• Nem Talált Eredményt

Leckéje az újkori kapitalizmus s a bérmunkásság korából

I r t a : Varjas Sándorni.

I . l e c k e .

Amerika felfedezése, K e l e t I n d i a leigázása, a g y a r -m a t o k k a l -m e g i n d u l ó csere, a csereeszközök szapo-r o d á s a ú j t e szapo-r e k e t n y i t o t t E u szapo-r ó p a népei sző i á szapo-r a , s az i p a r n a k és kereskedelemnek eddig ismeretlen l e n d ü l e t e t , a d o t t . A t ő k e k é p z ő d é s első f o r m á j a , a kereskedelmi t ő k e , mely a kedvező földrajzi f e k v é s ű helyeken óriási m ó d o n f e l h a l m o z ó d o t t , f o r r a d a l m o -s í t o t t a -az egé-sz középkori, kic-sinye-s keretek közé s z o r í t o t t gazdasági életet. Az ú j k o r i k a p i t a l i z m u s fejlődését a p a r a s z t s á g e x p r o p r i á c i ó j a i n d í t o t t a meg.

A XV.-század folyamárva n y u g a t i á l l a m o k b a n a feudá-lis J&ncok m e g l a z u l t a k , a p a r a s z t n a g y o b b á r a szaba-don gaz'dálkodott f ö l d j é n , b á r emellett a földesúr f ö r d j é t ís m e g m í v e l t e . A földesúri h a t a l o m n e m a beszolgáltatások nagyságától, h a n e m a j o b b á g y o k s z á m á t ó l f ü g g ö t t . A kereskedelmi t ő k e a földesurak-b a n is feléföldesurak-bresztette a pénzszerzés v á g y á t . Már n e m c s a k a s a j á t szükségletére, h a n e m a piac s z a m á r a , nyereségre a k a r t termelni. L e g j o b b a n az e r d ő k , legelők j ö v e d e l m e z t e k , mert. ezeken kevés emberi kézre volt szükség, s a n ö v e k v ő ipar főleg az állati g y a p j a k a t nagyszerűen é r t é k e s í t e t t e . E z a m a g y a -r á z a t a a n n a k , hogy a X V I . század f o l y a m á n a földes-u r a k k e z d t é k a p a r a s z t o k a t földjeikről elkergetni, ezen földeket igyekeztek elnépteleníteni, s a m e g -m a r a d t p a r a s z t s á g o t -minél a l a p o s a b b a n kizsák-má- kizsákmá-nyolni. A földjétől m e g f o s z t o t t p a r a s z t s á g elözönlötte a v á r o s o k a t , s szigorú t ö r v é n y e k k e l bekényszerítették a b é r m u n k a rendszerébe. E z a parasztság képezte m a g v á t a n n a k az ú j o n n a n keletkezett osztálynak, a szabad m u n k á s s á g n a k , — m e l y termelőeszközeit elveszítve, k é n y t e l e n m u n k a e r e j é t á r ú b a b o c s á t a n i . A p r o l e t a r i á t u s egy részét a zsoldos hadseregekbe szegődtették ; a kereskedők ipari v á l l a l a t o k a t ala-p í t o t t a k , s i t t is szükség v o l t m u n k á s k é z r e . D e a n a g y t ö m e g e k részére távolról sem volt elegendő m u n k a , S' borzasztó n y o m o r b a n sínylődtek.

Az ú j gazdasági f o k o t a megfelelő politikai h a l a d á s kisérte. A kereskedelemnek szüksége volt hadseregre, h o g y érdekeit' kifelé és befelé HlGgVÓuJG, cl k o n k u r r e n s n e m z e t e k e t legyőzze, ú j p i a c o k a t teremtsen. A feu-dális nemesi h a d s e r e g h e l y é t a zsoldos hadsereg fog-l a fog-l t a efog-l. Az összes közigazgatási és h a t a fog-l m i tényezők-n e k egy kézbetényezők-n való egyesítése, azaz a fejedelmi abszolutizmus gazdasági szükségszerűséggé v á l t . A ki-rályi h a t a l o m t á m o g a t ó i a nemesség és p a p s á g , s a m e g g a z d a g o d o t t p o l g á r s á g : az állam hitelezői,

a b a n k á r o k . E z e n osztályok érdekei ugyan n e m v o l t a k azonosak, d e egyiknek sem v o l t elég ereje a h a t a l o m átvételéhez. í g y szükségük v o l t a királyra, ki érdek-ellentéteiket elsimítja, s e z é r t szívesen f ö l á l d o z t á k politikai h a t a l m u k a t . A k i r á l y n a k is szüksége volt az ő t á m o g a t á s u k r a . A n e m e s e k és a p a p o k , föld-birtokosok, kikkel a k i r á l y n a k , m i n t az o r s z á g egyik legnagyobb földesurának, megegyeztek az érdekei.

A g a z d a g polgárság pedig h i t e l e z e t t neki, előterem-t e előterem-t előterem-t e a p é n z előterem-t az u d v a r előterem-t a r előterem-t á s r a , melynek f é n y ű z é s e hihetelen összegeket e m é s z t e t t föl.

A kereskedelmi és u z s o r a t ő k é n e k főleg o t t volt n a g y tere, a h o l nem volt a feudális és v á r o s i céh-szabályok k o r l á t a i közé szorítva, m e l y e k meg-a k meg-a d á l y o z t á k ipmeg-ari telepek létesítésében. E z é r t is volt oly f o n t o s s z á m u k r a a g y a r m a t s z e r z é s és kül-földi t e r j e s z k e d é s . A k a p i t a l i z m u s k e z d e t é t jelzik a g y a r m a t i n é p e k leigázása és r e t t e n e t e s k i z s á k m á n y o -lása s a X V I I . és X V I I I . s z á z a d azon nagy g y a r m a t - és hódító h á b o r ú i , melyek s z í n t e r ü k k é t e t t é k n e m c s a k E u r ó p á t , h a n e m m a j d n e m az egész F ö l d e t . Az ú j piacokat n e m l á t h a t t a el az i p a r eddigi h ű b é r i vagy céhüzeme. Megkezdődik a m a n u f a k t u r a k o r a . . Az iparfejlesztés az a b s z o l u t i z m u s n a k megfelelően az á l l a m h a t a l o m b ó l indult k i , a m e r k a n t i l rendszer keretében. A m e r k a n t i l i s t á k szerint m i n é l t ö b b nemes f é m , pénz van az országban f ö l h a l m o z v a , annál g a z d a g a b b a n e m z e t . E n n e k megfelelően fej-lesztették az i p a r t , állami pénzen t á m o g a t t á k a g y á r o s o k a t , elzárták a h a t á r t a külföldi c i k k e k elől, a m e n n y i b e n nagy v á m o k a t v e t e t t e k ki a z o k r a s főkép i g y e k e z t e k t e r j e s z k e d n i , n a g y o b b p i a c o k a t szerezni. Az ország n a g y tömegei kevés h a s z n á t l á t t á k m i n d e n n e k . A k a p i t a l i z m u s k i s a j á t í t o t t a a termelőeszközöket a f ü g g e t l e n m u n k á s o k t ó l , hogy m u n k a e r e j ü k e t megvásárolhassa s a n a g y v é d v á i n -rendszerrel m e g d r á g í t o t t a az egész életet.

