• Nem Talált Eredményt

A hálózat felépítése

In document KONFERENCIAANYAG Iff (Pldal 194-198)

A Readingi Egyetem számítóközpontja

2. A hálózat felépítése

2.1. Hardver

A C om puter Services Centre legrégebbi szám ítógépe egy IBM kom patibilis m ainfram e, az A m dahl 5870. Ez 96 M egabyte központi m em óriával, 40 G igabyte lem ezkapacitással és 22 MIPS számítási teljesítm ényű processzorral rendelkezik.

K étféle operációs rendszer fut rajta: CMS és UTS. Ezek közül a CM S jö v ő je kétséges, az új felhasználók m ár csak az U TS-re kapnak account- ot. (Az U TS a U N IX egy változata.)

A z A m dahl m ellett létezik egy újabb és korszerűbb rendszer, ez egy elosztott hálózatba kapcsolt Sun gépekből áll. A SUN hálózat központi gépe egy Sun 4/370 típusú gép, ehhez 50 darab Sun grafikus m unkaállom ás csatlakozik, am elyek szétszórva helyezkednek el az egyetem területén. A m unkaállom ások önálló hostként vannak jelen a hálózatban. Ezek nagy részét bárm ely egyetem i állam polgár használhatja, néhány azonban korlátozott elérésű: csak egy adott tanszék dolgozói használhatják. A hálózat bárm ely hostjára be lehet jelentkezni term inálról is: e célból több m int ötszáz term inál található az egyetem területén.

A z egyik hoston (suma2) kísérleti X -W indow s szolgáltatás üzem el. Ennek lényege, hogy h a valaki egy PC-ről jelentkezik be a sum a2 hostra és a PC -jén MS W indow s alatt elindít egy X -W indow s term inál em ulátor program ot, akkor a PC term inálon valam ennyi grafikus program használhatóvá válik (O penW indow s,

A utoCad, M atLab, stb.), am elyek különben csak a grafikus m unkaállom ásokon lennének futtathatók.

A különlegesen nagy számítási igényű feladatok m egoldására egy D A P510 típusú nagyteljesítm ényű töm bporcesszoros szám ítógép áll a felhasználók rendelkezésére. Ennek lelke egy 1024 párhuzam osan m űködő elem ből álló proceszor töm b (D istributed A rray Processor), am ellyel rendkívül nagy szám ítási sebességet lehet elérni bizonyos feladatok esetén. A program okat e célból m egfelelően át kell alakítani, ehhez a Szám ítóközpont foglalkoztat egy program ozót akinek feladata, hogy segítsen a felhasználóknak program jaik D A P510-ra adaptálásában.

A m indennapi feladatokat, am elyek nem igényelnek nagy szám ítási teljesítm ényt vagy hatalm as diszkterületet (szövegszerkesztés, táblázatkezelés, egyszerű statisztikai szám ítások, grafikonok rajzolása, jelentések készítése, stb.), szinte kizárólag IB M kom patibilis PC -ken végzik. E zt a döntést valószínűleg az indokolta, hogy az ilyen kategóriájú feladatok m egoldására a világon m indenhol PC- k et használnak.

A z egyetem területén hét PC labor található, ezekben összesen m integy 130 darab PC áll a felhasználók rendelkezésére. A legnagyobb PC labor a Com puter Science épületében van, 20 darab V iglen 486 típusú PC-vel. A labor éjjel-nappal nyitva van, a hét m inden napján. A m unkaidőn kívüli belépés m ágneskártyával lehetséges, am elyet a CSC portáján lehet igényelni.

V alam ennyi PC egy Ethernet hálózatra kapcsolódik, a szoftverek a hálózaton vannak, így nem foglalják a helyet a PC -k lokális m erevlem ezén. A m erevlem ez két partícióra oszlik, a C: -n található az operációs rendszer és a legfontosabb program ok, íg y a PC akkor is használható m arad, ha a hálózat nem üzemel. A C: partíció

vírusvédelm i okokból írásvédett. A D: partíción kb. 30 M byte üres hely található, ide bárki bárm it feltehet, de ezt a partíciót m inden éjjel autom atikusan újraform ázzák.

M indegyik PC laborban van legalább egy H P III-as Postscript lézernyom tató, am elyet m ágneskártyával lehet használni. E gy oldal kinyom tatási költsége 5-6 penny, m egegyezik egy oldal fénym ásolási költségével. M ágneskártyák a CSC portáján

• E lvileg a világ bárm ely hálózatba kötött gépére lehet elektronikus levelet (e-m ail) küldeni, illetve onnan levelet kapni. A levelek kézbesítési ideje általában néhány perc. (A levelezéshez előbb felhasználói azonosítót (account) kell kérni).

• A term inálok az egyetemi P A D -ra (Packet A ssem bler D isassem bler) kapcsolódnak, ahonnan valam ennyi JA N ET-tag gép közvetlenül elérhető.

U gyancsak a PA D -ról lehet bejelentkezni a N iss gatew ay-re és a Readingi E gyetem Infom ációs Redszerére, anélkül hogy jelszóra lenne szükségünk.

