• Nem Talált Eredményt

A folyamatokat támogató Vállalatirányítási Rendszer (VIR) rövid bemutatása

In document Lean esettanulmányok (Pldal 145-150)

0

A folyamatokat támogató Vállalatirányítási Rendszer (VIR) rövid bemutatása

Adminisztratív folyamatok vizsgálata esetén nem kerülhetjük el a folyamatot támogató informatikai rendszer lényegi elemeinek megismerését, a működés főbb paramétereinek vizsgálatát, hiszen a folyamat során információt dolgozunk fel, az információ értéknövelő transzformációját végezzük és ezeket az információkat adatbázisokban tároljuk és különböző felületeken tesszük elérhetővé a folyamat különböző szereplői számára.

A nyomda valamennyi adatát és folyamatát egy komplex Vállalatirányítási Rendszerben (továbbiakban: VIR) kezeli, ebben történik az ügyféltörzs kezelése, az ajánlati kalkulációk elkészítése, a beérkező megrendelések feldolgozása, a gyártási folyamatok előkészítése, a logisztikai folyamatok követése (raktárkezelés, szállítások kezelése) és szintén ebben a rendszerben történik meg a számla kiállítása is.

Státuszkövetés a Vállalat Irányítási Rendszerben

A jelenállapotra vonatkozó átfutási idő adatokat a VIR-ből nyertük ki. A VIR-ben a következő státuszokat különböztetjük meg a számlázási folyamat során:

Visszaérkeztetve státusz: a folyamat akkor kerül ebbe a státuszba, amikor a késztermék kiszállítását követően a Vevő által aláírt szállítólevelet (ami egyben a teljesítést igazoló dokumentum) a Gépkocsivezető visszajuttatja a Raktárba és ezt követően a Raktáros a VIR-ben rögzíti, hogy a szállítólevél visszaérkezett a nyomdába. Ez az első státusz, ezt követően a folyamat a Számlázásra vár státuszba kerül.

Számlázásra vár státusz: a folyamat akkor kerül ebbe a státuszba, amikor a számla kiállítását megelőző adminisztratív ellenőrzési feladatokkal a Kereskedő végzett, elkészítette a számlainformációs lapot, kinyomtatta a kalkulációs lapot és a szállítólevet, és átadásra előkészítette a számlainformációs lapot és a kalkulációs lapot a Pénzügyi ügyintéző számára és ezt berögzítette a VIR-be. Ebbe a státuszba a Visszaérkeztetve státuszból kerül a folyamat és ezt követően a Számlázható státuszba kerül.

Számlázható státusz: a folyamat akkor kerül ebbe a státuszba, amikor a Pénzügyi ügyintéző a Kereskedőtől átveszi a számla kiállításához szükséges összes dokumentumot és ezt a VIR-ben berögzíti. Ebbe a státuszba a Számlázásra vár státuszból kerül a folyamat és ezt követően vagy az Egyeztetésre vár státuszba vagy az Ellenőrzésre státuszba kerül.

Egyeztetésre vár státusz: a folyamat akkor kerül ebbe a státuszba, amikor a Pénzügyi folyamat és ezt követően szintén a Számlázható státuszba kerül.

0

Ellenőrzésre státusz: a folyamat akkor kerül ebbe a státuszba, amikor a Pénzügyi ügyintéző minden kontrolling tevékenységet elvégzett és elkészítette, kinyomtatta a számlát és ezt a VIR-ben beállítja. Ebbe a státuszba a Számlázható státuszból kerül a folyamat és ez az utolsó státusz.

A státuszok váltását a folyamatábrán piros színnel jelöltük.

0

A jelenállapot átfutási időre vonatkozó adatai

A folyamat főbb fázisai Átlagos átfutási idő

(naptári nap)

Szállítólevél visszaérkezése  Visszaérkeztetve státusz 0,5

Visszaérkeztetve státusz  Számlázásra vár státusz 5,07

Számlázásra vár státusz  Számlázható státusz 1,01

Számlázható státusz  Ellenőrzésre státusz (ha közben Egyeztetésre vár státuszba kerül)

5,91 (7,82)

Ellenőrzésre státusz  postán való feladás 0,5

Összesen 12,99 (14,90)

Feladatok

1. szeminárium

Az alapprobléma meghatározása

K1. Milyen következményei lehetnek annak, ha az ügyvezető és a vevők közötti telefonbeszélgetésekben bemutatott eseteket hosszú távon nem kezeli a vállalat?

K2. Milyen fejlesztési projektet indítana Ön, hogy a fent bemutatott kellemetlen telefonbeszélgetésekkel az ügyvezetőnek a jövőben ne kelljen szembenéznie?

K3. Milyen mérőszámokat definiálna Ön a fejlesztési projekt kezdeti szakaszában, amelyeket meg kíván változtatni a projekt során?