A gyarmatkercskedclem v o l t a t ő k e k o n c e n t r á c i ó legerősebb r u g ó j a , b i z t o s í t o t t a az-olcsó n y e r s a n y a g o t és piacot a k é z m ű i p a r n a k . Az E u r ó p á n k í v ü l zsák-m á n y o l t kincsek visszaszivárogtak az a n y a o r s z á g b a s o t t t ő k é v é v á l t o z t a k á t . A g y a r m a t k e r e s k e d e l e m és n a g y g y a r m a t h á b o r ú k szükségessé t e t t é k az.állam-kölcsönök felvételét, ez v i s z o n t ú j a d ó r e n d s z e r t , hogy az állam fedezhesse adósságai k a m a t j a i t . Mindez a z alsó n é p o s z t á l y o k a t s ú j t o t t a . E u r ó p a k a p i t a l i s t a közvéleménye m i n d e n szégyenérzetet le-v e t e t t . Az u t r e c h t i béke u t á n (1718) az. a n g o l állam-bölgseség győzelmeként ü n n e p l i k , h o g y Anglia 3

y

XXII.

néger kereskedelmet megszerezte a 6 ssálllthatja s p a n y o l D é l - A m e r i k á n a k a néggr rabszolgákat.

A t ő k e akkunauláoiójának k ü l ö n b ö z ő m o m e n t u m a i időbelileg m e g o s z l a n a k az egyes országok között.

A X V I I . század e l e j é n az úi polgárosodás legvirágzóbb országa Hollandia volt. A k á l v i n i z m u s zászlaja le-g y ő z t e a spanyol k a p i t a l i s t a a b s z o l u t i z m u s t s u t a t n y i t o t t a polgári kereskedelmi t ő k é n e k .

Az abszolutizmus esak addig t a r t h a t t a m a g á t , m í g eleget t e t t a gazdasági s z ü k s é g s z e r ű s é g n e k : egységesíteni égy k é z b e n a közigazgatási és k a t o n a i h a t a l m a t az u r a l k o d ó osztályok és főleg a feltörekvő polgári osztály e r d e k e i t t a r t v a s z e m « l ő t t , ellentétes osztály érdekeiket a k a r v á n összeegyeztetni. Ahol a k a p i t a l i s t a a b s z o l u t i z m u s önoéllá v á l t , ott előbb-u t ó b b belőbb-uknia k e l l e t t . A legügyesebb és legintelli-gensebb m u n k á s o k , k i k e t a k a p i t a l i s t a abszolutizmus m á s országokból e l ű z ö t t , H o l l a n d i á b a n szíves f o g a d -t a -t á s r a -talál-tak. ( H u g e n o -t -t á k . ) A h o l l a n d kereskedők t ú l v o l t a k a k a p i t a l i s t a -abszolutizmus azon eszteüentégén, h o g y megvessék s a j á t nemzeti m u n k á j u -k a t , -k a ural-kodó o s z t á l y u -k idegen világrésze-k -kincsei fölött rendelkezik. D e a z t még ő k s e m t u d t á k , h o g y a n é p j ó l é t m i n d e n f o r r á s a a z - e m b e r i m u n k a . A kereskedői p r o f i t v o l t a maloeh, m e l y n e k m i n d o n t M á M o s t a k , k í m é l e t l e n , ki zsák Hiányoló g y a r m a t -p u l i i k át í o l y t s t t a k , h o g y minél n a g y o b b -p i a c o k a t SECT',-"-n-enek. E n n e k folytán a k i s ország n a g y szára^i'öWi és t e n g e r i h a d e r ő t kénysnerüJt fenntartani, a m i lassanként t ú l s z á r n y a l t a e r e j é t . A XV11. s z á z a d m á s o d i k leiében Anglia v e t t e á t a vezetőszerepet, H o l l a n d i a a z o n b a n a z angol h e g e m ó n i a u t á n i s , l a k o s s á g á n a k s z a m á h o z és t e r ü l e t é h e z képest m e g -m a r a d t egyik l e g n a g y o b b g y a r -m a t á l l a u -m a k s a leg-n a g y o b b k f ű k e r e s k e d e l m e t r e p r e z e leg-n t á l t a .

Az angol forradalom,

Aügliában m á r a X V I I . század v é g é n megindult a p a r a s z t s á g e x p r o p r i á l á s a , mire a f l a n d r i a i g y a p j ú -itrak hirtelen e m e l k e d é s e s z o l g á l t a t o t t közvetlen o k o t . A földesurak legelőnek h a s z n á l t á k az elkerget e elkerget elkerget panaszelkergetok f ö l d j e i elkerget . A X V 1 1 . s z á d a d b a n a n a g y -b i r t o k o s o k n a g y része m á r p o l g á r i g a s d á l k o d á s t folytatott. E m e l l e t t volt A n g l i á n a k n a g y s z á m * s z a b a d p a r a s z t s á g a , polgársága p e d i g j e l e n t é k e n y g a z d a s á g i erőt k é p v i s e l t . Az angol f o r r a d a l o m m á r 1 6 4 9 - b e n kivívta n a g y j á b a n azon j o g o k a t , m e l y e k e t a f r a n c i a polgárság tesak másfél évszázaddal k é s ő b b t u d o t t megszerezni. E r ő s e n v a l l á s o s színezetű v o l t , m i n t általában az a k k o r i angol t á r s a d a l o m . Teologiai k ö n t ö s b e n politikai é s gazdasági i d e á l o k é r t k ü z d ö t -t e k , ismernünk kell -t e h á -t a vallásos s z e k -t á k poli-tikai ntagvá-í.

Anglikán v a l l á s ú v o l t a király, a k i r á l y p á r t i nemes-Bég -s a p o l g á r s á g n a k az u d v a r r a l érintkező része.

Presbiteriánus a" gazdag p o l g á r s á g , a londoni C i t y lakói, t u l a j d o n k é p e n k á l v i n i s t á k , k i k a d e m o k r a -t i k u s vallási i n -t é z m é n y e k e -t részin-t á -t a k a r -t á k v i n n i

• p o l i t i k á r a s a s z a b a d v e r s e n y t , s z a b a d f o r g a l m a t kivarrták. T e o k r a t i k u s bibliai u r a l m a t képzeltek, a teokrácia és céhrendszer k e v e r é k e volt az ideálj u k , ez felelt m e g l e g ideálj o b b a n a k k o r a feltörekvő p o l

-g á r s á -g n a k .

Independens k e z d e t b e n g y ű j t ő f o g a l o m volt a leg-k ü l ö n b ö z ő b b d e m o leg-k r a t i leg-k u s vallási s z e leg-k t á leg-k részére, i d e sorakoztak a kisiparosok, v á r o s i céhlegények,

Bzabad p a r a s z t o k és n a p s z á m o s o k . E l v e t e t t é k a oéhrendszerí, a biblia' a l a p j á n a királyságot, a világi b ü r o k r á c i á t és papságot is.

H i e r a r c h i a h e l y e t t az államot is hitközségek m i n t á j á r a d e m o k r a t i k u s a n a k a r t á k berendezni a vezetését a biblia fiainak embereire, a tegmegihle-tettebbekre bízni. A l e g j o b b a n megszervezett radi-kális elem, k i k az independensekből k i v á l t a k , a levellerek v o l t a k . Vezetőjük L i l b u r n e , . s o k a t szenvedett az abszolutizmus a l a t t , «államellenes», k o m -m u n i s t a i r a t a i -m i a t t . A «valódi levellerek» s z e k t á j a v i t t e a m o z g a l m a t l e g m a g a s a b b fejlődési f o k á r a , a m e n n y i b e n érdekes t e r v e z e t é t a d t á k b a g y a k o r l a t i p r o g r a m m n f t k . Földnélküli p a r a s z t o k ásóval, k a p á val l e t e l e p e d t e k a műveletlen földeken, vissza a k a r -ván állítani I s t e n szavai s z e r i n t a föld kincseinek régi, közös élvezetét.

