• Nem Talált Eredményt

Bemelegítés: Az irodalmi művel kapcsolatos olvasási élmények megbeszélése

Kortárs és/vagy klasszikus irodalmi művek feldolgozása Web 2.0 eszközök segítségével

1. Bemelegítés: Az irodalmi művel kapcsolatos olvasási élmények megbeszélése

A feladatok megoldása párokban történik. Bemelegítésként beszélgetünk, kérdéseket teszünk fel.

Ezek helyettesíthetők más kérdésekkel is.

Kérdések–válaszok:

a) Hogy tetszett a mű? Nehéz volt-e elolvasni? Lassan vagy gyorsan haladtatok vele?

Tolsztoj: Anna Karenina

A mű megértéséhez elengedhetetlenül szükséges a mű lassú olvasása, mivel elég nehezen befo-gadható mű, nem a nyelvezete, hanem a tartalma miatt. A 19. században játszódik, éppen ezért a maitól eltérő társadalmi normákkal találkozunk, másféle családmintákkal, másmilyen elvárások-kal. A regény sok helyszínnel, sok cselekménnyel és sok szereplővel dolgozik, akiknek a kapcso-latrendszere is bonyolult. Megismerkedhetünk a szereplők gondolataival is, mikor mi befolyásolta cselekedeteiket.

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

A regény műfaja krimi, amelyben a cselekmény szála könnyen követhető. Érdekes és izgalmas ol-vasmány. Az olvasást lassíthatja, ha a 19. századi helyszínekre rákeresünk, és információt gyűjtünk.

b) Melyik évben jelent meg a mű? Fogalmazd meg a keresőkérdést, és keresd meg a választ a Google keresőmotor használatával!

A Google keresőmotorról röviden elmondja a témavezető, hogy a kérdés megfogalmazásánál ügyelni kell a pontos kifejezés vagy kulcsszó használatára. A hirdetéseken túl a Google mindig relevancia sorrendben állítja össze a találati listát. Egy jól megfogalmazott keresőkérdéssel már az első oldalon megtalálható a keresett válasz. Ebben az esetben a Wikipedia jól használható, de mivel a Wikipedia szabadon szerkesztett enciklopédia, ezért érdemes megnézni a szócikk szerkesz-tésénél felhasznált források jegyzéket is. Ez alapján el tudjuk dönteni, hogy az információ helyes-e.

A keresőkérdés megfogalmazása a google.com oldalon: lev tolsztoj anna karenina megjelenés Találat: Anna Karenina Wikipédia 1877. https://hu.wikipedia.org/wiki/Anna_Karenina Keresőkérdés: böszörményi leányrablás budapesten megjelenés

Találat: Böszörményi Gyula Wikipédia 2015.

https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%B6sz%C3%B6rm%C3%A9nyi_Gyula c) Kiről szól a mű? Soroljátok fel a központi szereplőit!

Lev Nyikolajevics Tolsztoj Anna Karenina című művében:

Anna Arkagyevna Karenina – feleség Alekszej Alekszandrovics Karenin – férj Alekszej Vronszkij gróf – szerető

Kosztantyin Dmitrics Levin – nőtlen földbirtokos, aki házasodni szeretne, Kittyt akarja elvenni Kitty Scserbackaja, hercegnő – Vronszkijba szerelmes

Dolly Oblonszkaja, hercegnő – feleség Sztyepan Arkagyics Oblonszkij, herceg – férj

Böszörményi Gyula Leányrablás Budapesten című művében:

Hangay Emília, marosvásárhelyi könyvkereskedő kisebbik lánya Hangay Emma, marosvásárhelyi könyvkereskedő nagyobbik lánya Ambrózy Richard, báró

Monyorókeréki és Monoszlói Erdődy Agáta Mária Gobertina grófnő 2. A vasút szerepe a kiválasztott művekben

A 19. században népszerű lett a vasúti közlekedés. Az első gőzüzemű vasút 1825-ben indult meg.

Gőzvontatású vasutakat építettek mind az európai, mind az észak-amerikai kontinensen, mind Oroszországban. A vasút gazdasági fellendülést hozott, ezért gyors iramban indult meg az építé-sük. A vasúti közlekedés elegánsnak számított, szívesen utazott rajta az arisztokrácia is. A két mű-ben a történet elején a női alakok vasúttal érkeznek meg az ország fővárosába. A vasút szimbolikus

megfelelője a változásnak. A vasút indítja útjára azokat a cselekményeket, amelyek a nők életére hatással lesznek.

