• Nem Talált Eredményt

A női alakok jellemzése

Kortárs és/vagy klasszikus irodalmi művek feldolgozása Web 2.0 eszközök segítségével

5. A női alakok jellemzése

A 19. század irodalmában egyre jobban előtérbe került a nő személyisége. A nők önállóvá lettek, céljukká vált az önmegvalósítás. A házasságon belüli női szerep ekkor Európa érdeklődésének középpontjába került.

Jellemezzétek a műben szereplő női alakokat! Írjátok le, majd töltsétek fel a Facebook csoportba!

Keressetek hozzá műalkotást, amely hasonló női alakokat ábrázol! Töltsétek fel a Facebook

csoport-• ba!Készítsetek a jellemzésből címkefelhőt! Töltsétek fel a Facebook csoportba!

Az egyes feladatok kiosztását a véletlenre és a szerencsére bízzuk. A csoport valamelyik tagja kihúz-za egy kalapból a feladat sorszámát, és a csoport elkészíti az adott feladatot.

A képzőművészeti példák kiválasztásához ajánlom a Tretyakov Galéria és a Szépművészeti Múze-um internetes oldalait. Példákat lásd a 3. mellékletben.

Az orosz Tretyakov Galéria Moszkva legnagyobb művészeinek alkotásait őrzi. A Tretyakov Galéria Képtár gyűjteményében 19–21. századig találhatók műalkotások. Az interneten elérhető honlap-cím: https://www.tretyakovgallery.ru/

A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményében mintegy 2000 alkotás található a kor leg-nagyobb művészeitől. A múzeum honlapjának címe: http://www.szepmuveszeti.hu/

A címkefelhő készítéséhez ajánlott oldalak: https://www.wordclouds.com/ vagy https://wordart.

com/ Példákat lásd a 4. mellékletben.

1. csoport feladata:

Tolsztoj művéből Anna Karenina női alakjának megrajzolása. A 3. és 4. feladat megállapításait használjátok fel hozzá.

Böszörményi Gyula művéből Hangay Emília (Mili) női alakjának megrajzolása. – Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten. Ambrózy báró esetei 1.3. fejezet: Szürkület 37–52.p., 15. fejezet:

Halál a Városligetben 217–235.p.)

Készítsétek el Anna Karenina jellemzését írásban!

Lehetséges válasz:

A lázadó, harcos nő, aki küzd az elvárásokkal, sztereotípiákkal és egyenrangúságra törekszik a férfi-nő viszonyban. Anna kezdetben szelíd, kedves, csöndes szépség, mindenkivel törődő lény, akit mindenki szeret, csak éppen boldogtalan a házasságában. Vronszkij szerelme által megerő-södött nőként szabadon és bátran közli férjével, hogy mást szeret. Nagy szenvedést okoz neki, hogy Karenin elveszi tőle a fiát, mert erkölcstelen és bukott nőnek tekinti. Anna önfeláldozó, hisz feláldozza magát fiáért, és nem hagyja el Karenint. Belebetegszik, majdnem belehal, ezért Karenin elengedi. Anna Vronszkijjal való együttélésekor kicsinyessé, féltékennyé válik, hiszen úgy tűnik, hogy ő az egyedüli, aki megfizeti az árat a boldogságukért. A családban betöltött szerepe megváltozik, felnő a férfihoz, illetve túlnő rajta, és ezzel egyik férfi sem tud mit

kez-deni: sem Karenin, sem Vronszkij. Egyikőjük sem tekinti egyenrangú társnak és a társadalom sem ismeri el őt, ezért öngyilkos lesz.

Keressetek megfelelő festményt a Tretyakov Galéria műalkotásai között, amely a legjobban kifejezi Anna alakját!

Tretyakov Gallery nyitó oldala/Gyűjtemény/Összes időszak/XIX. század második felének mű-vészete. Ne felejtsétek el a festő nevét és festményének címét is kigyűjteni.

Készíts Anna jellemzéséből címkefelhőt! A címkefelhőben (tag cloud) kulcsszavakat tüntetünk fel, amelyek kifejezik az adott témát. Minél többször fordul elő az adott kifejezés a szövegben, annál nagyobb betűméretben jelenik meg a címkefelhőben.

Készítsétek el Mili jellemzését írásban!