Angliában n e m t a r t h a t t a m a g á t sokáig a S t u a r t o k abszolutisztikus uralma. Cromwell hadserege k ö n n y ű szerrel l e v e r t e Károlyt, h i s z a nemesség m o d e r n , polgárosult része s a p r e s b i t e r i á n u s polgárság is az ő t á b o r á b a n v o l t . Az ő b e f o l y á s u k a l a t t b o c s á t k o z o t t .Cromwell t á r g y a l á s o k b a a királlyal. K ő i b e n m i n d

-j o b b a n erőre k a p t a k a h a d s e r e g b e n a f o r r a d a l m i e l e m e k : a levellerek. Cromwell k é n y t e l e n v o l t a hadsereget d e m o k r a t i z á l n i s a presbiter t i s z t e k mellé leveli er b i r a h n i embereket, « a g i t á t o r i - o k a t állítani.

A p a r l a m e n t , h o g y a lázongó levellereket m e g n y u g tassa, g y o r s a n letárgyalta a k i r á l y p ő r é t , k i t a t ö r -vény és a l k o t m á n y ellen e l k ö v e t e t t b ű n e i m i a t t 1649 j a n u á r j á b a n halálra i t é l t . Az országot e z u t á n 42 t a g b ó l álló államtanács vezette, m e l y n e k élén O o m w e l l á l l o t t , jegyzője M i l t o n volt, k i k é s ő b b

«Az elveszett p a r a d i c s o m i b a n a k ö z t á r s a s á g o t siratta. Crom-sell nehezen t u d o t t m e g k ü z d e n i a belpolitikai nehézségekkel.. J o b b r ó l a r o y a l i s t á k t á m a d t á k , b a l r ó l pedig a levelierek. k i k n e m elégedhettek m e g azzal, h o g y a polgárság s z a b a d -ságaiért h a r c o l t a k . H o g y m e g b í z h a t ó h a d s e r e g e legy«n, a m e l y r e t á m a s z k o d h a t á k , GroTWWell a k a t h r ír p a r a s z t o k f ö l d j é t felosztotta." i n d e p e n d e n s és leveíler k a t o n á i között s ezzel leszerelte a levelle.

m o z g a l m a t . E r ő s k ü l p o l i t i k á j á v a l n a g y p á r t o t szer-vezett m a g á n a k . A hajózási törvény k ö v e t k e z t é b e n a holland kereskedelem n a g y része Angliába t e v ő d ö t t á t . A p o l g á r s á g elérte c é l j á t , szabad t e r e n y í l t a m e g g a z d a g o d á s r a s m e g a l k o t t a az ú j , polgári t á r sadalmi r e n d a l a p j a i t . P o l g á r i szabad a l k o t m á n y á -n a k k ö s z ö -n h e t t e ' A-nglia, h o g y a polgári k e r e s k e d e l m i . t ő k e o t t é r t e el v i r á g z á s á n a k t e t ő p o n t j á t .

A Stvxsri resinuráefá a l a t t a f e u d a l i z m u s m e g egy-/

szer f e l ü t ö t t e f e j é t Angliában, azonban a fejlett polgárosodásé országban n e m s o k á i g t a r t h a t t a m a g á t . Amit a f o r r a d a l o m m e g á l l í t o t t , a p a r a s z t i f ö l d e k k i s a j á t í t á s á t e r ő s kézzel f o l y t a t t á k , sőt földesúri m a g á n t u l a j d o n b a j u t o t t a k a községi közföldek is.

A dicsőséges forradalomé végleg m e g s z a b a o í t t o t a ' Angliát az abszolutizmustól, s ismét m e g e r ő s í t e t t e a nagy f o r r a d a l o m polgári v í v m á n y a i t . A asclaration of rights vggleg elkülönítette a h á r o m h a t a l m i t é n y e - ^ z ő t : a t ö r v é n y h o z ó , v é g r e h a j t ó és bírói h a t a l m a t . A p o l g á r s á g n a k , látván, h o g y m i n d e n h a t a l m a t n e m szerezhet m e g m a g á n a k , f o n t o s volt a h a t a l m i for-rások s z é t o s z t á s a , s a l e g f o n t o s a b b a t , a t ö r v é n y h o e ó t m e g t a r t o t t a m a g á n a k . A nemesség m o d e r n részével karöltve végleg t u l a j d o n u k b a veszik a s z a b a d p a r a s z t ság f ö l d j e i t , a m e n n y i b e n szentesítik a régebbi k i s a j á -t í -t á s o k a -t , A r é g i feudális b ü r o k r á c i á n a k pedig

meg-XX11I

h a g y t á k a v é g r e h a j t ó h a t a l m a t . Az angol alsóbb néposztályok r e t t e n e t e s elszegényedése ezen k o r b a n indult meg. A földnélküli p a r a s z t s á g ezrei l e p t é k el a v á r o s o k a t . A fejlődő i p a r a szervezetlen t ö m e g e -k e t részint n a g y o n -k i z s á -k m á n y o l t a , részint n e m is t u d t a őket elhelyezni, s ez A n g l i á b a n a X V I I I . s z á z a d f o l y a m á n hihetetlen t ö m e g n y o m o r t i d é z e t t elő.

II. lecke.

A monarchikus abszolutizmus Franciaországban é r t e el t e t ő p o n t j á t X I V . L a j o s u r a l m a a l a t t (1G61—

1715). Az 'előző s z á z a d b a n az j u t t a t t a Franciaorszá-got oly nagyon előtérbe a s p a n y o l versenytárssal í z e m b e n , hogy a f r a n c i a m o n a r c h i a a városokat n e m üldözte, sőt ügyesen felhasználta ő k e t a feudális nemességgel és papsággal s z e m b e n . I ) e m e g v á l t o z o t t a helyzet, midőn a westfálai b é k e k ö t é s u t á n F r a n c i a -országnak j u t o t t az európai h e g e m ó n i a . X I V . L a j o s m e g a k a r t a szerezni a v i l á g h a t a l m a t . Képtelen lóvén megérteni a n e m z e t i élet t ö r t é n e t i h a j t ó e r ő i t , kibé-k ü l t a feudális elemekibé-kkibé-kel, kibé-k i kibé-k szivesen sereglettekibé-k köré azon árért, h o g y a dolgozó o s z t á l y u k a t k e d v ü k r e k i z s á k m á n y o l h a s s á k . Az udvari nemesség a legeszte-l e n e b b módon p a z a r o legeszte-l t a a n e m z e t eddigi, n e h é z m u n k á v a l megszerzett j ó l é t é t , a z udvari p a p s á g befolyása a l a t t p e d i g a király e l ű z t e az ország leg-ügyesebb, legszorgalmasabb i p a r o s a i t , a h u g e n o t t á k a t . A dinasztikus r a b l ó h a d j á r a t o k egész sorozatát ve-z e t t e X I V . L a j o s a sve-zomsve-zéd n é p e k ellen, m e l y e k a l á á s t á k F r a n c i a o r s z á g j ó l é t é t , n é p é t teljesen k i m e -r í t e t t é k , s e -r e d m é n n y e l sem j á -r t a k . Hisz a -ryswicki b é k é b e n (1697) S t r a s s b u r g s n é h á n y spanyol-német-alföldi helység kivételével k é n y t e l e n volt az e l ő b b m e g h ó d í t o t t területekről l e m o n d a n i . A spanyol örökö-södési h á b o r ú is n e g a t í v u m m a l v é g z ő d ö t t s z á m á r a .

