• Nem Talált Eredményt

modul: Veszélyben a Föld

Mentsük meg Glóbit!

1. modul: Veszélyben a Föld

IV.1. A modul adatai

Időtartam: 2x45 perc

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

Ezt a modult nagyobb gyerekekkel gondoltuk megvalósítani, akiknek már meglévő ismereteik vannak arról, hogy a könyvek hogyan helyezkednek el a könyvtárban, mi a szépirodalmi raktári jelzet, hogyan kell keresni a könyveket.

Ezen a foglalkozáson megismerkednek az ismeretterjesztő könyvek csoportosításával, raktári jelze-tével, az ETO táblázattal, a katalógus használatával.

A feladatokat csoportokban oldják meg. Célszerű heterogén csoportokat létrehozni, melyben különböző képességű tanulók dolgoznak együtt, egymás munkáját segítve. Nyolc csoportot ala-kítunk ki, amelyek egy-egy földrészt dolgoznak fel. A csoportokon belül pedig párban dolgoz-hatnak. A csoportok és a párok kialakításánál segítséget kérek a pedagógustól, hiszen ő ismeri a gyerekeket.

IV.1.1. Tanulási feladat

Ismeretszerzés, szövegértés fejlesztése, szövegalkotás szóban és írásban, tájékozódás a szakiroda-lomban, a raktári jelzet szerepének megismerése.

A gyerekek a feladatok elvégzése után képesek lesznek:

• a könyvtárban adott témában könyveket keresni, katalógust használni;

• a kiválasztott könyvekből információkat gyűjteni;

• a gyűjtött információt feldolgozni, társaiknak továbbadni;

• a talált információk alkalmazásával a feladatok önálló/csoportos elkészítésére;

• együttműködésre, együtt gondolkodásra;

• kritikusan gondolkodni.

IV.1.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása

A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

A feladatok célja, hogy a tanulók megismerjék a szakirodalom felosztását, tudjanak könyveket keresni az egyes állományrészekben (környezetvédelem, állatok, Föld), és az ismereteket játékos formában alsóbb évfolyamos társaiknak tovább tudják adni.

Feladatok, események részletes leírása:

Veszélyben a Föld – könyvtárhasználati és környezetvédelmi foglalkozás 4–6. osztályosoknak Ráhangolódás

Bakó Krisztina: A Föld dala című zeneszámának meghallgatása.

https://youtu.be/yMPpJR1h0eU

Bevezető beszélgetés

Miről szólt a dal? Tudjátok-e, hogy ki írta? (a Romantic és a Hooligans dalszövegírója: Orbán Ta-más) Ismertek-e, hallottatok-e hasonlót? (Ha nem, akkor lehet kutakodni az interneten.) Szerintetek miért írta ezt a dalt? Mi mit tehetünk a Földért?

Kiemelt kérdés: A könyvtár vajon hogy kapcsolódhat a környezet megóvásához?

Egy kis segítség:

• Felhívja az olvasók figyelmét a Földet érintő problémákra.

• A könyvtárak az „Olvass és cselekedj!” mozgalom keretén belül egyre többen elkülönítik állo-mányuknak azt a részét, amely környezetünk megóvásáról, környezeti értékeinkről szól.

• A könyvtárzöldítés is kezd elterjedni, ami azt jelenti, hogy a könyvtárak környezettudatosító szolgáltatásokat vezetnek be, pl. öko előadás-sorozatokat tartanak, környezetvédelmi vetélke-dőket szerveznek, öko-olvasótáborokba viszik a gyerekeket.

