• Nem Talált Eredményt

E g y ,,nevelés tudományi társaság" iránt való jámbor szándék

In document Néptanítók lapja 9. évfolyam, 1876 (Pldal 112-123)

I r o d a l m u n k azon r é s z é b e n , melyet t u d o m á -n y o s -n a k s z o k t a k -n e v e z -n i a X I X - i k század alig h o z o t t l é t r e e g y k é t n a g y o b b szabású m u n k á l a -t o -t . A m a g y a r nyelvvel nemhogy -t u d ó s s á nem l e h e t e t t senki, de m é g egy egyszerű felsőbb t a n i t ó i , t a n á r i vagy t u d o r i vizsgát sem t e h e t e t t le. Ami a g y m n a s i u m l é g k ö r é n tul volt, talán az egy tételes jogot kivéve, azért m á r a kül-földi i r o d a l m a i h o z k e l l e t t fordulni I r o d a l m u n k p u s z t a k é z i k ö n y v - i r o d a l o m m á kezdett s a t n y u l n i , s n e m c s a k a tudós, d e minden t a n u l m á n y o z ó kétszeres f á r a d s á g g a l j u t o t t a rá n é z v e szük-séges i s m e r e t e k h e z . Ezzel a z t á n még az a nem-z e t g a nem-z d a s á g i kár is j á r t , hogy a f e l e t t é b b d r á g a külföldi k ö n y v e k é r t sok j ó péDz k i s z i v á r g o t t az o r s z á g b ó l s k ö n y v k e r e s k e d é s e i n k is n e m z e t k ö z i , n a g y r é s z b e n német j e l l e g e t öltöttek.

E z az állapot n é m e l y részében m á r kezd m e g v á l t o z n i , de némely részében s e m m i változás nem t ö r t é n i k . — A m i jó e t e k i n t e t b e n előállolt azt a t á r s u l á s i i n t é z m é n y e k n e k k ö s z ö n h e t j ü k . E g y e s t á r s u l a t o k á l l o t t a k elő a t u d o m á n y ez vagy a m a z á g á n a k a mivclésére; t u d ó s o k és

- a Ö 105 <3o-olvasók társultak e g y m á s s a l ; a t u d ó s a társulás

által közönséget n y e r t , a közönség pedig iga-zán j ó szellemi t á p l á l é k o t . A t u d ó s n a k g o n d j a lett rá, hogy olvasó közönsége megértse s ugy s/.ólváu lassanként emelte közönségét a t u d o -mány színvonalára. A közönség pedig megadta az eszközt a hazai nyelven szóló tudomány t á -mogatására s a könyvkereskedői közvetítés nem zsákmányolta ki az egyes vállalatokat a maga hasznára. S végre a társaság olvasó t a g j a i oly-kor olyoly-kor maguk is beleizeledtek a munkába és egyben másban, k u t a t á s o k n á l vagy t e r m é -szettud. leihelyek, régészeti t á r g y a k stb. felku-t a felku-t á s á b a n maguk is segédkezfelku-tek. Í g y felku-támadfelku-t a a kölcsönös hatás elve folytán, legalább némely szakokban, magasabb tudományos irodalom s érdeklődő müveit olvasó közönség.

E z e k az elvek t a r t j á k fen a természettudo-mányi, földtani, mérnök-építészeti, földrajzi, or-vosi társaságokat, a különféle t ö r t é n e i n i és ré-gészeti társaságokat, s a Kisfaludy társaság s a M. T . Akadémia is könyvkiadó vállalataikkal eoncessiókat t e t t e k ezen elveknek s m i n t a kö-vetkezés az Akadémiánál is m e g m u t a t t a , a közönségnek és t u d o m á n y o s s á g u n k n a k nagy hasznára.

Ezek a társaságok részint önállólag müvelik a t u d o m á n y t , részint pedig a legjelesebb kül-földi müvek lefordítása által h a t n a k a tanult-ság terjedésére. Es bizonyára senki sem tagad-h a t j a azt a nagy tagad-hasznot, melyet, különösen kisebb, fejlődő irodalmaknál, amilyen a miénk is, az ily társaságok előidézni képesek. Kitűzik t e h á t először is a tudományágat, melyet mű-velni akarnak, csoportosítják a hazai erőket az elismert szaktudósokat megválasztják vezetőiknek s egyik kezükkel a külföld haladását kisérik figye-lemmel, s ismertetik azt közönségükkel, másik ke-zükkel a hazai irodalom hiányait pótolják. És mily érdekeltséget k ö l t e n e k ! ki h i t t e volna, hogy a természettudományok i r á n t m a g y a r em-ber ugy érdekicdjék, m i n t amilyen érdekeltséget azon a téren k ö z t ü n k az illető derék társaság f e l k ö l t ö t t ? S menynyi elsőrangú természettudós müvét olvashatjuk a m a g u n k nyelvén c társulat közvetítése u t á n s mily intensiv becsű termé-szettudományi monográfiákat n y e r t ü u k már sziu-tén ez u t o u ! U t a l j u n k - e a t ö r t é n e l m i társas á g r a ? E n n e k a k u t a t á társas a ' , kirándulátársasai, g y ű j -tései uiíly sok adattal bővítették m á r nemcsak polgári, de különösen művelődési és irodalmi t ö r t é n e t e i n k e t ! Hány vidéki társaság keletkezett már mindkettő m i n t á j á r a , — ami ismét csak haszon átaláuos műveltségünkre. Sőt a törté-nelmi t á r s a s á g keblében meg van a kovász egy irodalomtörténet — könyvészeti t á r s a s á g létre jöttéhez is. A természettudományi t á r s a s á g az ősrégiség tanával szintén azou a p o n t o n áll, hogy a n n a k müvelését egy önálló t á r s a s á g n a k a d j a át. (A vidéken — Gödöllőn —• m á r alakult is egy ilyen.) A n y á r o n idejönnek a t ö r -ténelem előtti dolgokkal foglalkozó tudósok.

Ilyen fajta tu lomáuy n á l u n k eddigelé csak egy pár akadémiai értekezéssel van képviselve s a

gvül vsig mégis fogunk valamit f e l m u t a t h a t n i . R j g i s é g tu.losaiuk, különösen R ö m e r i z g a t á s a folytán a h a z á b a n szerteszét az egyesek figyelme e tárgyra r á i r á n y o z t a t o t t ; a muzeum'mu r e n -deztetett az idetartozó hazai leletek, s a t e r m í-szettu lományi társaság a legjelesebb idevágó müvet a . T ö r t é n e l e m előtti időket" l e f o r d í t t a t t a s eunek második kötete e l ő t t Pulszky f o g j a a magyar d o l g o k a t ismertetni. í g y lesz beoltva, s j ó részbeu t á r s u l a t i segélyezés mellett, ismét

egy uj t u d o m á n y irodalmunk 800 éves törzsébe.

A földrajz is egészen a l e g ú j a b b időkig el volt hanyagolva. A külföld haladásairól alig t u d t u n k valamit. E g y - k é t u t a z ó n k a külföldi irodalmakat g a z d a g í t o t t a . S a j á t hazánk sem v o l t kikutatva s földrajzilag leirva, s a kik i r o d a l -m u n k b a n földrajzzal foglalkoztak se-m-mi öszsze-köttetesbeu nem állottak egymással. Megalakult a földrajzi t á r s a s á g ; ez öszszefüzte a hazai erő-k e t , a erő-külfölddel öszszeerő-köttetéseerő-ket hozott létre s a külföldi törekvéseket t a g j a i n a k t u d o m á s á r a hozta s a hazai dolgokat a k ü l f ö l d ismét tőle t u d t a meg, s t e t t már figyelmet érdemlő l é p é -seket a hazai földrajz egyes részei érdekében is.