Mialatt E u r ó p a n y u g a t á n j a v á b a n f o l y t a polgároso-dási f o l y a m a t , Európa lmleti részén a X V I I . században, sőt a X V I I I . s z á z a d b a n is n a g y j á b a n tisztán feudális viszonyokat t a l á l u n k . A Habsburijok a westfáliai bé-k é b e r e t t e n e t e s vereséget s z e n v e d t e bé-k . V i l á g h a t a l m u bé-k megdőlt, b i r o d a l m u k visszasülyedt a középkori f e u d a -lizmus á l l a p o t á b a . N é m e t o r s z á g 800 d a r a b r a h u l l o t t , f r a n c i a és svéd fenha,tóság alá k e r ü l t . Minden a p r ó k i s fejedelem egy-egy szuverén d e s z p o t a volt, aki a les-ben álló francia z s a r n o k s z á r n y a i a l a t t fittyet h á n y t a császárnak. Szuverén j o g u k a t , h o g y a külfölddel szövetséget k ö t h e t n e k , a r r a h a s z n á l t á k , hogy a l a t t -valóikat eladták á g y ú t ö l t e l é k ü l idegen z s a r n o k o k n a k a befolyó összegeken u d v a r u k f é n y é t emelték. A né-m e t császárság földrajzi f o g a l o né-m né-m á l e t t . A n é né-m e t n é p felére f o g y o t t le a h á b o r ú b a n , h á z a i , városai f e l d ú l v a , f ö l d j e parlagon, á l l a m i élete r o m o k b a n h e v e i t . H a m b u r g , B r é m a és L ü b e c k , aa ősi H a m z a v á r o s o k , melyeknek kereskedői v a l a m i k o r u r a l t á k az A t l a n t i óceán p a r t j a i t , a holland tü angol n a g y t ő k e n y o m o r u l t ügynökeivé l e t t e k . 1669-ben mégegyszer összejöttek L ü b e c k b e n , hogy k i m o n d j á k föloszlásukat. I l y e n k ö r ü l m é n y e k k ö z ö t t a d i n a s z t i á n a k n y u g a t o n n e m volt m i t ' k e r e s n i e , a k a r v a n e m a k a r v a kénytelen v o l t n a g y h a t a l m i törekvéseinek megvalósítása végett k e l e t felé fordulni. A F r a n c i a o r s z á g g a l szemben s z e n v e d e t t vereségek I . L i p ó t o t a r r a kéiiyBzeiítették, h o g y t a r t o m á n y a i belső megszervezését francia m i n t á r a h a j t s a végre. Á l l a n d ó zsoldos hadsereg, szilárd, áradk a császtól f ü g g ő , s m é g az uralkodó f e u - g psális osztály f e l e t t álló b ü r o k r á c i a , a n i a g y a r e á időnkénti l á z a d á s a i n a k i r g a l m a t l a n elfojtása v o l t a k

az ú j p o l i t i k a irányadó elvei. U d v a r i , ejsak c á r á i kegyétől f ü g g ő főnemesi íiüirokrágia, és a n é p t ő l . J e g ' f i s z o l d a t e s z k a voltak e h a t a l o m főtányywaí. A l ö r v ^ i török h á b o r ú fényes győzelmeivel ^ H a b s b u r g dinasz-tia ú j n a g y h a t a l o m r a t e t t s z e r t . Seregei, m e l / e k l : c h minden n é p szemete, k a l a n d o r a i g y ű l t e k össz'é,

•fölszabadítás* örve a l a t t végig r a b o l t á k M a g y a j -országot, ú g y hogy amit a t ö r ö k uralom m e g h a g y o t t , ezek azt is e l p u s z t í t o t t á k . A m a g y a r s á g e h á b o r ú k b a j i osztályérdekei szerint foglalt állást. A n a g y o b b r é s z t idegen n y e l v ű és eredetű f ő u r a k , kik m i n d e n ü k e t a c s á s z á r n a k köszönhették, és a császári h a d s e r e g nélkül . e g y pillanatig s e m t a r t h a t t á k v o l n a fönto k i v á l t s á g a i k a t , természetesert c s á s z á r p á r t i a k v o l t a k . Császárhűek a nagyobbrészt n é m e t e r e d e t ű v á r o s o k , a többi Magyarország e g y é r t e l m ű e n k u r u c . K ö t e l e i messég és jobbágyság, n o h a halálos g y ű t n l ö e z -voltak e g y m á s elloi* eltelve, n o h a m i n d e n évtized-ben p a r a s z t l á z a d á s o k r o b b a n n a k ki : a császár-gyűlöletben egyek. A császári seregek m é g fel sem s z a b a d í t o t t á k Magyarországot, m á r k é n y t e l e n ' volt a m a g y a r köznemesség 1687-ben a ius resistendi-ről l e m o n d a n i , s elismerte a H a b s b u r g h á z fiágá-n a k örökösödési jogát. E r d é l y másfél é v s z á z a d o fiágá-n á t a nemesi s z a b a d s á g m e n t s v á r a , erőtlen z s á k m á n y k é n t hullott a d i n a s z t i a ölébe. A j o b b á g y , ki a 16 éves h á b o r ú s n y o m o r ú s á g u t á n , melyben g a b o n á v a l , hússal, r o b o t t a l és fuvarral l á t t a el a«fölszabadítókatD, hála f e j é b e n a nyakába k a p t a ezt az egész f a l á n k r a b l ó h o r d á t , melynek r e n d e s zsoldja soha n e m volt, vezérei a K a r a í f á k , a He-isslerek, W a l l e n s t e i n h ű t a n í t v á n y a i n a k bizonyultak a b b a n , hogy a h á b o r ú h o z nem kell pénz. E l t a r t j a ö n m a g á t . 1704-fcen k i t ö r t a f u r a d a l o m , parasztlázadás, mely egyenesen m i n d e n -féle e l n y o m ó ellen i r á n y u l t , l e t t légyen az m a g y a r nemes v a g y császári k a t o n a . A s z a t m á r i m a g y a r nemesség K á r o l y i Sándorral az élén azonnal felismerte a helyzet veszélyét, nemesi seregekkel s i e t e t t a föl-lázadt p a r a s z t s á g leverésére (Dolha). M a j d b e l á t j a , hogy a f ö l l á z a d t n é p h a n g u l a t t a l szemben p o l i t i k á t kell v á l t o z t a t n i a . Midőn k i d e r ü l t , h o g y Bécsbe k ü l d ö t t f u t á r u k nem t u d elegendő császári segítséget kapni, élére állt a paraszti fölkelésnek, de c s a k azért, hogy kellő pillanatban a császárnak elárulhassa.

R á k ó c z y t h o l m i ü r ü g y e k k e l kiküldték Lengyelor-szágba segítségért, e z a l a t t K á r o l y i és P á l í f y létre-h o z t á k a m a g y a r t ö r t é n e t l e g g y a l á z a t o s a b b a r ú l á s á t S z a t m á t o n . Rákóczy b i r t o k a i t vesztett s z á m u z o t t é . K á r o l y i és P á l i f y az e l k o b z o t t Rákóczy j a v a k birtokosaivá l e t t e k . A m e g r i a d t nemesség, o k u l v a a m é -t á k o n -t ö b b é , n e m lázad-t a császár ellen. Ső-t k i m o n d j a az á l l a n d ó hadsereg f ö l á l l í t á s á t , a h a d i a d ó t p e d i g a j o b b á g y s á g r a h á r í t j a . 17'2'2-ben kiterjesztik az

örökö-södést a H a b s b u r g h á z n ő á g á i a is, a X V I I . század nemesi f o r r a d a l m i oroszlánok a p a r a s z t l á z a d á s tor-nyosuló felhői elől a c s á s z á r engedelmes szolgáivá váltak. Mig a n y i -üli á l k r a o k b a n m a g u k a polgári osztályok v í v t á k jogú. t a feudalizinusssal és abszolutizmussal ernbk a d d i g E u r ó p a k e l e t é n a feudális f e r t ő b e - r • ed' n é p e k erre s e m képesek, s a f e j e d e l m e k k é n y t e l e n e k átvenni a t ö r t é n e t i i n i c í a t i v á t . H o g y lépést t u d j a n a k t a r t a n i F r a n c i a -országgal, hadsereget t u d j a n a k szervezni, szükségük volt a polgárosodás b i z o n y o s f o k á r a . E z a kiinduló p o n t j a a felvilágosodott abszolutizmusnak.

