• Nem Talált Eredményt

Az ismeretlen Internet

In document KONFERENCIAANYAG Iff (Pldal 30-36)

A z elm últ egy-két év során ugrásszerűen m egnövekedett azoknak a szám a, akik egyre inkább ism erősnek érzik az Internet szolgáltatásait. Először csak egyszerű autóstopposként kéredzkedtünk fel nekibuzdulva a H itchhikers'G uide olvasásán, m ára pedig m ár a leg­

többünk napi m unkaeszköznek tekinti a használatát. A telnet hívással elérhető am erikai és európai könyvtárak, az archie és ftp szerverek m ár több m int ism erősek szám unkra, ha nem is m indig a leggazdaságosabban használjuk ki lehetőségeiket. A gopherek és az xm osaic csodálatos v ilág a pedig elég könnyen el is hiteti velünk,hogy otthonosan m ozgunk ebben a sajátos térben és ism eijü k is minden részletét.

V annak azonban olyan inform ációforrások is az Interneten, am elyek miben és hol­

létével csak kevesen vannak tisztában. A könyvtárkatalogusok mellett gyakran találhatunk olyan adatbázisokat, archívum okat és bibliográfiákat, am elyeknek használata sokaknak jelen ten e ö röm et, ha tudnának róla. Vajon hányán ism erik a D artm outh C ollege L ibrary katalógusa m ellett található két speciális adatbázis szolgáltatást? Az egyik a D ante Project néven közism ert: a katalógus parancssorában található c o n n ect paranccsal csatlakozhatunk egy teljes szövegű BRS adatbázishoz. Az adatbázis reneszánsz olasz költők m űveit tartal­

m azza, illetve D ante Színjátékát a kom m entátorokkal együtt. A z adatbázis m inden szóra visszakereshető és a találatok m egjelenítésénél kérhetjük a szövegkörnyezet kiírását is.

K eressük csak vissza az uccello (m adár) szót! M ilyen csodálatos szótörténeti és stilisztikai tanulm ány m egírására nyílik lehetőségünk! A másik szolgáltatás tulajdonképpen nem is adatbázis, hanem szövegarchívum . Az előbbi főmenüben találjuk a select file parancsot, am elynek a segítségével a G rolier Enciklopédia m ellett többek közt olyan szövegeket is elérhetünk, m int Skakespeare szonettjei és drám ái. A visszakeresési lehetőségek itt is páratlanok.

A szövegarchívum ok szerencsénkre egyre szaporodó számban találhatók az Interneten.

A közism ert G utenberg project szövegei (ftp m rcnext.cso.uiuc.edu vagy 128.174.201.12)

m ellett ott találjuk a netw orkerek között ugyancsak közkedvelt Oxford Text Archive ftp szerverét is (b lack .o x .ac.u k o r 129.67.1.165; anonym ous ftp). Itt nem csak irodalm i szövegek lelhetők fel, hanem különböző Internet guide-ok és indexek teljes szövegét is elhozhatjuk akár szövegfile-ként, akár PostScript file-ként. Jelentős szöveggyűjtem ény van a M ississippi State U niversity ftp szerverén is (ftp.m sstate.edu vagy 130 .1 8 .8 0 .3 6 ), különös tekintettel az am erikai történelem m el, a középkori Európával, a francia szocializ­

mussal kapcsolatos szövegekre. (A felsorolás is m utatja, hogy a hálózaton elérhető adat­

bázisok tartalm ának a legtöbbször nem sok köze van a valós földrajzi térh ez.) T erm észete­

sen Európában is találhatunk hasonlóan érdekes archívum okat. M áltám híres például a hollandiai G roningen egyetem ének G H ETA (Groningen H istorical Electronic T ex t A rchive) nevű szövegarchívum a, am ely szintén anonym ous ftp-vel érhető el (ty r.le t.ru g .n l vagy 1 2 9 .1 2 5 .8 .2 0 0 ). Érdekességként m egemlíteném, hogy itt m ár pár éve óta kísérleteznek a hypertext féle szövegkezelés előnyeinek a kihasználásával a történelm i diszciplínákban.