S bizonyára t e n n e sokkal t ö b b e t , ha ő is k a p -h a t n a , mint a természettud. t á r - a s á g , egy kis subventiot, h o g y részint a l e g k i t ű n ő b b f ö l d r a j z i müvekből p é l d á n y u l magyarra egyet kettőt le-f o r d í t t a t h a t n a , részint pedig a haza le-f ö l d r a j z i viszonyait m e g í r a t h a t n á .

E s így tovább a többi t á r s a s á g o k is . . . Azt hiszem e hazai példák eléggé igazolják amiért felszóla'ok. Valódi t u d o m á n y o s piidago-g i i i irodalmunk nincs, a mink jelenlepiidago-g vau az kézikönyv vagy alig több e n n é l . Régibb p ä d . irodalmunkat, p a l a g o g i á u k t ö r t é n e t é t nem is-m e r j ü k . Päd. Íróink (a szó igazi értelis-mében) n a g y o n kevesen v a u n a k s ezek is legnagyobb részben a päd. zsurnalisztikával foglalkoznak.

E p a n g ó helyzetből az által e m e l h e t n e k ki p ä d . t u d o m á n y o s s á g u n k a t , ha a 1 a p i t a n á n k e g y

„ n e v e l é s t u d o m á n y i t á r s a s á g o t " . Az eleni'-k eliez m e g v a n n a k . Amit a fentebbi so-r o k b a n mondtam az mind igaz u g y a n , de h á t pä l. iróink, ha kevesen is, m é g is csak v a u n a k , s legújabban a franczia s angol irodalom t e r é ről is történtek átültetések, melyek a leendő á t ültetések lehetősége iránt is kezességet n y ú j -t a n a k . Legalább quan-ti-ta-tive n e k ü n k is v a n a iynyi elemünk a p ä d . társa á g megalkotására, m i n t a menynyi a földrajzi t á r s a s á g megalko-t á s á n á l az illemegalko-tők rendelkezésére állomegalko-tmegalko-t. Az előz-m é n y e k után egy ily társaság h a s z n á t felesle-ges bizonyítanunk, ami pedig a f e l a d a t á t illeti, kezdetben azt hiszem t-eudőiül tűzhetné ki, hogy évenként a d j o n ki egy jelentést, melyben a hazai päd. irodalom s tankönyivrodalom t e r m é keit birálatosan, a Dittesféle J a h r e s b e r i c h t m i n -t á j á r a ismer-tesse, -természe-tesen hozzá adva a hazaihoz egy k ü l ö n részben a legnevezetesebb angol, francia s n é m e t szakmunkák ismerteté-sét. Továbbá a p ä d . irodalom emelése végett a külföldi irodalmak (angol, angolamerikai, n é m e t stb.) legjelesebb p ä d . müveit é v e n k é n t bizonyos

106 O -m e n y n y i s é g b e n bocsássa közre -m a g y a r u l . V é g r e

közös m u n k á s s á g g a l v e g y e s z á m b a eddigi p ä d . i r o d a l m u n k a t , készítse el a n n a k teljes k ö n y v é szetét, írasson m o n o g r á f i á k a t nevelésünk m ú l t -j á b ó l .

Szándékosan h a g y t a m el a lapkiadást. T a n ügyi l a p u n k van elég, sőt j o b b volna b a b e l t e r j i l e g s nem e x t e n g i s e n ö v e k e d n é k . A g y a k o r l a t i föllépéseket, előadások t a r t á s á t stb. s z i n -t é n k i h a g y -t a m , m e r -t ezeke-t a nevelési, -t a n i -t ó i stb. szabad és h i v a t a l o s t e s t ü l e t e k t e e n d ő i ü l b á t r a n o d a e n g e d h e t j ü k s ezek körében j o b b helyen is lesznek. A f e n t e b b i t á r s a s á g a l k o t á -sával egyenesen a t u d o m á n y n a k , m i n t i l y e n n e k , az emelése czéloztatik, s a n i e n y n y i b e n pedig e l m é let g y a k o r l a t n é l k ü l n e m k é p z e l h e t ő , a g y a k o r -l a t o t más k ö r ö k b e n m i n d i g m e g t a -l á -l h a t j u k .

A m o d u s v i v e n d i r e nézve a á t a l á b a n az e g é s z t e r v e z e t r e , k a r t á r s a i m n y i l a t h o z h a t n a k . E u azt hiszem, hogy a f e n t e b b elősorolt t á r s u l a t o k a t kellene m i n t á u l v e n n ü n k a l a p i t ó , s évdijas t a -g o k k a l , v á l a s z t m á n y n y a l és rendes t a -g o k k a l . H a az eszme e l f o g a d t a t n é k a kivitel ö n k é n t j ö n n e , l e g a l á b b e z t h i h e t n é az ember h a f e l

-g o n d o l j a , ho-gy M a -g y a r o r s z á -g o n körülbelöl 2 5 ezer ember f o g l a l k o z i k m i n t t a n á r , t a n i t ó , t a n felügyelő s k o r m á n y férfi a pädagogiai d o l g o k

-kal. E u t e h á t a j á n l o m ez e s z m é t ezen 2 5 e z e r figyelmébe.*)

D R . K I S S Á R O N .

A népiskolai munkatanitás kérdéséhez. **)

I I I .

A m u n k a t a n i t á s i d e j e .

H a s o n l í t s u k c s a k össze t a n í t v á n y a i n k a t egy k e r t é s z e t i g y a k o r l a t u t á n azokkal, kik t á n a legvonzóbb t ö r t é n e t i t a n ó r á r ó l i n d u l n a k h a z a , s l e g o t t s z e m b e t ű n i k e z e k n é l a f r i s s e s é g h i á n y , inig a m a z o k n á l f ü r g e s é g , p a t t o g ó elménczkedés, kedélyesség f o g n y i l v á n u l n i , n o h a t a n í t á s a l a t t n e m lelkesítik ő k e t egy H u n y a d y M á t y á s , Zrí-n y i vagy R á k ó c z y dicső t e t t e i Zrí-n e k felsorolásával.

N é z z ü k m e g a n a g y v á r o s o k zsúfolt t a n t e r -m e i t , -melyek l á t o g a t ó i -m é g csak egy f ü v é s z e t i k i r á n d u l á s b a n sem v e h e t n e k részt a n n y i v a l k e vésbé a kerti f o g l a l k o z á s o k örömeiben, s a k i k n e k (szüléi h á z o n kivül végezvén szokásos t e e n -dőiket) m é g o t t h o n sem nyilik a m u n k a üditő, k e d v d e r í t ő h a t á s á n a k éldelésére a l k a l o m . Az ilyen g y e r m e k e k t a l á n s o k a t is f o g n a k az

el-*) Magunk is. A liozzászolás jógát későbbre

tart-juk fen magunknak. Szerk.

**) E czikk t. írójának kívánságára ezennel köztu-domásra hozzuk, hogy czikke még f. é. január hóban

— s igy jóval a Szabó Endre hasontárgyu művének megjelenése előtt beküldetett szerkesztőségünkhöz, ami kétségtelen bizonyságául szolgálhat annak hogy esz-méit, amennyiben azok egyes pontokban a Szabóéival megegyezők, ettől semmi esetre sem kölcsönözhette.

Szerk.

méletből t u d n i . De kézi ügyesség, életrevalóság, t a l á l é k o n y s á g és szellemi frisseség t e k i n t e t é b e n nem v e r s e n y e z h e t n e k e g y közepes falusi n é p i s -kola t a n í t v á n y a i v a l s e m s az erkölcsi bajok m é g a t e s t i e l s a t n y u l á s n á l is i j e s z t ő b b színben f o g j á k z s e n g e életük f á j á t m e g t á m a d n i . H a t e h á t t e s t i l e g lelkileg ép és m u n k á r a t e r m e t t g y e r m e k e k e t a k a r u n k e h a z á n a k a d n i : a k k o r az iskolai m u n k a k é r d é s é t a t a n t e r m e k czélszerü berendezésével s a t e s t i f e j l ő d é s n e k megfelelő b ú t o r o k eléállitásával e g y a r á n t l é t k é r d é s n e k kell n é p i s k o l á i n k r a , sőt egész g y e r m e k n e v e l é s ü n k r e t e k i n t e n i .