Oroszországot, mely a X V I I , s z á z a d b a n l é p e t t af európai p o l i t i k a színterére, N a g y P é t e r c á r v e z t t Q eb b a r b á r Módszereivel b i í o n y o s fokig az európai

jXXÍV

m ű v e l t e b b népek sorába, amennyiben képessé t e t t e n a g y hódító előrenyomulásra n y u g a t felé. Lengyel-országot a lengyel nemesség teljes feudális a n a r c h i a b a sülyesztette, ez t e t t e lehetővé az ország felosztását, a m e n n y i b e n büenállóképességét m e g t ö r t é k a belső h a r c o k . A nemesség ellénállásán m e g t ö r t a f ö l t ö r e k v ő polgárság ereje, s a királyi h a t a l o m egységesítő ' törekvése is.

A f e l v i l á g o s o d o t t , a b s z o l u t i z m u s eszméi P o r o s z -országból, N a g y Frigyestál i n d u l t a k ki. Poroszország Ausztria és a t ö b b i európai n a g y h a t a l o m , fóleg Franciaország érdekellentétei és súrlódásai k ö z ö t t n ő t t naggyá. A porosz állam még N a g y Frigyes a l a t t , — kinek fölvilágosodott a b s z o l u t i z m u s á t polgári t ö r t é n e t -írók annyira ü n n e p e l t é k , — sem v o l t igazi m o n a r c h i a v a g y m o d e r n o s z t á l y á l l a m , h a n e m középkori r e n d i állam, b e s k a t u l y á z v a a m i n d e n h a t ó nemesség, a kis-k o r ú városokis-k és szolgaságban élő parasztokis-k h á r o m o s z t á l y á b a . R e f o r m j a i nem i 3 é z t e k elő, gyökeres változásokat, c s a k i s addig m e n t e k , hogy a polgár-ságot nagy h a d s e r e g t a r t á s á r a k é p e s s é tegyék.

Magyarországoh Mária Terézia kísérli meg, h o g y a/, országot a polgárosodás b i z o n y o s fokára e m e l j e . I I . József pedig n a g y r e f o r m p r o g r a m m a l lép-a t r ó n r a . Igyekszik M a g y a r o r s z á g o t a r e n d i s é g legsúlyosabb béklyóiból k i s z a b a d í t a n i , s az i p a r i fejlődés ú t j á r a terelni. I I . József m i n d e n r e f o r m j a — melyeket az erőtlen és b o m i r t v á r o s i polgárság s e m t á m o g a t o t t — h a j ó t ö r é s t s z e n v e d e t t a rendi k i v á l t s á g a i h o z görcsösen ragaszkodó köznemesség tömegének ellenállásán. M é g a f r a n c i a f o r r a d a l o m sem j a v í t o t t a j o b b á g y o k h e l y -zetén. Az e g y e t e m e s reakciónak v o l t annyi h a t a l m a , h o g y a távol kelet e z u g á b a n a k ö z é p k o r t f e n t a r t h a s s a .

Az újkori gyarmatosítások.

A polgárság k ü l p o l i t i k á j a a m e r k a n t i l i z m u s elvei a l a p j á n a k ö v e t k e z ő v o l t : minél j o b b a n t e r j e s z k e d n i kifelé, g y a r m a t o k a t , ú j piacokat szerezni, hogy m i n é l n a g y o b b tere l e g y e n a dolgozó o s z t á l y o k és leigázott n é p e k k i z s á k m á n y o l á s á n a k , az ú j t o k é g y ű j t é s n e k . Z á r l a t o k k a l , v é d v á m o k k a l z á r k ó z t a k el egymás elől, s ilyen külpolitika m e l l e t t t e r m é s z e t e s e n m i n d u n t a l a n e g y m á s b a kellett ü t k ö z n i ö k . A n y u g a t i polgárosult államok politikai t ö r t é n e t é n e k m a g v á t a X Y Í I I . s z á z a d f o l y a m á n azon n a g y g y a r m a t h á b o r ú k b a n t a l á l j u k , melyekben H o l l a n d i a , F r a n c i a o r s z á g és Angolország d e főleg a két u t ó b b i m a r c a n g o l j á k egymást a világ-kereskedelemért é s v i l á g h a t a l o m é r t .

K e l e t - I n d i á b a n m á r a X V I . s z á z a d végén megtele-p e d t e k holland és f r a n c i a g y a r m a t o s o k , a h o l l a n d o k az indiai szigeteken, a f r a n c i á k p e d i g főteg a K o r o -m a n d e l p a r t v i d é k é n . Az angolok Erzsébet a l a t t a l a p í t o t t á k a K e l e t i n d i a i T á r s u l a t o t . Az angolok részben ügyes p o l i t i k á v a l , r é s z b e n erőszakkal, k i -s z o r í t o t t á k l a -s -s a n k é n t a f r a n c i a telepe-seket, -s az 1772—83i a n g o l f r a n c i a g y a r m a t h á b o r ú u t á n K e l e t -I n d i a teljeSen a n g o l f e n h a t ó s á g alá k e r ü l t . Az angol-lok a benszülött f e j e d e l m e k n e k m e g h a g y t á k állá-s u k a t , j ö v e d e l m e i k e t , cállá-sak a k ö z i g a z g a t á állá-s t r e n d e l t é k a n g o l f e n h a t ó s á g a l á . E z a n y i t j a n a g y o b b á r a a z o n n a g y sikereknek, a m i t az angolok a g y a r m a t o s í t á s t e r é n elértek.

M i n t I n d i á b a n , ú g y É s z a k - A m e r i k á b a n is Angii*

l é p a f r a n c i á k n y o m á b a . A S t u a r t o k zsarnoksága elől ide m e n e k ü l t s z o r g a l m a s polgárság fejszével és ekével hc ,'Uott m a g á n a k ú j h$tzát, s k i s e b b s z a b a d á l l a m o k a t a l a p í t o t t , melyek uémelyike egész k o m m u n i s t a j e l

-legű volt (Ponsylvania). Az angol g y a r m a t o k m é g ^ a X V I I I . s z . közepe t á j á n is keskeny v o n a l b a n hú-zódtak az Atlanti-óceán h o s s z á b a n , m í g a f r a n c i á k K a n a d á t , Ú j - S k ó c i á t , a Mississippi k ö r n y é k é t b í r t á k . A f r a n c i á k t á m a d á s á r a az a n g o l g y a r m a t o s o k az a n y a o r s z á g o t h í v t á k segítségül, s a franciák 1768-ban kénytelenek v a l t a k összes a m e r i k a i g y a r m a t a i k r ó l lemondani. Az északamerikai telepesek s z a b a d szel-leme n e m s o k á r a az anyaországgal is ellentétbe j u t o t t , mely g y a r m a t k é n t kezelte s m e g a d ó z t a t t a ő k e t . A s z a b a d s á g h a r c b a n (1776—83) kivívták független-ségüket, s ezzel az tEgi/esült-Á üamofa a polgári szabadság klasszikus h a z á j á v á válik.

