• Nem Talált Eredményt

A KÁNA Kazán Kft. lean bevezetés programja

In document Lean esettanulmányok (Pldal 59-62)

3/11

Előzmények

A közelmúltban ajánlatkérést kaptunk a KÁNA Kazán Kft. személyügyi vezetőjétől Horváth Máriától a KÁNA Kazán Kft. részére egy komplex lean bevezetési program kidolgozására és a bevezetési folyamat külső tanácsadói támogatására vonatkozóan.

Az ajánlatkérő levélben Horváth Mária kitért arra, hogy az ajánlattevőknek az ajánlat beadását megelőzően lehetősége van a projekt belső vezetőjével, ifj. Kovács Árpád termelésvezetővel való személyes egyeztetésre, valamint a termelő területek bejárására és a jelenállapot felmérésére.

Élve ezzel a lehetőséggel első lépésként vezetői megbeszélést tartottunk ifj. Kovács Árpád termelésvezető és Kiss Valéria műszaki igazgató részvételével, ahol rövid kölcsönös bemutatkozást követően a termelésvezető:

− bemutatta a vállalat tevékenységét, fő termékeit

− ismertette a vállalat szervezeti felépítését

− ismertette a vállalat fő mutatószámainak alakulását

− és felvázolta azt a folyamatot, ahogyan a vállalat vezetése eljutott oda, hogy a lean módszertan céges szinten történő teljes körű bevezetése mellett döntött.

Ezt követően 4 fős tanácsadói csapatunk bejáráson vett részt a lemezvágás, CNC hajlítás, hegesztés, felületkezelés, szerelés és csomagolás üzemi területeken. Ifj. Kovács Árpád termelésigazgatóval, Szabó Anna logisztikai igazgatóval és Kiss Valéria műszaki igazgatóval bejártuk a teljes gyárterületet az alapanyag raktártól a késztermék kiszállítási területig.

Az ajánlatkérésben megadott adatok, a helyszíni interjúk során gyűjtött információk valamint a bejárás során tapasztaltak alapján készítettük el ajánlatunkat a KÁNA Kazán Kft. 6 hónapos komplex lean bevezetési programjára vonatkozóan.

A KÁNA Kazán Kft. lean bevezetés programja

A lean bevezetése számunkra a szervezeti kultúra olyan átalakítását jelenti, melynek eredményeként a vállalat valamennyi alkalmazottja, a felsővezetőktől a fizikai dolgozókig ismeri és mindennapi munkája során alkalmazza a lean alapelveket és módszereket. Ez mind a gyártási, mind az irodai területeken szemléletmód váltást fog jelenteni, a lean bevezetés ugyanis egy komplex szervezet-transzformációs folyamat, melynek során a jelenlegi szervezeti kultúrát lean kultúrává fogjuk fejleszteni.

Komplex lean bevezetési programunk főbb elemeit az alábbi ábrán szemléltetjük, majd leírjuk részletesen az egyes elemek tartalmát.

4/11

1. szakasz

Vezetői lean képzés

A szervezeti kultúra-transzformációs folyamat alappillére, hogy a szervezet felsővezetői elkötelezettek legyenek az új típusú lean kultúra bevezetése mellett. Ehhez azonban az szükséges, hogy a felsővezetőkkel megismertessük a lean módszertant, filozófiát, gondolkodásmódot. A nap során ismertetjük a felsővezetőkkel a KÁNA Kazán Kft. lean bevezetési programjának egyes elemeit, tisztázzuk a vezetői elvárásokat és meghatározzuk a változásvezetői csapat összetételét.

Változásvezetői csapat felállítása

A szervezetfejlesztési munka következő állomása egy változásvezetői csapat felállítása. A csapat ideális esetben kb. 10-12 tagú, tagjai a KÁNA Kazán Kft. nagy hatalommal bíró szereplői, mint a változást tekintélyükkel támogató szponzorok, tagjai a változás tevőleges szereplői közül a

„bajnokok”, vagyis azok a vezetők, akik a hétköznapokban irányítják a változási folyamatot. A változásvezető csapat részét képezik a vezetési kultúrával, illetve a folyamatfejlesztéssel foglalkozó vezető tanácsadók is. A változást vezető csapat élére kell belülről találni egy hatalommal és elfogadottsággal bíró vezetőt, aki megfelelő felhatalmazás mellett első számú felelőse a változás végig vitelének. Javasoljuk erre a szerepre ifj. Kovács Árpád termelésvezető urat, mint a projekt