A g y e r m e k k e r t e k i n t é z m é n y é t e n n é l -fogva n e m h o g y m e g k e l l e n e a t ö r v é n y e s iskola-k ö t e l e z e t t s é g i iskola-kor iskola-k e z d e t é n s z ü n t e t n i , s ő t ellen-kezőleg a z u t á n kellene a n n a k k é p z ő h a t á s á t a g y e r m e k szellemi, e r k ö l c s i és physicai nevelésére i g a z á b a n f e h a s z n á l n u u k . Csak nem oly r é g volt a l k a l m a m egy n a g y o b b város elemi iskoláinak i g a z g a t ó j á t ó l é r t e s ü l n i , hogy a n ö v e n d é k e k f e -gyelmezetlensége, m e g r ö g z ö t t és j o b b á r a a csa-ládi g o n d a t l a n s á g b ó l s z á r m a z ó t é t l e n s é g e m á r m á r e r e d m é n y t e l e n s é g g e l f e n y e g e t é a t a n í t á s sikerét. E k k o r j ó szelleme a F r ö b e l f é l e foglal-k o z t a t á s o foglal-k a t hozta eszébe s rövid foglal-k é t h ó n a p a l a t t az elébb r e n d e t l e n g y e r m e k e k b ő l éber, m u n k á s , az iskoláért e s e n g ő t a n u l ó k lettek. P e -dig a helyi k ö r ü l m é n y e k teljes i s m e r é s e u t á n b á t r a n á l l i t h a t n i h o g y amaz i s k o l á k b a n a leg-j o b b m ó d s z e r és l e g k ö l t s é g e s e b b felszerelés sem

v e z e t e t t volna c z é l h o z ; s a hosszas tétlenség, r e n d e t l e n i s k o l á z t a t á s és házi viszonyok által e l t a s i t o t t g y e r m e k e k lelkébe csak a l i g l e h e t e t t v o l n a m á s k é p t u d á s u t á n i v á g y a t , m u n k a s z e r e -t e -t e -t és k i -t a r -t á s -t á -t p l á n -t á l n i .

M e n n y i idő t e l t el m i g csak a t o r n a t a n i t á s s z ü k s é g e s s é g é t e l i s m e r t e a v i l á g ! I g y fog t ö r -t é n n i bizonyára az i s k o l a i m u n k á v a l is valamíg a b b a n a hitben r i n g a t j u k m a g u n k a t , hogy p u s z t á n h a s z n o s s á g i s z e m p o n t b ó l és a n ö v e n d é k k é -sőbbi é l e t f o g l a l k o z á s á h o z kell a z t alkalmazni H a i g y volna, a k k o r u g y a n a z o n e g y iskolában m i n d e n két h á r o m t a n u l ó n a k k ü l ö n foglalko-zást k e l l e n e a d n i s a k e r t é s z e t i foglalkozás csakis falusi t a n u l ó k egy részének volna czél-i r á n y o s . De a m u n k a ép oly n e v e l ő e s z k ö z , m i n t akármely m á s t á r g y a i s k o l á i n k n a k s igy e n n e k t a n í t á s á t a t e s t i fejlődés f o k o z a t a i szab-j a k m e g , nem p e d i g a növendék későbbi élet-p á l y á j a . A milyen e l e n g e d h e t e t l e n alkatrészei m o s t n é p i s k o l á i n k n a k a t a n t e r e m és szertár, olyan s z o r o s összefüggésbe kell h o z n u n k a m u n k a -t e r m e -t é s i s k o l a k e r -t e -t e z u -t á n az iskola o r g a n i s m u s á v a l . I g y a z t á n az a n é g y fal n e m z á r j a el őket az é l e t ismerésétől, sőt i u k á b b t e r v s z e r ü l e g összeválogatva és é r t e l m ü k h ö z idom í t v a idom e g t a l á l j á k idom i n d a z t , idomi á l t a l önálló g o n -d o l k o z á s r a , h a t á r o z o t t cselekvésre t e h e t n e k szert s f é l s z e g csenevész a u t o m a t o k helyett a m a g u k l á b á n j á r n i , s a j á t f e j ő k k e l g o n -d o l k o z n i k é p e s á l l a m p o l g á r o k népesitik be l a s s a n k é n t a k ö z é l e t minden t e r é t .

É s az iskolai m u n k a már elő is van készitve

-oex i o 7 <30a g y ü m ö l c s t e n y é s z t é s r e r e n d e l t i s

-k o l a i -kert, és t o r n a c s a r n o -k életbeléptetése által, sőt egyes t á r g y a k szemléltetőbb módsze-rével s a r a j z t a n í t á s felkarolásával is biztosít-juk, a kötelező m u n k a o k t a t á s t ő i remélt ered-mények egy részét. H a azonban a mostani nem-zedék jellemfejlődésének, erkölcsi érzületének, k i t a r t ó m u n k á s s á g á n a k előnyös fordulatát ó h a j t -juk akkor okvetlenül külön munkahelyiségről s a r r a kitűzött tanórákról kell gondoskodnunk.

E helyen a m u n k a t e r e m előállítási költségeire kiterjeszkedni nem akarok, mert ha egyszer komolyan meggyőződünk a n n a k üdvös volta felől: községek, felekezetek, és az állam is ta-lálni f o g n a k módot és alapot melyből a mun-kahelyiség és kellékei kiteljenek.

Egyelőre az i s k o l a k e r t általános kötele-zővétételét ó h a j t a n á m , mint a mely egészségi szempontokból is felette kívánatosnak kezd mu-tatkozni. Ez lehetne a tanév tetemesebb részét felölelő időszakon á t t a n í t v á n y a i n k foglalkozá-sának legalkalmasabb színhelye. A zord idő elől a z t á n menedéket n y ú j t h a t n a valamelyik tágasabb tanterem is, melynek rendes bútorzatát csupán egy h o s s z ú a s z t a l l a l é s s z e r t á r g y a -n á -n t szolgáló egy vagy több szekré-ny-nyel kellene kibóvitni. Osztatlan népiskolánál sem igen t á m a s z t h a t aggodalmat a felszerelés, mert összevissza p á r négyszög méternyi t e r ü l e t e t foglalnánk le általa a t a n t e r e m belvilágából, csak hogy cserébe a z t á n mily tömérdek, kiszá-míthatatlan j ó hárul vissza t a n í t v á n y a i n k r a ! Az első felszerelés u t á n nemcsak évközi kiadásokat nem okozna ez az intézmény, sőt okszerű ve-zetése, a közönség érdeklődése mellett jelenté-keny m e g t a k a r í t á s o k r a n y ú j t a n a alkalmat. E megtakarításból a z t á n az eszköztár gyarapítását, szegényebb sorsú tanulók apróbb szükségleteit fedezhetnők, s a serényebb tanulók feleslegeiből életbele'ptethetnök a z i s k o l a i t a k a r é k -p é n z t á r a k a t is, melyek most valóban ne-mes hajlamok virágaival gazdagitnák a gyer-meki szivet, és e virágok a z t á n a munkaszere-tet napjától késő k o r b a n is folyvást tenyésztő verő f é n y t nyernének.