Csoportmunkában történik a feldolgozás. 7–10 fő esetében 2 vagy 3 tagú csoportokban dolgo-zunk. A csoportok szervezésénél figyelembe vett szempont, hogy átlagos gyerek mellé gyengébben fogalmazó is kerüljön. Igyekezzünk jól összeszokott párokat is egyben tartani, hogy hatékonyabb és gyorsabb legyen a feladatmegoldás. A kialakult csoportok csoportnevet is választanak maguknak.

A témavezető létrehozott korábban egy Ifjúsági körök című Facebook oldalt. Az adott csoportok nevet választanak maguknak, és a csoporttagok csatlakoznak az oldalhoz (aki még eddig nem tette meg). Minden feladatmegoldást, munkát a csoportok feltöltenek az adott oldalra, amelyet a többi csoport tagjai egyénileg lájkolnak attól függően, hogy tetszett vagy nem tetszett nekik a feltöltött anyag. A témavezető megvárja, amíg minden egyes anyagot feltöltenek az adott leckéhez, majd a lájkolókból kiválaszt egy-egy csoporttagot, akit felkér, hogy élőszóban fogalmazza meg vélemé-nyét a csoportok előtt. Az egyes feladatok kiosztását a véletlenre és a szerencsére bízzuk. A csoport valamelyik tagja kihúzza a feladat sorszámát egy kalapból és a csoport elkészíti az adott feladatot.

1. csoport feladata:

Böszörményi Gyula rengeteget kutat annak érdekében, hogy a 19. századi társadalmat, a ruhákat, az életmódot, a városokat valósághűen ábrázolja. Központi szereplői is élő személyek voltak, csak a velük megesett történetek születtek az írói fantáziából. Az író a valósághű ábrázoláshoz az infor-mációt az Arcanum adatbázisból nyeri. Próbáljuk ki, hogyan dolgozik az író!

Feladatok:

Olvassátok el a következő részletet és oldjátok meg a feladatot! Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten 2. fejezet, Négy évvel később

Honnan hová utazik Milli a vonaton?

Melyik évben járunk?

Mit tudtatok meg erről a vasúti szakaszról?

Mikor és melyik folyóiratból kaptátok meg az információt?

Keressetek információt a városokat összekötő vasutakról az Arcanum tartalomszolgáltató adatbá-zisaiban!

Az Arcanum Digitális Tudománytárban (https://adtplus.arcanum.hu/hu/) múltunk megőrzése cél-jából tudományos szakfolyóiratok, heti- és napilapok találhatók meg, amelyben egyszerű vagy összetett kereséssel kereshetünk a régi nyomtatott sajtó híreiben.

Az adatbázis használata a digitális tudománytárra történő előfizetéshez kötött, ingyenesen csak a folyóiratok tartalmába nyerhetünk betekintést. Az ország összes megyei könyvtárában elérhető ez az adatbázis, az olvasók térítésmentesen használhatják.

Kisebb könyvtárak esetében a megyei könyvtárban érhető el az adatbázis. A régi nyomtatott újsá-gok oldalait letöltve az Ifjúsági körök oldalra feltölthető, ezáltal a keresés az adott oldalakra módo-sul. Jól használható még az interneten ingyenesen elérhető Hungaricana adatbázis is.

Hangay Emília (Mili) a vasúttal Marosvásárhelyről Budapestig utazik. A keresőkérdés ebben az esetben: Marosvásárhely Budapest vasút

Lehetséges válasz: A találatok közül a hatodik találatot választottam ki: Vasúti és Közlekedési Közlöny 48. évf. (1917) 86. sz. 286. p. – Rácz Lajos Erdély vasút politikájával foglalkozó cikke, amelyből kiderül, hogy a keleti körvasút kialakítását tervezik Budapest – Nagyvárad – Kolozsvár – Marosvásárhely – Székelyudvarhely – Csíkszereda – Sepsiszentgyörgy – Brassó – Fogaras – Nagy-szeben – Arad – Budapest körvonalban.

