• Nem Talált Eredményt

A pénzügyi mutatószámok szerepe

In document Gazdasági elemzés /Elméleti jegyzet/ (Pldal 134-138)

2. Követelések 3. Értékpapírok

13.2. A pénzügyi mutatószámok szerepe

A pénzügyi elemzés célja tehát információszerzés a vállalkozás működéséről, vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről, azokról a folyamatokról, eredményekről és problémákról, amelyek a vállalkozást jellemzik.

A pénzügyi elemzésben sokféle módszer, közöttük a statisztikai számítások is felhasználha-tók. A statisztikai elemzés, az egyszerű csoportosítási módszerektől a többváltozós módszere-kig, fontos szerepet játszik a mindennapi pénzügyi munkában. A módszereket ebben a jegy-zetben nem célunk ismertetni, azt részletesen megteszik a különböző statisztikai könyvek.

Ugyanakkor a pénzügyi szakembereknek tisztában kell lenniük ezekkel a módszerekkel, azok alkalmazhatósági szabályaival és interpretálási lehetőségeivel. Nagyon fontos megjegyezni, hogy az egyszerű módszereket nem szabad lebecsülni, és a bonyolultabb módszeket sem túlértékelni. Állandóan szem előtt kell tartani, hogy az elemzéseknél mindig a célnak

10 A döntéshozatal, mint folyamat a döntési helyzet felismerésétől a döntés végrehajtása eredményének az értékeléséig tart.

134 kább megfelelő módszert, technikát kell kiválasztanunk és azt az elemzés szabályainak figyelembe vételével kell alkalmazni.

A pénzügyi mutatókkal történő elemzés a pénzügyi kimutatások adatai közötti numerikus kapcsolatok meghatározása és értelmezése. Egy abszolút szám nem hordoz túl sok jelentést, de más hozzákapcsolt információk segítségével az abszolút adatok jelentősége érthetőbbé tehető. A mutatók használatának célja a vállalkozás jövedelmezőségének, pénzügyi helyzetének és működési hatékonyságának vizsgálata.

A mutatóelemzés fontos részét képezi a pénzügyi elemzésnek, a vállalkozás pénzügyi meg-bízhatósága megítélésének az egyik eszköze. A pénzügyi mutatók használatának az előnyei:

1. Hasznos eszköze a pénzügyi kimutatások elemzésének.

2. Leegyszerűsíti, összefoglalja a számviteli adatokat, és érthetőbbé teszi azokat.

3. Segítséget nyújt a pénzügyi előrejelzésben.

4. Megkönnyíti a cégek közötti és a cégen belüli összehasonlításokat.

A mutatóelemzés jól használható az üzleti vállalkozások erősségeinek és gyengeségeinek megtalálásában. A gyengeségek azonosítása után segítségünkre lehetnek a gyengeség okainak a meghatározásában.

A pénzügyi mutatók elemzésben történő használatának célja a vállalati célkitűzések és straté-gia vonatkozásában a cég teljesítményének az értékelése. A mutatóelemzés annak vizsgálatát jelenti, hogy a pénzügyi kimutatások különböző tételei hogyan viszonyulnak egymáshoz. A pénzügyi elemzés különböző kontextusokban használható. A vállalkozás jelenbeli és múltbeli teljesítményének mutatók általi elemzése alapot biztosít a jövőbeni teljesítmény előrejelzéséhez. A pénzügyi előrejelzés hasznos a vállalatértékeléséhez, a hitelezés kiértékeléséhez, a pénzügyi problémák előrejelzéséhez, az értékpapír elemzéshez, az összevonások és megszerzések elemzéséhez és a pénzügyi politika elemzéséhez.

A vállalkozás értékét a jövedelmezősége és a növekedése határozza meg, amelyek az áru- és pénzügyi piaci stratégiák által befolyásoltak. Az árupiaci stratégia a vállalkozás versenys-tratégiai, működéspolitikai és befektetetési döntésein keresztül kerül megvalósításra. A pénzügyi piaci stratégiák pedig a finanszírozási és osztalékpolitikákon keresztül valósulnak meg. Az előzőek alapján a következő négy „emelőkar” az, amelyen keresztül a menedzserek elérhetik növekedési és profit céljaikat:

1. működés menedzsment, 2. befektetés menedzsment, 3. finanszírozási stratégia, 4. osztalékpolitika.

A mutatóelemzés célja mindezen vállalati politikák hatékonyságának a kiértékelése. A hatékony mutatóelemzés magában foglalja az adott üzleti tényezőkhöz kapcsolódó lehető legrészletesebb pénzügyi adatokat. Noha a mutatóelemzés nem adja meg a vállalkozás teljesítményére vonatkozó összes választ, de segítheti az elemzőt későbbi kérdések feltevé-sében. A mutatóelemzésben az elemzők

1. összehasonlíthatják a vállalkozás különböző időszaki mutatóit (idősor össze-hasonlítás),

135 2. összehasonlíthatják a vállalkozás mutatóit a vállalkozás iparágának más

cégei-vel (keresztmetszeti összehasonlítás), és/vagy

3. összehasonlíthatják a mutatókat valamilyen benchmark értékekkel.

Az idősor összehasonlításban az elemző a vállalkozás egy adott időszakot átfogó stratégiá-jának a hatékonyságát vizsgálja, bizonyos vállalati faktorok konstansként való kezelésével.

