• Nem Talált Eredményt

Gyümölcs- és áruérték

A Prunus domestica fajon belül a gyümölcsök héjszínében és méretében nagy a változékonyság. Az házi szilvák többsége megnyúlt alakú, lilás vagy kékes héjszínű, középnagy méretű, erősen hamvas gyümölcsöket terem. A ringlók gyümölcse többnyire gömbölyű, héjszínük és méretük változó.

Az értékesítés szempontjából fontos a gyümölcstömeg mellett a termések átmérőjének ismerete, hiszen a kereskedelemben a kívánatos gyümölcsméretet leginkább átmérőben adják

meg. Ezért az 1. táblázatban az adott gyümölcstömeg kategóriához tartozó átmérő értékeket is feltüntettük. Az igen nagy (45 g <) gyümölcsöket termő fajták gyümölcsátmérője meghaladhatja a 40 mm-t, de a középnagy-nagy gyümölcsű fajták is elérhetik a szabványban előírt 30-35 mm-es átmérőt. A kis gyümölcsű fajták gyümölcsátmérője 28-30 mm körül van.

Az értékesítési lehetőségeket jelentősen befolyásolja a gyümölcsök mérete. A gyümölcsméret jelentősen függ a terméssel való berakódottságtól, a termesztés körülményeitől. „Jó szilvatermő években”, ritkítás hiányában, valamint hiányos öntözés és tápanyagellátás mellett néhány fajta gyümölcse látványosan elaprósodhat ('Silvia', 'Cacanska rodna', 'Stanley', 'Blufre', 'President').

Az igen nagy-nagy gyümölcsű fajták és a ringlók elsősorban friss gyümölcsként értékesülnek. A kis termésű szilvafajtákat (különösen ha kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkeznek) az ipar dolgozza fel rendkívül sokoldalúan. A középnagy-nagy gyümölcsű fajták friss fogyasztásra és feldolgozásra is alkalmasak, küllemüktől, beltartalmi mutatóiktól függően.

1. táblázat. Szilvafajták csoportosítása gyümölcsméretük alapján Gyümölcsméret

A szilvafajták gyümölcseinek héjszíne (2. táblázat) a lila és a kék különböző árnyalata, de ismert sárgás héjszínű fajta is ('Zöld ringló'). A lila csoporton belül is számos színváltozat ismert: rózsaszínes lila termései vannak az 'Althann ringlónak'; liláspiros a 'Sermina'; vöröseslila az 'Ageni'; sötétlila a 'Debreceni muskotály' és a 'President'; lilásbordó a 'Utility'. A különböző gyümölcshéj-színeket az 1-4. ábrákon szemléltetjük.

2. táblázat. Szilvafajták csoportosítása a gyümölcshéj színe alapján Gyümölcshéj színe

lila liláskék kék zöldessárga

Ageni

Althann ringló Debreceni muskotály President

Sermina Utility

Cacanska rana Cacanska rodna Empress Monfort Ruth Gerstetter Silvia

Tuleu gras

Besztercei szilva Bluefre

Cacanska lepotica Korai Besztercei Stanley

Valjevka

Zöld ringló

1. ábra. Lila terméshéjú 'Ageni'

(Fotó: Kovács Szilvia) 2. ábra. Liláskék terméshéjú 'Cacanska rodna' (Fotó: Kovács Szilvia)

3. ábra. Kék héjszínű 'Valjevka'

(Fotó: Kovács Szilvia) 4. ábra. Zöldessárga héjszínű 'Zöld ringló' (Fotó: Kovács Szilvia)

A termesztésben lévő szilvafajták gyümölcsalakja a gömb alakútól a megnyúltig változik. A ringlók gyümölcse gömbölyű, vagy lapított gömb alakú: gömbölyű 'Sermina' és a 'Zöld ringló' gyümölcse (5. ábra); lapított gömb az 'Althann ringló'-é. A házi szilvák termései többé- kevésbé megnyúltak: elliptikus - pl. 'Empress'; tojásdad - pl. 'Stanley'; fordított tojásdad - pl. 'President'. A 'Bluefre’ kissé megnyúlt termései jellegzetesen részaránytalanok (6. ábra). A 'Cacanska lepotica’, a 'Ruth Gerstetter', a 'Utility' és a 'Debreceni muskotály' kissé megnyúlt gyümölcsei lekerekítettek (7. ábra). Megnyúlt, kissé nyakas gyümölcsöket terem a 'Stanley’, az 'Ageni', a 'Monfort' és a 'Valjevka' (8. ábra).

5. ábra. Gömbölyű gyümölcsű 'Sermina' (Fotó: Kovács Szilvia)

7. ábra. Megnyúlt, lekerekített gyümölcsű 'Debreceni muskotály'

(Fotó: Kovács Szilvia)

6. ábra. Részaránytalan gyümölcsű 'Bluefre'

(Fotó: Kovács Szilvia) 8. ábra. Kissé nyakas gyümölcsű 'Monfort'

(Fotó: Kovács Szilvia)

A szilvafajták többségének húsa magvaváló, mely előnyös a friss fogyasztás és a feldolgozás szempontjából is. Kivételt képez a 'Stanley' és a 'Debreceni muskotály', melyeknek gyümölcsei csak éretten magvaválók, a 'Utility' és a 'Monfort' félig magvaváló, az 'Ageni' pedig csaknem teljesen maghoz kötött. A 'Cacanska lepotica' és a 'Cacanska rana' gyümölcshúsában a mag körül a friss fogyasztást és a feldolgozást is zavaró mézgakiválás fordulhat elő.

