• Nem Talált Eredményt

A politika percepciója a diákok körében 1. Hazai (szlovákiai) politikai hírek követése

In document Küszöbön állva (Pldal 78-85)

összehasonlító elemzés

7.8. A politika percepciója a diákok körében 1. Hazai (szlovákiai) politikai hírek követése

7. | Régiók szerinti összehasonlító elemzés |

79

7.8. A politika percepciója a diákok körében 7.8.1. Hazai (szlovákiai) politikai hírek követése

Nyugat-szlovákiai régió: Alapvetően megállapítható, hogy a diákok, saját bevallásuk alapján, ebben a régióban követik leginkább a politikai híreket, eseményeket. 20,4% naponta, 29,2% hetente és 14,3% legalább havonta követi a politikát. A diákok mintegy negyede, 25,25% abszolút nem követi a politikai eseményeket, s az itt élő diákok 9,5%-a nem tudott válaszolni a kérdésre. Ebből arra lehet következtetni, hogy a diákoknak viszonylag jó átlátásuk van a hazai politikáról, mivel – saját bevallásuk alapján – a Nyugat-Szlovákiában élő magyar középiskolások mintegy fele naponta, de legalább hetente követi a politikai híreket.

Közép-szlovákiai régió: Itt már jóval kisebb érdeklődés mutatkozott a hazai politikai események iránt. A diákok csupán 15,3%-a vallotta, hogy na-ponta, s 13,6%-a pedig hogy csak hetente követi a hazai politikai híreket.

10,2%-uk válaszolta, hogy erről csak havonta tájékozódik, s 18,6%-uk nem tudott válaszolni a kérdésre. Ez az arány nagyon magas, csak úgy, mint azok száma, akik abszolút nem követik a hazai politikai élet híreit – 40,68%!!

Kelet-szlovákiai régió: Az itt élő diákok bizonyultak a legkevésbé érdeklődőknek a szlovákiai politika iránt. Csupán 11,6%-uk állította azt,

hogy naponta követi a hazai politikát. A diákok 20,9%-a hetente és 11,6%-a havonta figyeli a szlovákiai politikai híreket. 40,7%-uk pedig abszolút nem követi a politikai eseményeket, tehát tájékozatlan a hazai politikában, s ezt az arányt még rontja az a tény, hogy a diákok 14%-a nem is tudott választ adni a kérdésre!

Ezek a számok azonban csalókák, mivel a kelet-szlovákiai régióban kevés volt a válaszadók száma. Továbbá, mivel a nyugat-szlovákiai régióban nagyobb számmal szerepelnek gimnáziumi tanulók, akik magasabb szintű tanulmányaik révén inkább esélyesek arra, hogy kövessék a politikai élet ese- ményeit, ezért nem mondható ki egyértelműen, hogy a Kelet-Szlovákiában élők kevésbé tájékozottak, ill. érdeklődőek a hazai politika iránt.

7.8.2. Magyarországi politikai hírek követése

Nyugat-szlovákiai régió: Alapvetően két fontos dolog állapítható meg: 1.

e régió diákjai a legtájékozottabbak a magyarországi politikai eseményekről;

2. a diákok nagyobb mértékben követik a magyarországi politikai híreket, mint a hazai, szlovákiait! 28,18% naponta, 27,7% hetente, s 12,1% lega-lább havonta utánanéz a magyar politikai életben történt változásoknak.

21,7%-uk abszolút nem követi az eseményeket, s 9,5% nem tudott

80 7. | Régiók szerinti összehasonlító elemzés |

81

Közép-szlovákiai régió: Az itt élő diákok kétszerte gyakrabban figye- lik a magyarországi, mint a szlovákiai politikai híreket! 28,8% naponta (összevetve a 15,3%-kal, akik naponta követik a szlovákiai politikát), 13,6%

hetente, 5,1% havonta figyeli a magyar politikai híreket. 38,98% abszolút nem követi (de ez a szám is nagyobb érdeklődésre utal a magyarországi viszo- nyok iránt, mint a szlovákiaival kapcsolatban). Ellenben itt a legmagasabb azoknak a száma (közel 40%), akik abszolút nem követik a magyarországi politikai eseményeket.

Kelet-szlovákiai régió: A keleti régióban a diákok 18,6%-a naponta, 33,7%-a hetente, s 9,3%-a havonta követi a magyarországi politikát. 22,9%-ik nem követi és 15,1%-uk nem tudta a választ.

7.8.3. A hazai (szlovákiai) napi politikai életben való tájékozottság Nyugat-szlovákiai régió: A diákok csupán negyede vallotta, hogy tájéko-zott valamilyen szinten a napi szlovák politikában (4,7% teljes mértékben, 23,2% inkább igen), és 55,95% vallotta, hogy nem ismeri e dolgokat (inkább nem 33,85%, és egyáltalán nem 22,1%!). 15,1% nem tudta eldönteni, hogy tájékozott-e vagy sem.