Célkitűzés

A mai és a következő alkalommal én is a Föld szeretetére szeretném irányítani a figyelmeteket, a Föld szépségeire, az ember szerepére, környezetünk megóvására, az állatvilág megismerésére. S miközben keresgéltek a könyvtárban, kaptok egy szép feladatot is. Szeretnék egy társasjátékot készíteni, amellyel kisebb gyerekek is játszhatnak majd. Úgy gondoltam, hogy a Föld térképe lesz a játéktábla, a játékosok pedig elindulnak az Északi-sarkról és eljutnak a Déli-sarkig. Miközben barangolnak, kérdésekre kell válaszolniuk, hogy tovább juthassanak. Ezekhez a kérdésekhez kérném a segítségeteket. Nektek kellene megfogalmazni feladatokat, kérdéseket, az adott földrész jellemző állatával/természeti jelenségével kap-csolatban. Ehhez azonban meg kell találni a könyveket a könyvtárban, amelyekből majd dolgozunk.

Eligazodás a könyvtárban – ETO, raktári jelzet

Szükséges eszköz: rajzos ETO táblázat (lásd 1. melléklet), könyvek, amelyeken megmutatjuk a jelzeteket.

Ha a környezetvédelemről, állatokról szóló könyvekre van szükségünk, akkor azt vajon hol találjuk meg a könyvtárban? Ti hol keresnétek? Van-e valamilyen ötletetek? (vélemények meghallgatása)

A könyvtárosok az ismeretterjesztő irodalmat tartalmuk alapján csoportosították és osztályokba rendez-ték. Létrehoztak 10 csoportot, amit 0–9-ig egy számmal látták el. Ezeket főosztályoknak nevezték el.

Ezeket a számokat ETO számoknak nevezzük, ami azt jelenti, hogy Egyetemes Tizedes Osztályozási rendszer. Egyetemes, mert a világon mindenhol ezt használják, a tizedes törtek mintájára mindig bő-víthető egy számmal, ami a pontos témát jelöli.

Példát mutatunk az ETO táblázatból, végigmegyünk a főosztályokon. (lásd 2. melléklet)

Tehát a természetről, az állatokról, a környezetvédelemről melyik főosztálynál találunk könyveket?

(válasz: 5)

Amit a mai alkalommal használunk, az 502, 504, 590, 591, 592 ETO szám lesz.

502 – A természeti környezet és védelme. Természetvédelem.

504 – A veszélyeztetett környezet.

590 – Állattan.

Ha már megvan a téma, akkor utána ugyanúgy, mint a szépirodalmi könyveknél, tudnunk kell az író nevét és a könyv címét. Minden könyv gerincén megtalálható az ETO szám és az író nevének kezdő-betűje és még egy szám. Emlékeztek még? Ezt nevezzük raktári jelzetnek, amely megmutatja a könyv pontos helyét a könyvtárban. Ismeretterjesztő könyveknél ez kétsorosra bővül.

Könyvvadászat

Szükséges eszköz: cédulák, ráírva a raktári jelzet, szerző, cím (lásd 3. melléklet).

Nyolc csoportra osztjuk a gyerekeket és a 8 földrész állatairól gyűjtenek könyveket. A könyvek raktári jelzetét, szerzőjét és a címét kiírom egy-egy cédulára, amit megkapnak a gyerekek, és páro-sával megkeresik a könyveket a polcon.

Pl. 504 M96 Murphy, Glenn: Globális felmelegedés: Mit tehetünk mi?

591 SZ 23 Szabóné Debreceni Erzsébet Ausztrália (Kontinensek élővilága)

Ha ez nehéznek bizonyul, akkor ki lehet készíteni, vagy meg lehet jelölni egy földgömböt ábrázoló könyvjelzőkkel a könyveket, amelyekből dolgoznak.

Katalógushasználat

Ha házi feladatként kapjátok meg ezt a feladatot, akkor otthonról is meg tudjátok nézni, hogy meg-vannak-e ezek a könyvek a könyvtárban, találtok-e az adott témában könyvet a könyvtárunkban.

A honlapunkon tudjátok ezt megtenni, a katalógus menüpont alatt. A katalógus görög eredetű szó, és azt jelenti, hogy felsorolás. Az egész könyvtári állományunk fel van itt sorolva. Lehet benne keresni szerző, cím, téma, sorozat szerint.