Lehetséges válasz:

Mili 16 éves fiatal lány. Hangay Ernő könyvkereskedő legkisebb lánya. Szépség, de nem szok-ványos női szerepet képvisel. Bár annak indul, de a vele történt események megváltoztatják jel-lemét, viselkedését. Logikus gondolkodású, nem szerény, gondolatait kimondó női alakról van szó, aki nem titkolja érzéseit, érzelmeit. Szenvedélyes, meggondolatlan, önfejű kisasszony. Ta-lán a sok olvasás teszi, hisz ekkor jelennek meg olyan női írók, mint Jane Austen vagy a Bronte nővérek. Kiváló memória és problémamegoldás jellemzi. A modern nő vonásait fedezhetjük fel rajta. Méltó párja Ambrózy bárónak, akivel egyenrangúvá válik a mű végére.

Keressetek megfelelő festményt a Szépművészeti Múzeum műalkotásai között, amely a legjobban kifejezi Mili alakját!

Szépművészeti Múzeum nyitó oldala/Gyűjtemény/1800 utáni gyűjtemény/Böngészés/Kor-szak/1800–1900.

A festmények közül válasszátok ki a számotokra legmegfelelőbbet. Ne felejtsétek el a festő nevét és festményének címét is kigyűjteni.

Készíts Mili jellemzéséből címkefelhőt!

A csoport feltölti a megoldott feladatot a Facebook csoportba. A többi csoport tagjai értékelik.

2. csoport feladata:

Tolsztoj művéből Kitty Scserbackaja női alakjának megrajzolása. A 4. feladat megállapításait hasz-náljátok fel.

Böszörményi Gyula művéből Hangay Emma női alakjának megrajzolása. – Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten. Ambrózy báró esetei 1., 1. fejezet: A sosemvolt sikoly 5–22.p., 13. fejezet:

Vércsepp a pengén 184–194.p.

Készítsétek el Kitty Scserbackaja jellemzését írásban!

Lehetséges válasz:

A társadalmilag elfogadott hagyományos család női képviselője. Egy célja van, a lehető leg-jobban férjhez menni. Jellemző rá a kedvesség, szépség, csöndesség és elfogadás. Azt a sok nőt képviseli, aki beletörődött helyzetébe.

De ugyanúgy szerelmes is lesz, ugyancsak Vronszkijba. Vronszkij minden tekintetben jó parti-nak számít, mindenki szívesen adná hozzá a lányát. De Vronszkij mást szeret, és Kittynek bele kell törődnie. Kitty belebetegszik a visszautasításba, ami hihetetlen neki, hiszen a társadalom számára ő a tökéletes házastárs. Végül beletörődik, és hozzámegy régi kérőjéhez, Levinhez.

Keressetek megfelelő festményt a Tretyakov Galéria műalkotásai között, amely a legjobban kifejezi Kitty alakját!

Tretyakov Gallery nyitó oldala/Gyűjtemény/Összes időszak/XIX. század második felének mű-vészete. A festmények közül válasszátok ki a számotokra legmegfelelőbbet. Ne felejtsétek el a festő nevét és festményének címét is kigyűjteni.

Kitty jellemzéséből készíts címkefelhőt. A címkefelhőben (tag cloud) kulcsszavakat tüntetünk fel, amelyek kifejezik az adott témát. Minél többször fordul elő az adott kifejezés a szövegben, annál nagyobb betűméretben jelenik meg a címkefelhőben.

Készítsétek el Hangay Emma jellemzését írásban!

Lehetséges válasz:

Marosvásári könyvkereskedő elsőszülött gyermeke. Polgárlány, aki nem gazdag, de jómódban élt. Jól nevelt kisasszony, nem szenvedélyes, inkább odaadó, nem politizáló, császárhű erdélyi lány. Rendes családban nőtt fel, ahol a szülei szerették és tisztelték egymást. Az élete megválto-zik, amikor Pestre érkemegválto-zik, hiszen a dzsentrik életét élő unokabátyja jó pénzért eladja másnak.

Eltűnik, nem küzd, csak a mindennapjait éli Donáth vándorcirkusza művészeként. Beletörő-dik sorsába. Őt meg kell menteni, ki kell szabadítani, mert egyedül képtelen rá.

Keressetek megfelelő festményt a Szépművészeti Múzeum műalkotásai között, amely a legjobban kifejezi Emma alakját!

Szépművészeti Múzeum nyitó oldala/Gyűjtemény/1800 utáni gyűjtemény/Böngészés/Kor-szak/1800–1900.

