• Nem Talált Eredményt

Participatív irányzatok elméleti háttere a fogyatékosságtudományban

1. ELMÉLETI KONTEXTUS, ALAPVETŐ DEFINÍCIÓK

1.2. Participatív irányzatok elméleti háttere a fogyatékosságtudományban

A participatív irányzatok először a kutatásokban alakultak ki, amelyek keretében a fogyatékossággal élő személyek nem fogyatékossággal élő személyekkel együtt dolgoznak.

Az utóbbi időkben a társadalomtudományi kutatókat elkezdte érdekelni a fo -gyatékossággal élő emberek véleménye. Már nem tartják elegendőnek megkér-dezni őket az egyes kérdésekről, mert a fogalmak alatt mást érthetünk, más lehet az érintett személyek célja és máshogy vizsgálná az adott kérdést. Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a fogyatékosságtudományi kutatások célja nem a társa-dalomtudományi kutatások felszámolása, hanem azok fejlesztése (Oliver, 1997) elsősorban úgy, hogy helyzetbe hozzák az érintetteket a Semmit rólunk nélkü-lünk elv alapján. A szembenállás oka elsősorban a más modellben – nevezhetjük paradigmának is – való gondolkodás. Chambers (1986) szerint ugyanis az új kutatási irányzatok nem is annyira kutatási módszernek minősülnek, mint in -kább új pa radigmának: fogalmaknak, értékeknek és cselekvéseknek a koherens mintázata, amely alkalmas a széleskörű alkalmazásra. Ahogy az egyes tudo-mányterületek között vannak paradigmatikus ellentétek, ugyanígy a tudomány-területeken belül is lehetnek különbözőségek az egyes fogalmak értelmezésében vagy a releváns értékek meghatározásában, vagy az alkalmazott módszerekben.

Ahogy ellentétek, úgy egyezések is lehetnek az egyes tudományterületek között.

A fogyatékosságtudomány kutatási paradigmáját az ún. emancipatív elvek határozzák meg. Az emancipatív elvek lényege, hogy az ismeretek ne csak meg-szülessenek, hanem mindenki számára hozzáférhetővé is váljanak, a megfelelő akadálymentes formában – megakadályozva ezzel a kutatói öncélúságot. Céljuk a kutatók és a kutatottak, a fogyatékos és az ép személyek közötti korlátok lebon-tása, a fogyatékos emberek tudás általi hatalommal való felruházása (empower-ment) és a kutatói szerephez való juttatása. Ahogy fentebb már kitértünk rá, a tudás, az információhoz való hozzájutás és a mai világ információáradatában a releváns információ kiválasztására való képesség hatalom. Fontos, hogy a kuta-tások gyakorlatiasak és hasznosak legyenek, illetve az eredmények ne csak egy bizonyos társadalmi rétegnek szóljanak, hanem mindenki számára hozzáfér-hetőek legyenek (látássérült vagy értelmi sérült emberek számára is). Egy rendkí-vül fontos példa erre a BCODP (a Fogyatékossággal Élő Emberek Brit Tanácsa) diszkriminációval kapcsolatos kutatása, amelynek során egész Nagy-Britanniá-ban széles körben felmérték, hogy milyen jellegű diszkriminációval találkoznak

a fogyatékos emberek. Ennek a kutatásnak az eredményeit aztán különböző aka-dálymentes formákban közzé tették, majd felhasználták a diszkriminációellenes kampányukban, valamint figyelembe vették a diszkriminációellenes törvényal-kotásban is (Barnes, 2009).

Maguk az érintett személyek befolyással lehetnek a szakmai közéletre, a dön-téshozókra és a gyakorlatra. Egyre fontosabbá válik a szolgáltatásokat igénybe vevők hangja és véleménye. A participatív és emancipatív kutatásokra egyaránt jellemző a hierarchikus tervezés, kivitelezés és értékelés felszámolása (French és Swain, 2004). Ezeknek a legfőbb célja mindenkit bevonni a kutatás egész folya-matába a tervezéstől a megvalósításon át az eredmények kiértékeléséig. Ebben a folyamatban senki nem passzív, hanem mindenki aktív szereplő. A kutatások ezáltal hasznosabbá és jelentőségteljesebbé válhatnak. Ezekben a kutatásokban rendkívül fontosak a társas viszonyok, a kutatók közötti kapcsolat és a kölcsönös elköteleződés (Walmsley, 2004).

Az inkluzív megközelítések hazánkban még most kezdenek erőre kapni. Bár már léteznek jó gyakorlatok, még sokak számára nem ismert vagy néhol félreér-telmezett a módszer. Egy doktori kutatási pályázatban lehetőségünk nyílt egy metakutatás keretében megvizsgálni kétlépcsős Delphi-módszerrel, hogy az érin-tett személyek és a szakemberek hogyan viszonyulnak az inkluzív megközelítés-hez, ezen belül is elsősorban az inkluzív kutatási módszerhez. A kutatás eredmé-nyei betekintést nyújtanak a részvételi paradigmával kapcsolatos véleményekbe általában is.

