• Nem Talált Eredményt

Számlázási folyamat fejlesztése Jelenállapot

In document Lean esettanulmányok (Pldal 151-159)

Sorszám Fázis Szereplő Folyamatlépés VIR kapcsolat (ha van) Kapcsolódó

dokumentum (ha van) Folyamatlépés leírása Megjegyzés

1 1 - Gyártás Kereskedő Gyártás elindítása Diszpo modul A Kereskedő a Vevő megrendelése alapján elindítja a gyártást, azaz a Vevő által küldött forrásfájlt és a feldolgozott megrendelést elküldi a Grafikus (DTP) felé.

2 1 - Gyártás Kereskedő Szállítási adatok (diszpók)

rögzítése

A Kereskedő rögzíti a szállítási adatokat a VIR-ben, azaz megadja, hogy az elkészült terméket milyen címre (esetleg több címre) kell majd kiszállítani a Vevőnek, illetve hogy a szállításokat a nyomda végzi saját autóval, a Vevő maga szállítja el a készterméket (ekkor nincs szállítási költsége) vagy futárszolgálat szállítja terméket vagy esetleg postázásra kerül a késztermék a megrendelés alapján.

3 1 - Gyártás Grafikus (DTP) Munka gyártásba adása A Grafikus (DTP) megvizsgálja, hogy a Vevő által küldött forrásfájl alkalmas-e a gyártásba adáshoz,

szükség esetén átalakítja a forrásfájlt, hogy a termék gyártható legyen.

4 1 - Gyártás Gyártás Gyártás A Grafikustól kapott forrásfájlok felhasználásával a gépteremben elkészítik a készterméket a

Kereskedő által a VIR-ben rögzített gyártási folyamat alapján.

5 1 - Gyártás Gyártás Gyártás készre jelentés Folyamat modul Az elkészült megrendelésről a Gyártás jelentést küld a Kereskedő részére a VIR Folyamat moduljában.

6 1 - Gyártás Kereskedő Értesítés fogadása a

termék elkészültéről Folyamat modul A Kereskedő értesítést kap a megrendelés elkészültéről a VIR Folyamat moduljában.

7 1 - Gyártás Kereskedő Ügyfél éretesítése a

termék elkészültéről

A Kereskedő értesíti a Vevőt a megrendelés elkészültéről e-mailen vagy telefonon. Ez akkor különösen fontos, amikor a Vevő maga szállítja el a készáru raktárból a készterméket.

8 2 - Szállítás előkészítése Gyártás Készáru Raktárba

továbbítás A készterméket a Gyártás átadja a készáru Raktárnak.

9 2 - Szállítás előkészítése Logisztikai ügyintéző Késztermék bevételezése

a Raktárba Folyamat modul A Logisztikai ügyintéző bevételezi a készterméket a Raktárba a VIR-ben.

10 2 - Szállítás előkészítése Logisztikai ügyintéző

Kereskedő értesítése a szállítási adatok (diszpók) hiányosságáról

A Logisztikai ügyintéző ellenőrzi a Kereskedő által korábban rögzített szállítási adatokat, hogy a kiszállítás valóban úgy történik-e meg, ahogy azt a Kereskedő az ajánlati kalkuláció során tervezte.

Eltérés abból adódhat, ha például a Kereskedő a nyomda saját autójával tervezte a kiszállítást, de nincs szabad autó amikor a termék elkészül és határidőre ki kell szállítani a Vevőnek a készterméket, ekkor ugyanis futárszolgálatot kell rendelni. Előfordulhat ez akkor is, ha az ajánlatadás során a Kereskedő még nem tudta, hogy a Vevő hogyan kéri majd a szállítást és ezen a ponton a Logisztikai ügyintéző észreveszi, hogy nincs szállítási mód rendelve a munkához.

A Logisztikai ügyintéző nem tud új szállítási adatot rögzíteni a VIR-ben, ezért a Kereskedőt kell értesítenie, hogy módosítsa a rögzített adatokat vagy vigyen fel egy új szállítási módot. Ilyenkor megpróbálja telefonon elérni a Kereskedőt és azonnal megoldani a problémát, de ha nem elérhető, akkor e-mailt küld neki.