A gyümölcsök íze minden felhasználási szempontból lényeges. Jó termésbiztonságú, de közepes ízű fajtákat (3. táblázat) csak akkor érdemes választani, ha az adott időszakban jobb áruértékű nem érik. Az utolsóként érő 'President' gyümölcsei például jól értékesíthetők (különösen néhány hét tárolás után), de a túlzott telepítéseknek köszönhetően a 'Cacanska lepotica' terméseinek eladása már sokkal nehézkesebb. Bár érési idejében jobb gyümölcsminőségű fajta nem érik, a nagy mennyiségű, közepes ízű gyümölcsöt a feldolgozóipar nem szívesen vásárolja.

3. táblázat. Szilvafajták csoportosítása a gyümölcsök íze szerint Íz

Sajátos íz, aroma Kellemes édes-savas

Közepes íz Ageni

Besztercei szilva Debreceni muskotály Korai Besztercei

Althann ringló Bluefre (éretten) Cacanska rana Cacanska rodna

Cacanska lepotica President

Silvia

Sermina

A szilva rendkívül sokoldalúan felhasználható (4. táblázat), kiemelkedő táplálkozásbiológiai értékű gyümölcsfajunk. Hazai friss piacra főként a korai és a késői érésű, nagy gyümölcsű ízletes fajták értékesíthetők jól. Fő árufajtáink többnyire kékes-kékeslila héjszínűek, megnyúlt alakúak, így a friss piacon kedvező fogadtatásra találnak a megszokottól eltérő héjszínű (pl. pirosas, sárgás) és alakú (pl. gömbölyded) fajták is. Exportra a nagy gyümölcsű, szép küllemű fajták keresettek (pl. 'Empress', 'Bluefre'). A megfelelő gyümölcsméret érdekében akár kézi gyümölcsritkítást is érdemes végezni. A friss piacra szánt gyümölcsöt kézzel, kocsánnyal, hamvasan és szennyeződésmentesen szüreteljük.

A magasabb értékesítési ár érdekében a késői érésű, nagy gyümölcsű, magasabb szárazanyag-tartalmú, kemény húsállományú fajtákat tárolhatjuk. Tárolásra csak a teljesen egészséges, kézzel és kocsánnyal együtt szedett gyümölcs alkalmas.

Feldolgozásra elsősorban a későbbi érésű, magas szárazanyag-tartalmú fajták jók. A gyümölcsöket a konzervipar befőtt, dzsem, íz, ivólé készítésére használja, de jelentős a hűtő- és szeszipari feldolgozás is. A különböző feldolgozási módokhoz eltérő érettségű szilva kell:

befőtt készítésre 75–80 %, fagyasztott termékekhez 80–90 %, aszalványokhoz, lé készítésére 90–95 %. Szilvásgombóc gyártáshoz a 26 mm alatti gyümölcsök a legalkalmasabbak.

Aszalásra és szeszipari célra az érett, kocsánynál kissé ráncosodó gyümölcs a legmegfelelőbb.

A felhasználási célnak legoptimálisabb szüreti időpontot megválasztása szakértelmet kíván. Különösen nagy körültekintést igényel ez a nagyon korán színeződő fajtáknál (pl.

'Cacanska lepotica', 'Stanley', 'Empress'). A friss piac és a feldolgozóipar számára kedvezőtlen ikertermések kismértékben a Cacaki-fajtákra, egyes évjáratokban számottevő mennyiségben a 'Stanley'-re jellemzők.

4. táblázat. Szilvafajták csoportosítása felhasználási cél szerint Felhasználás

Silvia + terméshozásra való hajlam nemcsak a fajták öröklött tulajdonsága (nem rendszeres virágképzés, gyenge termékenyülési hajlam), hátterében kedvezőtlen környezeti hatások (pl.

tavaszi fagykár, kedvezőtlen időjárás esetén rossz terméskötődés), vagy termesztéstechnológiai hibák (pl. öntözés, szakszerű tápanyagellátás hiánya) is állhatnak.

Virágzáskori alacsony hőmérsékletre különösen érzékeny a 'Ruth Gerstetter' és a 'Cacanska lepotica'.

Az érés előtti terméshullás (6. táblázat) főként a korai érési csoportba tartozó fajtákra jellemző. Egyeletlen érésük csak rendszeres, több menetes kézi szürettel ellensúlyozható. Az érés előtti hullást aszályos (pl. 'Korai Besztercei'), vagy szeles (pl. 'Monfort') időjárás is előidézheti, de szilvahimlővel fertőzött fáknál is gyakorta előfordul (pl. 'Besztercei szilva').

A termesztett szilvafajták termőre fordulásának ideje nagyon változatos (7. táblázat).

A korán termőre forduló fajták termőgallyai hamar berakódnak rövid termőrészekkel, fáikról már a 3.-4. évben szép termés takarítható be. A 'Cacanska lepotica'-nál megfigyelhető, hogy nemcsak a nyársakon, hanem a termővesszőkön is terem. E fajtáknál az ültetvényberuházás gyorsabb megtérülésére számíthatunk. A korán termőre forduló fajtáknál azonban ügyelni kell arra, hogy a fiatal fákon a termésberakódottság ne legyen túlzott mértékű, mert a fák növekedése leállhat.

5. táblázat. Szilvafajták csoportosítása termőképességük szerint Termőképesség

Utility Valjevka

6. táblázat. Szilvafajták csoportosítása termésbiztonságuk és érés előtti hullásra való hajlamuk szerint

Terméshozás

rendszeres szakaszos Érés előtti hullásra hajlamos

7. táblázat. Szilvafajták csoportosítása termőrefordulásuk ideje szerint Termőrefordulás ideje