Keresztmetszeti összehasonlításban a cég saját iparágán belüli relatív teljesítményét vizsgáljuk, iparági tényezők konstansként kezelésével. A mutatók többségére nem létezik egy abszolút benchmark érték. Kivételként lehet megemlíteni a jövedelmezőségi mutatókat, amelyek összehasonlíthatók a vállalat tőkeköltségével, például a saját tőke jövedelmezősége összehasonlítható a saját tőke költségével.

Az mutatók (arányszámok) potenciálisan nagyon fontos eszközök, amelyek közvetlenül vagy közvetetten hasznosak a vállalkozások menedzseléséhez. A mutatók kiszámítása megfelelő információt igényel, hogy alapjául szolgálhassonak a döntéshozatali folyamatnak. A mutatók segítséget nyújtanak a szervezetek múltbeli és jelenlegi tevékenységeinek, teljesítményeinek és pénzügyi pozícióinak elemzéséhez, valamint tervezési alapként szolgálnak a jövőbeni tren-dek előrejelzéséhez, amelyek összehasonlító eszközökkel látják el a menedzsmentet a "Mi történt?" kérdés megválaszolásához, amikor a tervhez képest eltérésekkel találják magukat szemben.

A mutatók nagyon fontosak a befektetők számára is, akiket például a szervezet működési és vezetői teljesítménye, valamint pénzügyi stabilitása érdekelhet. A hitelezők - nyújtott hiteleik védelme érdekében - erősen érdeklődnek az adott vállalkozás hitelképessége iránt és azt is szeretnék tudni, hogy mennyire képes a cég az adósságát határidőre törleszteni. Ennek meg-felelően a rossz pénzügyi mutatók általában magasabb finanszírozási költséghez vezetnek, míg a jó mutatók rendszerint azt jelentik, hogy a befektetők sokkal méltányosabb költséggel biztosítanak forrásokat a vállalkozás számára. Az értékpapír elemzők is általában a vállalatok különböző pénzügyi mutatóit figyelik.

A mutatószámokkal végzett elemzés lehetővé teszi számunkra, hogy jobban megértsük a mérleg és az eredménykimutatás közötti kapcsolatot is. Az elemzésben használnak standard mutatókat is, amelyeket átlag mutatószámoknak neveznek, és ezek többsége a szervezetek sajátos tevékenységeinek és teljesítményeinek mérőeszközeként szolgál. A standard mutatók az üzleti vállalkozások pénzügyi jelentései összeegyeztethető tételei közötti normális és összehasonlítható viszonyokat mutatják be. Az évek folyamán a mutatókat úgy hozták létre, hogy azok általános értékelési jelzőszámok lehessenek, különösen hasonló szervezetek között.

Az alapvető előfeltevés az, hogy az összehasonlításnak relevánsnak kell lennie, vagyis mutatóként csak olyan adatokat lehet használni, amelyek összefüggéseikben és természetüknél fogva megfelelően képviselik az adott jelenséget. Az átlag mutatók legfeljebb vezérfonalat biztosítanak az adott iparágat reprezentáló arányszámokhoz, azáltal, hogy lehetővé teszik, hogy a szervezet összehasonlítsa a pénzügyi eredményeit más szervezetekével, ezáltal megállapítva saját relatív helyzetét vagy egy ún. "szintjelet"

(benchmark) biztosítva a tervezés számára.

Összefoglalás

A fejezetben bemutatásra kerül a pénzügyi elemzés jelentősége. Majd a mutatószámok jelentőségével, az elemzésekben történő használatukkal foglalkozunk. Bemutatjuk a mutatószámoknak a vezetői döntéshozatalban való fontos szerepét, illetve a mutatószámok

136 felhasználóinak körét. Végezetül megállapításra kerül, hogy a mutatószámok lehetővé teszik a beszámoló adatainak jobb megértését.

Ellenőrző kérdések

1. A számviteli beszámoló szerepe a pénzügyi elemzésben.

2. A számviteli beszámoló részeinek főbb jellemzői.

3. A nemzetközi számviteli standardok.

4. A mutatóelemzés célja.

Kompetenciát fejlesztő kérdések

1. Melyek a számviteli rendszer alapvető jellemzői?

2. Mi a menedzserek szerepe a számviteli rendszerben?

3. Melyek a pénzügyi mutatókkal történő elemzés főbb jellemzői?

4. Mi a mutatóelemzés szerepe a vállalatok irányításában?

Terminológiai szótár Döntéshozatal

Eredménykimutatás

Esedékességi alapú könyvelés IAS/IFRS

Mérleg

Kiegészítő melléklet Kilátáselemzés Pénzügyi elemzés Üzleti jelentés

Vállalati stratégia elemzése

137 14. Pénzügyi elemzés: Mérlegelemzés, eredményelemzés, cash-flow elemzés

A fejezetben a számviteli beszámoló különböző részeiben található adatok felhasználásával készíthető elemzéseket mutatjuk be. Az alap pénzügyi mutatókat ismertnek tételezzük fel, azokkal részletesen nem foglalkozunk. Azokat a számításokat helyezzük előtérbe, amelyek hozzájárulhatnak a mutatók viselkedésének jobb megértéséhez, illetve a mutatók hatásának alaposabb megismeréséhez.

In document Gazdasági elemzés /Elméleti jegyzet/ (Pldal 134-138)