Alternatív út

Szállítási adatok (diszpók) rögzítésre kerültek-e a VIR-ben? - IGEN

11 2 - Szállítás előkészítése Kereskedő

Szállítási adatok utólagos rögzítése vagy módosítása

Diszpo modul A Kereskedő rögzíti a szállítási adatokat a VIR-ben vagy módosítja a korábban rögzített adatokat. Alternatív út

Szállítási adatok (diszpók) rögzítésre kerültek-e a VIR-ben? - IGEN

12 2 - Szállítás előkészítése Logisztikai ügyintéző Szállítólevél előállítás Diszpo modul

A Logisztikai ügyintéző elkészíti a szállítólevelet a Kereskedő által rögzített diszpo alapján.

Ennek az a feltétele, hogy legyen rögzítve diszpo a rendszerben, mert ebből készül a szállítólevél.

Ha tehát a termék elkészül, de nincs rögzített diszpo, akkor a terméket nem tudják kiszállítani, várakozni fog a termék a diszpo rögzítésére, amit csak a Kereskedő tud megtenni.

Alternatív út

Szállítási adatok (diszpók) rögzítésre kerültek-e a VIR-ben? - NEM

TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0048

7/1

Számlázási folyamat fejlesztése Jelenállapot

Sorszám Fázis Szereplő Folyamatlépés VIR kapcsolat (ha van) Kapcsolódó

dokumentum (ha van) Folyamatlépés leírása Megjegyzés

13 2 - Szállítás előkészítése Logisztikai ügyintéző Szállítólevél nyomtatás Szállítólevél 5 pld

A Logisztikai ügyintéző kinyomtatja a szállítólevelet 5 eredeti példányban.

A szállítólevél a teljesítést igazoló dokumentum, ezt viszi a gépkocsivezető a késztermékkel együtt a Vevőhöz és ezt írja alá a Vevő, hogy a készterméket átvette és egyúttal igazolja a teljesítést.

A szállítólevél egy 8 számjegyű egyedi azonosító kódot tartalmaz, ami alapján majd a visszaérkező szállítólevél beazonosításra kerül.

A számlázási folyamatot az fogja elindítani, amikor a Kereskedő értesül arról, hogy a Vevő által aláírt szállítólevél visszaérkezett a nyomdába.

14 2 - Szállítás előkészítése Logisztikai ügyintéző Szállítólevelek kiosztása a gépkocsivezetők között

Szállítólevél 1 pld archiválva

A Logisztikai ügyintéző kiosztja a szállítóleveleket a Gépköcsivezetők között, akik 1 példányt a saját fakkjukba helyeznek el, a maradék 4 példányt pedig viszik a Vevőhöz.

Több gépkocsi és több gépkocsivezető dolgozik a vállalatnál, a Logisztikai ügyintéző osztja ki közöttük a szállítási feladatokat a szállítólevelek csoportosításával. Egy-egy gépkocsivezető egy napon több szállítást (úgynevezett kört) is csinál.

15 3 - Szállítás Gépkocsivezető Késztermék gépkocsira

pakolása A Gépkocsivezető felrakja az autóra a készterméket.

16 3 - Szállítás Gépkocsivezető Szállítás Szállítólevél 4 pld A Gépkocsivezető kiszállítja a Vevőnek a megrendelt terméket a szállítólevélen megadott címre vagy címekre.

17 3 - Szállítás Vevő Késztermék

átadás-átvétel A Vevő átveszi a Gépkocsivezetőtől a megrendelt terméket.

18 3 - Szállítás Vevő Szállítólevél aláíratása a

Vevővel Szállítólevél 4 pld A Vevő aláírja a szállítólevél 4 eredeti példányát és ebből 1 eredeti példányt magánál tart, a maradék 3 eredeti példányt a Gépkocsivezető visszaviszi a nyomdába nap végén.

19 3 - Szállítás Gépkocsivezető Szállítása adatok

rögzítése a szállítólevélen Szálíltólevél 3 pld

A Gépkocsivezető rögzíti a szállítólevélen a szállítási adatokat, vagyis megadja, hogy az adott készterméket mely másik megrendelésekkel azonos szállítási körben szállította ki. Ez azért lesz később fontos, mert az együtt (azonos körben) szállított termékek között arányosan oszlik meg a szállítási költség. Vagyis egy adott Vevő termékének nyereségessége (fedezete) nagyobb lehet, ha más Vevők termékeivel egy körben kerül kiszállításra.

Az adott megrendelés fedezete az egyik legfontosabb mérőszám a Kereskedők számára, ez alapján értékelik a teljesítményüket.

