• Nem Talált Eredményt

foglalkozás: A könyvek iránytűje a katalógus A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

Könyvtárhasználati ismeretek átadása

4. foglalkozás: A könyvek iránytűje a katalógus A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

A tanulók ismerjék a kézikönyvek típusait. Képesek legyenek eldönteni, hogy a számukra szük-séges információ megszerzéséhez melyik kézikönyvet célszerű használniuk. Képesek legyenek a kézikönyvekben hatékonyan keresni. Ismerjék a katalógus funkcióját, az abban való eligazodás technikáját. Ismerjék a katalóguskártya szerepét, tartalmának összefüggését a könyv legfontosabb adataival.

Felkészülés a foglakozásra:

Az asztalokon legyenek kitéve a csapatnevek az előző foglalkozásokon is használt, előre elkészített táblákon, a tanulók ebből tudják, melyik asztalhoz üljenek le. Szükséges van kivetítési lehetőségre.

A feladatlapok kellő példányban legyenek előkészítve. Szükségesek könyvek a helyi könyvtár állo-mányából, illetve csomagolópapír is.

A foglalkozás indítása:

Mindenki abban a csapatban folytassa a játékot, amelyikben az előző foglalkozásokon is dolgozott.

A mai foglalkozás a játékok különböző kézikönyvekkel/könyvtári katalógussal témákkal lesz kapcso-latos.

Léteznek olyan könyvek a könyvtárban, amelyeket csak helyben, az adott könyvtárban tudunk hasz-nálni. Ezek az ún. kézikönyvek, amelyekre gyakran szükség van. A nagyobb könyvtárakban az ol-vasóteremben helyezik el, kisebb könyvtárakban külön polcon tartják a legfontosabb kézikönyveket.

A kézikönyvek röviden és gyorsan válaszolnak egy-egy témában a kérdéseinkre, de tudnunk kell őket jól használni. A kézikönyveket nem olvassuk el elejétől a végéig, mint pl. egy mesekönyvet, hanem csak egy-egy kérdésre keressük meg bennük a választ.

Első feladat:

Mielőtt megkapnátok a mai első feladatot, beszéljünk pár szót a kézikönyvek típusairól. Milyen kézi-könyveket ismertek? A lexikonokról, enciklopédiákról és a szótárakról, majd azok legfontosabb jellem-zőiről fogtok hallani. A kivetítőn láthatjátok a típusokat felsorolva, illetve röviden összefoglalva a leg-fontosabb jellemzőiket. Szemléltetésként képet is láttok majd a különböző kézikönyvekről. (23–27. ppt) Az elhangzottak ismeretében a feladat a következő lesz: gyűjtsenek a csapatok a helyi könyvtár polcain megtalálható lexikonokat, enciklopédiákat! 3-3 db címét írjátok le a feladatlapra! (lásd 2. melléklet) Miután elkészültetek, ezt a feladatot folytatjuk a következővel: gyűjtsétek össze, mely nyelvek szótárai találhatók meg a helyi könyvtár kézikönyvei között! Írjátok le a feladatlapra!

Minden jó megoldás 2 pontot ér. Összesítsétek, s diktáljátok be a segítőmnek pontjaitokat!

Második feladat:

Ebben a feladatban minden csapat talál az asztalán egy-egy lexikont. A csapatból minden tanuló kikeres egy megadott szócikket. Tehát minden csapat 4 szócikket keres meg az adott lexikonokból. A fel-adatlapra csak (lásd 2. melléklet) azt kell felírnotok, hogy melyik szócikket, melyik lexikon hányadik oldalán találtátok meg! (A szócikkeket az adott könyvtár állományában meglévő lexikonokból vá-lassza ki a foglalkozás vezetője! Előre nem megadható, hiszen nem biztos, hogy a szükséges lexi-konok megtalálhatóak az adott könyvtár állományában. Fontos azonban a kiválasztásnál, hogy a korosztálynak megfelelő lexikonokból válassza ki a keresendő kifejezéseket!)

