• Nem Talált Eredményt

foglalkozás: A könyvek világa Felkészülés a foglalkozásra:

Könyvtárhasználati ismeretek átadása

2. foglalkozás: A könyvek világa Felkészülés a foglalkozásra:

Az asztalokon legyenek kitéve a csapatnevek az előző foglalkozáson is használt, előre elkészített táblákon, a tanulók ebből tudják, melyik asztalhoz üljenek le. Szükséges a kivetítési lehetőség előkészítése. A feladatlapok kellő példányban legyenek előkészítve. A rajzos feladathoz szükséges üres lapok, színes ceruzák is legyenek az asztalokon.

A foglalkozás indítása:

Mindenki abban a csapatban folytassa a játékot, amelyikben az előző foglalkozáson is dolgozott. Em-lékeztetőül ismertetem a csapatok állását a játékban. Segítőmet ismét kérem, hogy vezesse az értékelő lapon (lásd 3. melléklet) a csapatok megszerzett pontjait! A mai alkalommal a beszélgetés, a játékok témája a könyvhöz fog kapcsolódni.

Első feladat:

Ráhangolódásként igaz-hamis játék következik az előző foglalkozáson megszerzett ismeretekről, ame-lyek a könyvtár világával kapcsolatosak. Ez a játék nem a verseny része. Ha tudjátok a választ, jelent-kezzetek, s felszólítás után elmondhatjátok, mi a helyes válasz szerintetek.

Kérdések – válaszok:

a. Akkor kölcsönözhetek, ha beiratkoztam a könyvtárba – igaz b. A könyvtárban megvásárolhatom a könyveket – hamis c. Bármeddig lehetnek nálam a kikölcsönzött könyvek – hamis d. A könyvtárban zenét is hallgathatok – igaz

e. Aláhúzhatok, színezhetek a könyvtári könyvekben – hamis f. A kölcsönzési határidőt meghosszabbíthatom – igaz g. A könyvtárban megehetem az uzsonnámat – hamis

Ügyesek voltatok, örülök, hogy ennyi mindent megjegyeztetek az előző alkalommal elhangzot-takból.

Második feladat:

Az ismétlő kérdések után a könyv lesz a témánk.

Elsőként kaptok egy feladatlapot (lásd 2. melléklet), melyen találós kérdések szerepelnek. Írjátok fel a csapat nevét a feladatlapra, majd a kérdések mellé írjátok oda a megfejtéseket! Ez a feladat már a verseny része, minden jó megoldás 2 pontot ér.

Kérem, hogy jelezzen az a csapat, aki elsőként elkészült, mert ők fogják ismertetni a megfejtéseket. Min-den kérdést és választ más csapattag olvasson fel! A többiek ellenőrizzék mit írtak! Ha szerintetek nem jó a megfejtés, ismertessétek, ti mire gondoltatok. Minden csapat magának rögzítse a pontokat! Minden jó megoldás 2 pontot ér. Összesítsétek, s diktáljátok be a segítőmnek pontjaitokat!

A játék folytatásaként képrejtvényeket kaptok feladatlapon (lásd 2. melléklet), melyre írjátok fel a csapat nevét! A megfejtéseket írjátok le a feladatlapra, a feladványok alá!

Ismeritek-e a képrejtvényeket? Szoktatok-e képrejtvényeket fejteni? Bevezetésül az első képrejtvényt fejt-sük meg közösen! (Már itt is vagyunk a könyvtárban!) Segítségül annyit elárulok, hogy minden képrejt-vény a könyvtárral, könyvvel kapcsolatos.

A többi feladvány megfejtése rátok vár. Kérem, hogy jelezze az a csapat, aki elsőként elkészült, mert ők fogják ismertetni a megfejtéseket. Minden megoldást más csapattag olvasson fel! A többiek ellenőrizzék, mit írtak! Ha szerintetek nem jó a megfejtés, ismertessétek, ti mire gondoltatok. Minden csapat ma-gának rögzítse a pontokat! Minden jó megoldás 2 pontot ér. Összesítsétek, s diktáljátok be a segítőnek pontjaitokat!

Harmadik feladat:

Az előző foglalkozáson elkészítettétek a könyvtár viselkedési szabályzatát. Ebben minden csapat leírta, hogy vigyáznunk kell a könyvekre. Mit gondoltok, miért?

A következő rövidfilmben, amelynek címe Mr. Bean a könyvtárban, azt láthatjátok, hogy mit nem szabad tennünk a könyvekkel. Ismeritek-e ezt a figurát? Tudjátok-e, ki az az angol színész, humorista, aki Mr. Beant alakítja? (Rowan Atkinson)

Mindenki jól figyeljen, mi történik a filmben, mert a feladat ahhoz fog kapcsolódni!

http://indavideo.hu/video/Mr_Bean_a_konyvtarban_2

Miután megnéztük a filmet, röviden beszéljük meg, mit láttunk! Hol játszódik a történet? (Könyvtár-ba megy, valószínűleg olyan könyvtár(Könyvtár-ba, ahol régi könyveket őriznek. Ide kutatók járnak.) Feladatotok az, hogy írjátok le a feladatlapra (lásd 2. melléklet) – a látottak alapján –, mit nem sza-bad tennünk a könyvtári könyvekkel? Mi az, amit helyesen tesz, illetve helytelenül a filmben Mr. Bean?

Ez a feladat verseny. A feladatlapra a csapat nevét is írjátok fel!

(Tudja, hogy a könyvtárban csendben kell lenni, ne zavarjunk mást, aki ott dolgozik – ez helyes viselkedés. Kesztyűt húz, könyvjelzőt használ, ez is helyes. Átrajzolja a képet, rátüsszent, összefir-kálja, lefesti a firkálást, összecsukja és így a lapok összeragadnak, kitépi a két lapot, kimetszi a széleit, így minden lapot átvág. Tönkreteszi az egész könyvet. Kicseréli, így másra fogja a rongálást.

