• Nem Talált Eredményt

A forgóeszköz gazdálkodás hatékonyságának elemzése

In document Gazdasági elemzés /Elméleti jegyzet/ (Pldal 116-121)

2. Követelések 3. Értékpapírok

11.2. A forgóeszköz gazdálkodás hatékonyságának elemzése

Az egyes forgóeszközökre jellemző tendenciák mögött – a termelési folyamat sajátosságai mellett – mindig ott kell, hogy legyenek azok az okok is, amelyek a velük való gazdálkodás színvonalával vannak összefüggésben. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy elfordulnak olyan esetek is, amikor a jelentkező tendenciák nem minden esetben igazolják pontosan az elméleti összefüggéseket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a feltárt ok-okozati összefüggések nem érvényesülnek. Vajon hogyan keresnénk meg a kedvezőtlen tendencia okait, ha nem tudjuk, hogy mit kell keresnünk? Ami fontos, hogy a gazdálkodás gyakorlatában – érthető módon – az elmelétei összefüggések a legtöbb esetben nem jelennek meg olyan tisztán, hogy azok egyértelműen felismerhetők lennének. Az okok feltárásában segítenek a különböző hatékonysági mutatók.

A mutatók egyik csoportja azt méri, hogy a vállalat milyen hatékonyan használja a birtokában lévő eszközöket, hogy forgótőke menedzsmentje megfelel-e az elvárásoknak (Lásd:

részletesen a 14. fejezetet). Ezeket a mutatókat a vállalat aktivitási, tevékenységi rátáinak is nevezik.

Eszközarányos forgalom =

ÖE NÁB

ahol NÁB: Nettó árbevétel ÖE: Összes eszközérték

116 A lekötött tőke hatékonysága =

LT NÁB

ahol LT: Lekötött tőke

A hatékonysági ráták közül a forgótőke-gazdálkodáshoz kapcsolódóan a készletekkel és a követelésekkel való gazdálkodás hatékonysági mutatóit kell megemlíteni.

A készletekkel való gazdálkodás hatékonyságának javítására több elvi lehetőség is kínálkozik.

Egyfelől csökkenthetjük azt az időt, amely idő alatt a beszerzett eszközökből eladott áru lesz, azaz gyorsíthatjuk a forgalmi és termelési folyamatot. Röviden: a készletek forgási sebességét növeljük.

Másfelől csökkenthetjük a készletekben lekötött tőkerészt, illetve készletszintet a teljes forgalomhoz viszonyítva. Az előző esetben javítjuk az anyagigényességet, a másodikban relatív anyagmegtakarítást érünk el.

A készletek fontos mérőszáma egy adott időszak átlagos készletállománya. Az átlagos készállomány számszerűsítéséhez kronologikus átlagkészletet kell számítani. A készletek forgási sebességét kifejezhetjük: a fordulatok számával és a forgási idővel.

A forgási idő: a készletek teljes körforgásához (egy körforgás: amennyi idő alatt a készletekre fordított pénzösszegből újra pénz lesz a késztermék eladása révén) szükséges napok számának megadása révén.

A fordulatok száma: annak megadásával, hogy az adott időszakban hány teljes körforgásra kerül sor.

A fenti két mutató értelmezése a szakirodalomban általánosan elfogadott, de véleményem szerint nem helyes. A forgási idő nem a körforgás – működési ciklus – időszükségletét számszerűsíti. Arról van ugyanis szó, hogy a termelés adott feltételei között, a vállalat hány nap forgalmának állományértékével megegyező készletérték mellett realizálta az időtáv forgalmát. A fordulatok száma nem abszolút mutatószám, nem a teljes körforgás számát adja, pontosabban így nem lehet értelmezni. Relatív mutató, ennek segítésével tudjuk számszerűsíteni a forgási időt és arra alkalmas, hogy az időbeni változásokat, a tendenciák alakulását jellemezzük.

A forgási időt (napokban) megkaphatjuk:

- Az adott időszak átlagos készlet-állományát elosztjuk az egy napra eső forgalommal.

- Az időegység (negyedév, év) napjainak számát elosztjuk a fordulatok számával.

A fordulatok számát (dimenzió nélküli számként) megkapjuk:

- Az adott időszak forgalmát elosztjuk az időszak átlagos készlet-állományával.

- Az adott időszak napjainak számát elosztjuk egy körforgás napokban mért időtartamával (azaz a forgási idővel).

A készletgazdálkodás akkor javul, ha a fordulatok száma nő és a forgási idő csökken, és akkor romlik, ha a fordulatok száma csökken és a forgási idő nő.