Kérem, hogy most is jelezze az a csapat, aki elsőként elkészült! Segítőmmel ellenőrizzük a leírt meg-oldásokat. Minden jó megoldás 2 pontot ér. Összesítsétek, s diktáljátok be a segítőmnek pontjaitokat!

Harmadik feladat:

Aki jár közületek rendszeresen a könyvtárba, biztosan látta már azt a nagy szekrényt a könyvtárban, melynek sok fiókja van. Gondolkoztatok-e már azon, hogy mire jó ez a fiókos szekrény, miért van a könyvtárban? Ez a katalógus, amely tulajdonképpen a könyvtár iránytűje. Miért nevezzük a könyvtár iránytűjének? Kik használtak régen iránytűt? (a hajósok) Miben segítette őket? (Megmutatta, hogy merre kell menniük, hogy célba érjenek.) A könyvtárban a katalógus is ebben segít nekünk – meg-mutatja, hol keressük a számunkra érdekes könyvet.

A katalógus szó jelentését felolvassa a foglalkozás vezetője.

Szerintetek mi lehet a fiókokban? A fiókokban a könyvtár összes könyve benne van. Ez úgy lehetséges, hogy a fiókokban a könyveket katalóguskártyák helyettesítik. (Mutassunk katalóguskártyát!) Mint az embereknek a személyi igazolvány vagy a névjegykártya, olyan a könyveknek a katalóguskártya – a legfontosabb adataikat tartalmazza.

Biztosan emlékeztek arra, hogy az első foglalkozáson megismertük a könyv legfontosabb adatait. Ki tudja felsorolni, melyek ezek? (szerzője, címe, kiadó neve, megjelenés éve, ára)

A fiókokban a könyvek szerzőjük és címük alapján betűrendben vannak benne – természetesen a róluk készült katalóguskártya formájában, mely az előbb felsorolt adatokat tartalmazza.

A következő feladatotok az lesz, hogy a kivetített katalóguskártyáról (28. ppt) írjátok le a feladatlapra (lásd 2. melléklet) a könyv adatait:

címét: Hisztimesék

íróját: Berg Judit

kiadóját: Ecovit Kiadó

illusztrátorát: Gévai Csilla

oldalszámát: 36 p.

árát: 2599,- Ft

Minden jó megoldás 2 pontot ér. Közös ellenőrzés után összesítsétek, s diktáljátok be a segítőmnek pontjaitokat!

Negyedik feladat:

A kivetítőn látjátok egy betűrendes katalógusszekrény fiókjait. (29. ppt)

A feladatlapon (lásd 2. melléklet) írók neveit látjátok. Írjátok a nevek mellé, hányas számú fiókba tennétek a felsorolt szerzők által írt könyveket:

Lázár Ervin (5) Milne, Alan Alexander (5)

Bálint Ágnes (1) Lackfi János (5)

Bartos Erika (1) Berg Judit (1)

Rowling, Joanne Kathleen (6) Nógrádi Gábor (5)

Varró Dániel (9) Finy Petra (3)

Minden jó megoldás 2 pontot ér. Közös ellenőrzés után összesítsétek, s diktáljátok be a segítőmnek pontjaitokat!

Ötödik feladat:

A mai foglalkozás utolsó feladata következik. Biztosan emlékeztek rá, hogy az előző foglalkozáson már betűrendbe raktátok a csapattagok nevét úgy, hogy sorba álltatok. Most írjátok fel a feladatlapra (lásd 2. melléklet) mindenki nevét a csapatból! A csapattagok neve mellé írjátok oda, melyik fiókba tennétek a nevüket, ha egy könyv szerzői lennének!

Kérem, hogy jelezzék a csapatok, ha elkészültek! Segítőmmel folyamatosan ellenőrizzük a megoldásokat.