Közép-szlovákiai régió: Itt a diákok 20,4%-a vallotta, hogy valamilyen

mértékben tájékozott (6,8% teljesen és 13,6% némiképpen), tehát az itt élő középiskolások közül csak minden ötödik rendelkezik valamilyen szintű in-formációval a napi, hazai, szlovákiai politikáról. 27,1%-uk nyilatkozta, hogy inkább nem tájékozott, s nagyon magas azok aránya, akik abszolút nem tájékozottak: 40,68%! További 11,9%-uk nem tudott válaszolni a kérdésre.

Tehát az itt élő diákok csaknem háromnegyede inkább tájékozatlan vagy teljesen tájékozatlan a napi szlovákiai politikában.

Kelet-szlovákiai régió: Itt a legrosszabb a helyzet a középiskolá-sok szlovákiai, naprakész politikai tájékozottságát illetőleg. Itt csupán a diákok 2,3%-a állítja, hogy teljesen tájékozott, s 16,3%-uk inkább igen, mint nem. Ezzel szemben 34,88% vallotta, hogy inkább tájékozatlan a napi szlovák politikában, s további 24,4%-nak nincs semmi tájékozottsága e téren. 20,9% nem tudta eldönteni, hogy mit válaszoljon a kérdésre. Tehát 59,28%-uk, azaz 10 diákból csak 2 rendelkezik valamilyen szintű tájékozott-sággal, s 6 csak nagyon kevéssel vagy egyáltalán semmivel, a napi szlovák politikával kapcsolatban!

7.8.4. A magyarországi napi politikai életben való tájékozottság Nyugat-szlovákiai régió: Itt is elmondható, hogy: 1. az itt élő diákok a

82 7. | Régiók szerinti összehasonlító elemzés |

83

legtájékozottabbak a napi magyarországi eseményekről; 2. sokkal inkább tájékozottabbak (de nemcsak itt, hanem a másik két régióban is) a napi magyarországi politikában, mint a hazaiban. A válaszadók 5,8%-a vallotta, hogy gyakorta követi a magyarországi politikai eseményeket (összehason-lítva a 4,7%-os nyugat-szlovákiai régióbeli tájékozottsággal), ezért tájéko-zott, és 27,7%-uk inkább kiismeri magát a napi magyar politikában (23,3%

a szlovákiai). Megállapítható, hogy a diákok inkább tájékozatlanok a napi politikában (mind a magyar, mind a szlovák viszonyokban), mert 28,93-uk inkább nem, és 20,7%-uk abszolút nem követi a napi magyarországi politi-kai híreket. 16,1% azok aránya, akik nem tudtak válaszolni.

Közép-szlovákiai régió: Itt a legmagasabb azon diákok aránya (8,5%), akik gyakran követik a magyar politikát és teljes mértékben értesültek az eseményekről. Továbbá 18,6% inkább értesül a magyarországi politikai eseményekről, mint nem. Tehát a magyar diákok mintegy harmada inkább tekinthető tájékozottnak e tekintetben, a közép-szlovákiai régióban. 22,03 saját bevallása szerint inkább nem követi a politikai híreket, s itt a legmaga- sabb azok aránya is (35,6%, tehát több, mint a válaszadók harmada), akik egyáltalán nem követik a magyarországi politikát. 15,3%-a a diákoknak nem tudott válaszolni a kérdésre.

Kelet-szlovákiai régió: Itt a legalacsonyabb azok száma, akik gyakorta

7.8.5. Politikai témákról való beszélgetés

Nyugat-szlovákiai régió: Ebben a régióban van a legnagyobb esélye, hogy a középiskolás diákok politikai témákról beszélgetnek. A diákok 7,8%-a vál7,8%-aszolt7,8%-a, hogy gy7,8%-akr7,8%-an beszélget politikáról, s 46,3%-7,8%-a cs7,8%-ak ritkán. Te-hát a diákok közel fele legalább alkalmanként megvitatja a politikai esemé-nyeket. Viszont nagyon magas azok száma, akik soha nem beszélnek efféle dolgokról: 37,52%. Az itteni középiskolások 7,1%-a nem tudta eldönteni, hogy beszélget-e politikáról vagy sem.

Közép-szlovákiai régió: Itt már jelentősen más képet kapunk a politikai témákról való beszélgetésről a középiskolások körében. Csupán 5,1%-uk beszél gyakran, s 30,5%-uk néha a politikáról. Ezzel szemben a diákok csaknem fele, 47,46% soha nem beszél politikáról, s 15,3% nem tudta megválaszolni a kérdést!