Az a gyermek, kinek vérévé vált a folytonos tevékenység, soha sem lehet h a n y a g polgári kötelességeinek teljesítésében. S k i v á n h a t u n k e h a -zánknak jobbat, m i n t h a kötelességeiket lelkiis-meretesen betöltő fiakat ó h a j t u n k a ministeri bureautól le az utolsó napszámos k u n y h ó j á i g ! Az ország jóllétének fontos féltétele ugyan az egyesek folytonos vagyonosodása s mégis az iskolai munkakérdésnél, a szintén k i m a r a d h a tatlan vagyoni gyarapodás mellett sokkal n y o -mósabb a r g u m e n t u m n a k tekintem, hogy egy ko-rábbi mondásom ismétléséhez fogjak, n é p ü n k erkölcsi érzületének s gondolkozásmódjának elő-nyös változását. Hisz t á r s a d a l m u n k mennyi baja enyészne el magától ha a szakadatlan m u n k a g y a -korlat idején elsimítaná azon hullámokat,melyeket kedélyünk tükrén a szenvedélyek vihara hajt, vagy kiirtaná éltünk tavaszán még a bűnök tenyész-csiráit, mielőtt azok beárnyékolnák teljesen

szi-vünk derűjét. És n e m r e m é l h e t j ü k - e n e m z e t ü n k régi átkának, a v i s s z a v o n á s n a k lassú k i -m a r a d á s á t , ha a f o g é k o n y g y e r -m e k i kebelbe sikerül beoltani azt a meggyőződést, h o g y n a g y -szerű alkotást c s u p á n egyesült erővel, kölcsönös egyetértéssel vivtak és vivuak ki b á r h o l e vilá-gon. Az a félig j á t é k , félig komoly foglalkozás m i n d e n n é l biztosabban k i f e j t h e t n é nemzetünkben a közösség t u d a t á t s igy előkészitnök lassan-k é n t azt az időt, m i lassan-k o r egész lassan-községelassan-k, vidélassan-kelassan-k s a j á t jóvoltukból társadalmi uton is áldoznának a közmivelődés és felebaráti szeretet oltárán s az ö u s e g e ' l y e r é n y e annyira általánossá válna, hogy csak kivételes r i t k a esetben v á r n á népünk az államtól helyi szükségleteinek, hiányainak fedezését.

I V .

A n é p i s k o l á k b a » a j á n l a t o s a b b m u n -k a n e m e -k.

De elég is talán e n n y i a m u u k a o k t a t á s szük-ségességének igazolására. Közoktatási minister u r n á k többször h i v a t o l t rendelete u t á n már sok-kal nagyobb népszerűséget v á r h a t u n k az eszmé-nek, s a közönség felfogásában is m i n d jobban l á b r a k a p az a meggyőződés, hogy államrendszer ü n k legüdvösebb institutioi is h a t á s nélkül m a -r a d n a k az iskolai nevelés köz-reműködése nél-kül. H a azonkan a m u n k a t a n i t á s á l t a l egyszers-mind a gyermek szellemi fejlődésére is akarunk h a t n i : akkor nem szabad azt esetleges sze-szélyre, vagy felfogásra bizni, h a n e m még vala-mely i p a r á g felkarolása után is m ú l h a t a t l a n u l szükséges a gyermek képzettségének, testi erejé-nek megfelelő t a n m e n e t r e osztani fel. Lássuk azért, miben lehetne kijelölni a m u n k a o k t a -t á s n a k czéljainkra legalkalmasabb s viszonyaink-nak legjobban megfelelő t a n a g y a g á t ?

Mindenekelőtt o t t a hol égalji vagy földszer-kezeti akadályok n e m forognak f e n n kivétel nélkül tanítandó volna a n é p o k t a t á s i törvény által is kötelezővé t e t t gyümölcstenyésztés. E végből az iskolának egy jókora kert é p oly ki-egészítő része kellene hogy legyen, m i n t akár a fekete tábla, vagy ülő pad. A n y á r i időszak esős napjain, a m u n k á t ó l m e n t időben vagy az alább kijelölendő t á r g y a k k a l kapcsolatosan sőt hallgatólagos foglalkozásul is g y a k o r o l n i kel-lene még n é h á n y olyan iparágat, mely egyfelől l e g j o b b összhangzásban állana a k ö r n y é k házi-iparával, másfelől p e d i g a talajviszonyoknál fogva o t t m e g h o n o s i t a n d ó n a k m u t a t k o z i k s egyébként is képző h a t á s s a l van u g y a g y e r -mek kéziügyességének leleményességének foko-zására, mint testi és szellemi fejlődésére.

Minthogy pedig az iskolai első évek m é g va-lamely meghonosítható i p a r á g t a n í t á s á r a nem alkalmasok, ezen idő a l a t t a F r ö b e l g y e r m e k -kertek foglalkoztató módszerét kellene életbe-léptetui, vagy kedvezőbb esetekben t o v á b b bő-vitni kiegészitni az iskolai oktatás e l ő t t szer-zett gyakorlatot. A t a l á n o s szükségletünknek

- o 108 leginkább megfelelő e l j á r á s volna n é z e t e m

sze-rint E c k a r t Theodornak Seidel és S c h m i d t után összeállított tanrendszere, melyet én s a j á t viszo-szonyainkhoz következőképen p r ó b á l t a m átdol-gozni :

E 1 s ő o s z t á 1 y. Az első két osztály niinis-teri t a n t e r v ü n k szerint a beszéd és értelein gya-k o r l a t o gya-k b a n valamint az irás g y a gya-k o r l a t o gya-k b a n eléforduló kézügyességt-t vau hivatva a rajztaní-tás u t j á n elérni. Közbe papírból egyes alakokat hajtogat,is, majd kivágás által elé á l l i t u a k s azok vázlatait készítik körülrajzolás u t j á n . E k k o r fel-találólag és gépiesen is gyakoroltatik szemmér-tékök és kezők vonása. Az első osztályba szánt mnukatauitásnál épen a gyermek r a j z b e l i ügyes-ségét kellvén elősegitni, leghelyesebb i t t plasti-cailag is eléállittatni a közélet t á r g y a i t s a ta-nítás közben előforduló könnyebb geometriai ala-kokat. E végre szolgálnak a különböző hosszu-s á g b a n elkéhosszu-szített fahosszu-szálkák. A g y e r m e k hosszu-sokkal nagyobb kedvvel f o g j a kirakni ezekből az általa ismert és látott t á r g y a k mértani a l a k j á t , mint ha gépiesen körülraj /.oltatjuk azok papiralakjait vele. Különösen a j á n l a t o s eljárás ez a stigiuo-graphiai rendszer mellett s nincs o l y a n csekély fogékonyságu gyermek kinek aestheticai érzékét, t e r e m t ő képzelniét ne fokozná az ilyen eljárás a mellett hogy a szabadkézhordozást és ügyese-get is rendkívül elémozditja. E/.zel t e h á t eleügyese-get teszünk mindjárt S c h w a b gyönyörű mondásának mely s z e r i n t : a mit a gyermek m a g a alakit, az nemcsak értelmét foglalkoztatja, de táplalja p h a u t a s i á j á t , g y a k o r o l j a akaratát éleszti

tevé-kenységét s lelkét megelégedéssel t ö l t i el.

A stigmográphiai papírlapra igy kiragasztott alakokat (négyszög, háromszög, ezek összetéte-léből katonaköpeny eg, ház, oszlop, szivattyús kut stb ) lehetőleg le is r a j z o l t a t j u k s azután egészen tiszta p a p í r l a p r a tűvel á t is tűzdelik tanítványaink. A l á t á s i és kézi ügyességet az éles l á t á s t leleményességet ily módon a legszebb siker mellett mivelheti bárki is s h o g y mennyire könnyű és kedvderítő e l j á r á s : meggyőződhetünk a r r ó l akármelyik g y e r m e k k e r t meglátogatása al-kalmával. Tehetősebb városokban az igy kitiiz-delt alakok kilestését is meg lehet próbálni, bár faluhelyen korai s a szüléket t e r h e l ő kisérleti.ek t a r t a n á m az effélét.