A francia forradalom.

m . l e c k e .

A f r a n c i a f o r r a d a l o m b a n először v e t e t t é k le a küzdő o s z t á l y o k a vallásos k ö n t ö s t .

Az ú j k o r i polgárosodás v i l á g á b a n a feudális kivált-ságos o s z t á l y o k teljesen e l v e s z t e t t é k létjogosult-ságukat.

A k ö z é p k o r b a n még m e g v o l t a m u n k a m e g o s z t á s a két o s z t á l y k ö / ü t t : a földesúr k a t o n á s k o d o t t , megvédte j o b b á g y a i t ellenséges inváziótól, a j o b b á g y pedig m e g m ű v e l t e földjét s a d ó z o t t neki. L a s s a n k e n t azonban a földesurak m i n d e n t e r h e t l e r á z t a k m a g u k -ról, csak k i v á l t s á g a i k a t t a r t o t t á k meg. A j o b b á g y s á g és m u n k á s s á g testén é l ő s k ö d t e k , m i n d e n t e r h e t , a m u n k á t , a d ó z á s t és k a t o n á s k o d á s t is azokra h á r í t v a . Ú t j á b a n á l l o t t a k a föltörekvő polgári o s z t á l y n a k is, mely n e m f e j t h e t t e ki e n e r g i á i t a kicsinyes k e r e t e k közé s z o r í t o t t feudális á l l a m b a n .

A X V I I I . század politikai irodalma n e m volt egyéb, m i n t kifejezése a föl törekvő, Angliában m á r uralmon levő polgári o s z t á l y ú j i d e o l ó g i á j á n a k . M e g n y i l a t k o z o t t ez még a politikai i r o d a l o m t ó l távol álló vallási téren is ; az angol deista m o z g a l o m az isten f o g a l m á t is össze a k a r t a egyeztetni a m o d e r n t e r m é s z e t t u d o m á n y igazságai val. Rocké v o l t a moz-galom vezére, egyszersmind ő v o l t az első, k i a pol-gári- a l k o t m á n y o s monarchia elveit m e g f o g a l m a z t a F r a n c i a o r s z á g b a n .

M o n t e s q u i e u kidolgozza a polgári d e m o k r a t i k u s a l k o t m á n y alapelveit. Az angol dicsőséges f o r r a d a l o m m i n t á j á r a szigorúan elkülöníti a t ö r v é n y h o z ó , végerh a j t ó és birói végerh a t a l m a t . R o u s s e a u a l a p j á n a s z a b a d -ság, testvériség, egyenlőség v á l t a k az ú j k o r jelszavaivá. Megszületett a t u d o m á n y o s n e m z e t g a z -daságtan. A fiziokratákkal ellentétben, kik szerint a föld a n e m z e t g a z d a g s á g á n a k alapja s s z e m b e n a m e r k a n t i l i s t á k k a l , kik az ország v é d v á m o k k a l való k ö r ü l b á s t y á z á s á v a l a k a r j á k a népet g a z d a g í t a n i . Smith Á d á m fölállítja az értékelmélet alaptételét, m e l y szerint a n e m z e t g a z d a g s á g á n a k alapja az emberi munka ^ ez a csereérték m é r t é k e .

Ezen e s z m é k a X V I I I . s z á z a d végén F r a n c i a o r s z á g -b a n j ó t a l a j r a t a l á l t a k .

A papság és nemesség óriási m u n k a n é l k ü l i jöve-delmet h ú z o t t a földekből, az ú j financiális nemesség, m i n t az á l l a m hitelezője, s z i n t é n óriási v a g y o n r a t e t t szert. A dolgozó nép ellenben a legnagyobb n y o m o r -b a n t e n g ő d ö t t , a szó szoros értelmé-ben é n e z e t t . A polgárság m u n k a l e h e t ő s é g é t m e g a k a d á l y o z t á k az elavult r e n d s z a b á l y o k . A c é h e k kicsinyes r e n d -szabályai m e g a k a s z t o t t á k az i p a r fejlődését,_a keres-kedelmet lehetetlenné t e t t é k a közbeeső v á m o k , melyek n o o j y Toltak egységesek. A parasztság erőg

X X V .

járom alatt n y ö g ö t t . A földnek csak egyharmada az övék. A földesúri szolgáltatásokon kívül fizeti a pap-ságnak a tizedet, a k i r á l y n a k : h u s z a d , f e j a d ó ,

különböző i n d i r e k t a d ó k , a robotot a k i r á l y és földesúr számára. Mindezek levonása u t á n a termesnek alvj egyhuszada m a r a d t a p a r a s z t n a k . Ezért pedig n e m volt é r d e m e s dolgoznia,. oly kevés v o l t . A földek n a g y része ugaron m a r a d t , a nép pedig é h e z e t t . A városi munkásság még nem igen szerepelt m i n t önálló osztály, össze volt o l v a d v a a kispolgársággal s b é r ü k b ő l alig tellett a száraz k e n y é r r e . A szigorú c é h t ö r v é n y e k m i a t t a legények nagy része soha sem l e h e t e t t m e s t e r r é s n é h a h i á b a b a r a n g o l t á k be az országot m u n k a u t á n . A m u n k a n é l k ü l i e k n a g y tömegei ö z ö n l ö t t e k P á r i s b a s a St. A n t o i n e b a n ők a l k o t t á k a f o r r a d a l o m főfészkét. Mindezekhez j á r u l -t a k a v i g a s z -t a l a n pénzviszonyok. Az abszolu-tizmus p a z a r l á s a i teljes csőd elé j u t t a t j á k az országot.

A dolgozó n é p n e m b í r j a t o v á b b a n a g y a d ó t e r h e k e t , a h a d s e r e g f e n n t a r t á s á t . Az u d v a r 1788ban k é n y -telen összehívni a r e n d e k e t , még pedig a ' h a r m a d i k r e n d e t , a p o l g á r s á g o t . i s .

1789 m á j u s á b a n összeült az ÉUits Généraux. A pol-gárság a feudális rendi testületet g y o r s a n átakalí-t o átakalí-t átakalí-t a polgári színezeátakalí-tű nemzeátakalí-tgyűléssé s nagy elő-n y é r e v á l t a k a szakadások a elő-nemesség és p a p s á g sorai k ö z ö t t . A király és a kiváltságos r e n d e k semmi-k é p s e m t u d j á semmi-k m a g u semmi-k a t semmi-komoly r e f o r m o semmi-k r a rá-szánni. A n é p n e m is bízik b e n n ü k . 1789 j u l . 14-ón m e g r o h a n t a és l e r o m b o l t a a Bastillet, a rendi kivált-ságok s z i m b ó l u m á t . A vidékről p a r a s z t l á z a d á s o k h í r e érkezett. E z e k h a t á s a a l a t t aug. 4-én a n e m z e t g y ű l é s elsöpörte a feudális és céhbeli r o m h a l m a z t s el-t ö r ö l el-t e az összes kiválel-tságokael-t.

E z az éjszaka híres a történelemben s a n n y i b a n m e g is érdemli h í r n e v é t , a m e n n y i b e n pár óra a l a t t e l t á v o l í t o t t a az egész r o m h a l m a z t , m i n e k eltakarí-t á s a N é m e eltakarí-t o r s z á g b a n eltakarí-t ö b b mineltakarí-t 60 é v e eltakarí-t v e eltakarí-t eltakarí-t igénybe.

