• Nem Talált Eredményt

műszaki előzményei és következményei

1838 márciusában minden korábbit felülmúló természeti katasztrófa zajlott le Magyar- országon, a Duna völgyében. A Duna jeges árvize végigpusztította a vidéket Esztergomtól Mohácsig.

Különös, de a bekövetkezett tragédia a műszaki szakembereket nem érte váratlanul:

a Duna-mappáción 1824 óta dolgozó mérnökök tudták, hogy a Duna szabályozatlan volta bármelyik télen hatalmas árvíz előidézője lehet. Véleményüket hangoztatták is: előbb Vörös László (1 7 9 0 -1 8 7 9 ) a budapesti áüóhídról írt cikkében hívta fel a figyelmet a jeges árvíz veszélyeire, majd 1833-ban kiadott térképen (Alap s vízhelyzeti térképe Buda és Pest szabad királyi fo városainak . . . ) közreadott „Vízhelyzeti leírás”-ában a Csepel sziget csúcsa körül elfajult mederszakaszt jelölte meg egy jövendő nagy árvíz előidézőjének. Győry Sándor (1 7 9 5 -1 8 7 0 ) szintén az építendő állóhíd ürügyén figyelmeztet: nem elegendő az eddig észlelt legmagasabb víz ellen gátakkal védekezni, m ert az árvíz magassága egyedül a jégtorlaszok erejétől függ, és így előre nem tudható, milyen szintet ér majd el. (A torlasz­

képződés pedig az alacsony esésű folyószakaszon szinte minden erősebb télen előforduló jelenség volt. Komárom és Paks kö zö tt 40 olyan helye volt a Dunának, ahol sziget osztotta meg a medret, innen a Dráva-torokig pedig az éles kanyarulatok akasztották meg a lefelé vonuló jeget.)

A gyarapodó, európai rangra törekvő ikerváros nem sokat tett az árvízveszély ellen.

Mindössze a külvárosokat fenyegető régi Duna-ág (Pesti-ág) k ét torkolatát zárták el az 1775.

évi árvíz után a magas vezetésű országutakba k ö tö tt Váci- és Soroksári-gátakkal. A Sorok­

sári-gáthoz kapcsolódó, a ferencvárosi Duna-parton emelt, ún. „Fa-gát” csak az ottani faipa­

ros telepeket volt hivatott a nyári nagyvizektől megóvni.

Az 1837—38-as tél az átlagosnál jóval hidegebb és csapadékosabb volt. A jégzajlás Pestnél már december közepén elkezdődött, majd a Szekszárd meEetti borrévi kanyar 1837. dec.

22-i beállta után jégtorlaszok sorozata alakult ki Borrévnél, a faddi Hármas-szigetnél, Köm- lődnél, Pest alatt a csepeli és fölötte a szentendrei szigetcsúcson. A torlaszok visszaduzzasz- to tta folyó 1938.jan.6-án elöntötte Buda mélyebben fekvő utcáit és csak egy h ét múltán tért vissza medrébe. Ez volt az első figyelmeztető jel a közelgő még nagyobb veszélyre.

Időközben az egyre kegyetlenebb hideg m iatt a Csepel-sziget csúcsán kialakult jégtömb hozzáfagyott a mederhez. Vásárhelyi Pál (1 7 9 5 -1 8 4 6 ), aki a torlaszt 1838. febr.29-án fel­

m érte, szinte előre látta a nem sokkal később bekövetkezőket: „A folyamnak állapotjára való tekintet valóban alapos aggodalmat gerjeszt, hogy a tavaszi olvadással, ha a jégindulás nem kedvező körülmények között megy véghez, még nagyobb áradások fognak bekövetkez­

ni.”

A riasztó jelek hatására Pest város tanácsa „lépésekre” szánta el magát: homokból és trágyából (!) egy, az 1775. évi árvíz szintjét meghaladó koronájú töltést hú zato tt, valamint beszegeztette a Dunába ömlő csatornák nyílásait.

Március első napjaiban Bécsen felül elindult a jég. A pest-budai tragédia szempontjából meghatározó volt, hogy a Szentendrei-sziget csúcsánál lévő jégtorlasz a fentről érkező jeget és olvadt vizeket március 13-ig visszatartotta — ezzel a pestihez hasonló arányú pusztítást végezve a Dunakanyarban és Esztergom vidékén.

A márc. 13-án megindult jég-víz tömeg első hulláma aznap kora délután érkezett a főváros­

hoz. A Duna már este 9 órakor átlépte a belvárost védő új gátat. A Váci-töltést márc,13-án éjfél körül, a Soroksári-gátat márc. 14-én hajnali 5 óra tájban szakította át, és most már 3 oldalról öm lött a városba, nem számítva ide a beszakított csatomanyílásokon alulról a házakba, pincékbe nyomuló áradatot.

A Csepel-sziget csúcsán lévő, és a visegrádi és kisoroszi torlaszok jegétől tovább erősödött jégdugó már elbírta a két oldalán kialakult kb. 3 méteres vízszintkülönbséget is! Csak a márc.

15-én éjjel 11 órakor 929 cm-rel tetőző, minden addigit 165 cm-rel meghaladó vízállás (amely Pestet is átlagban 2 méternél magasabban b orította el) tudta helyéből kimozdítani úgy, hogy a felgyülemlett hatalmas víztömeg a Duna balparti síkságán és a Csepel-szigeten keresztül — mintegy 20 km-es szélességben m indent elöntve és elpusztítva - hagyta el a fővárost.