M á s o d i k o s z t á l y . Az előbbi osztályban megkezdett módon foly tovább a t a n í t á s s most m á r a tüzdelés szabalyosabb eszközlése által d o m b o r i t t a t u n k is elébb egyszerű m é r -t a n i alakoka-t, később virágoka-t álla-toka-t s-tb.

Az első negyed végelelé különböző szinii p a p i r szeletekbűl megkezdik a papir f o n a t k é s z i -t é s -t is, hogy i d á i g szerze-t-t kézügyességük s eleven alak és sziuérzékkel is kibővüljön s a későbbi kosár és szalmafonásra elő legyenek képezve. Mig a megelőző osztályban nem volt a h á h zatos papírnál, szálkácskáknál s a kivá-g o t t p a p í r f o r m á k n á l ekivá-gyebre szüksékivá-g, m o s t egy vonalzó, olló, k':s s maga a f ű z ő tű elke-rülhetetlen műszereink. A papírszeleteket, füzesi 1 ipokat kezdetben mi készítjük e l ő t t ü k el, k é

-sőbb azonban t a n í t v á n y a i n k k a l kell elkészittetni s úgyszintén a felragasztást is velők végeztetj ü k . E z a m u n k a nem k i s s z á m o l á s i g y a k o r l a t is egyszersmind, m i n t h o g y a k ü l ö n -böző irányban elhelyezendő más meg más szí-nű papírszeletek összeválogatása átfüzése a n é l k ü l meg nem történhetik. Egyszersmind u j a b b a l a k o k r a vezetjük a gyermekeket, sőt nemcsak sima fonatokat, h a n e m lánczforinákat is készít-t e készít-t ü n k hogy leleményességük és felkészít-találási ügyességük is erősödjék.

A sikerültebb munkák itt e's az előbbi osz-t á l y b a n e g y a r á u osz-t , kereosz-tekben vagy összeköosz-tve t a r t a n d ó k meg.

E/.en osztályokban nyári h ó n a p o k b a n a g y a g -ból is ajáulatos a beszéd és értelemgyakorlatok r e n d j é n i s m e r t e t e t t állatokat különösen u t á n o z t a t u i , a p a p i r f o n a t o k a t pedig szalmára g y é -k é n y r e lehet á t vinni. H a jól emlé-kszem Szeged környékén t e t t kísérletet a lefolyt év alatt egyik t a n i t ó a gyékényfouással s a mely vidéken az t a l á n házilag is gyakoroltatik, vagy bővében v a n n a k az a g y a g n a k : fiuk és leányok egyaráut nagy sikerrel g y a k o r o l h a t j á k s hallgatólagos foglal-kozásul is f e l h a g y h a t u n k ilyesmit.

H a r m a d i k o s z t á l y . A megelőző évek a l a t t szerzett rajzismeretet m o s t még jobban fokozzuk s azzal karöltve f e j t j ü k a i n u u k a t a n i -t á s mene-té-t is. Min-thogy az e l -t a n u l -t egyenes vonalakból már egyszerűbb testek puszta l i a t á r -voualain kívül azok töinörszerkezetét is eléállitt a eléállitt j u k : igen a j á n l a eléállitt o s b o r s ó p a s z u l y s e g é l y é v e l a p á l c z i k á k a t testalakok á b r á zolására felhasználni. E közben a mértaui f o -galmak bővítendők s a z é l , s z e g l e t , c s ú c s fogalma testekről levezetendő. L a s s a n k é n t j o b b a n jobban fejlődvén t a n í t v á n y a i n k alkotó k é -pessége, végre egész alakgyüjteménynyel gaz-dagul iskolai készletük, sőt a lakház iskola környékének nem egy t á r g y á t modellirozzák m i n t -egy le kis muukássaink. Az igy eléállitott a'akok aztán vonzó mintákul s z o l g á l h a t n a k r a j -zolás közben is. S mily csekélységbe kerül az egész munka. A vízbe á z t a t o t t bab, borsó szemeket mekkora könyüséggel f o g j a hegyes p á l -czácskáival feltüzdelni a 8 — 9 éves t a n í t v á n y .

Ez osztályban alkalmazni lehet még a sodrony (drót) m u n k á t is, mint a melyet egy közönséges fogóval s z i n t é n testek hálózatává lehet átala-kitni, sőt ügyesebb gyermekek igen k ö n n y e n m u n k a k o s á r k á k a t , tálczákat, p o h á r t a r t ó k a t óra-t a r óra-t ó v á z a k a óra-t is alakíóra-thaóra-tnak abból.

Hol a z o n b a n szalmafonást, gyékényszövést kezdtek m e g o t t a m u n k a t a n i t á s r a rendelt idő nagy része a r r a fordítandó s az ügyes t a n i t ó rajzóráján fog módot t a l i l n i az itt felsorolt t a n a n y a g elvégzésére.

N e g y e d i k o s z t á l y . A negyedik osztályra kellőleg megerősödött s 15 évi folytonos g y a -korlat u t á u meglehetős kézügyességgel rendel-kező gyermekekkel m á r okvetlenül meg kell az izlésfinomitó és egyebként is képző m u n k a n e -meken kívül valamely gyakorlati jelentőséggel

<C* 1 0 9 o -biró i p a r á g a t , ked vehetni. L e g a l k a l m a s a b b n a k

kínálkozik erre nézve a k ö n y v k ö t ő i m u n -k a , melyhez elő-készítés g y a n á n t az egyszerű p a p i r alak k i m e t s z é s t m a d á r , emlősállat, olló, kés, h á z s t b . kell adni. V a l a m i n t elébb c s a k n e m m i n d e n m u n k a ó r a s z o r o s a n össze volt k ö t v e valamelyik t a n t á r g y t a n í t á s á v a l s t ö b b -n y i r e a r a j z o k t a t á s s a l karöltve h a l a d t u -n k : u g y m o s t is a beszéd és é r t e l e m g y a k o r l a t o k r e n d jén eléfordult szerves lények vagy házi k é s z ü l é -kek u t á n f o r m á l t a t á s á v a l s a r a j z t a n í t á s r e n d j é n is előkerülő g e o m e t r i a i a l a k o k kimetszésével i n d u l m e g a t a n í t á s . A t a n i t ó i n k á b b m é r s é -kelni k é n y t e l e n növeudékeiuek n a g y b u z g ó s á g á t a k k o r a m u n k a k e d v v e l f o g n a k h o z z á e k ö n n y e n j u t a l m a z ó a m u n k a ö r ö m é t k ü l ö n ö s e n é r e z t e t ő f o g l a l k o z á s h o z . A brassói áll. n é p i s k o l á k i g a z -g a t ó j á n a k ( O r b á n F e r e n e z ) é r t e s í t é s e s z e r i n t o t t m á r az első k é t k o r o s z t á l y n á l becses f o g l a l -k o z t a t á s n a -k bizonyult be ez s a b o r s ó m u n -k á v a l , a g y a g m i n t á z a t t a l e g y ü t t h a t h a t ó s elősegitője az iskolai o k t a t á s n a k . Semmi k é t s é g , hogy m á s i s k o l á k n á l is t ö r t é n t e k hasonló kisérletek s az e r e d m é n y m i n d e n ü t t oly ö r v e n d e t e s vala, m i n t B r a s s ó b a n .

E g y é b k é n t a p a p i r a l a k o k k i f a r a g á s á n a k a l a p j á n egy n á l u n k kevés figyelemre m é l t a t o t t , k ü l -f ö l d ö n a z o n b a n s o k a t jövedelmező i p a r á g (mi is IV2 millióval a d ó z u n k érte B e r l i n n e k , Bécsnek) volna m e g h o n o s í t h a t ó . Ez a m e s t e r s é g e s v i r á g k é s z i t é s, mely m i n d e n kis helységben élelmet a d h a t n a p á r családnak s e g y s z e r ű s é g e m i a t t n é h á n y n a p a l a t t is m e g t a n u l h a t ó .