A festmények közül válasszátok ki a számotokra legmegfelelőbbet. Ne felejtsétek el a festő nevét és festményének címét is kigyűjteni.

Emma jellemzéséből készítsetek címkefelhőt.

A csoport feltölti a megoldott feladatot a Facebook csoportba. A többi csoport tagjai értékelik.

3. csoport feladata:

Tolsztoj művéből Dolly Oblinszkaja női alakjának megrajzolása – Lev Nyikolajevics Tolsztoj Anna Karenina 1. rész 4. fejezet 17–21. p., Arcanum adatbázis, Irodalmi alakok lexikona

Böszörményi Gyula művéből Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina grófnő (Agáta mama) női alakjának megrajzolása – Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten. Amb-rózy báró esetei 1., 6. fejezet: A játszma kezdetét veszi 68–85.p., 7. fejezet: A pofaszakállas kísértet 86–103.p.

Készítsétek el Dolly Oblinszkaja jellemzését írásban!

Lehetséges válasz:

A tökéletes feleség és anya megtestesítője, amikor a nőknek egyetlen lehetőségük van a kitelje-sedésben: az anyaság. Kizárólag a gyerekszüléssel és a gyerekek nevelésével foglalkozik, irányítja a háztartást. Ez az egyetlen dolga, még csak szépnek sem kell lennie, mert nem a férfiak elcsá-bítására született. Nem harcol, tűri a megaláztatást, talán csak egy pillanatra áll ellen, de ez el is múlik hamar. A szerepébe beleöregedett nő megszemélyesítője.

Keressetek megfelelő festményt a műalkotások között, amely a legjobban kifejezi Dolly alakját!

Tretyakov Gallery nyitó oldala/Gyűjtemény/Összes időszak/XIX. század második felének mű-vészete. A festmények közül válasszátok ki a számotokra legmegfelelőbbet. Ne felejtsétek el a festő nevét és festményének címét is kigyűjteni.

Dolly jellemzéséből készíts címkefelhőt. A címkefelhőben (tag cloud) kulcsszavakat tüntetünk fel, amelyek kifejezik az adott témát. Minél többször fordul elő az adott kifejezés a szövegben, annál nagyobb betűméretben jelenik meg a címkefelhőben.

Készítsétek el Agáta mama jellemzését írásban!

Lehetséges válasz:

Agáta mama, vagyis Erdődy Agáta grófnő a férje révén báró, a főnemesi családok tagja. Fe-kete krinolint és turnűrt visel, őszülő haját kontyban hordja, feFe-kete csipke főkötővel a fején.

Semmiben nem különbözik megözvegyült kortársaitól. Mégis más. Nem ad estélyeket, nem fogad vendéget, remeteként él imádott fiával, Ambrózy Richarddal fent a Széchenyi-hegybe vájt házban. A grófnő Princesas szivarkát szív, amely inkább kelti modern nő benyomását.

Ugyanúgy megszállottja a bűnügyeknek és a fejtőröknek, mint a fia. Okos, jó megfigyelő, de a dicsőséget átadja fiának, inkább a háttérben marad. Hagyományos női szerepet képvisel a családban, amelyben a férfié a főszerep.

Keressetek megfelelő festményt a műalkotások között, amely a legjobban kifejezi Agáta mama alak-ját! Szépművészeti Múzeum nyitó oldal/Gyűjtemény/1800 utáni gyűjtemény/Böngészés/Kor-szak/1800–1900

Agáta mama jellemzéséből készíts címkefelhőt!

A csoport feltölti a megoldott feladatot a Facebook csoportba. A többi csoport tagjai értékelik.

IV.2.3. Értékelés

A modul zárásaként összegző értékelést, pozitív tartalmú, ösztönző visszajelzést tervezzünk min-denki számára.

A program végén legalább egy órát szánjunk az eredmények számbavételére, a tanulói visszajelzé-sek meghallgatására. Teremtsünk alkalmat arra, hogy a résztvevők bemutassák azokat a produk-tumokat, amelyeket ők hoztak létre (képek, rajzok, tárgyak, leírások, keresések találatai, prezen-tációk stb.)

Elvárás, hogy a pedagógus legyen jelen, illetve lehetőség szerint a családot is hívjuk meg a zárásra!

A program végeztével az eredmények, tanulságok megbeszélésére a pedagógusokkal közös értéke-lést, megbeszélést is tervezzük!

3. modul: Légy te is booktuber! Kreatív videókészítés Böszörményi Gyula Leányrablás