elemzői feladat, melynek megoldásában az ún. érték-indexkör elemei, valamint az aggregátumok különbségeinek elemzési eszköztára adhat segítséget. A termelési érték átfogó vizsgálatán túlmenően a termelés összetételének, illetve az összetétel változásának hatásait is elemezhetjük különféle statisztikai módszerekkel. Ebben a kérdéskörben kiemeljük a termelés arányeltolódásának elemzésére használt statisztikai módszerek fontosságát, úgymint az összetett intenzitási viszonyszámok vizsgálatának eszközeit.

Ellenőrző kérdések:

1. Hogyan, milyen megközelítésben lehetséges a vállalatok termelésének számbavétele?

Milyen kérdéseket, problémákat vetnek fel az egyes számbavételi megközelítések?

2. Melyek az ún. érték-indexkör elemei, illetve ezek hogyan számíthatók?

3. Hogyan, milyen módszertannal elemezhetők értékek (aggregátumok) különbségei?

4. Melyek az ún. főátlag-indexkör elemei, illetve ezek hogyan számíthatók?

5. Hogyan, milyen módszertannal elemezhetők az összetett intenzitási viszonyszámok (ún. főátlagok) különbségei?

66 Kompetenciát fejlesztő kérdések:

1. A termelési érték alakulását illetően, milyen kérdések megválaszolására alkalmas az ún. érték-indexkör?

2. A termelés összetételének elemzéséhez kapcsolódóan milyen elemzési kérdések válaszolhatók meg az ún. főátlag-indexkör segítségével?

Források jegyzéke

Sándor L., Sztanó I., Birher I., Pucsek J. (1997): A vállalkozások tevékenységének gazdasági elemzése. Bp. Perfekt Kiadó. 428 p.

Szűcs I. (2004): Alkalmazott statisztika. Bp. Agroinform Kiadó. 551 p.

Terminológiai szótár Érték-indexkör

Laspeyres-féle index Paasche-féle index Fischer-féle index

Edgewort-Marshall-féle index Főátlag-indexek

67 7. Termelés és értékesítés elemzése: Költséggazdálkodás elemzése

A termelés és értékesítés elemzéséhez kapcsolódóan további kiemelkedően fontos elemzési feladatként jelentkezik a vállalakozások költséggazdálkodásának elemzése. Ebben a fejezetben e terület elméleti és módszertani kérdéseit tárgyaljuk.