A p a p í r l a p kimetsze's u t á n á t t é r ü n k a t u l a j d o n k é p e n i k á r t y a p a p i r v a g y k ö n y v k ö -t ő i m u n k á k r a . * ) I -t -t m i n d e n e k e l ő -t -t beszer-z e n d ő k egy körbeszer-ző, egy k ö n y ö k v o n a l beszer-z ó vasból, szögátvivő ( t r a n s p o r t e u r ) , t ö b b ecset, simitóc s o n t , egy k ö n n y ű s a j t ó , metszőkés a p a p i r l e m e t -széshez s r a g a s z t ó k é s z ü l é k ü l g u m m i a r a b i c u m h i d e g enyv, vagy m á s megfelelő a n y a g s végre f e j é r vagy színes k á r t y a p a p i r . E l ő g y a k o r l a t u l d o b o z o k a t k é s z í t t e t ü n k , m i n t h o g y ilyenre m i n -dig van szükség ( a p r ó készletekre, á s v á n y o k h o z m a d á r t o j á s , n ö v é n y vagy sok más czélból.) P r ó -b á l u n k j e g e c z a l a k o k a t is e l é á l l i t t a t n i , melyeken az é l e k e t szines papírszalagok j e l ö l j é k s u t á u o z t a t u n k b ú t o r o k a t , íróasztal, é k s z e r t a r t ó , t i n t a t a r t ó , k ö n y v s z e k r é n y , m á n g o l ó s t b . é p ü l e t f o r -m á k a t (ház, t e -m p l o -m , egész telek vagy falu egy a l a p r a k i r a g a s z t v a ) vagy közéleti t á r g y a k a t (lámpaelleuző, tálcza, m u n k a k o s á r stb.) készíttet ü n k velők. N é h a a megelőző évek készíttet a n u l m á n y á n a k g y a k o r l á s a v é g e t t a fejér k á r t y a p a p i r -Vészüléket b e r a g g a t j á k , kitiizdelik sőt ecsettel is k i f e s t j ü k . Seidel és S c h m i d t n e k f e n n hivatolt m ű v é b e n (III. rész) i g e n szép m i n t á k kínálkoz-nak i d e v o n a t k o z ó l a g , de e g y é b k é n t is minden j ó r a v a l ó t a n í t ó k ö n n y e n eligazodik ezekkel, m e r t hisz egy p á r ü g y e s e b b t a n u l ó s z e r f e l e t t

meg-*) Epen most olvashatjuk, hogy a máramarosszi-geti praeparandia gyakorlóiskolájánál nagy sikerrel életbe léptették. T. G.

k ö n n y í t i f e l a d a t á t . V é g r e könyvek k ö t t e t é s é t is m e g k í s é r t j ü k s h a mi i d e n i k n e k e g y f o r m á n nem sikerül i s : s o k a n ö r ö m ü n k r e f o g u a k d o l gozni. H a a z o n b a u i d á i g is n a g y g o n d o t i g é -nyelt az, h o g y n ö v e n d é k e i n k b e n a t i s z t a s á g i é r z é k m i n d j o b b a n j o b b a n m e g e r ő s ö d j é k : most kétszeresen ü g y e l n i kell arra, m e r t a r a -gacsos a n y a g g a l való m u n k a l a n y h a felügyelet a l a t t k ö n y n y e n p a j z á n s á g r a , e g y m í s m u n k á i n a k r o n d i t á s á r a r a g a d j a ő k e t .

T u d o m á s o m van róla s s a j á t szemléletemből is példát m o n d h a t n é k rá, hogy e k o r o s z t a l y l y a l a l o m b f ü r é s z f a r a g á s t is m e g l e h e t kezdeni, m i n d -azonáltal e m u n k a á g a t t ü z e t e s e n az V - i k osztálylyal k í v á n n á m m e g k e z d e t n i , fóleg a hol g y é kény, s z a l m a f o n á s t sikerül t a n í t ó i n k n a k m e g -lion ositni.

Ö t ö d i k o s z t á l y . A l o m b f a r a g á s z a t n e m csak r e n d k í v ü l n a g y leleményességre, a l k o t ó -képességre, k i t a r t á s r a s z o k t a t j a a g y e r m e k e t , de hegyes és s í k v i d é k e n kivétel n é l k ü l a l a p j a l e h e t n é h á n y i p a r á g művészibb, p r o d u c t i v e b b g y a k o r -lásának, m a g a s a b b é l e t p á l y á r a lépőknél p e d i g kellemes s z ó r a k o z t a t ó u l s z o l g á l h a t . B á r m i l y e n elijesztő is a z é r t e n n é l a segédeszközök n a g y értéke s b á r m e k k o r a n e h é z s é g g e l j á r j o n is e n -nek külön m u n k a t e r e i n n é l k ü l való o k t a t á s a : felette n a g y s ú l y t kívánok e r r e h e l y e z t e t n i s k i -vétel nélkül m i n d e n i s k o l á n á l n é l k ü l ö z h e t e t l e n f o g l a l k o z t a t á s u l a j á n l h a t o m . A m i n t á k a t f e l e t t e köuyü beszerezni, í-őt m a g u n k is r a j z o l h a t u n k n é h á n y a t , m e l y e k e t a g y e r m e k e k kék m i n t á z ó p a p i r segélyével egy g y u f a s z á l n y o m á s a által áí vihetnek a d e s z k a a l a p r a . E g y e l ő r e b e é r h e t j ü k i t t is néhány f ü r é s z k e r e t t e l (a l o m b f ü r é s z h e z ) , szer e z ü n k egy széles (4 cm.) és egy k e s k e n y f ü -részt, n é h á n y á r a t , r á s p o l y t , r ó k a f a r k a t (a p o r letörlésére) s c s u p á n a n y a g r a vau akkor s z ü k -ségünk. A n y a g u l a d ó, j u h a r , kőris, cseresnye, megy, körte, a l m a és szilvafa l e g a j á n l a t o s a b b . Ezek egyike másika p e d i g alföldi t á j a k o n is besze-rezhető, h e g y e s vidéken m e g épen é r t é k t e l e n tüzrevaló holininek t e k i n t i k a z o k a t . Később a z o n b a n e s z t e r g a és k é z v o n ó pad (előbbi l e g -feljebb 2 5 f r t , utóbbi 8 — 1 0 f r t ) , k ü l ö n b ö z ő csipesz, k a l a p á c s , metsző kés, véső s t ö b b ilyesmi is n é l k ü l ö z h e t e t l e n . A d i s z b u t o r o k n á l h a s z -n á l t mozaik m u -n k á t f á j d a l o m 111a is Bécsből, Angliából k a p j u k , holott a n y e r s f á t tőlünk szál-l i t j á k oda. Miszál-ly t ö m é r d e k p n/, f o r d u szál-l n a igy s a j á t nemzeti g y a r a p o d á s u n k r a , h a a l o m b f ű r é s z f a r a g á s által l e e n d ő i p a r o s a i n k b a n f o r m a é r z é k , leleményesség é b r e d n e fel s ők m a g o k v á l l a l -k o z h a t n a -k a mozai-k vagy e g y é b diszreszlete-k eléállitására.

