• Nem Talált Eredményt

Az internetezéshez használt eszközök

In document A magyar könyvtárosok digitális (Pldal 60-63)

A digitális kompetencia egyes kompetenciaterületei kapcsán már volt szó arról, hogy mennyire kiter-jedt a könyvtárosok kompetenciája az eszközhasználat terén. Főként a kommunikáció kompetencia-terület eszközhasználat kompetenciája fejezi ki leginkább a kompetencia-terület sokszínűségét. A kérdőívben egy önálló kérdés is irányult annak a feltárására, hogy milyen eszközökön használják a könyvtárosok az internetet. A legalapvetőbb eszköz-kategóriák használatára vonatkozó válaszokat a 77. ábrán láthatjuk.

77. ábra. Milyen eszközön használta az elmúlt három hónapban az internetet.

Ezek alapján elmondhatjuk, hogy asztali számítógép alapvető munkaeszköze a könyvtárosoknak, közel 95%-uk ezen keresztül is létesített internet kapcsolatot az elmúlt három hónapban. Az internetezés fontos eszközei a laptopok és a notebookok is, a könyvtárosok 79%-a ezeken keresztül is internetezett.

Talán nem meglepő, hogy közel ilyen arányban vannak azok is, akik mobil telefonnal vagy okos telefon-nal interneteznek. Úgy tűnik, hogy a laptopokat és a notebookokat részben helyettesíteni lehet mobil-lal vagy okos telefonnal, viszont az asztali számítógép használatát nem befolyásolja a mobil használat.

Valószínűsíthető, ahogyan azt korábban jeleztem, az asztali gép alapvető munkaeszközként funkcionál, így a munkahelyi internetezésnek ez a meghatározó eszköze. A mobil használata vélhetően a privát életre jellemző.

A táblagépek használata a világhálóhoz történő csatlakozáshoz nem kiterjedt a könyvtárosok körében, alig 30%-uk használja ezeket az eszközöket internetezésre. Feltételezhető, hogy ezeket a mobil eszközö-ket lehet a leginkább mobil telefonokkal és okos telefonokkal kiváltani, ha internetezni akarunk.

Az egyéb mobil eszközökön keresztül történő internet-elérést viszonylag sokan, közel 10%-os arányban végezték az elmúlt hónapban a könyvtárosok. Az okos TV önálló kérdésként szerepelt, és ami meglepő, már 15%-a a könyvtárosoknak ezt az okos eszközt is használta internetezésre az elmúlt negyedév során.

Az eszközhasználatra vonatkozó kérdések értelemszerűen nem kizárólagosak voltak egy-egy eszköz te-kintetében, így az előbbiekben ismertetett százalékos megoszlás alapján csak azt tudtuk meg, hogy milyen eszközöket használnak leginkább internetezésre. Arról már nincs tudomásunk, hogy milyen esz-közkombinációk használata a legelterjedtebb az internetezés során. Az is érdekes lehet, hogy az egyes életkori csoportok eszközhasználatában, az eszközhasználati portfóliókban vannak-e érdemi különb-ségek. A 9-11. táblázatokban azokat az eszközhasználati csomagokat láthatjuk, amelyeket a megkér-dezettek közül több mint tízen használnak internetezésre. Az összes létszám azt jelenti, hogy az adott korcsoportból hányan vettek részt a kérdés megválaszolásában. Az összes azoknak a számát fejezi ki,

A könyvtárosok egészét tekintve a leginkább elterjedt internet használati eszközcsomagok a népszerű-ség sorrendjében a következők:

1. Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Mobil telefon vagy okos telefon (532 fő)

2. Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Táblagép, Mobil telefon vagy okos telefon (227 fő) 3. Asztali számítógép, Laptop vagy notebook (161 fő)

4. Asztali számítógép, Mobil telefon vagy okos telefon (143 fő) 5. Asztali számítógép (114 fő)

6. Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Mobil telefon vagy okos telefon, Okos TV (92 fő)

Milyen eszközön használta az elmúlt három hónapban az internetet? Asztali számítógép Asztali számítógép, Laptop vagy notebook Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Mobil telefon vagy okos telefon Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Mobil telefon vagy okos telefon, Egyéb mobil eszköz (pél- dául: média vagy játék lejátszók, e-book olvasó, okos óra), Okos TV Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Mobil telefon vagy okos telefon, Okos TV Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Mobil telefon vagy okos telefon, Egyéb mobil eszköz (pél- dául: média vagy játék lejátszók, e-book olvasó, okos óra) Összes létszám

20+ 4 5 55 1 7 6 144

9. táblázat. Milyen eszközön használta az internetet 1.