Ez mind helytelen.)

Kérem, hogy jelezzen az a csapat, aki elsőként elkészült, mert ők fogják ismertetni a megfejtéseket.

Minden választ más csapattag olvasson fel! A többiek ellenőrizzék, mit írtak! Ha szerintetek nem jó a megfejtés, ismertessétek, ti mire gondoltatok, vagy egészítsétek ki, ha hiányos! Minden csapat magá-nak rögzítse a pontokat! Minden jó megoldás 2 pontot ér. Összesítsétek, s diktáljátok be a segítőmnek pontjaitokat!

Szerintetek valóban ilyen vicces helyzet volna, ha ez a szituáció a valóságban is előfordulna? (Termé-szetesen a válasz: nem.)

Ki emlékszik arra, hogyan derül ki a film végén Mr. Bean csalása? (Visszajön a könyvjelzőért, amit a rongált könyvben hagyott.)

Örülök, hogy ilyen figyelmesek voltatok, s mindenki megjegyezte, hogy mit nem szabad tennünk a könyvekkel.

Negyedik feladat:

A foglalkozás további részében megismerkedünk a könyv részeivel, legfontosabb adataival. Az ehhez kapcsolódó információkat a kivetítőn láthatjátok (ppt 10–13. dia).

Az ismertetés után a feladatotok a következő: szavazzátok meg, melyik a csapat kedvenc könyve! Mu-tassátok be a többieknek!

Mielőtt elkezditek a munkát, beszéljünk arról, hogy amikor bemutatkozunk, milyen fontos dolgokat mondunk el magunkról? (Nevemet, hol lakom, hány éves vagyok, hol dolgozom, családomról beszélek, mi a hobbim, mit szeretek olvasni, melyik a kedvenc könyvem, filmem stb.) Versenyen kívül kérek egy

önként jelentkezőt, aki az elmondottak alapján bemutatkozik a többieknek! (Ha nincs jelentkező, a foglalkozás vezetője, segítője is megteheti.)

Szerintetek mit mondunk el egy könyvről, hogy röviden be tudjuk mutatni a többieknek ahhoz, hogy kedvet csináljunk a könyv elolvasásához? (Írója, címe, műfaja, melyik kiadó adta ki, mikor adták ki, kik a szereplői, rövid tartalma, mi a tanulsága számomra, ki a kedvenc szereplőm és miért ajánlom olvasásra.)

Írjátok fel a feladatlapra (lásd 2. melléklet) a csapat nevét, majd a kiválasztott könyv címét! Javaslom, hogy azt is írjátok le, milyen szempontok alapján mutatjátok be a kiválasztott könyvet!

Miután minden csapat elkészült, mindenki ismertetését meghallgatjuk. Ha az ismertetőben legalább öt szempont szerepel, amelyekről beszéltünk, a feladatra 10 pontot kaphattok. A feladat pontozásában kérem a segítőm közreműködését, majd a kapott pontok rögzítését!

Ötödik feladat:

Tudjátok-e, mi az a pergamen, és miből készül? (Az ókor óta az írás rögzítésére használt cserzetlen, szőrtelenített állati bőrből készült fehérített, vékonyított, általában kétoldalas írásra alkalmas lap.) Hallottatok-e már a kódexekről? Hogyan néztek ki a kódexek? (Borítójuk bőrrel, csatokkal, ékkövek-kel díszített fatábla volt. Az oldalakat gazdagon festették, díszítették.)

Hol gyűjtötték a kódexeket? (kolostori könyvtárakban) Kik készítették és hogyan? (szerzetesek kézzel írták) Kik használhatták? (szerzetesek, uralkodók)

Ki az a híres magyar középkori király, aki kódexeket gyűjtött? (Mátyás király) Mi az iniciálé? (díszes kezdőbetű, lásd 14-15. ppt)

Feladatotok az lesz, hogy készítse el minden csapattag a keresztnevének kezdőbetűjét úgy, mintha ini-ciálé lenne!

Ha elkészültetek, minden csapat mutassa be, milyen rajzok készültek. Minden rajz 2 pontot ér, a csapat annyi pontot kap, ahány tagból áll. Kérem, hogy a pontokat segítőm rögzítse!

Az elkészült rajzokat a könyvtáros összegyűjti, s a későbbiekben ebből kiállítás készülhet a könyvtárban.

Mindenkinek gratulálok, nagyon szép munkák születtek.

A mai foglalkozásnak a rajzos feladattal vége. Kérem a segítőmet, hogy ismertesse, melyik csapat hány pontot szerzett a mai foglalkozáson, hogyan állnak a csapatok. Ez az eredmény persze nem végleges, a csapatok állása változhat, hiszen még két alkalommal fogunk találkozni itt a könyvtárban. Beszélgetni, játszani és vetélkedni fogunk a következő találkozások alkalmával is.

Mindenkinek gratulálok a mai foglalkozáson nyújtott szerepléséhez, a következőkben is ezt kérem tő-letek. Köszönöm, hogy ilyen aktívak voltatok. Várom a csapatokat a következő foglalkozásra, melynek témája az lesz, hogyan tudunk eligazodni a könyvtárban a sok könyv között.

IV.2.3. Értékelés

Zárásként a tanulók elmondják, hogy milyen új ismereteket szereztek a foglalkozáson. Melyik fel-adat tetszett a legjobban és miért. Elvárás, hogy a pedagógus legyen jelen, illetve lehetőség szerint a családot is hívjuk meg a zárásra! A program végeztével az eredmények, tanulságok megbeszélésére a pedagógusokkal közös értékelést, megbeszélést is tervezzünk!