5S Javaslati rendszer bevezetése Alkalmazottak képse

IDŐ

A szervezet felmérése, lean bevezetés előkészítése

(stratégiai célok, szervezeti háttér, szervezeti kultúra, folyamatok, rendszerek, emberi erőforrás)

Fenntartható folyamatos fejlődés támogatása

(új belépők oktatási rendszere, motivációs rendszer, teljesítmény-értékelési rendszer, beszállító fejlesztés)

2. szakasz 3-6. hét 1. szakasz 1-2 hét. 3. szakasz 7-22. hét

4. szakasz 23-26. t

5/11 A szervezet felmérése, lean bevezetés előkészítése

Mint minden változtatási folyamat elején, úgy a szervezeti kultúra átalakításának megkezdése előtt is fel kell mérni a szervezet jelenlegi állapotát. A diagnózis alapvető célja, hogy általa a tanácsadók is, és a szervezet vezetői is mélységében ismerjék meg, értsék meg a szervezetet érintő, szervezetfejlesztési jellegű kihívásokat, tárják fel közösen az esetleges szervezeti hiányosságokat, mérjék fel a lehetséges buktatókat.

A szervezeti diagnózis kimenete a szervezet működéséről kialakított rendszerszemléletű helyzetkép, elemzés, amely megmutatja azt, hogy a szervezet működése jelenleg miben és mennyiben tér el egy lean szemléletű szervezet működésétől. Az alkalmazott diagnosztikai módszertan elemei lehetnek például egyéni interjúk, kérdőívek, fókuszcsoportok, folyamat átvilágítások stb. A diagnózis az első számú vezetővel folytatott interjúval kezdődik és egy visszajelző beszélgetéssel zárul szintén a vezetővel.

A lean bevezetés előkészítéseként ki kell dolgozni az új rendszer azon elemeinek felépítését és bevezetését, melyeket nem lehet és nem is érdemes külön gyártási és irodai területeken értelmezni, hanem integráltan, vállalati szinten kell kezelni. Ilyen például a dolgozók lean képzési rendszere, a dolgozói jobbító javaslatok rendszere, a mérés és vizualizálás rendszere, a lean rendszer és a már működő egyéb (pl. motivációs rendszer, teljesítményértékelési rendszer, informatikai rendszerek, stb.) viszonya.

Ütemezés

A projekt 1. szakasza a projektindítástól számított 2. hét végéig zárul.

2. szakasz

Mérési rendszer kidolgozása, KPI-k meghatározása

Fontosnak tartjuk a projekt kezdeti szakaszában egy olyan mérőszám-rendszer kidolgozását, amelynek üzemeltetésével a lean bevezetési program eredményeit folyamatosan monitorozni tudjuk a bevezetés során és azt követően egyaránt. Ehhez első lépésben el kell dönteni, hogy milyen adatokat szeretnénk mérni, milyen időintervallumonként veszünk adatot a rendszerből, mit mivel mérünk össze, hogyan vizualizáljuk a nyers adatokat. Második lépésben meg kell vizsgálni, hogy milyen rendszerekből milyen adatokat lehet ehhez jelenleg kinyerni és milyen új mérési módszereket, űrlapokat kell még kidolgozni és bevezetni, esetleg milyen adatbázisokat kell felállítani és abba adatokat gyűjteni automatizált módon. Fontos, hogy egységes felületen jelenítsük meg a gyártási és az irodai területek mérőszámait, ezzel is támogatva a KÁNA Kazán Kft. lean rendszerének belső kommunikációját.

Projekt kommunikációs workshop

Az lean szemlélet szervezeti beágyazottságát nagymértékben támogatja, ha a bevezetést megfelelő kommunikációval támogatjuk a szervezet minden szintjén. Ennek során ki kell dolgozni, hogy a vállalaton belül milyen kommunikációs csatornákon (pl. intranet, belső újság, hirdetőtáblák, stb.) keresztül mikor és milyen típusú információkat közvetítünk a munkatársak felé. Egy központi helyen ki kell alakítani egy olyan hirdetőtáblát, melyen megtalálható a bevezetési program teljes áttekintése, a változásvezető csapat tagjai, a kitűzött célok és az elért eredmények.

6/11 Ütemezés

A projekt 2. szakasza a projektindítástól számított 3. héten indul és a 6. hét végéig zárul.

In document Lean esettanulmányok (Pldal 59-62)