• Nem Talált Eredményt

modul: Glóbi megbetegszik

Mentsük meg Glóbit!

2. modul: Glóbi megbetegszik

IV.2. A modul adatai

Időtartam: 2x45 perc

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

A modul az előző modul nélkül, önmagában is megtartható, kisiskolásokkal (1–3. osztály), de olyan nagycsoportos óvodásokkal is, akiknek már van ismeretük a Földről, a környezetszennye-zésről, az állatokról. Ha nem tudják a választ, akkor mi megmondjuk, így abból is tanulnak.

Megvalósításához nem szükséges a játék alapjául szolgáló könyv ismerete. Ha nincs meg ez a dokumentum, akkor a mellékelt mese, szöveg alapján is megtartható a foglalkozás. Bármilyen szabadidős tevékenység keretén belül, könyvtárlátogatás alkalmából, nyári táborban is eljátszható, de kapcsolható akár az Állatok napjához vagy a Föld napjához is. Játékos formában érzékenyít a Föld megóvására.

IV.2.1. Tanulási feladat

A tanuló a tanulási feladatok elvégzése után képes lesz:

• a közjó iránti elkötelezettség és tevékenység felismerésére, konfliktusok megoldására;

• felismerni, hogy a természettel hosszú távon összhangban kell élni, és ezért az egyén és a kö-zösség is felelős;

• felismerni az emberi tevékenység természetre gyakorolt hatását;

• érzékenyen reagálni Földünk problémáira.

A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása

A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

A foglalkozás célja: felkelteni a gyerekek természettudományos érdeklődését, felhívni a figyel-müket a természet szeretetére, érzékenyíteni őket a Föld problémái iránt. Cél, hogy meg tudják keresni könyvtár állományában az állatokról, a természetről szóló könyveket.

Feladatok, események részletes leírása:

Bevezető beszélgetés, ismerkedés Glóbival (lásd 5. melléklet) https://www.globi.hu/termek/oleld-at-a-foldet-pluss-jatek-foldgomb

Szükséges eszköz: Erne, Andrea: A világűr felfedezése. – [Budapest]: Scolar Kiadó, 2010. – (Mit?

Miért? Hogyan?/10.), Übelacker, Erich: A Hold. – Budapest: Tessloff és Babilon Kiadó, 2002. – (Mi micsoda/72.)

A gyerekek félkörben ülnek a teremben, középen játéktér van. Kezemben van Glóbi plüss figurája és úgy beszélek, mintha ő szólna a gyerekekhez.

Sziasztok! Tudjátok, hogy én ki vagyok?

Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam, engem úgy hívnak, hogy Glóbi. A nevem a glóbusz (földgömb) szóból származik. Hallottatok már rólam? Mit hallottatok? (spontán megnyilatkozások)

A gyerekek sok mindent mondanak, közben, ha van földgömbünk, akkor azt meg is nézegethet-jük.Glóbit úgy is nevezik, hogy kék bolygó. Kitaláljátok-e, hogy miért? Földünknek több mint a felét víz borítja (tengerek, óceánok), olyan sok, hogy ha űrhajósok lennénk és a világűrben kipillantanánk az űrhajónk ablakából, akkor egy csodálatos, kék színű bolygót látnánk. A mi Földünket!

Hol lakik Glóbi? (világűrben, a Tejúton, a Naprendszerben)

Tudjátok-e, hogy kik lehetnek Glóbi barátai? Nem mások, mint közvetlen szomszédjai a Hold és a kicsit távolabb lakó Nap. A Holdat Szundinak hívják, a Napot Sugárnak. Szundi az ideje nagy ré-szét alvással tölti, ráadásul sokat fogyókúrázik is, egyszer vékonynak, máskor dundinak látszik. Sugár Glóbinál jóval nagyobb és idősebb, de mindig vidám és nagyon könnyen barátkozik. Feltölti Glóbit energiával és fényével táplálja a földlakókat. A három jó barát szinte elválaszthatatlan egymástól.