A szállítóleveleket függetlenül attól, hogy az adott napon hány kört tett a Gépkocsivezető gyűjti magánál, majd a munkaidő végén elhelyezi az összes adott napi szállítólevelet a személyes fakkjában.

Ez azt is jelenti, hogy az a szállítólevél, amit az első körben szállított végig utazik a kocsiban egész nap, nem történik meg a feldolgozása a nap során.

21 4 - Szállítólevelek

A Raktáros a munkanap végén a Gépkocsivezetők személyes fakkjából összegyűjti a szállítóleveleket.

Aznap már nem csinál a szállítólevelekkel semmit, majd a következő napon reggel kezdi meg a feldolgozást.

TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0048

7/2

Számlázási folyamat fejlesztése Jelenállapot

Sorszám Fázis Szereplő Folyamatlépés VIR kapcsolat (ha van) Kapcsolódó

dokumentum (ha van) Folyamatlépés leírása Megjegyzés

22 4 - Szállítólevelek

A Raktáros a következő munkanap reggelén visszaérkezteti a szállítóleveleket, azaz begépeli a VIR-be a 8 számjegyből álló szállítólevél-számokat, valamint rögzíti az együttes szállításokat a Gépkocsivezető által kézzel rögzített adatok alapján. Ekkor a VIR-ben az adott munka Visszaérkeztetve státuszba kerül.

A 8 számjegyből álló szállítólevél-szám hibás gépelése (elütés) esetén vagy a Gépkocsivezető által kézzel megadott körökre vonatkozó adatok rossz rögzítése esetén az együttes szállítások rögzítése nem történik meg, ami később a tervezett fedezethez képest eltérést eredményezhet.

Tekintettel a szállítólevelek nagy mennyiségére a feldolgozás során gyakran fordul elő ilyen hiba.

23 4 - Szállítólevelek

visszaérkeztetése Raktáros Visszaérkeztetés után

kontroll-lista nyomtatásaSzállítók modul Kontroll-lista

A Raktáros a visszaérkeztetés után kontroll-listát nyomtat, ami tartalmazza az adott napon visszaérkeztetett szállítóleveleket. Ezen a kontroll-listán, mint átadás-átvételi dokumentumon adja majd át a Raktáros a szállítóleveleket a Recepciósnak.

24 4 - Szállítólevelek

visszaérkeztetése Raktáros Szállítólevél archiválás Összes előző napi

szállítólevél 1 pld A Raktáros archiválja a szállítólevél 1 példányát.

25 4 - Szállítólevelek

A Raktáros minden munkanap 11.30 és 12.00 óra között átadja a visszaérkeztetett szállítóleveleket a Recepciónak és a kontoll-listán aláíratja az átadás-átvétel tényét.

26 4 - Szállítólevelek

A Recepció csoportosítja a Szállítóleveleket Vevőnként és Kereskedőként, hogy amikor majd átadja a Kereskedőknek a szállítólevelet, akkor minden Kereskedő a saját munkáját kapja meg.

27 4 - Szállítólevelek

visszaérkeztetése Recepció Kontroll-lista összevetése a szállítólevelekkel

A Recepció összeveti a kontroll-listát a szállítólevelekkel, ellenőrzi, hogy valóban megvan-e minden szállítólevél, ami a kontroll-listán szerepel.

28 4 - Szállítólevelek

visszaérkeztetése Recepció Szállítólevelek átadása a Kereskedőnek

A Recepció átadja a szállítóleveleket a Kereskedőnek a kontroll-lista alapján csoportosítva.

Ez az adott napon délután 14.00-15.00 óra között történik meg, vagyis 12.00-14.00 között a Recepción vannak a szállítólevelek.

29 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Átadás-átvétel szignálása

a kontroll-listán A Kereskedő aláírja a szállítólevelek átadás-átvételét a Recepcióstól a kontroll-listán.

30 5 - Számlázás

előkészítése Recepció Kontroll-lista visszaadás a

Raktárnak archiválásra Kontroll-lista A Recepciós leviszi a Raktárosnak a Kereskedők által aláírt kontroll-listát, hogy ott lefűzésre kerüljön egy mappában.

31 5 - Számlázás

előkészítése Raktáros Kontroll-lista archiválása

A Raktáros archiválja a kontroll-listát.

Ha egy szállítólevél eltűnik, akkor a Raktáros illetve a Recepciós ezen tudja igazolni, hogy ő átadta azt a Kereskedőnek.

