• Nem Talált Eredményt

A biztonság kompetenciaterület eredményei

In document A magyar könyvtárosok digitális (Pldal 43-51)

A biztonság kompetenciaterület az eszközvédelem, adatvédelem, egészségvédelem és a környezetvé-delem kompetenciákat tartalmazza. A terület eredményeit a 48. és 49. ábrák mutatják. Az eredmények alapján a könyvtárosok a digitális technológia és az egészségvédelem összefüggéseivel vannak tisztá-ban a legnagyobb aránytisztá-ban haladó szinten. Ez azt jelenti, hogy 54%-uk tisztátisztá-ban van azzal, hogy ho-gyan használja helyesen a technológiát annak érdekében, hogy elkerülje az egészségügyi problémákat, és tudja, hogy, hogyan találja meg az online és az offline világ között a helyes egyensúlyt.

48. ábra. Biztonság. Kompetenciák

Érdekes, hogy a digitális technológia környezeti hatásairól többeknek van csak minimális ismerete, mint haladó szintű jártassága. (40%, 33%) Az alapszinten lévők alapvető energiatakarékossági intézke-déseket tesznek a környezeti károk mérséklése érdekében. A haladó szinten állók már tájékozottak a technológiának a mindennapi életre, az online fogyasztásra és a környezetre gyakorolt hatásával kap-csolatos álláspontokról. Az eszközvédelem és az adatvédelem területein is az alap és a közepes szintek a dominánsak. Az adatvédelmi kompetencia alapszintjének eredménye 39%, az eszközvédelem kom-petenciájáé pedig 45%. Az utóbbi azt jelenti, hogy ilyen arányban vannak, akik csak alapvető lépéseket tudnak tenni az eszközeik védelme érdekében, mint például, anti-vírus alkalmazások, jelszavak hasz-nálata, és tudják, hogy csak bizonyos típusú információkat oszthatok meg magukról és másokról on-line környezetben. Az adatvédelem kompetencia közepes szintjével rendelkezik arányaiban a legtöbb könyvtáros, 48%-uk. Ők képesek megvédeni saját maguk és mások online magánszféráját. Általános ismereteik vannak az adatvédelemmel kapcsolatban, és arról, hogy hogyan gyűjtődnek és kerülnek felhasználásra az adataik.

Természetesen nem az a cél, hogy a könyvtárosok biztonsági szakemberekké váljanak, de a DIGCOMP által definiált szintek sem a professzionalistákra íródtak, hanem az átlag online polgárra. Így joggal elvárható a biztonság kompetenciaterületen is a haladó kompetenciaszint kiterjedtebb birtoklása.

A haladó szinten állók gyakran frissítik a védelmi stratégiájukat. Képesek cselekedni, ha a készülékük veszélyben van. Gyakran változtatják az online szolgáltatások alapértelmezett adatvédelmi beállításait, hogy fokozzák a magánszférájuk védelmét. Tájékozottak és széles körűen értik az adatvédelmi kérdése-ket, és tudják, hogyan gyűjtődnek és kerülnek felhasználásra az adataik. Tájékozottak a technológiának a mindennapi életre, az online fogyasztásra és a környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos álláspon-tokról.

49. ábra. Biztonság kompetenciák. Létszámadatokkal

8.1. A biztonság kompetenciaterület eredményei könyvtártípusok szerinti részletezésben A biztonság kompetenciaterület adatvédelem és eszközvédelem kompetenciái a legerősebbek a me-gyei és városi könyvtárakban dolgozók körében, bár meg kell jegyezni, hogy az eszközvédelem lényege-sen gyengébb kompetencia. (lásd. 50. és 51. ábrák) Az egészségvédelem és a környezetvédelem terén a KSZR könyvtárosok közül meglepően sokan, 50% és 63%-uk csak alapszinten áll, holott ezek az arányok az átlagot tekintve 23% és 40%.

50. ábra. Biztonság – adatvédelem. Könyvtárak

51. ábra. Biztonság – eszközvédelem. Könyvtárak

8.2. A biztonság kompetenciaterület eredményei életkor szerinti részletezésben

A biztonság kompetenciaterületre az életkor egyértelműen hatással van, ahogyan azt az 52. ábrán is láthatjuk. Az életkor előrehaladásával csökken a haladó szinten állók aránya, és emelkedik az alapszin-ten állóké. A közepes jártassági szint aránya egyenletes, 30% körüli valamennyi életkori csoportban.

Az idősebb korosztály legnagyobb problématerülete az adatvédelem. Ez a fiataloknak sem erőssége, de jobbak a mutatóik. Míg a fiataloknak, a húszas éveikben járóknak bő harmada haladó szinten birto-kolja az adatvédelem kompetenciát, addig a negyvenesek és az ötvenes körében már csak kb. minden tízedik könyvtáros áll haladó szinten. (53. ábra)

52. ábra. Biztonság kompetenciaterület. Életkor

53. ábra. Biztonság – adatvédelem. Életkor

Az eszközvédelem meglepő módon a fiatalok körében is gyenge kompetencia, magas, 30% feletti az alapszinten álló húszon évesek és a harmincasok aránya is az életkori csoportjukon belül. Az ötvenes és hatvanasok eszközvédelmi kompetencia állapota aggasztó, de a negyvenesek esetében is mielőbbi beavatkozásra lenne szükség.