E l l e n b e n helytelen áldozatkészségről beszélni, m e l y e t a kiváltságos rendek t a n ú s í t o t t a k volna aug. 4-ének é j s z a k á j á n . Ők csak kiszolgáltatták a z t , a m i t a parasztfölkelések százai m á r teljesen e l p u s z t í t o t t a k es azért t e t t é k , hogy kártérítésre való i g é n y ü k e t m e g m e n t s é k . A p a r a s z t s á g természetesen n e m v o l t elegendő, hogy a polgárságnak a győzelmét bizto-sítsa. A. f o r r a d a l o m fófészke a párisi k ü l v á r o s o k b a n volt, i t t v o l t a k összegyűlve az ország azon elemei, m u n k a n é l k ü l i kispolgárok, m u n k á s o k , kik s e m m i t sem v e s z í t h e t t e k , csakis n y e r h e t t e k . É s ez a pro-l e t a r i á t u s m é g b í r t epro-lég őserővepro-l, h o g y pro-lepro-lkesedéssepro-l vesse m a g á t a f o r r a d a l o m á r j á b a . E z e k az elemek m e g s e m m i s í t e t t e k m i n d e n ellenforradalmi kísérletet.

Az alkoimányocó nemzetgyűlés azonnal m e g k e z d t e m u n k á j á t s t ö r v é n y b e i k t a t t a : az emberi j o g o k a t , k ö z t e h e r v i s e l é s t , címek-eltörlését, az á l l a m köteles-ségévé t e t t e az iskoláztatást, b e h o z t a a polgári h á z a s s á g o t s a s s i g n a t á k a t b o c s á j t o t t ki. K ö z b e n f o r r o n g o t t az ország, a m u n k á s s á g és kispolgárság m e g k e z d t e a j a k o b i n u s k l a b b o k a l a p í t á s á t . A k i r á l y m e g i j e d t a nagy f o r r a d a l m i lendülettől, mely ország-szerte t e r j e d t s 1791 j u n i u s á b a n m e n e k ü l n i a k a r t , de a h a t á r o n l e t a r t ó z t a t t á k . A l j a s t e r v e , hogy az e m i g r á n s o k k a l s a h a t á r o n állomásozó k a t o n a s á g g a l m e g t á m a d j a P á r i s i , n e m sikerült. 1791 o k t ó b e r b e n összeült a törvényhozó gyűlés, i t t t ű n n e k fel először a girond és j a k o b i n u s - p á r t . A n a g y t ö b b s é g a gironde volt, r e p u b l i k á n u s polgári p á r t é , a m e l y n e k főfészkét F r a n c i a o r s z á g d é l n y u g a t i kereskedői városai

képezték és amely n a g y o n elégedetlen volt a párisi j a k o -binusok n ö v e k v ő h a t a l m á v a l . K ö z b e n kitört a bé-bord.

Megindult- a mérkőzés a f e u d á l i s és polgári Európa között. Anglia vezeti a k ü z d e l m e t régi versenytársa ellen. Angliában a X V I I I . s z á z a d végén a f e u d á l i s osztályok s o k k a l h a t a l m a s a b b a k , m i n t az előző szá-zadban. E n n e k o k a a b b a n r e j l e t t , hogy a p o l g á r s á g kimerült a f o l y t o n o s m e r k a n t i l harcok k ö z e p e t t e . A girond szívesen l á t t a a h á b o r ú t . Megijedtek a forradalom g y o r s ütemétől s a z t remélték, h o g y a kispolgárság és p r o l e t i r s á g f o r r a d a l m i t e t t e r e j é t ki f o g j a élni a h á b o r ú b a n .

A feudális k a l a n d egész* siralmassága m e g n y i l a t -kozott Brauaschweig*i F e r d i n á n d n y i l a t k o z a t á b a n , melyben megfenyegeti P a r i s t , hogy a főiddel teszi egyenlővé. É r r e egész F r a n c i a o r s z á g n é p e meg-mozdult, megszólaltak a Marseillaise h a l h a t a t l a n hangjai, m e l y e k minden p o l g á r t zászló alá h í v t a k a forradalom védelmére.

Mielőtt m é g a porosz sereg elérte volna a f r a n c i a h a t á r t , a párisi nép m e g m o z d u l t . Aug. 10-én meg-dönti a k i r á l y s á g o t s a k i r á l y t családjával e g y ü t t becsukatja.

E z e k u t á n összehívják a konventet, mely 1792 szeptemberiben ült össze, k i k i á l t j a a köztársaságot, n a p i -rendre t ű z t e a király p ő r é t , k i t junius "23-án le is fejeztetett. A porosz sereget pedig V a l m y n á l fel-t a r fel-t ó z fel-t a fel-t fel-t á k . Az ú j hadviselés képessé fel-t e fel-t fel-t e a f r a n c i a köztársaságot a győzelmes ellenállásra az egész feudális E u r ó p a ellen. Zsoldos sereg h e l y e t t n é p -hadsereg v o l t ez, melyben munkások, p a r a s z t o k , iparosok h a r c o l t a k saját létérdekeikért. A f o r r a d a l o m támadói k ö z ü l végleg k i m e r ü l v e először Poroszo»szág mond le a t o v á b b i h a r c r ó l . Baselben 1795-hsn megkötik a b é k é t , melyben l e m o n d a R a j n a b a l p a r t j a -ról, azon r e m é n y b e n , hogy az általános b é k e k ö t é s n é l a R a j n a j o b b p a r t j á n levő egyházi fejedelemségek-ből fog k á r p ó t l á s t .kapni.

Még a baseli béke előtt t r a g i k u s a n véget ért P a r i s -ban a j a k o b i n u s o k uralma. A háború h a t a l o m r a j u t t a t t a ő k e t , de ők semmíkép»sem voltak h a j l a n d ó k egy i r á n t u k ellenséges t á r s a d a l o m é r t h á b o r ú t foly-tatni. Minél kíméletlenebből léptek föl a f e u d á l i s kizsákmányolás ellen, a n n á l b u j á b b a n t e n y é s z e t t a kapitalista k i z s á k m á n y o l á s . A külső ellenséggel együtt ezen belső ellenség megsemmisítése v o l t a párisi f o r r a d a l m á r o k főcélja. Ezzel azonban olyan feladatra v á l l a l k o z t a k , m e l y e t történetileg n e m lehe^

t e t t megoldani. A k a p i t a l i s t a termelőmód n ö v e k v ő -ben volt s h i á n y z o t t m i n d e n lehetőség a r r a , h o g y azt tökéletesebbel v á l t s á k fel. A j a k o b i n u s o k így kénytelenek v o l t a k arra szorítkozni, hogy erőszakos r e n d s z a b á l y o k a t hoztak a gazdasági életre, így pl.

az árniaixmálást, az uzsorások ós árdrágítók kérlel-hetetlen b ü n t e t é s é t . De m i n é l t ö b b fejét ü t ö t t é k le a h y d r á a a k , az annál g y o r s a b b a n nofct ú j r a . Tör-ténetileg a k a p i t a l i s t a - t á r s a d a l m i rendnek kellett következnie. S a j a k o b i n u s o k ezt akkor n e m t u d t á k . Ok azt h i t t é k , hogy a kor jelszavai a s z a b a d s á g ós egyenlőség m i n d e n e m b e r t boldoggá t e s z n e k . Azt hitték, h o g y a politikai szabadsággal, e m b e r i j o g o k törvénybe i k t a t á s á v a l ledőlnek a korlátok az em-berek k ö z ö t t . A t á r s a d a l o m n a g y gazdasági alap-építményének ismerete, m e l y e t a modern szocialista t u d o m á n y dolgozott ki, m é g idegen volt e l ő t t ü k . A párisi f o r r a d a l m i kispolgárság és p r o l e t á r s á g t u l a j d o n k é p e n a burzsoázia részére k a p a r t a ki a gesztenyét, m e l y a harlseregszállítások és á r d r á g í t á s

XXVI.

révén h i h e t e t l e n ü l m e g g a z d a g o d o t t , míg 6 m a g a t o v á b b n y o m o r g o t t .