117

ék készletért Átlagos

Forgalom

Amennyiben a forgási idő vagy a fordulatok száma ismert, az átlagos forgóeszköz-állomány is meghatározható a forgalom és a forgási idő szorzataként, vagy a forgalom és a fordulatok számának hányadosaként.

Forgások száma =

Forgalom lehet: Anyagfelhasználás, árbevétel, értékesítés közvetlen költsége

Forgási idő =

száma Forgások

száma napjainak

k sza Id ő

vagy

Forgási idő =

 

Forgalom

száma napjainak

szak Id ő

* ék készletért Átlagos

A vevőállomány hatékonysági mutatói:

Vevői követelések forgási sebessége =

KÖV NÁB

ahol KÖV. Átlagos vevői követelésállomány Vevői követelések behajtásának ideje =

nap / NÁB

KÖV

Szállítói tartozás rendezésének ideje =

ENJB SZT ahol SZT: Szállítói tartozás

ENJB: Egy napi beszerzés

A mutatók a vállalat kintlévőségeit illetően azt fejezi ki, hogy a vállalt mennyire eredményes követelésállományának pénzügyi realizálásában. Az iparvállalatra vonatkozóan a kapcsolódó fontosabb értékeket a 11.6. ábra szemlélteti. A követelésállomány átfutási ideje, a havi állományadatok alapján számított átlaggal számolva 51 nap, csak a mérlegben szereplő adatok alapján viszont 61,6 nap. Az eltérés szintén felhívja a figyelmet, a csak mérlegadatok alapján számított mutatószámok hiányosságaira.

Összefoglalás

A forgóeszközökkel való gazdálkádás a vállalat hozamára nagymértékben hat. Fontos kérdés tehát, a forgóeszközökkel való gazdálkodás színvonalának alakulása. Meg kell határozni tehát a forgóeszközök optimális szintjét (Fszint ). Az optimális szint a termelési sajátosságok függvénye is lesz. Mivel az optimális Fszint a forgóeszközök teljes állományát méri, annak aggregált mutatója, szükséges külö-külön az egyes forgóeszközelemk szintjének az

118 11.6. ábra: Egy iparvállalat értékesítésének és követelésállományának alakulása

Forrás: Pupos, 2011.

optimalizálása is. E szintek meghatározásához, a kedvező vagy kedvezőtlen tendenciák feltárásházo nyújtanak segíytséget a forgóeszköz gazdálkodás hatékonyságát számszerűsítő mutatók is. az optimális szint az elemek szintjén is számszerűsíteni.

Ellenőrző kérdések:

1) Sorolja fel a forgóeszközök csoportajit megjelenési formájuk alapján!

2) Értelmezze az Fszint –et?

3) Milyen szempontokat venne figyelembe az optimális F szint meghatározásánál.

4) Sorolja fel a készletgazdálkodás hatékonysági mutatóit.

5) Sorolja fel a vevőállomány hatékonysági mutatóit?

Kompetenciát fejlesztő kérdések:

1) Hozzon példát a forgóeszközök összetételére, és magyarázza meg az összetétel struktúráját (Csak növénytermesztéssel foglalkozó vállalat).

2) Hozzon példát a forgóeszközök összetételére, és magyarázza meg az összetétel struktúráját (Csak állattenyésztéssel – tehnészettel - foglalkozó vállalat).

3) Magyarázza meg egy brojler hizlalással és egy tejtermelő tehenészettel foglalkozó vállalt forgóeszközállomány struktúrájában fennálló különsgéket?

Forrásmunkák jegyzéke

Pupos T.(2001): Forgótőke-gazdálkodás.Szaktudás Kiadó Ház, Budapest.

Pupos T. (A forgóeszközök. In.: Nábrádi A.-Pupos T.-Takácsné György K. szerk.

Mezőgazdasági üzemtan I. Szaktudás Kiadó ház, Budapest. 60-80.pp.

119 Terminológiai szótár

Forgóeszközök

A forgóeszközök optimális szintje (F szint ) A forgóeszközök hatékonysági mutatói Eszközarányos forgalom

A lekötött tőke hatékonysága A forgások száma

A forgási idő

Vevői követelések forgási sebessége Vevői követelések behajtásának ideje Szállítói tartozás rendezésének ideje

120 12. Vállalati innovációs tevékenység elemzése

A fejezetben röviden ismertetésre kerül az innováció fogalma, az innovációnak a szerepe a vállalati működésben, valamint bemutatásra kerülnek az innováció elemzési lehetőségei. Az innovációs tevékenységgel szoros kapcsolatban van az intellektuális tőke, ezért röviden bemutatásra kerülnek az intellektuális tőkeértékelési lehetőségei is.

In document Gazdasági elemzés /Elméleti jegyzet/ (Pldal 116-121)