32 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Számlainformációs lap

összeállítása Megrendelés modul

A Kereskedő összeállítja a számlainformációs lapot, amely tartalmazza a munka főbb adatait, amelyek a Pénzügyi ügyintéző számára szükségesek a számla kiállításához. Tartalmazza az összes tervezett bevételt (kiajánlott ár alapján) és tervezett kiadást (pl. alapanyag, munkadíj, szállítási költség, stb.). Ezek együttesen adják meg egy adott munka fedezetét.

TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0048

7/3

Számlázási folyamat fejlesztése Jelenállapot

Sorszám Fázis Szereplő Folyamatlépés VIR kapcsolat (ha van) Kapcsolódó

dokumentum (ha van) Folyamatlépés leírása Megjegyzés

33 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Tervezett bevételek

rögzítése Megrendelés modul

A Kereskedő rögzíti a VIR-ben a tervezett bevételeket ha korábban ezt nem tette meg, illetve átvezeti a módosításokat, ha időközben bármi változott az eredeti ajánlathoz képest , pl.

példányszám, papír minőség, stb. a Vevő kérésére.

34 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Tervezett kiadások

rögzítése Megrendelés modul A Kereskedő rögzíti a VIR-ben a tervezett kiadásokat, azaz az alvállalkozók által végzett műveleteket, a szállításokat, a saját gyártás költségeit, stb.

35 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Megjegyzés mező

kitöltése Megrendelés modul

A Kereskedő kitölti a VIR-ben a Megjegyzés mezőt. A Kereskedő minden olyan adatot, amit nem tud a VIR valamelyik mezőjében megadni, de szeretne átadni a Pénzügyi ügyintéző részére (vagy magának felírni jegyzetként az adott munkához), azt a Megjegyzés mezőben tudja rögzíteni. Akkor van probléma, ha a Megjegyzés mezőben rögzített adatok ellent mondanak az egyéb mezőkben rögzített adatokkal (pl. eltérés a bevételek vagy költségek között számszerűen és a Megjegyzésben szövegesen megadott adatok között), mert ekkor a Pénzügyi ügyintéző nem fogja tudni, hogy melyik a helyes adat, amivel Neki dolgozni kell majd.

36 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Ajánlathoz tartozó

kalkuláció kinyomtatása Megrendelés modul Kalkulációs lap

A Kereskedő kinyomtatja az ajánlathoz tartozó kalkulációt, ami alapján a Vevő számára kiküldésre került az árajánlat. Ezt azért teszi meg, mert a Pénzügyi ügyintézőnek szüksége van a számla kiállításához a kalkulációs lapon szereplő adatokra, de a Pénzügyi ügyintézők felületein ez az adat nem kérhető le a VIR-ből hozzáférés hiányában.

37 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Számlainformációs lap

kinyomtatása Számlainformációs lap A Kereskedő kinyomtatja az adatokkal feltöltött számlainformációs lapot. Erre azért van szükség, mert a Pénzügyi ügyintézők így szokták meg, hogy papír alapon kapják és nem a VIR-ben nézik meg.

38 5 - Számlázás

A Kereskedő összekapcsolja a szállítólevelet, a számlainformációs lapot és a kalkulációs lapot

39 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Ügyvezetői jóváhagyás

kérése

Amennyiben az adott munkán az eredetileg tervezetthez képest jelentősen csökken a fedezet a tényleges adatok rögzítése során, akkor ezt csak az ügyvezető jóváhagyásával lehet továbbadni a folyamatban. Ez például akkor fordulhat elő, ha a Vevő többször módosítja a megrendelést és ezáltal megnő a gyártási költség úgy, hogy közben az eladási árat a Kereskedő nem emelte a Vevő felé.

Bizonyos fedezetszint alatt az ügyvezető minden munkát személyesen hagy jóvá.

Alternatív út

Vezetői jóváhagyást igényel? - IGEN

40 5 - Számlázás

előkészítése Ügyvezető Jóváhagyás

Az Ügyvezető jóváhagyja a munkát miután egyeztette a Kereskedővel, hogy miért alakult így a fedezet.

Az Ügyvezető gyorsan, maximum 1-2 órán belül megadja a jóváhagyást.