Jelenállapot felrajzolás és elemzés

F1. A folyamatlépéseket részletesen leíró táblázat alapján rajzolja fel a számlázási folyamat keresztfunkcionális folyamatábráját!

F2. Milyen fő paraméterekkel (mérőszámokkal) jellemezné a folyamatot, ha a folyamat komplexitását szeretné szemléltetni?

F3. Elemezze a folyamatábrát az alábbi szempontok szerint:

a. A 7 fő veszteségtípus közül melyek azok a veszteségek, amelyek leginkább előfordulnak a számlázási folyamatban?

b. Hol vannak a folyamatban olyan lépések, ahol hosszabb időre megállítjuk az információ feldolgozását? Milyen hatással van ez az átfutási időre?

c. Hol vannak a folyamatban olyan lépések, ahol nagyobb kötegekben történik az információ feldolgozása? Milyen hatással van ez az átfutási időre?

0

d. Hol vannak a folyamatban olyan lépések, ahol felesleges adminisztráció történik?

e. Hol vannak a folyamatban olyan pontok, ahol felesleges átadás-átvétel történik a szereplők között?

f. Vannak-e a folyamatban olyan szereplők, akik nem végeznek értékteremtő tevékenységet?

g. Hol vannak a folyamatban olyan lépések, ahol a fennáll a hibás adatbevitel lehetősége?

h. Hol vannak a folyamatban olyan lépések, ahol a manuális adatfeldolgozást valamilyen eszközzel vagy fejlesztéssel automatizálni lehetne?

2. szeminárium

Jövőállapot tervezés

Az előző szeminárium alkalmával részletesen megismertük és felrajzoltuk a folyamat jelenállapotát, valamint elemeztük a veszteségek szempontjából. A mai szeminárium célja az lesz, hogy kisebb csoportokban fejlesztési javaslatokat fogalmazzunk meg a veszteségek kiküszöbölésére és a folyamat jövőbeni működésére vonatkozóan.

A fejlesztési folyamatot két különböző irányból fogjuk megközelíteni:

 A csoport egyik felébe tartozó hallgatók a folyamat valamely résztvevőjének szerepébe helyezve önmagukat, kizárólag a saját folyamatlépéseikre vonatkozóan fogalmazzanak meg fejlesztési javaslatokat! A csoporton belül a szerepek felosztása az oktató instrukciója alapján történik!

 A csoport másik felébe tartozó hallgatók a folyamat különböző fázisait keresztfunkcionálisan vizsgálva fogalmazzanak meg fejlesztési javaslatokat az adott fázis lépéseire vonatkozóan! A csoporton belül a fázisok felosztása az oktató instrukciója alapján történik!

A folyamat résztvevői szerint felosztott csoport feladatai:

F4. Fogalmazzanak meg fejlesztési javaslatokat a folyamat adott résztvevőjének folyamatlépéseire vonatkozóan!

F5. Tervezzék meg a fejlesztett folyamatban a folyamat adott résztvevőjének jövőbeni folyamatlépéseit!

F6. Miután kisebb csoportokban minden résztvevő külön-külön megtervezte a jövőállapot folyamatban a saját szerepét, az összes folyamatrésztvevő bevonásával közösen tervezzék meg a jövőállapot folyamatot és ismertessék a másik csoport számára!

F7. Adjanak becslést arra vonatkozóan, hogy a javasolt fejlesztések bevezetésével milyen mértékben csökkenthető a teljes átfutási idő!

0

A folyamat fázisai szerint felosztott csoport feladatai:

F8. Fogalmazzanak meg fejlesztési javaslatokat a folyamat adott fázisának folyamatlépéseire vonatkozóan! Tervezzék meg az adott fázis pontos bemenetét és kimenetét!

F9. Tervezzék meg a fejlesztett folyamatban a folyamat adott fázisának jövőbeni folyamatlépéseit!

F10. Miután kisebb csoportokban minden fázis jövőállapotát külön-külön megtervezték, a csoport valamennyi tagjának bevonásával közösen tervezzék meg a jövőállapot folyamatot és ismertessék a másik csoport számára!

F11. Adjanak becslést arra vonatkozóan, hogy a javasolt fejlesztések bevezetésével milyen mértékben csökkenthető a teljes átfutási idő!

Miután a két csoport ismertette saját fejlesztési koncepcióját, a teljes csoport vizsgálja meg az alábbi kérdéseket:

K4. Hasonlítsák össze a két különböző fejlesztési irányvonalból származó eredményeket! Melyik volt az eredményesebb?

K5. Vajon melyik fejlesztési irány a hatékonyabb ilyen esetekben? Miért?

Melléklet

A számlázási folyamat jelenállapotának folyamatlépéseit részletesen leíró táblázat – Szamlazas_jelenallapot_folyamatlepesek.pdf

In document Lean esettanulmányok (Pldal 145-150)