Minden jó megoldás 2 pontot ér. Kérem a segítőmet, hogy minden csapat esetében rögzítse a megszerzett pontokat!

A mai foglalkozásnak és egyben a négy alkalommal megrendezett könyvtárhasználati játékunknak ezennel vége. Kérem a segítőmet, hogy ismertesse a résztvevőkkel, melyik csapat hány pontot szerzett a mai foglalkozáson, majd azt is, hogy az összesített pontok alapján mi lett a játék végeredménye! (lásd 4. melléklet)

Kérem, hogy minden csapatot tapsoljunk meg! A helyezéstől függetlenül minden csapatnak gratulá-lok a játékban nyújtott munkájához, aktivitásához. Köszönöm, hogy velem játszottatok, remélem a játékok során sok hasznos ismerettel gazdagodtatok a könyvtárak, a könyvek világával kapcsolatban.

Remélem, hogy ezek után bátrabban jöttök a könyvtárba, már nem lesz ismeretlen számotokra ez a világ. (A könyvtár lehetőségeihez mérten sor kerülhet apró ajándékok átadására, oklevelek is ké-szülhetnek.)

Befejezésként arra kérlek benneteket, hogy egy csomagolópapírra készítsünk együtt szófelhőt. Távozás előtt minden tanuló írjon fel egy szót, kifejezést a papírra. Fogalmazzátok meg egy-egy szóban, mi jut eszetekbe a könyvtárral, könyvvel, az olvasással kapcsolatban!

Ez a szófelhő itt marad a könyvtárban, bármikor írhattok rá máskor is. Társaitokat is biztassátok arra, hogy gyarapítsák a könyvtári szófelhőnket!

IV.3.3. Értékelés

Zárásként a tanulók elmondják, hogy milyen új ismereteket szereztek a foglalkozáson. Melyik feladat tetszett a legjobban és miért. A foglalkozás vezetője minden csapat munkáját megdicséri, aktivitásukat értékeli. A modul zárásaként összegző értékelést, pozitív tartalmú, ösztönző visszajel-zést tervezzünk mindenki számára!

A program végén legalább egy órát szánjunk az eredmények számbavételére, a tanulói visszajelzé-sek meghallgatására. A program végeztével az eredmények, tanulságok megbeszélésére a pedagó-gusokkal közös értékelést, megbeszélést is tervezzük!

V. VÁRT EREDMÉNYEK

A korosztálynak megfelelő könyvtárhasználati ismeretek rögzítése, az érzelmi kötődések erősí-tése könyvhöz, könyvtárhoz, könyvtároshoz. Az olvasástanulás, olvasni tudás elmélyíerősí-tése, illet-ve sikerélményeken keresztül az olvasási igény megalapozása. A könyillet-vekhez való pozitív viszony kialakítása, ezáltal könnyebb a tanuláshoz való hozzászoktatás is. Megszokják a tanulók azt is, hogy a könyvtár a szabadidő értelmes eltöltésének lehetőségét nyújtja, azaz közösségi térként is funkcionál.

VI. ESZKÖZLISTA

• digitális, illetve egyéb oktatástechnikai eszközök alkalmazása: számítógép, projektor, interne-telérési lehetőség

• hagyományos könyvtári eszközök

• színes ceruzák, üres lapok a rajzoláshoz

• üres csomagolópapír, kemény kartonpapír, olló, ragasztó

• fénymásolt feladatlapok

VII. SZAKIRODALOM-JEGYZÉK

A szakirodalom-jegyzék a http://www.azenkonyvtaram.hu/fejlesztes oldalon a program címére kattintva tölthető le.

VIII. MELLÉKLETEK

1. Hogyan lesz a könyvkupacból könyvtár – prezentáció (ppt) 2. Feladatlapok

3. Értékelő táblázatok a foglalkozásokhoz 4. Értékelő táblázat – végeredmény

A mellékletek http://www.azenkonyvtaram.hu/fejlesztes oldalon a program címére kattintva tölthetők le.