Egyelőre tarnié.->zetesen e g y s z e r ű házi eszkö-z ö k ö n d o b o eszkö-z o k o n , ó r a t a r t ó k o n , k é p k e r e t e k e n kezdeuok l e h e t ő l e g kerülve az o l y a n d í s z m u n k á k a t , melyek a falusi n é p h á z t a r t á s á v a l , v a g y o n á v a l ö s z h a n g z á s b a n n e m á l l n a k . V á r o s i i s k o -l á k b a n g a z d a g a b b szü-lék g y e r m e k e i n é -l i-lye- ilye-n e k r e is ki l e h e t t> r j e d ilye-n i , de a m i ilye-n t E c k a r d t T o d o r megjegyzi „sohse e n g e d j ü k t o v á b b a g y e r m e k e t , m í g elkezdett m u n k á j á t az utolsó

110 K3*s i m i t á K3*s i g b e nein fejezte. H a d d K3*s z o k j é k t ü r e

lemhez, kitartáshoz s k e r ü l j e a szeleburdi e l hflmarkodást, türelmetlen sokfelé k a p k o d á s t . F o k ról f o k r a haladva a sima l o m b f ü r é s z f a r a g v á -nyokról, féldombor-miivek (cserlevelekkel é k í t e t t k e r e t ) készítésére is á t m e h e t ü n k s az e g é s z e t e g y s z e r ű b b d o m b o r f a r a g v á n y o k k a l f e j e z h e t j ü k be.

E z e n m u n k á v a l k a p c s o l a t b a n v a g y t u l n y o m ó l a g a h e l y e t t füzfaveszővel m e g á l d o t t v i d é k e n a k o s á r f o n á s volna l e g a j á n l a t o s a b b , főleg m e g h o n o -sítás s z e m p o n t j á b ó l .

H a t o d i k o s z t á 1 y. I t t a r a j z t a n í t á s a n y a -g á t m á r e-gyenes és -g ö r b e v o n a l a k c o m b i n á l á s a u t j á n keletkezett állati, n ö v é n y i a l a k o k n a k n é m i á r n y a l á s s a l vegyitett r a j z a képezvén, b á t r a n alkal-m a z á s b a vehetjük a alkal-m i n t á z á s t , alkal-m i n t a alkal-mely az első k é t osztályban d u r v á n y o s u t á n z a t o k b a n elé is f o r d u l t . A m i n t á z á s a g y a g b ó l , g y p s b ő l vagy viaszból t ö r t é n h e t i k s k ö z h a s z n á l a t b a n levő t á r g y a k szerves lények n t á n o z á s á r a t e r j e d h e t ki.

á z ilyen készítményekben m á r t ö b b művészi érzéket, kiállítási c s i n t v á r h a t u n k t a n í t v á n y a inktól s a levél, edény s t b . efféle u t á n z a t m e l -l e t t k í s é r -l e t e t t e h e t ü n k n é h á n y , d o m b o r z a t i kép, ( i n k á b b hegy, völgyet s j o b b á r a tetszés s z e r é n t n e m p e d i g a k ö r n y é k e t u t á u e z v a ) eléállitásával is.

A v i a s z m u n k a i t t ép ú g y f e l h a s z n á l h a t ó m e s t e r s é g e s v i r á g o k , g y ü m ö l c s u t á n z a -t o k r a , m i n -t a p a p í r l a p o k b ó l való m e -t s z é s n é l f e l v e h e t j ü k a v i r á g c s i n á l á s e g y s z e r ű s n e m z e t -g a z d a s á -g i l a -g oly n a -g y j e l e n t ő s é -g ű f o -g á s a i t is.

F a l u s i n é p i s k o l á i n k b a n e g y é b k é n t ez év a l a t t k i v á l ó a n az a p á r m u n k a á g h e l y e t t e s i t h e t i a m i n t á z á s t , melynek m e g h o n o s í t á s a k í v á n a t o s , vagy m u l t idők g y a k o r l a t a á l t a l van előkészítve.

Így a k e f e k ö t é s sőt helylyel közzel a s e l y e m -t e r m e l é s . F é m b á n y á s z a -t o -t űző h e g y v i d é k e k e n e l ő f o r d u l h a t n a k m é g a vas v a g y bádoglemezből k i m e t s z e t t k é s z í t m é n y e k is, m í g ellenben szik-lás m á r v á n y v i d é k e k e n , v a g y a hol a k ő f a r a g á s valamelyik ága m á r h o n o s : kőcsiszolás u t j á a p r ó h á z i t á r g y a k á l l í t h a t ó k elé.

E z e n m u n k á k n á l a z o n b a n soha sem szabad a h i v a l g á s t , a f e l t ű n é s t elősegítő d i s z m ü v e k r e h e -lyezni f ő s ú l y t , sőt l e h e t ő l e g k e r ü l e n d ő k v o l n á n a k azok s kizárólag o l y a n f o r m á k j ö j j e n e k a l k a l -m a z á s b a , -melyek ke'pzőerejök -m e l l e t t n e -m e s e g y s z e r ű s é g r e , j ó z a n t a k a r é k o s s á g -r a vezessék a g y e -r m e k e k e t , n e h o g y u g y j á -r j o n n é m e l y falusi család, m i n t az a f é r j , kivel n e j e k ö l t s é g e s czifra b ú t o r t v é t e t e t t , mely t ö b b é n e m t a l á l v á n a korábbi szegényes s z o b á k b a : j ö v e -d e l m ü k e t túlhala-dó l a k á s kibérlésére ösztönzé ő k e t .

A n e g y e d i k osztályig b e z á r ó l a g felsorolt m u n k a n e m e k e t fiuk ós l e á n y o k k ü l ö n b s é g n é l k ü l g y a -k o r o l h a t j á -k . L á n y o -k n á l m i n d a z o n á l t a l m i n d j á r t az első iskolai év u t á n f o g a n a t b a kell v e n n i a n ő i h á z i i p a r valamelyik á g á t . H á l a i s t e n n e k n ő t a n í t ó k é p z ő i n k b ő l m a m á r kellő t á j é k o z o t t s á g o t hozDak ki a n ö v e n d é k e k a női k é z i m u n k a t a n í t á s módszeres kezelése i r á n t s igy e l á t k ö -r ö m ö n e g y é b k é n t is kivűl eső t á -r g y - részletezé-sével olvasóim t ü r e l m é t nem kell f á r a s z t a n o m .

E helyen a z o n b a n s z ü k s é g e s u e k l á t o m k i j e l e n -teni még, h o g y a m u n k a t a u i t á s t n e m k í v á n o m k i z á r ó l a g n é p i s k o l á i n k r a szoritni. A m i n t t a l á n illő helyen lesz a l k a l m a n m é g k i f e j t e n i é p oly n é l k ü l ö z h e t e t l e n nevelőeszköz az a p o l g á r i t a n o d á k b a n és k ö z é p i s k o l á k b a n ( g y m n a s i u m , r e á l -iskola) is.

V.

Z á r s z ó .