84 7. | Régiók szerinti összehasonlító elemzés |

85

Kelet-szlovákiai régió: Szlovákia magyarlakta régiói közül a középiskolá-sok itt beszélgetnek legkevésbé politikáról. Saját bevallásuk szerint 52,33%

soha nem beszél róla! Csak 2,3% válaszolta, hogy gyakorta szóba kerül közelében a politika, s 36%, hogy alkalmanként. 9,3% nem tudott válaszolni a feltett kérdésre. Azonban fontos ismét megjegyezni, hogy ezek az arányok azzal is magyarázhatóak, hogy a nyugati régióban sokkal több gimnáziumi tanuló van a válaszadók körében, akik valószínűleg inkább érdeklődnek a politikai iránt, s vitatják meg egymás között, mint az alacsonyabb szintű ok-tatási intézmények tanulói.

7.8.6. Meggyőződése, hogy a szlovákiai politikát teljes mértékben a szlovákok irányítják

Felmérésünket 2008 őszén végeztük. Ebben az időszakban a szlová- kiai politikai életben meglehetősen erős magyarellenes hangulat uralkodott.

A Magyar Koalíció Pártján belül feszültségek voltak, amit a sajtó gyakran tovább fokozott. Mivel ekkor a magyar párt nem jutott be a kormányba, el-lenzékként nehéz helyzetbe került a szlovák parlamentben. Feltételeztük, hogy a 18-21 éves diákok erről véleményt formáltak, ezért kérdésünkben arra fókuszáltunk, mennyire érzékelik a szlovákok dominanciáját a politikai életben. A válaszok azt is tükrözik, mennyire képesek a kisebbségben élő magyarok befolyásolni a róluk szóló döntések milyenségét, s egyben utal a magyar származású politikusok iránti bizalomra is. Ez utóbbi faktor az egyén és a társadalom kapcsolatának karakteréről, a saját helyzet megváltozta-tására való képesség, ill. a megküzdési készségek meglétéről is árulkodik.

Amennyiben a vizsgált populáció elveti ezt az állítást, akkor egy pozitív ké-pet vetít ki a kisebbségi léttel kapcsolatban. Amennyiben azonban a diákok többsége azt állítja, hogy ez az állítás igaz, akkor egy tehetetlenségi („help-less”), kilátástalan helyzetet érzékelnek a kisebbségi, ill. a többségi társada-lom viszonyaiban.

Nyugat-szlovákiai régió: Nemcsak ebben a régióban, de itt különöskép-pen egyetértenek a diákok azzal, hogy a szlovákiai politikát teljes mértékben a szlovákok irányítják (52,83%)! A középiskolások mintegy negyede, 24,2%

szerint ez teljesen így van, s további 28,63% tartja inkább igaznak az ál-lítást. A diákok csupán 9,3%-a tagadta ezt teljes mértékben, s 16,6%-uk részben. Az itt élő középiskolások 17,8%-a nem tudta eldönteni e kijelentés igazságtartalmát. Ez a nagyfokú „nem tudom, mert nem követem” hozzá- állás, kiegészülve azzal, akik az állítást megerősítették, egy erős bizalmatlan-ságot tükröz, mely szerint a magyar kisebbség, és az ő választott képviselői nincsenek hatással a politikai életre.

Közép-szlovákiai régió: Közép-Szlovákiában a diákok közel fele ért egyet az állítással. 27,12%-uk teljes egészében igaznak vallotta a kijelen-tést, s 20,3%-uk szerint inkább valós az állítás. 11,9% a az itteni diákoknak inkább tartotta ezt hamisnak, s 15,3% (itt a legmagasabb az állítást tagadók száma!) teljesen elutasította ezt a feltételezést. Továbbá a diákok közel negyede, 23,7%-a nem tudott e kérdésben dönteni.

Kelet-szlovákiai régió: Az itteni diákok utasították el ezt a kijelentést a legnagyobb számban, csak 38,33%-uk ért egyet teljesen vagy részben vele (20,93 szerint ez teljesen igaz, s 17,4% szerint részben). A diákok 12,8%-a véli azt, hogy az állítás inkább nem tükrözi a valós helyzetet, s 14%-uk szerint pedig teljesen hamis. Figyelemreméltó azonban, hogy a megkérdezett középiskolások harmada, azaz 33,7%-a nem tudott az állítás igazságtar-talmáról dönteni, ami arra is utal, hogy tájékozatlanok a szlovákiai politiká-ban, s azon belül is a magyar politikusok szerepvállalásában!

7.9. A szlovákiai magyar végzős középiskolás diákok és a

In document Küszöbön állva (Pldal 78-85)