A kutatás tapasztalatai azt mutatták, hogy a kutató szakemberek körének nagy része tud azonosulni ezzel a kutatási iránnyal, viszont többen problémásnak tart-ják az akcionizmus és a kutatás összekapcsolását, amely a hagyományos kutatási paradigmában elképzelhetetlen. Emellett a válaszok többségéből az rajzolódik ki, hogy kevésbé hisznek az inkluzív kutatás társadalmi attitűdöt formáló erejében.

Az inkluzív kutatások szükségességét és sikerességét is többen abban látták, ha az érintett résztvevő több mint információforrás, tiszteletben tartjuk többlet-tudását és valóban együttműködő partnerként tekintünk rá. Mindemellett mivel gyakran nem „hivatásos kutatókról” van szó az érintett partnert tekintve, többen kiemelték, hogy elengedhetetlennek tartják az előzetes felkészítést, amely az oktatás területén is egy gyakran előbukkanó dilemma. A „hivatásosság hiánya”

viszont azért nem jelenthet kizáró okot a kutatásból vagy az oktatásból, mivel egyrészt az érintett résztvevők belső tudása a hangsúlyos, amely jól kiegészíti a nem érintett kutatók, oktatók módszertani tudását, másrészt középpontban áll, hogy minél szélesebb réteget bevonjunk a kutatásba, oktatásba, ami viszont nem történne meg, ha csak érintett szakembereknek adnánk esélyt erre. Mindez nem jelenti azt, hogy nem lenne szükség felkészítésre. Hiszen önmagában az, hogy

valaki érintett, nem garantálja, hogy egy kutatási vagy akár oktatási folyamat-ban jól tudunk együttműködni. Az inkluzív irányzatokfolyamat-ban hangsúlyosak az egyenrangú, de különböző szerepek. Az inkluzív kutatásokban és oktatásban is az érintett személyek részvételének különböző fokozatai lehetnek egy széles spektrumon: a helyi tudása alapján insider szakértői, tanácsadói szereptől a ku ta-tás/oktatás módszertanában is teljes mértékű közreműködésig (Heiszer és mtsai, 2014).

A participatív kutatás lehetőséget nyújt az érintett személyek hangjainak ér -vényre juttatására, az úgynevezett helyi tudás beépítésére a tudományos ba. Ez a helyi tudás egy olyan pótolhatatlan érték, amelyet egy külső szemüvegen keresztül nem lehet átélni. A fő kutató nagyobb hatalma a kutatási folyamatban sokszor elkerülhetetlen, mivel például gyakran ő a kutatás kezdeményezője.

Viszont az érintett személy bevonása segíthet az arányok nagyobb szintű kiegyen-lítésében (van der Riet és Boettiger, 2009).

Az insider perspektíva alapja, hogy egy olyan személy is részt vegyen a kuta-tásban már a kezdeti, tervezési szakaszban is, aki saját maga is érintett az adott kutatási területen. Személyes tapasztalatai, a vizsgált kérdések testközelből való megtapasztalása hozzásegíthet a kutatási kérdések és vizsgálati módszerek cél-csoporthoz való igazításához. Ez alapján egy bennfentes embertől kaphatunk információt személyes élettapasztalatairól, ami a társadalmi „valóság” megisme-résnek egy magas szintje lehet. Ezáltal kiléphetünk a címkék világából, és a szub-jektív értelmezések közelebb vihetnek minket annak a megismeréséhez, hogy az ember hol található meg a társadalmi kategóriák, címkék és bonyolult folyama-tok mögött (Goodley, 1996).

A hangok érvényre jutása viszont túlmutathat a kutatási folyamaton. Az ered-mények nem maradnak az íróasztalfiókokban, hanem az érintett személyek befo-lyást gyakorolhatnak a döntéshozókra, a szakmai közéletre vagy a gyakorlatra, amelyben megjelenik a kutatáshoz kapcsolódó mozgalmi, érdekvédelmi elem (French és Swain, 1997).

A participatív kutatások az általános kvalitatív metodológiában alakultak ki.

Nem fogyatékos kutatók fejlesztették ki, akik meg akarták törni a hagyományos kutatási hierarchiát a kutató és a kutatott viszonyában. Az interpretív paradig-mában egyre fontosabbá váltak az érintett személyek értelmezései, amelyek köze-lebb vittek a megismeréshez. E paradigmán belül kutatás-metodológiai fejlesztés-ként jelentek meg a participatív kutatás gyökerei (French és Swain, 2004).