U g y de a g y e r m e k e k m o s t is tul v a n n a k hal-mozva t á r g y a k k a l , f o g j á k olvasóim közül igen sokan m o n d a n i . Való igaz, hogy f u t ó l a g o s t e k i n t e t r e i t t a k ü l ö n b e n is sokat g y ö t ö r t t a n u -lók u j a b b terheltete'séről van szó, de vegyük csak f o n t o l ó r a v á j j o n a t o r n a , kertészeti g y a -k o r l a t o -k h a m i n d j á r t s z a p o r i t n á -k is a t a n ó r á -k s z á m á t a g y e r m e k t e s t i , lelki e r e j é n e k s a t n y i -t á s á r a , k i f á r a s z -t á s á r a s n e m inkább f e l ü d i -t é s é r e s z o l g á l n a k e ? A t a p i n t a t o s t a n i t ó a z o n b a n a d -d i g is m ó -d j á t ejti a m u n k a o k t a t á s m i n -d e n terv n é l k ü l való m e g h o n o s í t á s á n a k , míg k ö z o k t a t á s i k o r m á n y u n k a t e e n d ő t a p a s z t a l a t o k u t m u t a t á s a s z e r é n t kötelezőleg i n t é z k e d h e t n e az ó r a m e n n y i -ség i r á n t . V á z l a t o s t a n t e r v e m b e n is é r i n t e m egyébk é n t t ö b b helyt, h o g y egyébkülönösen a r a j z t a n i t á s -sal k a p c s o l a t o s a n v o l n a a m u n k a o k t a t á s keze-l e n d ő . Az ekeze-lső k é t k o r o s z t á keze-l y n á keze-l sok akeze-lkakeze-lom van a beszéd- és é r t e l e m g y a k o r l a t o k t a n ó r á i n is a k i j e l ö l t g y a k o r l a t o k r a , mig a felső 3 osztályba l e g a l á b b o k v e t l e n ü l k ü l ö n ó r á k r a k e l l e n e e t á r -gyat, h a m i n d j á r t m á s t á r g y a k ó r a m e n n y i s é g é n e k a p a s z t á s á v a l is b e o s z t a n i . Arról a z o n b a n előre is kezeskedem, h o g y az iskolai m u n k a n e m c s a k a n e m z e t i v a g y o n o s o d á s e m e l t y ű j é n e k bizonyul be, de a t o r n á v a l , k e r t é s z e t i g y a k o r l a t o k k a l i f -j u s á g u n k t e s t i é p s é g é n e k e r ő t e l -j e s f e j l ő d é s é n e k és létfeltételéül i s m e r j ü k el m a h o l n a p , főleg h a m i n d e n alkalmat f e l h a s z n á l n a k , h o g y k i n t a s z a b a d b a n ( u d v a r k e r t ) t ö r t é n -j é k a g y e r m e k e k m u n k á -j a .

A t a n í t ó t ó l sem v á r u n k lehetetlenséget, m e r t a k á r m e l y i k i p a r á g m e g t a n u l á s a n e m követeli valamely i p a r t a n o d a r e n d s z e r e s l á t o g a t á s á t , sőt elégséges, h a ö m a g a u t a s í t á s t képes a d n i a b a -j o s a b b m u n k á k b a n . K é s ő b b m i n d e n osztályban válik ki n é h á n y e l ő h a l a d o t t a b b t a n í t v á n y , kik k ö z t a g y e n g é b b e k e t csoportosan k i o s z t h a t j a , m a g á n a k t a r t v á n f e n n az egésznek ö s s z h a n g z ó vezetését, p o n t o s ellenőrizése't.

A jövő t a n i t ó i n e m z e d é k pedig é p e n n e m fog n e h é z s é g e k b e ü t k ö z n i . N e m ismerem u g y a n a ke'pezdei i g a z g a t ó t a n á c s o k felterjesztéseit, m i n d -a z o n á l t -a l feltételezem róluk, hogy n e m hozt-ak p u s z t á n egy k é t i p a r á g a t javaslatba. A k é p z ő i n t é z e t e k n ö v e n d é k e i r e u g y a n első s o r b a n i r á n y -adó az i n t é z e t s z é k h e l y é n e k házi i u d u s t r i á j a , de m i u t á n ők széles e h a z á b a n a l k a l m a z á s b a j ö -h e t n e k : csak a k k o r lesz igazán t e l j e s kikép e z t e t é s ö k , ha több m a g a m a g á é r t k é kikép z ő a u y a -gtil k í n á l k o z ó i p a r á g elemeibe be l e t t e k vezetve.

A z é r t m é g m i n d i g n é h á n y specialis m u n k á r a s z o r i t k o z h a t i k az ő g y a k o r l a t u k , m i u t á n a m u n k a j ó t e v ő h a t á s a n á l u k m i n t nem t e l j e s e n k i f e j l e t t

—£> 1 1 1 O -e m b -e r -e k n é l m é g m i n d i g f -e l t é t -e l -e z h -e t ő . R é s z -e m - j ről t e h á t a k é p e z d e i o k t a t á s t ó l remélem az egész m o z g a l o m n a g y o b b s i k e r é t s ezeknél a k ü l ö n m ű h e l y e k e t n e m c s a k e l e n g e d h e t e t l e n n e k t a r -t o m , de a m u n k a o k -t a -t á s e r e d m é n y é n e k biz-to- bizto-s í t á bizto-s a v é g e t t n a g y o n k í v á n a t o bizto-s n a k l á t n á m , ha az i l y e n i n t é z e t e k r a j z t a n á r a i t , v a g y a t a n á r i t e s t ü l e t v a l a m e l y i k m á s t a g j á t egy k ö z p o n t i t a n -f o l y a m r a g y ü j t e n é össze m i n i s t e r úr, lehetőleg o l y a n p o n t o n , hol k i f e j l e t t a l a k b a n t a n u l m á n y o z h a t n á k a h á z i i p a r v a l a m e l y i k á g á t . A t a n i t á s i n t é z é s é r e k ü l ö n b ö z ő á g a k képviselői v o l n á -n a k a l k a l m a z a -n d ó k , k i k e t előzetese-n külföldö-n k e l l e n e t e r m é s z e t e s e n kiképeztetni, de a z t á u az i l y e n p ó t t a n f o l y a m j o b b a n m e g t e r e m n é g y ü -m ö l c s é t t a l á n -m i n d e n eddigi h a s o n s z e r ü válla-l a t u n k n á válla-l .

T e h e t n é m é g v a l a k i a z t az ellenvetést is : h o g y ezermester-féle, m i n d e n l é b e n k a n á l pol-g á r o k k e r ü l n é n e k ki az ilyen o k t a t á s u t á n . Az i l y e k e t azonl a n u t a l n o m kell f e n n e b b t ö b b ször i s m é t e l t t é t e l e m r e : hogy ez a m u n k a t a n i -t á s v i l á g é r -t sem h a s z n o s s á g -t e k i n -t e -t é b ő l köve-tel h e l y e t n é p o k t a t á s u n k o r g a n i s m n s á b a n , h a n e m a t e s t i és szellemi nevelés, az e r k ö l c s i érzület s z i l á r d a k a r a t és j ó z a n t a k a r é k o s s á g é r d e k é b e n t e e n d ő szolgálataiért Igaz, h o g y á l l a n d ó házif o g l a l k o z á s u l is k i t ű z t e m egyik m á s i k a t , de á t a -l á b a n a n e m z e t g a z d a s á g i j e -l e n t ő s é g m e -l -l e t t cu-l- cul-t u r a l i s és egészségi h a cul-t á s a m i a cul-t cul-t cul-t a r cul-t o m én a m u n k á t n é p i s k o l á n k e l e n g e d h e t e t l e n kellékének.

A közélet a k á r m e l y i k f o k á r a e m e l k e d j é k később a n é p i s k o l a neveltje, a finom erkölcsi érzetet, l a u k a d a t l a n k i t a r t á s t a hazafi és c s a l á d f ő ékes-ségeit képező kötelességteljesitést s alkalmaz-h a t ó s á g á n a k f o k á t megszabó é l e t r e v a l ó s á g o t , ö n á l l ó cselekvési k é p e s s é g e t sehol s e m n é l k ü -lözheti, t á r s a d a l m u n k h a s z n o s és közbecsülésre s z á m i i h a t ó t a g j a azok n é l k ü l n e m l e h e t . Még

A közélet a k á r m e l y i k f o k á r a e m e l k e d j é k később a n é p i s k o l a neveltje, a finom erkölcsi érzetet, l a u k a d a t l a n k i t a r t á s t a hazafi és c s a l á d f ő ékes-ségeit képező kötelességteljesitést s alkalmaz-h a t ó s á g á n a k f o k á t megszabó é l e t r e v a l ó s á g o t , ö n á l l ó cselekvési k é p e s s é g e t sehol s e m n é l k ü -lözheti, t á r s a d a l m u n k h a s z n o s és közbecsülésre s z á m i i h a t ó t a g j a azok n é l k ü l n e m l e h e t . Még

In document Néptanítók lapja 9. évfolyam, 1876 (Pldal 112-123)