K evésbé ism ert (talán a nyelvi nehézségek m iatt, hiszen az archívum elsősorban svéd nyelvű szövegeket tartalm az, b ár tervezik kiterjesztését norvég, dán és izlandi szövegekre is) a R U N EB E R G Project. Az archívum ában nem csak irodalmi szövegek vannak, z összeállítók szándékai szerint egyre gyarapodó számban térképeket, joggyűjtem ényeket, fényképeket é s nyom tatott zenei szöveget is elérhetővé tesznek. (A képek archiválása egyáltalán nem egyedi eset: nagyon gyakran találkozhatunk pl. m űholdas képek gyűjtem ényével az ftp szervereken.) Érdekesség: itt találhatjuk az 1917-ben svéd nyelvre lefordított B iblia szövegrészletét is. Az archívum mind gopher (g o p h er.lysator.liu.se), mind anonym ous ftp (ftp .ly sato r.liu .se) elérést biztosít.

A z eddigiekből is kitűnik, hogy az ftp szerverek között is számtalan olyan búvik m eg, am elyen egy-egy szűkebb tudom ányterület érdekes dokum entum ait lehet m egtalálni. E zek között talán az egyik leggyakoribb 'm ű faj' a geográfiai-m eteorológiai adatokat tartalm azó szerver. V an, ahol a tenger felszíni hőm érsékletére vonatkozó adatokat találhatunk, közel reál időben (aurelie.soest.haw aii.edu vagy 128.171.151.121), m áshol pedig több m int 16.000 képet digitalizált form ában M agellán és a vikingek korától napjainkig (am es.arc.n asa.g o v vagy 128.102.18.3). Talán ismertebb ezeknél a M ichigan Egyetem

Geographic Name Server szolgáltatása, am elynek segítségével az Egyesült Á llam ok és néhány külföldi nagyváros alapvető adatait kaphatjuk meg.

Biztos kevesen gondolnak rá. de még szótárakat is találhatunk egy-egy alkönyvtárban.

Például 3000 szavas latin-angol szójegyzék található egy am erikai szerveren (ku h u b .cc.u k an s.ed u vág 128.86.8.7), A usztráliában pedig tibeti szótárra bukkanhatunk (coom bs. anu.ed u .au ).

H asonlóan nagy jelentőségű szolgáltatást nyújtanak m ég a különböző tudom ányterületek bibliográfiai adatbázisai. Ilyen pl. az osztrák történelm i bibliográfia, am ely a klagenfurti egyetem számítógépén (telnet lco m .ed v z.u n i-k lu .ac.at vagy

1 4 3 .2 0 5 .5 6 .9 , usernam e: oehb) érhető el, s több m int 100.000 rekordot tartalm az az 1945 utáni történelem re vonatkozóan. Tárgyszóra, szem élynévre, szerzőre és tárgyi klasszifiká- cióra lehet visszakeresni többek közt. Bár itt meg kell em lítenem , hogy csak az értékes anyag sem legesíti a rendkívül barátságtalan felhasználói felületet.

M ásutt olyan m ailserver-ek vannak, am elyektől vagy szintén hasonló dokum entum okat (pl. m űholdas felvételek, m eteorológiai adatok hurrikánokról, stb.) kérhetünk el levélben, vagy olyan szolgáltatásokat nyújtanak mint pl. az az USA-ban található szervergép, am ely házasságközvetítéssel foglalkozik (levelet kell küldeni a perfect@ m atch.com cím re SEN D F O R M szöveggel, m ire instrukciókat és kérdőívet fogunk kapni válaszul). T alán ennél sokkal kom olyabb szolgáltatást nyújt (legalábbis egyeseknek) a listserv @ ac ad v m l.u o ttaw a.ca, ahová ha a következő üzenetet küldjük: G E T M Y STICS V l.T X T , ak k o r rövidesen m egkaphatjuk M ichael Strarigelove kétkötetes E lectric M y stic's G uide c. m űvének első kötetét. (Term észetesen m indkét kötet elérhető többféle szövegfor­

m átum ban is anonym ous ftp-vel: pan d al.u o ttaw a.ca vagy 137.122.6.16).