Alternatív út

Vezetői jóváhagyást igényel? - IGEN

41 5 - Számlázás

előkészítése Kereskedő Státusz állítása a VIR-ben Számlázásra vár státusz

Ha nem igényel vezetői jóváhagyást vagy ha megérkezett a jóváhagyás, a Kereskedő a VIR-ben átállítja a munka státuszát Számlázásra vár-ra, ezzel jelzi, hogy ő végzett a feladataival és átadja a Pénzügyre a dokumentumokat (szállítólevél, számlainformációs lap, kalkulációs lap).

Alternatív út

A Kereskedő naponta egy (maximum két) alkalommal, jellemzően a nap végén átviszi az addig összegyűlt dokumentumokat a Pénzügyre.

TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0048

7/4

Számlázási folyamat fejlesztése Jelenállapot

Sorszám Fázis Szereplő Folyamatlépés VIR kapcsolat (ha van) Kapcsolódó

dokumentum (ha van) Folyamatlépés leírása Megjegyzés

43 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Dokumentumok tálcában várakoznak

-szálítólevél -számlainformációs lap -kalkulációs lap

A Kereskedő a dokumentumokat egy 5 darab irattartó tálcából álló irattároló rendszerbe helyezi. Az irattartó tálcák a hét napjai szerint (hétfő-péntek) vannak feliratozva. A Kereskedő mindig az adott nap szerinti felirattal ellátott üres tálcába helyezi a dokumentuumokat, vagyis hétfőn a Héftő feliratú tálcába, kedden a Kedd feliratú tálcába és így tovább.

44 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző 5-6 darab munka kivétele a tálcából

A Pénzügyi osztályon több Pénzügyi ügyintéző dolgozik párhuzamosan a kimenő számlák elkészítésén. Míg a Kereskedők csak a saját Vevőikhez tartozó munkák számlázását készítik elő, addig a Pénzügyi ügyintézők között nincs Vevők szerinti elosztás, minden Pénzügyi ügyintéző ugyanabból az 5 irattálcából álló irattartó rendszerből dolgozik, melybe valamennyi Kereskedő beleteszi a saját feldolgozott anyagait. A Pénzügyi ügyintézők úgy dolgoznak, hogy minden napon a következő napi irattálcából veszik ki az anyagokat, azaz hétfőn a Kedd feliratú tálcából, kedden a Szerda feliratú tálcából és így tovább, azért, hogy másnapra üres legyen a tálca, amikor a Kereskedők az újabb anyagokat hozzák majd.

A Pénzügyi ügyintéző egyszerre 5-6 darab munkát vesz ki a tálcából, majd azokat az asztalához viszi és elkezdi feldolgozni.

45 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Státusz állítása a VIR-ben Számlázható státusz

A Pénzügyi ügyintéző a munkát Számlázható státuszúra állítja a VIR-ben, mert csak így tud elkezdeni dolgozni az anyaggal. Ezt úgy teszi meg, hogy a számlainformációs lapon szereplő azonosító alapján megkeresi a munkát a VIR-ben és a státusz mezőt módosítja.

46 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző

Szállítási dátum rögzítése a VIR-ben a szállítólevél alapján

Megrendelés modul A Pénzügyi ügyintéző a VIR-ben rögzíti a szállítás dátumát a szállítólevél alapján. Ez lesz majd a számlán a teljesítés dátuma.

47 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Kalkuláció felülvizsgálata Megrendelés modul A Pénzügyi ügyintéző felülvizsgálja a Kereskedő által az árajánlat elkészítéséhez készített kalkulációt, hogy jól kalkulálta-e az árat a Kereskedő.

48 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Összevetés: az eredeti és az új kalkulációs lap

Ha az ajánlatkérés-ajánlatadás több körben zajlott le a Kereskedő és a Vevő között, akkor több kalkuláció is készült a VIR-ben. Ez például akkor fordul elő, amikor a Vevő az ajánlatkérésére a Kereskedőtől kapott első árajánlatot túl magasnak tartja, ezért kér egy új ajánlatot a termékre egy másik, olcsóbb alapanyag felhasználásával vagy valamilyen művelet elhagyásával. Akkor is több kalkuláció van a VIR-ben, ha a Vevő eredeti ajánlatkérésében több alternatívára kért ajánlatot, például ugyanarra a névjegykártyára kért 50 darabra, 100 darabra és 500 darabra ajánlatot, akkor értelemszerűen ehhez három kalkuláció tartozik a rendszerben, mivel 500 darab esetén az egységár jelentősen alacsonyabb lesz, mint 50 darab esetén.