Már Kurt Lewin csoportdinamikával kapcsolatos tanulmányaiban felveti, hogy a kutató és a kutatott csoport között túl nagy generációs, kulturális, társa-dalmi távolságok áthidalásában az adott csoporthoz tartozó emberek közre-működése segíthet (Lewin, 1975). Fogyatékossággal és nem fogyatékossággal élő

személyek között is fennállhat a távolság. Ez leginkább abból fakad, hogy egy kí -vülálló a fogyatékosság tapasztalatát még a legnagyobb empátiával sem tudja tel-jes mértékben átélni, csak kapcsolódási pontokat kereshet (Diprose, 2002).

Összességében a participatív módszer új lehetőségeket jelent a hátrányos hely-zetű csoportokkal kapcsolatos munkákban. A Semmit rólunk nélkülünk! elv alap-ján részt vesznek az őket is érintő, illetve róluk szóló kutatásokban, projektekben vagy akár az oktatásban. A hagyományos kutatási paradigmától eltérően nem csak róluk szólnak a kutatások, hanem velük együtt készülnek, célzottan az igé-nyeiknek megfelelően. Az ilyen típusú megközelítés célja a kisebbség és a többség közötti határok felbontása, a fogyatékos, illetve más hátrányos helyzetű szemé-lyek hatalommal való felruházása (empowerment). Míg az emancipatív kutatás-ban és oktatáskutatás-ban teljes egészében az adott hátrányos helyzetű csoport tagjai vesznek részt, akik adott esetben hivatásos kutatók/oktatók, addig a participatív kutatásokban különböző mértékben vesznek részt a folyamatokban nem fogya-tékossággal élő szakemberekkel együtt. Így a tudományos szerzett tudás és a megélt tapasztalati tudás jól kiegészíti egymást (Barnes, 2009; Marton és Kön -czei, 2009).

Az inkluzív szemináriumok és participatív kutatás keretében fogyatékosság-gal élő személyek nemcsak vendégként, hanem a teljes folyamatban egyenrangú félként vesznek részt. Az ő szakértelmük a helyi tudásukból, megélt tapasztalata-ikból fakad, és erősítik a nem participatív oktatók és kutatók szerzett tudását.

Kézikönyvükben elsősorban ezekre a participatív megközelítésekre koncentrá-lunk, mind a kutatás, oktatás és egyéb együttműködési formák területén. Illetve az utolsó fejezet kifejezetten a potenciális participatív oktatók és kutatók számára gyűjti össze a tapasztalatokat és nyújt segédletet.

Felhasznált források

Barnes, C. (2009). Egy évtized változásai: reflexiók az „emancipatív” fogyatékos-ságkutatásra. Ford. Vándor J. Fogyatékosság és társadalom, 1(1), 13–22.

Chambers, R. (1986). Normal professionalism, new paradigms and development.

Discussion paper No. 227. Brighton: Institute for Development Studies.

Diprose, R. (2002). Corporeal Generosity on giving with Nietzsche, Merleau-Ponty and Lévinas. Albany, NY: State University of New York Press.

French, S. & Swain, J. (1997). Changing disability research: Participating and emancipatory research with disabled people. Physiotherapy, 83(1), 26–32.

French, S. & Swain, J. (2004). Researching Together: A Participatory Approach.

In S. French & J. Sim (Eds), Physiotherapy: A psychosocial approach. 3rd ed. (pp.

1–43). Oxford: Butterworth-Heinemann. http://disability-studies.leeds.ac.uk/

files/library/French-A-PARTICIPATORY-APPROACH-TO-RESEARCH.pdf Letöltve: 2018. 01. 20-án.

Goodley, D. (1996). Tales of hidden lives: A critical examination of life history research with people who have learning difficulties. Disability & Society, 11(3), 333–348.

Heiszer K., Katona V., Sándor A., Schnellbach M. & Sikó D. (2014). Az inkluzív kutatási módszerek meta-szintű vizsgálata. Neveléstudomány, 2014(3), 53–67.

Lewin, K. (1975). Csoportdinamika. Ford. Illyés S. Budapest: Közgazdasági és Jogi Kiadó.

Oliver, M. (1997). Emancipatory research: realistic goal or impossible dream. In C. Barnes & G. Mercer (Eds) Doing disability research (pp. 15–31). Leeds: The Disability Press.

Marton K. & Könczei Gy. (2009). Új kutatási irányzatok a fogyatékosságtudo-mányban. Fogyatékosság és társadalom, 1(1), 5–12.

van der Riet, M. & Boettiger, M. (2009). Shifting research dynamics: addressing power and maximising participation through participatory research tech-niques in participatory research. South African Journal of Psychology, 39(1), 1–18.

Walmsley, J. (2004). Inclusive Research in Learning Disability: the (non disabled) researcher’s role. British Journal of Learning Disabilities, 32(2), 65–71.