Az ismertetett eszközhasználati portfóliók a felmérésben résztvevő könyvtárosok több, mint 70%-ának az eszközhasználati szokásait tükrözi. Ezekből azt láthatjuk, hogy a legnagyobb létszámban azok van-nak, akik a hagyományos eszközök, asztali számítógép, laptop vagy notebook, esetleg még a táblagép mellett mobil telefont vagy okos telefont használnak internetezésre. Körülbelül a könyvtárosok 6%-a internetezik kizárólag asztali számítógépről.

A könyvtárak eszközellátottsága lehet hatással arra, hogy a laptop vagy notebook kizárólagos használa-ta az interneteléréshez csak nagyon kevesek válaszában szerepelt. Mindössze 21-en választották ezt az opciót, szemben a kizárólag asztali számítógépekkel netező 114 fővel.

Érdekes, hogy valamennyi életkori csoportban az asztali számítógép, laptop vagy notebook, mobiltele-fon vagy okos telemobiltele-fon kombinációja a legelterjedtebb.

A 20+, 30+ és a 40+ csoportokban kb. 2-5% körül vannak azok, akik kizárólag asztali számítógépet hasz-nálnak, az 50+ és 60+ korcsoportokban 14-16% az arányuk.

A kísérletező kedv, az újdonságok kipróbálása a könyvtárosok körében is életkorfüggő tulajdonság.

A legvegyesebb eszközkészlettel (Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Táblagép, Mobil telefon vagy okos telefon, Egyéb mobil eszköz (például: média vagy játék lejátszók, e-book olvasó, okos óra), Okos TV) az elmúlt három hónapban a húszas éveikben járok mintegy 7%-a létesített internetes kap-csolatot. A többi életkori csoportban ez az arány 1-3%, de figyelemre méltó, hogy a 3%-os arány a 60+-os körre jellemző.

Milyen eszközön használta az elmúlt három hónapban az internetet? Asztali számítógép, Laptop vagy note- book, Okos TV Asztali számítógép, Laptop vagy note- book, Táblagép Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Táblagép, Mobil telefon vagy okos telefon, Egyéb mobil eszköz (például: média vagy játék lejátszók, e-book olvasó, okos óra) Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Táblagép, Mobil telefon vagy okos telefon, Egyéb mobil eszköz (például: média vagy játék lejátszók, e-book olvasó, okos óra), Okos TV Asztali számítógép, Laptop vagy no- tebook, Táblagép, Mobil telefon vagy okos telefon Összes létszám

20+ 0 4 4 10 26 144

30+ 1 4 18 8 52 331

40+ 3 15 25 7 82 571

50+ 7 14 11 3 52 519

60+ 0 1 0 3 9 101

Összes 11 39 58 31 227

10. táblázat. Milyen eszközön használta az internetet 2.

A táblázatokban további példákat találunk az esetenként egészen extrémnek tekinthető eszközhaszná-latra is. Például 11 fő azt válaszolta, hogy az elmúlt három hónapban asztali számítógépen, laptopon vagy notebookon, és okos TV segítségével is internetezett. Tehát a leghagyományosabb eszközök hasz-nálata mellett megjelent az egyik legfrissebb technológia haszhasz-nálata is.

Milyen eszközön használta az elmúlt három hónapban az internetet? Asztali számítógép, Laptop vagy notebook, Táblagép, Mo- bil telefon vagy okos telefon, Okos TV Asztali számítógép, Mobil tele- fon vagy okos telefon Asztali számítógép, Mobil tele- fon vagy okos telefon, Okos TV Asztali számítógép, Táblagép Asztali számítógép, Táblagép, Mobil telefon vagy okos tele- fon Laptop vagy notebook Laptop vagy notebook, Mobil telefon vagy okos telefon Laptop vagy notebook, Tábla- gép, Mobil telefon vagy okos telefon Összes létszám

20+ 5 5 3 0 1 2 4 2 144

30+ 20 26 3 1 7 3 11 4 331

40+ 21 46 8 0 17 7 16 3 571

50+ 11 53 5 9 8 7 5 2 519

60+ 3 13 2 1 2 2 0 2 101

Összes 60 143 21 11 35 21 36 13

In document A magyar könyvtárosok digitális (Pldal 60-63)