A Pénzügyi ügyintéző a Kereskedőtől kapott számlainformációs lapon azt az utolsó kalkulációt látja, amit a Vevő elfogadott. Ezen a ponton leellenőrzi, hogy milyen változtatások történtek a kalkulációk során és a gyártás valóban a végleges kalkuláció alapján történt-e.

Ez a kontrolling tevékenység a munka fedezet számításához szükséges, a kimenő számla tartalmát nem befolyásolja, hiszen itt már hiába észlel a Pénzügyi ügyintéző hibát, azt a Kereskedő már csak az esetek kis részében tudja érvényesíteni a Vevő felé.

Alternatív út

Kalkuláció csere történt-e? - IGEN

49 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Vizsgálni: érinti-e a

kimenő árat Megvizsgálja, érinti-e a kimenő árat a kalkuláció módosítása. Alternatív út

Kalkuláció csere történt-e? - IGEN

TÁMOP 4.1.2.A/1-11/1-2011-0048

7/5

Számlázási folyamat fejlesztése Jelenállapot

Sorszám Fázis Szereplő Folyamatlépés VIR kapcsolat (ha van) Kapcsolódó

dokumentum (ha van) Folyamatlépés leírása Megjegyzés

50 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző

Egyeztetés a kereskedővel, ha eltérés van

Ha eltérés van a kimenő árban, akkor telefonon vagy e-mailen egyeztet a Kereskedővel, hogy miért történt módosítás és a Vevő felé ez miért nem lett érvényesítve. Ha telefonon nem éri el a Kereskedőt, akkor e-mailt ír neki és az asztalán félreteszi az anyagot, amíg a Kereskedőtől megkapja a választ a kérdésére.Itt akár több óra vagy akár egy nap is eltelhet, mire a kérdésekre megkapja a megfelelő választ.

Alternatív út

Kalkuláció csere történt-e? - IGEN

51 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Alvállalkozói műveletek ellenőrzése

A Pénzügyi ügyintéző ellenőrzi, hogy a Kereskedő jól rögzített-e a rendszerben az adott munkához kapcsolódó alvállalkozói műveleteket és azokat a kimenő árban érvényesítette-e a Vevő felé.

Ez a kontoll szintén csak a munka fedezet számításához szükséges.

Alternatív út

Kalkuláció csere történt-e? - NEM

52 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Szállítások ellenőrzése

A Pénzügyi ügyintéző ellenőrzi, hogy a Kereskedő jól rögzített-e a rendszerben az adott munkához kapcsolódó szállításokat és azokat a kimenő árban érvényesítette-e a Vevő felé.

Ez a kontoll szintén csak a munka fedezet számításához szükséges.

53 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Költségmegosztás együttes szállításoknál

Amennyiben a szállítások között a Pénzügyi ügyintéző úgy látja, hogy több termék egy körben lett kiszállítva és a Kereskedő mégsem osztotta meg a költségeket, akkor megosztja a költségeket az együttes szállításoknál.

Említettük korábban, hogy ha egy szállítási körben több vevőt szlgáltunk ki, akkor a szállítási költség megosztásra kerül a különböző munkák között, ezért változik az adott munkák fedezete.

Ez a kontoll szintén csak a munka fedezet számításához szükséges.

54 6 - Előzetes

számlakontroll Pénzügyi ügyintéző Fedezetmódosítás az

érintett munkáknál Az érintett munkáknál módosítja a fedezetet az előző kontroll lépések alapján.

55 7 - Egyeztetés Pénzügyi ügyintéző Státuszállítás a VIR-ben Egyeztetésre vár státusz

Ha a Pénzügyi ügyintéző az előzetes kontroll során olyan eltéréseket tapasztal a munkában, amelyeket nem ért vagy egymásnak ellentmondó adatok kerültek rögzítésra a Kereskedőnél a VIR különböző mezőiben, akkor Egyeztetésre várstátuszra állítja a VIR-ben az adott munka státusztát.

Ha a Pénzügyi ügyintéző az előzetes kontroll során olyan eltéréseket tapasztal a munkában, amelyeket nem ért vagy egymásnak ellentmondó adatok kerültek rögzítésra a Kereskedőnél a VIR különböző mezőiben, akkor Egyeztetésre várstátuszra állítja a VIR-ben az adott munka státusztát.

In document Lean esettanulmányok (Pldal 151-159)