Keresőkérdésünk lehet a környezetvédelem, állatvédelem, gyermekkönyv. A katalógusban két témamezőt választunk, és az egyikbe beírjuk, hogy környezetvédelem, a másikba, hogy gyermekkönyv, a művele-teknél az „és” műveletet választjuk, a dokumentumtípusnál a könyvet, a keresés hatáskörénél a JAMK-t jelöljük be, majd elindítjuk a keresést.

http://opac.jamk.hu/tlwww/homepage.htm (lásd 4. melléklet) Információgyűjtés

Szükséges eszközök: papír, ceruza, könyvek, számítógép, katalógus.

Nyolc csoport van, a csoporton belül párosával dolgozhatnak a gyerekek. A csoportok és párok kialakításában a tanító segít, ő ismeri a gyerekeket.

A megkeresett könyvekből érdekességek gyűjtése, találós kérdések, rövid gondolkodós feladatok megfogalmazása a társasjátékhoz.

Megtaláltuk a könyveket, kezdődhet a kérdések elkészítése!

A feladat készítésénél a következőkre figyeljetek:

Egy, az adott földrészre igazán jellemző állatot vagy érdekességet keressetek!

Olvassátok fel egymásnak, ezután a szerzett információt felhasználva fogalmazzatok meg egy talá-lós kérdést, amiből ki lehet találni, hogy kire gondolunk!

Kigondolhattok rövid kérdést is, melyen gondolkodni kell, de egyszerű legyen a válasz: pl. Honnan kapta a nevét a tobzoska?

Írjátok le ezeket a kérdéseket és a válaszokat is. Egyszerűek legyenek, ne túl nehezek, mert óvodások és kisiskolások játszanak majd a társasjátékkal.

16 könyv van kiírva cédulákra, egy könyvből több példány is van. (Ha nincs, akkor keresünk hasonlókat, amiből dolgozni tudnak. Attól függ, hogy hányan vannak a gyerekek.)

A lényeg, hogy használják a könyveket, dolgozzanak a feladaton. A könyvtáros segíthet a gye-rekeknek az érdekességek keresésében. Ha nem sikerül, akkor a kész társasjáték kérdéseit lehet használni a következő foglalkozáson.

Összegzés

Most kérem, mutassuk meg egymásnak az elkészült feladatokat! Ne áruljátok el a megfejtést, csak ma-gát a feladatot, a kérdést olvassátok fel! A többiek pedig próbálják kitalálni! Aki a legtöbbet találja ki, az jutalmat kap a végén!

Minden csoport bemutatja az elkészített kérdéseket, feladatokat. Megmutatják, hogy melyik könyvből dolgoztak, milyen kérdést sikerült megfogalmazniuk. A többi csoport tagjai pedig talál-ják ki a feltett kérdésekre a válaszokat. Versenyszerűen is lehet, aki a legtöbbet kitalálja, az valami-lyen jutalmat kap. Ha ez sikerült, akkor biztosan jól dolgoztak.

IV.1.3. Értékelés

Zárásként a tanulók röviden elmondják, hogy milyen új ismereteket szereztek, melyik feladat tetszett nekik és miért. A csoportok értékelik saját teljesítményüket, mi az, ami jól ment, mi volt nehéz.

Segítő kérdések:

Tanultatok-e valami újat a mai alkalommal?

Végeztetek-e olyan feladatot, amit eddig még nem?

Melyik tevékenység volt a legnehezebb? Mi ment könnyebben?

Vállalnátok-e újra ilyen feladatot?

Egymás munkájának, feladatainak pozitív értékelése:

Melyik pár feladata, kérdése, kinek a munkamódszere, melyik csapat munkája tetszett a legjobban, miért? Indokoljátok meg!

A foglalkozásvezető minden csoport teljesítményét értékeli, kiemeli a legügyesebben dolgozó pá-rokat, és apróbb jutalmat adhat az elvégzett feladatért. (könyvjelző, toll, stb.)

Köszönöm a segítségeteket! Ezeket a kérdéseket felhasználom a készülő társasjátékhoz. Ha van kedvetek, gyertek el újra a könyvtárba és ti is játszhattok!