Szám talan ilyen szolgáltatást sorolhatnék még, s ezek egytől egyig arra hívják fel a figyelm ünket, hogy az Internet világhálózatnak azért lehetnek kincsei, m ert szerte a világon vannak olyan lelkes szakem berek, akik munkájuk és hazájuk eredm ényeit nem restek m ásokkal is m egism ertetni, m ások szám ára is hozzáférhetővé tenni. S ez lehet követendő példa szám unka is.

. .

In form ációkeresés az I n te rn e t h á ló zato n Kiss István

BM E Műszer- és Méréstechnika Tanszék BM E DECCampus Support Center

kiss@mmt. bme. hu

T a rta lm i összefoglaló

Az Internet hálózat napjainkra az egész világot behálózza - még az A ntarktiszon is vannak Intem et-es csom ópontok. B ár a hálózat m éreteire pontos adataink nincsenek - a statisztikák napról napra dinamikusan növekvő értéket közölnek de bizton állíthatjuk, hogy közel 2 millió számítógép és 10 millió feletti felhasználó érhető el a hálózaton keresztül. A hálózaton egyre nagyobb számban jelennek m eg a hagyom ányos kutatási- oktatási szféra intézményei mellett gyártó, kereskedelemmel foglalkozó kisebb-nagyobb cégek is.

Ezen a világméretű hálózaton rengeteg információ hever szétszórva, nagyon sok olyan is, amely szabadon, ingyenesen hozzáférhető. Az idők folyamán sokfajta protokoll, program alakult ki ezen információforrások elérésére, csak ízelítőül, manapság a következő betűszavakat hallani gyakrabban: ftp, NetNews, W AIS, gopher, WWW.

Megjegyzés: az előadásnak nem célja, hogy a fenti betűszavakat lefordítsa, jelentésüket ismertesse. Feltételezem, hogy a hallgatóság ezekkel a fogalmakkal, program okkal legalább alapfokon m ár megismerkedett.

H a valakinek m ár van egy élő Internet kapcsolata - nem árt, ha ez elfogadhatóan g y o rs-, akkor általában nem az inform ációhoz hozzáférés jelenti a legnagyobb problémát. G ondot jelent viszont a szám unkra érdekes inform ációforrás megtalálása.

Az előadásom ehhez szeretne segítséget nyújtani, ismertetve azokat a program rendszereket, protokollokat, amelyet kifejezetten a keresés m egkönnyítésére találtak ki, no m eg ezekhez néhány trükköt szeretnék hozzátenni, amelyet a hálózaton kutakodás közben m agam is gyakran használok.

Az előadásom ban 3 nagyobb tém akörrel szeretnék részletesebben foglalkozni: hogyan induljunk el, ha egy tudományággal - vagy hobby-val - m ost ismerkedünk csak, hogyan találjunk a saját gépünkre term ett és érdeklődésünknek megfelelő program okat, illetve hogyan keressünk meg valakit a hálózaton.

Internet szolgáltatások MS Windows környezetben

Janink Ferenc, f r a n k @ il a b . s z t a k i . h u Janek Gábor, g a b o r @ ila b . s z t a k i . h u

Lóki Róbert, r o b i ö i l a b . s z t a k i . hu

Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet Levélcím: 1518 Budapest, Pf. 63. Telefon: 166-5644

Célunk a W indow s Sockets Interface (WS1) ismertetése és az általa nyújtott felületre épülő — internet szolgáltatások elérését lehetővé tevő — alkalm azások összefoglaló áttekintése, illetve e programok W indows specifikus tulajdonságainak kiemelése.

Elsősorban olyan alkalmazásokkal foglalkozunk, amelyek shareware-ként vagy freew are-ként elérhetők; részletesen a két legújabb szolgáltatást — a G opher és a W orld W ide W eb (W W W ) — W indows klienseit tárgyaljuk.

In document KONFERENCIAANYAG Iff (Pldal 30-36)