A csoport feltölti a megoldott feladatot a Facebook csoportba. A többi csoport tagjai értékelik.

2. csoport feladata:

A vasútnak fontos szerepe van Oroszország életében, nemcsak az elmaradott vidéket köti össze a nagyvárosokkal, hanem európai hatások is bekerülnek az elszigetelt Oroszország életébe.

Feladatok:

Olvassátok el a következő részletet és oldjátok meg a feladatot! – Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Anna Ka-renina 1. rész, 28., 29., 30. fejezet

Honnan hová utazik Anna a vonaton?

Melyik évben járunk?

Mit tudtatok meg erről a vasúti szakaszról?

Mikor és melyik folyóiratból kaptátok meg az információt?

Keressetek információt a városokat összekötő vasutakról az Arcanum tartalomszolgáltató adatbázisa-iban!

Anna Arkagyevna Karenina Moszkvából Szentpétervárra utazik. A keresőkérdés ebben az esetben:

Moszkva Szentpétervár vasút

A keresőkérdés beírása után a jobboldali menüpontban 1860–1879 évkörre szűkítjük a találato-kat. Rögtön az első találat már megfelelő: Vasúti és Közlekedési Közlönyök 3. évf. (1872) 28. sz.

248.p. A Fairlie-rendszer című cikkben Gróf Brobinski szorgalmazta a Moszkva– Szentpétervár vasútvonal kiépítését. A pályát a cár egyenesre akarta építeni, és mintegy 40 mérföldnyi vasúti pályahossz épült ki, amely 1851-ben még nem volt kész.

A csoport feltölti a megoldott feladatot a Facebook csoportba. A többi csoport tagjai értékelik.

3. csoport feladata:

Olvassátok el a következő részletet és oldjátok meg a feladatot! – Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten 2. fejezet: Négy évvel később, Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Anna Karenina 1. rész, 28., 29., 30. fejezet

Keressétek meg a részletekben szereplő városokat összekötő vasútvonalakat! Soroljátok fel, mely na-gyobb városokon halad keresztül a vasút!

Az Arcanum adatbázis egyik ingyenes szolgáltatása a Mapire. (https://www.arcanum.hu/hu/ma-pire/) A Mapire a Habsburg Birodalom és utódállamainak történelmi térképeit online elérhető módon mutatja be. A gyűjteményben megtalálhatók a nagy katonai felmérések, valamint katasz-teri, országos és várostérképeket is tartalmaz.

Lehetséges válaszok:

Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Mapire/Országtérképek/Habsburg Birodalom (1869–1887) – Harmadik Katonai Felmérés (1:75000)

A könyv részletéből tudjuk, hogy Mili Marosvásárhelyről indult el, érintve Nagyváradot, Bánffy-hunyadot és Csucsát. Ezt a vonalat követve, rákeresünk a térképen Marosvásárhelyre, onnan kö-vethetjük a vasútvonal irányát egészen Budapestig: Marosvásárhely – Kolozs – Bánffy Hunyad – Csucsa – Rév – Szászfalva – Nagy Várad – Bihar-Mező Keresztes – Berettyóúj-falu – Báránd – Püspök-Ladány –Karcag – Kisújszállás – Török Szt. Miklós – Szolnok – Szolnok-Abony – Cegléd – Alberti – Monor – Üllő –Vecsés – Kőbánya – Budapest

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Anna Karenina

Az Arcanum ingyenesen elérhető szolgáltatása a Hungaricana közgyűjteményi portál. A Hungari-cana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekint-hető módon váljon hozzáféráttekint-hetővé.

Keresőkérdés: Oroszország vasúti térképe

Lehetséges találat: Oroszország Vasúti térképe 1870 körül

https://maps.hungaricana.hu/hu/HTITerkeptar/32933/view/?bbox=1030%2C-2844%2C4649%2C-1425

Útvonal: S Petersburg – Sablinskaja – Babinskaja – Werebinskaja – Ugloffskaja – Zarelschenskaja – Wyschnig Wolotschok – Twer – Klin - Moskau

A csoport feltölti a megoldott feladatot a Facebook csoportba. A többi csoport tagjai értékelik.

A témavezető felkéri a csoportokat, hogy mondják el a gondolataikat a megoldott feladatról vagy írják meg a Facebook csoportba. (2 perc)