H asonló m ódon (jelszó használata nélkül) hívható A nglia valam ennyi egyetem ének inform ációs rendszere. (A z Egyetem i Inform ációs Rendszer közérdekű adatokat tartalmaz: belső telefonkönyv, kulturális esem ények listája, m ozim űsor, felhívások, hirdetések, időjárás jelentés, stb.) Ugyancsak a PA D -ról

• H asználható az ftp, ezzel szoftver archívum okból lehet program okat letölteni.

• K ét felhasználó között online kapcsolatot lehet létrehozni a talk parancs segítségével: am it az egyik felhasználó begépel, azt partnere azonnal látja a saját term ináljának képernyőjén.

• A finger parancs segítségével m eg lehet nézni, hogy egy hoston kik vannak éppen bejelentkezve, egy bizonyos felhasználó m ikor kapott utoljára levelet, m ikor olvasta utoljára a leveleit, m ikor volt legutóbb bejelentkezve, stb.

A PC -ken összesen több m int harm incféle program található, ezek közül a telepítve, a felhasználó ebből választhatja ki a megfelelő program ot. A gép a program elindítása előtt autom atikusan vírusellenőrzi a felhasználó m ágneslem ezét.

U gyancsak vírusellenőrzés történik m inden meleg- vagy hidegstart után. A vírusellenőrző program ot rendszeresen felújítják.

2.3. Hogyan vehetők igénybe a számítóközpont szolgáltatásai?

V alam ennyi egyetem i állam polgár (hallgató, oktató, vendégoktató, posztgraduális diák, stb.) térítésm entesen, korlátozás és regisztráció nélkül használhatja az egyetem valam ennyi nyilvános laborban elhelyezett m ikrogépét (M acintosh, PC). Be kell azonban tartaniuk az egyetem gépeinek használatára vonatkozó szabályokat, különös tekintettel a szerzői jo g ra vonatkozót. E z azt jelenti hogy az egyetem gépein telepített szoftvereket szerzői jo g védi, így azokról a felhasználók nem készíthetnek illegális másolatot. A szabályok m indegyik laborban jó l látható helyen ki vannak függesztve.

A U nix alapú m unkaállom ások (SU N ) használatához azonosítót (usem am e) kell kérni a számítóközpontban. Ehhez ki kell tölteni egy űrlapot és alá kell íratni a supervisorral vagy (undergraduate studentek esetén) a szám ítógépes kurzust vezető tanárral. A z account létrehozása általában egy-két napig tart, a felhasználóval

stsmork@reading.ac.uk

szám ítógéppel kapcsolatos problém áinak m egoldásában, kezdve az egyszerű m indennapi feladatoktól (hogyan kell W orPerfectből nyom tatni) az olyan kérdésekig, hogy "M ilyen program ot érdem es használni?" vagy "M ilyen szám ítógépet érdem es venni?"

3.1. Dokumentációk

A CSC szolgáltatásairól, valam int az egyetemi hálózaton és a m ikrogépeken (PC, M acintosh) található szoftverek használatáról számos, öt-tíz oldal terjedelm ű dokum entáció áll a felhasználók rendelkezésére. Ezeket a CSC m unkatársai készítették, illetve folyam atosan készítik az újabbakat a felhasználók igényeihez igazodva.

A CSC által készített dokum entációk ingyen beszerezhetők a CSC portáján.

A CSC havonta kiad egy N ew sletter-t is, ebben értesítik a felhasználókat a változásokról, új gépek és szoftverek telepítéséről, stb. Ugyancsak közölnek tippeket és trükköket gyakran előforduló problém ák m egoldására (képletek sorszám ozása W ord for W indow s-ban, stb). V alam ennyi N ew sletter szám hozzáférhető online dokum entum ként az Egyetem i Inform ációs Rendszerben.

A teljes rendszer (Am dahl, Sun, PC-k, stb) dokum entációja m egtalálható a CSC könyvtárában. Ezen kívül az egyes szám ítógép laborokban is van egy-egy m ásolat a labor gépeire telepített szoftverek kézikönyveiről.

3.2. Tanfolyamok

A CSC rendszeresen tart szoftverkezelési tanfolyam okat kezdők szám ára. A tanfolyam ok gyakorlatilag ingyenesek, egy jelképes összeget (egy Font) kell kifizetni

"jelentkezési díj" címen. A tanfolyam ok tém ái: operációs rendszerek, program ozási nyelvek, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, adatbázis kezelés, statisztikai program csom agok használata.

Léteznek úgynevezett "öntanító" tanfolyam ok, itt a jelentkezők a CSC által készített dokum entáció segítségével önm aguk ism erkednek m eg a kiválasztott szoftverrel; az órán jelen van a CSC egy m unkatársa aki válaszol a kérdésekre.

M inden délben tartanak egy kb. félórás gyorstalpaló kurzust valam ilyen fontos tém ából. E zeket "Lunchtime Beginners' Tutorial'-mis. hívják és az alábbi tém aköröket érintik: elektronikus levelezés (hétfőnként), IBM PC-k (keddenként),

In document KONFERENCIAANYAG Iff (Pldal 194-198)