Játék (lásd 6. melléklet)

Fontos eszközök: fejdíszek, Nap, Hold, Föld

Játsszuk el, hogyan élnek ők ott fent! Mit csinálnak ott az égbolton? (forognak egymás körül) Kiválasztjuk a szereplőket, megbeszéljük, hogy ki forog ki körül. A Föld nagyon lassan a Nap körül kering, ez egy év, de saját tengelye körül is forog. A Hold is forog saját tengelye körül és a Földet is megkerüli. A Nap is kering a galaxis centruma körül, tehát ő sem áll egy helyben.

Figyelem felkeltése

Szükséges eszköz: földgömb alakú labda

Megkérdezzük a gyerekektől, mintha Glóbi kérdezné: Hogy érzitek magatokat? Ti is kérdezzétek meg, hogy érzi magát Glóbi!

Válaszolunk, mintha Glóbi mondaná: Ó, jaj! Nagyon rosszul! Nehezen kapok levegőt, köhögök, lá-zam van, és majd megszakad a szívem!

Mit gondoltok, miért betegedett meg Glóbi?

Akinek van ötlete, annak dobom a labdát! A gyerekek remélhetőleg elkezdik sorolni a problémákat.

Tehát az emberek nem figyelnek rá, elhanyagolják őt, kivágják az erdőket, szennyezik a levegőt, a vi-zeket, szemetelnek szüntelenül, elpusztítják az élővilágot, az állatokat levadásszák. Az embereket nem érdekli más, csak saját maguk!

Mese – részlet a könyvből, 9. oldal (lásd 7. melléklet)

Szükséges eszköz: Pászti Amina: Glóbi kalandjai. – Budapest: Scolar Kiadó, 2014.

Első mondat: „Egy holdfényes éjszakán fedezte fel….”

Utolsó mondat: „Glóbi, szerintem lázas vagy!”

Mi történt? Miért betegedett meg Glóbi? Ha ti betegek vagytok, akkor mit tesztek? Mi segítheti még a gyógyulást?

Várható válaszok (orvos, gyógyszer, gyógynövény, teák, anyai szeretet, stb.) Itt próbáljuk meg az anyai szeretetre terelni a hangsúlyt!

Tovább mesélem a saját szavaimmal:

A bőgőmajom is elment az erdő doktorához Bölcs Bagolyhoz, aki azt mondta, hogy a Föld teste túl nagy, és nem tud segíteni rajta. Nem terem annyi gyógynövény az erdőben, ami segíthetne rajta. Aztán egyvalami mégis az eszébe jutott. Ehhez azonban szüksége volt az erdő lakóira. A sas sem tétlenkedett, riadóztatta a négy égtáj összes madarát. A madarak pedig átadták a többi állatnak, az állatok pedig egymásnak a hírt.

Játék – Add tovább!

Szükséges eszközök: madár fejdíszek (lásd 6. sz. melléklet)

A foglalkozásvezető a Sas sámán felteszi a fejére a sas fejdíszt és 4 gyereket kijelöl, aki a 4 madár lesz, a többiek pedig az erdőlakók. A 4 gyerek fülébe súgja a hírt, amit nekik tovább kell adni.

Megbeszéljük a négy égtájat is.

Tudjátok-e melyik az a négy égtáj? (észak a vadliba, dél a strucc, kelet a sólyom, nyugat a papagáj) Ti többiek pedig az erdőlakók vagytok, adjátok tovább a hírt!

A gyerekek egymás fülébe súgják: A Föld megbetegedett. Segítenünk kell neki!

Az erdő lakói pedig egyre csak gyűltek, gyűltek, míg végül megtelt a központi rét az erdő állataival. Mi volt a hír? Mondjuk együtt ki hangosan!

Segítetek neki?

Itt az ideje, hogy az emberek is figyeljenek a Földre. Tudatni kell velük, hogy Glóbi rosszul érzi magát.

Talán még nem késő. Varázslatra van szükség, egy olyan varázslatra, amely áthatol téren és időn. Vág-junk is bele! Varázsolni fogunk!

Álljunk körbe és fogjuk meg egymás kezét, és mindenki csukja be a szemét. Mindenkit arra kérek, hogy gondoljon jó erősen szeretett bolygónkra! Gondoljatok arra, hogy miért szeretik az állatok a Földet, milyen jó itt élni, sok ennivalót ad, gyönyörű erdőkben élnek az állatok, sok-sok patak és folyó van, amiből inni tudnak stb.