54. ábra. Biztonság – eszközvédelem. Életkor

A környezetvédelmi tudatosságra és az egészségvédelemre minimálisan hat az életkor. Az egészség-védelem területén csak a hatvanas korosztályhoz tartozók esetében csökkent a haladó szinten állók aránya 50% alá. Ahogyan az 55. ábrán láthatjuk, körükben kb. egyharmad-egyharmad arányban állnak az egyes kompetenciaszinteken.

Nagyon érdekes eredmény, hogy az információtechnológia környezetre gyakorolt negatív hatásairól milyen sokan nem rendelkeznek haladó ismeretekkel. A haladó szint már egyfajta tájékozottságot felté-telez a technológiának a mindennapi életre, az online fogyasztásra és a környezetre gyakorolt hatásával kapcsolatos álláspontokról. Az, hogy ezeket a nézeteket nem ismerik a könyvtárosok, talán még nem is tekinthető alapvető hiányosságnak, de az már mindenképpen elgondolkodtató, hogy közepes szinten

55. ábra. Biztonság – egészségvédelem. Életkor

A közepes kompetenciaszint ebben az esetben azt jelenti, hogy ismerik a technológia használatának környezetre gyakorolt pozitív és negatív sajátosságait is.

56. ábra. Biztonság – környezetvédelem. Életkor

8.3. A biztonság kompetenciaterület eredményei végzettség szerinti részletezésben

A biztonság kompetenciaterület egészére és az egyes kompetenciákra is befolyással van a végzettség.

A végzettség befolyásoló hatását az 57-61. ábrák részleteiben is feltárják. Az érettségivel és asszisztens vagy segédkönyvtáros végzettséggel rendelkezők közel felének csak alapszintű digitális biztonsági kom-petenciája van, míg a felsőfokú könyvtáros végzettségűek közül csak kb. egyharmad arányban állnak alapszinten.

57. ábra. Biztonság kompetenciaterület. Végzettség

A felsőfokú könyvtáros végzettséggel rendelkezők körében kimagaslóan nagy arányban állnak az adat-védelem területén közepes és haladó szinten a többi végzettséghez viszonyítva. Ugyanakkor a felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezők közül is viszonylag sok könyvtáros, 34%-uk, csak alapszintű adat-védelmi kompetenciával rendelkezik.

58. ábra. Biztonság – adatvédelem. Végzettség

Az eszközvédelem egyik végzettség szerinti csoportban sem kimagaslóan erős kompetencia, de az 59.

ábrán jól látható, hogy a könyvtáros felsőfokú végzettség még ezen, a viszonylag gyengébb készségen is sokat erősít. A haladó szinten állók aránya körükben 24%-os, míg az egyéb felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében csak 15%. Érdekes, hogy az érettségivel rendelkezők a haladó szint tekintetében megelőzik a nem könyvtáros diplomával rendelkezőket.

59. ábra. Biztonság – eszközvédelem. Végzettség

A digitális technológia egészségkárosító hatásairól csak alapszintű ismeretekkel kétszer annyian bírnak a csak érettségivel rendelkezők közül, mint a felsőfokú könyvtáros végzettségűek közül. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy az egészségvédelem kompetencia esetében már az alapszintű jártasság is azt jelenti, hogy az ezen a szinten álló személy képes elkerülni az internetes zaklatást, és tudja, hogy a technológia hathat az egészségére, ha visszaél vele.

60. ábra. Biztonság – egészségvédelem. Végzettség

A felsőfokú könyvtáros végzettségűek körében erősebb a környezettudatosság is, de közöttük is sokan állnak alapszinten. A közepes jártassági szintet, tehát, hogy ismerik a technológia használatának környe-zetre gyakorolt pozitív és negatív sajátosságait, nem befolyásolja különösebb mértékben a végzettség.

61. ábra. Biztonság – Környezetvédelem

A 6. táblázat a biztonság kompetenciaterület egyes kompetenciáit, és ezeken belül a szinteken állók számát tartalmazza végzettség szerinti csoportosításban.

végzettség adatvédelem eszközvédelem egészségvédelem környezetvédelem

A K H A K H A K H A K H

felsőfokú könyvtáros 369 552 168 458 370 261 204 238 650 391 295 406 nem könyvtáros

felsőfokú+a., s. 109 111 20 120 82 36 64 57 117 111 65 65

érettségi+a., s. 111 92 16 117 63 38 78 54 86 114 65 42

6. táblázat. Biztonság kompetenciaterület létszámadatokkal

In document A magyar könyvtárosok digitális (Pldal 43-51)