A francia polgárság, mely m á r 1791ben t ö r -v é n y t h o z o t t a m u n k á s s á g gyülekezési j o g a ellen, elérte célját: a szabad verseny, szabad kereskedelem, politikai szabadságok lehetővé tették számára a meg-gazdagodást. Az egyenlőség e l v é n e k keresztülvitele t u l a j donkép c s a k a mi i d ő n k b e n valósulhat m e g , m i d ő n a k a p i t a l i z m u s helyébe a szocializmus, a s z a b a d v e r s e n y helyébe a t e r m e l é s és f o g y a s z t á s n a g y a r á n y ú k o m m u n i s t a o r g a n i z á c i ó j a lép. E z az egyedüli m ó d az osztályválaszfalak ledöntésére és az egyenlőség eszméjének d i a d a l r a j u t á s á r a .

Ilyen k ö r ü l m é n y e k között, m i d ő n a külső ellenség f ö l ö t t i győzelem biztosítva v o l t s a vörös t e r r o r szükségessége m e g s z ű n t a f o r r a d a l o m v é d e l m é n e k érdekében, a j a k o b i n u s o k h e l y z e t e t a r t h a t a t l a n n á v á l t . R ö v i d d e l Robespierre lefejezése u t á n (1794 julius) a j a k o b i n u s o k döntő v e r e s é g e t s z e n v e d n e k . D e m e g m a r a d a világtörténelmi é r d e m ü k , h o g y e f o r r a d a l m a t m e g m e n t e t t é k s a f e u d á l i s államot o l y alaposan elsöpörték, mint a h o g y ez a világ e g y i k o r s z á g á b a n s e m t ö r t é n t .

A direktórium. A francia b u r z s o á z i a a j a k o b i n u s o k b u k á s a u t á n s z a b a d kezet n y e r t s öttagú d i r e k -t ó r i u m r a bíz-ta" az állam v e z e -t é s é -t . A polgárság a politikai v e z e t é s r e azonban t e l j e s e n k é p t e l e n n e k bizonyult. A h á b o r ú b a n vesztes ' ü t k ö z e t e k j e l e z t é k ezt, az ország belsejében pedig a feudális o s z t á l y o k ú j a b b előtérbe n y o m u l á s a f e n y e g e t e t t . Igv d ö n t ő jélentőségűvé v á l t B o n a p a r t e N a p o l e o n á l l a m c s í n y j e , k i az egyiptomi expedícióból h a z a t é r v e , s z é t k e r g e t t e a tehetetlen d i r e k t ó r i u m o t , ö n m a g á t tevén m e g F r a n c i a o r s z á g k a t o n a i d i k t á t o r á v á (1799 n o v . 9 B r u m a i r e 18) először m i n t első k o n z u l , 1804-től m i n t a f r a n c i á k c s á s z á r j a . A köznapi liberalizmus N a p o l e o n államcsínyjét a szabadság elleni á r u l á s n a k t a r t j a . P e d i g Napoleon t e t t e r e j é t a f r a n c i a f o r r a d a l o m örökségéből m e r í t e t t e s nem c s a l ó d o t t a b b a n , h o l gyökerezik h ó d í t á s a i történeti j e l e n t ő s é g e . M i n d e n ü t t , a h o v a győztesen bevonult, polgári r e f o r m o k a t h o n o -s í t o t t meg. Ola-szor-szágban a B c m r b o n é-s H a b -s b u r g u r a l m a k hetyébe polgári k ö z t á r s a s á g o k a t l é t e s í t e t t . E l s ö p ö r t e az e l a v u l t német b i r o d a l m i a l k o t m á n y t , eltörölte az a p r ó k i s élősködő n é m e t fejedelemségek n a g y részét, Poroszországot, Lengyelországot, a

r a j n a i t a r t o m á n y o k a t polgári reformok életbelép-tetésére k é n y s z e r í t e t t e . C s a k akkor kezdi elveszít erű lába a l a t t a t a l a j t , m i d ő n h a t a l m i t é b o l y á b a n aa orosz feudalizmussal szövetkezik, hogy megosztozza-nak a v i l á g fölötti h a t a l m o n .

B u k á s á t a nemzeti érzés semmibevevése idézte elő. O r s z á g o k a t d a r a b o l t fel kénye-kedve szerint.

Ezzel m a g a s r a h e v í t e t t e , főleg a n é m e t e k nemzeti érzületét s egész N é m e t o r s z á g polgárságát, m u n k á s -ságát és p a r a s z t s á g á t e g y e s í t e t t e m a g a ellen. E z pecsételte m e g sorsát.

Napoleon rendezte F r a n c i a o r s z á g zilált belügyeit.

"Marengói győzelme u t á n helyreállította a pénzügyi életet. F é l E u r ó p á b ó l összerabolt h a d i s a r c o k b ó l bőven f i z e t h e t t e a hadseregszállítóknak é v e k Borán felgyülemlett t a r t o z á s o k a t , m e g a l a p í t o t t a a B a n q u e de F r a n c é t s m e g v e t h e t t e a l a p j á t a b a n k t ő k e uralmá-nak. A C o d e Napoleon a polgári érdekek p r e g n á n s kifejezője. T ö r v é n y b e i k t a t j a a törvény előtti egyenlő-séget, a polgári s z a b a d s á g j o g o k a t , ellenben szigorú rendelkezései v a n u a k a m u n k á s o k ellen, teljesen kiszolgáltatván őket m u n k a a d ó j u k n a k . A Code Napoleon valósággal k o r s z a k o s emlékműve a m a g á n -tulajdon szentségének s az Arc de T r i o m p h e n á l is világosabban hirdeti a n a p o l e o n i császárság nagy-burzsoá j e l l e g é t .

A bécsi kongresszus, m e l y t u l a j d o n k é p e n n e m is volt kongresszus, hisz t i s z t á n a négy szövetséges n a g y h a t a l o m parancsa é r v é n y e s ü l t , vissza a k a r t a állítani a régi E u r ó p á t az európai egyensúly elve alapján. A rekció győzelme a z o n b a n csak p i l l a n a t n y i volt. M i n d e n kísérletnek, m e l y arra i r á n y u l t , hogy vissza állítsa a feudális t á r s a d a l m a t , h a j ó t ö r é s t kellett s z e n v e d n i e azon ú j társadalmi osztályok ellentállásán, amelyeket a polgári f o r r a d a l o m terem-t e terem-t terem-t meg. Az 1648-i angol és 1789-i francia f o r r a d a l o m nemcsak e g y bizonyos o s z t á l y győzelmét j e l e n t e t t é k a régi p o l i t i k a i rend f ö l ö t t . Egyszersmind legyőzte a polgári t u l a j d o n j o g a feudálisát, a nemzetiségi eszme a provincializmust, a szabad v e r s e n y a céh-rendszert, a polgári j o g o k a régi középkori privi-légiumokat. U j társadalmi rend született, a polgári társadalom, mely a z o n b a n az osztályellentéteket nem t u d t a megszüntetni. C s u p á n ú j o s z t á l y o k k a l , az e l n y o m á s n a k ú j föltételeivel oS9rélte föl a régieket.

N.

S X v n

I