Az árvíz óriási károkat okozott. Egyes falvakban egy ház sem m aradt (pl. Szigetszent- miklóson), de az anyagi károk és az ember-veszteség legnagyobb részét is Pest szenvedte el: az árvíz által k ioltott 153 emberéletből 151 itt veszett el, és az anyagi kár több m int 70%-a is Pest városáé volt.

A természeti katasztrófa számos addig megoldatlan műszaki problémára hívta fel a figyelmet. Előtérbe kerültek műszaki-szervezeti kérdések, a korszerűbb városszerkezet és építési m ódok problémája, valamint Pest-Buda árvíz elleni megóvása, ezáltal a magyar Duna- szakasz szabályozása is.

Az árvízkor Pest város tanácsa nem állt feladata magaslatán, nem lévén tapasztalata a hasonló váratlan(?) támadásokban. Ezért a mentés, a m enekültek elhelyezése, élelmezése szervezetlen volt,* és külső erő — a nádor személyes fellépése, ill. királyi biztos kinevezése — kellett a helyzet normalizálásához.

A tarthatatlan helyzet arra ösztönözte Pest város tanácsát, hogy megalkossa — jobb ké­

sőbb, m int soha? — árvízvédelmi szabályrendeletét, amely azután 1839.jan.14-én meg is született. Ebben a tanács az árvíz előtti, alatti és utáni teendőket íija elő. K itér a gátak felügyeletére, karbantartására, a szennycsatomák zsilipjeinek zárhatóságára, jégtorlódások figyelésére, mentőcsónakok elhelyezésére, az élelmiszer-ellátásra, betegek, menekültek elhelyezésére stb.

A Dunába torkolló szennyvízcsatornákon betörő víz számos ház összedőlését okozta.

Kézenfekvő volt hát, hogy az igazi megoldás az lenne, ha a csatornák nem közvetlenül a Dunába, hanem gyűjtőcsatornába torkollnának, az pedig alkalmas helyen, zsilippel ellátva érne a Dunába. (Ezt csak részben, és csak a század 60-as éveiben R eitter Ferencnek sikerült megvalósítania.)

A sok összedőlt ház (2281) a nem megfelelő építési m ódokra hívta fel a figyelmet, ugyan­

akkor a helyzet lehetőséget adott városszerkezeti változtatásokra is. A nádor kikövetelte azonnali vizsgálatok kim utatták: a dőlések nagy részét az okozta, hogy a város hom okos­

ingoványos talajára megfelelő alapozás nélkül és - főként a külvárosokban — vályogból falaztak. Azért, hogy a hibák ne ismétlődhessenek meg, új építési szabályrendeletet készí­

tettek, amely — építéstechnikai szigorításai m ellett — előírta az építési tervek kötelező engedélyeztetését is.

A városszerkezet-átalakítási tervekből nem sok lett; egy-két új utcát ny ito ttak csak és néhány mélyebb fekvésű helyet tö ltö ttek föl törmelékkel.

A Duna szabályozása volt az árvíz elleni védelem kulcskérdése. Az árvíz után íródott tanulm ányok egész sora (Győry, Vásárhelyi, Széchenyi, Kossuth, az Andrássy-féle pályázat) követelte az elódázhatatlannak látszó lépéseket. Az 1 8 3 9 -4 0 . évi országgyűlés meg is

* A hivatalnokok és vezetők kudarcának következményeit csökkentette az egyéni kezdeményezés, helytál­

lás és hősiesség, pl.: Wesselényi Miklós báró (1 7 9 6 -1 8 5 0 ) önfeláldozó mentési tevékenysége.

hozta a törvényt (X. te.) a Duna-regulázásáról, de a megvalósítás még évtizedekig váratott magára.

Az árvíz és az azt követő védelmi intézkedések a mérnöki munka számára is számos tanulsággal szolgáltak.

A Pest-Buda árvíz ellen megóvását célzó Andrássy-féle akadémiai pályázat szerzői mind a tervezési alapadatok (térképek, vízsebességmérések) titkosságára panaszkodtak. Ugyan­

ezt sérelmezte felirataiban az 1839-40-es országgyűlés is. Felelősséggel tervezni, költsége­

ket számítani, gátakat emelni, csak pontos adatok ismeretében lehet.

Az 1838. évi jeges árvíz utolsó nagy tanulsága és következménye a Duna 1872-től tör­

tén t szabályozása és az 1876. évi februári árvíz volt. A szabályozás tervezése és készítése ugyanis kezdetben csak a budapesti Duna-szakaszra terjedt ki, és az 1838. évihez sokban hasonló jeges árvíz — miközben Esztergomot, Vácot, a Csepel-szigetet elöntötte — Budapes­

ten épp hogy az újonnan kiépített p artok között m aradt (Budán ki is öntött). Az újabb jeges árvíz végérvényesen bebizonyította, hogy Budapest ármentesítése csak a Duna középső szakaszának teljes rendezésével biztosítható.

Kaján Imre

Irodalom:

Trattner János: Jégszakadás és Duna kiáradása Magyar országban ... Buda, 1 8 38.349 o.

A pest-budai árvíz 1838-ban. Szerk.: Ném ethy Károly. Bp. 1838. 387 o.

Lászlóffy Woldemár: Az 1838-i árvíz és a Duna szabályozása. Vízügyi Közlemények, 1938.

Az 1838. évi pest-budai nagy árvíz. Kiállítási katalógus. Szerk.: Kaján Imre. (Sajtó alatt) Források az 1838. évi pest-budai nagy árvíz történetéből. Források a vízügy múltjából.

2. köt. (Sajtó alatt)