ZeneSzükséges eszköz: számítógép, CD lejátszó, Glóbi plüssfigura.

Halkan szól Bakó Krisztina A Föld dala c. dal. https://youtu.be/yMPpJR1h0eU

A foglalkozásvezető a zene közben tovább meséli a mesét, és a „hatalmas villanás közepette” résznél bedobja a Glóbi plüssfigurát a körbe.

„Glóbit ekkor furcsa melegség töltötte el, mintha láthatatlan karok ölelték volna át. Különös érzés kúszott végig a derekán, az Egyenlítő mentén, így fonta körbe őt, az állatok szeretete.

Sokkal jobban érezte magát, megtelt bizakodással, hogy mégis csak törődnek vele, mégis csak fontos va-lakinek. És ekkor, egy hatalmas villanás közepette a réten termett egy különös kis figura, ami szakasztott

úgy festett, mint a Föld, csak piciben. Ebben a varázslatban kapta új alakját. Most már ő is oda tudott menni az állatokhoz, hogy megölelje őket, hogy háláját kifejezze, és minden egyes öleléstől egyre jobban és jobban érezte magát.”

A foglalkozás vezető felkapja Glóbit és odamegy mindenkihez, és odaadja a kezébe, hogy ölelje át Glóbit.

Most már csak az volt hátra, hogy az emberekkel is találkozzon, hogy ők is megismerjék őt.

Így került hozzátok, mert rajtatok sok minden múlik, ti még jobbra tudjátok fordítani a világot, meg tudjátok menteni a Földet, úgy, hogy vigyáztok rá, szeretitek őt.

Könyvvadászat

Szükséges eszköz: Glóbis könyvjelzők, melyekkel a könyveket megjelöljük.

A gyerekek nézegetik a témával kapcsolatos könyveket.

Ha még többet szeretnétek megtudni a Földről és arról, hogy miért beteg a Föld, hogyan segíthetünk neki, akkor itt a könyvtárban nagyon sok könyvet találtok erről.

Most egy izgalmas játék kezdődik, könyvekre fogunk vadászni!

Megjelöltem ezeket a könyveke, egy kis Glóbi figurával, Glóbis könyvjelzővel.

A feladat az, hogy keressétek meg ezeket a megjelölt könyveket; ha megtaláltátok, hozzátok ide, és meg-nézegethetitek. Ha pedig tetszettek, akkor ki is lehet kölcsönözni őket.

Kézműves foglalkozás

Szükséges eszközök: kivágott kerek kartonlap, bőrszínű A/4-es papírlap, kék, barna, zöld színű krepp-papír csíkok, piros papír, filctoll, ragasztó, olló.

A végén mindenki visz magával ajándékot, elkészítik papírból Glóbi figuráját tépéssel és ragasztás-sal, amint a kezünkben tartjuk és átöleljük.

A gyerekek a tenyerüket körberajzolják, kivágják. A kerek kartonlapra ragasztják a kék, zöld és barna krepp papírcsíkokat. Előtte megfigyelik a földgömbön, hogy melyikből kell több, kevesebb és milyen a formájuk.

IV.2.2. Értékelés

A foglalkozás végén kérdezzük meg a gyerekeket, hogy tetszett-e nekik Glóbi története. Szeret-nének-e többet tudni Glóbiról? Mire lennének még kíváncsiak? Felhívjuk a figyelmüket, hogy Glóbi kalandjai folytatódnak, és kölcsönözhetik is a könyvet. Kérhetjük őket, hogy a legközelebbi foglalkozásra rajzoljanak nekünk Glóbi kalandjairól.

Megnézzük az elkészült Glóbikat, megdicsérjük őket, kiemeljük a legszebbet, a legügyesebben dolgozó tanulókat.

Játékosan:

– Ebbe a sarokba álljanak azok, akik megszerették Glóbi figuráját, a másik sarokba azok jöjjenek, akik valami újat hallottak a mai alkalommal! Te mi újat hallottál? A harmadik sarokba pedig azok álljanak, akiknek nem tetszett a történet, és indokolják meg, miért.