• Nem Talált Eredményt

F OURIER ‐ TRANSZFORMÁCIÓ

In document Matematika (Pldal 77-82)

5.  FOURIER‐ANALÍZIS

5.3   F OURIER ‐ TRANSZFORMÁCIÓ

t ) ( f

) t ( g

t

0

d ) t ( g ) ( f ) t )(

g

* f

( t

g

*

f (f*g)(t)

5.4 ábra: Konvolúció

5.3 Fourier-transzformáció

5.3.1 Fourier-integrál; Fourier-transzformált Egy f:  integrálható függvény Fourier-integrálja

FI



 fˆ( ) e d )

t (

f i t , t ,

ahol





t

t

i dt

e ) t ( 2 f

) 1 (

fˆ ,  .

A fˆ:  függvényt az f függvény Fourier-transzformáltjának, az fˆ meghatározását Fourier-transzformációnak nevezzük. Az fˆ Fourier-transzformált ismeretében a Fourier-integrál előállítja az f függvény. Ezt a számolást inverz Fourier-transzformációnak nevezzük.

Megjegyzések:

1. A t és  váltózók arra utalnak, hogy a műszaki alkalmazásokban ezek idő illetve körfrekvencia jelentéssel bírnak. A két formulából látható, hogy a tf(t) és az

F() függvények egymást meghatározzák, lényegében egy folyamat kétféle leírását jelentik: a tf(t) függvény az időtartománybeli, az F() függvény a frekvenciatartománybeli leírás.

2. Előfordul, hogy a transzformációs integrálok felírásakor a körfrekvencia helyett a frekvenciával számolnak, ekkor nem jelenik meg az

 2

1 szorzó a Fourier-transzformáltban.

f

t f

időtartomány

FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓ FT f :

INVERZ FOURIER-TRANSZFORMÁCIÓ FT-1:

frekvenciatartomány

5.5 ábra: A Fourier-transzformáció és az inverz Fourier-transzformáció

Ahogyan azt a Fourier-soroknál is megjegyeztük, a komplex értékű függvényekkel való számolás elkerülése, illetve a Fourier-integrál valós voltának hangsúlyozása érdekében célszerű a formulákat valós trigonometrikus függvények segítségével is felírni. Egy

f:  integrálható függvény Fourier-integrálja:

FI

az f függvény koszinusz és a szinusz Fourier-transzformáltjai. Érdemes megjegyezni, hogy páratlan függvény koszinusz Fourier-transzformáltja, ill. páros függvény szinusz Fourier-transzformáltja nulla.

Az Euler formula alapján a transzformáltak összefüggése: () 21

ˆa()i()

, ugyanis

Ezt összevetve a fentiekkel világos, hogy páros függvény Fourier-transzformáltja tisztán valós értékű, páratlan függvény Fourier-transzformáltja tisztán képzetes értékű függvény.

A periodikus függvényekkel kapcsolatos számolások a Fourier-sor segítségével hatékonyan elvégezhetők, de nem alkalmasak a nemperiodikus jelek felbontásra.

Nemperiodikus függvények esetén a Fourier-sor szerepét a Fourier-integrál veszi át. A Fourier-integrál azt mutatja, hogy a nemperiodikus függvények is előállíthatók harmonikus függvények segítségével, de összeadás helyett integrálást kell végezni, és a felbontásban bármely valós  körfrekvencia előfordulhat („folytonos” a spektrum), míg a periodikus függvények spektruma csak k0 „diszkrét” körfrekvenciákat tartalmaz.

A Fourier-integrál származtatható úgy, hogy a nemperiodikus függvényeket végtelen hosszú periódusúnak tekintjük, és megfigyeljük a Fourier-együtthatók, valamint a

spektrum viselkedését T esetén. A T periódusidő növekedtével a spektrum egyre

„sűrűbbé”, határértékben „folytonossá” válik.

Példa:

f négyszögjel Fourier-transzformáltja:

 

A számolást elvégezzük a trigonometrikus függvényeket tartalmazó formulákkal is. A jel szinusz transzformáltja nulla, mivel páros függvény. A jel koszinusz Fourier-transzformáltja:

 sin cos(

) 2

A két transzformáltat összehasonlítva jól láthatók a korábban megfogalmazott össze-függések:

10 5 0,10 5 10

0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6

5.6 ábra: A valós és a komplex spektrum összehasonlítása Parseval egyenlőség; energiatartalom

Egy nemperiodikus folytonos jelek energiatartalma az idő-, illetve a frekvenciatartományban:





 f (t)dt fˆ( ) d 2

1 2

t

2 .

5.3.2 A Fourier-transzformáció néhány alapvető tulajdonsága

Fourier-transzformáció és az inverz Fourier-transzformáció lineáris: ha , , f, g, fˆ és ˆg integrálható függvények, akkor

FT (·f + ·g) = ·FT f + ·FT g, FT -1(·fˆ + ·gˆ) = ·FT -1 + ·FT -1gˆ.

A Fourier-elméletet műszaki szempontból elsősorban a jelfeldolgozás motiválja. A Fourier-transzformációnak a következőkben felsorolt néhány tulajdonsága a jelekkel végzett természetes manipulációk hatását mutatja: egy változás az időtartományban miként jelenik meg a frekvenciatartományban (spektrumban).

Tulajdonságok Időtartomány Frekvenciatartomány

) t ( f

t  fˆ() Eltolás az időtartományban t f(tT) fˆ()eiT Eltolás a frekvenciatartományban (moduláció) t f(t)ei0t fˆ(0) A jel lefutási idejének változtatása (skálázás) tf(mt) 

 

  

 fˆ m

| m

| 1

Konvolúció t f(t)*g(t) fˆ()ˆg()

Mivel eiT 1, az időbeli eltolás az amplitúdó spektrumot nem változtatja meg, csak a fázis spektrumot.

A Fourier-és az inverz Fourier-transzformáció formuláját tekintve könnyen felfedezhető a hasonlóság. Ebből adódik, hogy ha egy adott típusú módosítást (például eltolást) hajtunk végre az idő- vagy a frekvenciatartományban, akkor ennek következménye a másik tartományban hasonló lesz. Bár itt nem tárgyaljuk a részleteket, érdemes megjegyezni, hogy a két transzformáció „szimmetriája” olyan formában is megnyilvánul, hogy például periodikus jel spektruma diszkrét („vonalas”), és fordítva: diszkrét (mintavételezett) jel

spektruma periodikus, vagy hogy az időtartománybeli szorzás a frekvenciatartományban szorzásként, és fordítva: az időtartománybeli szorzás a frekvenciatartományban konvolúcióként jelentkezik.

5.3.3 Megjegyzések a jelfeldolgozással kapcsolatban

A Fourier-transzformáció a jelfeldolgozás (például hangfeldolgozás, képfeldolgozás, műszaki rezgésdiagnosztika) alapvető eszköze. A rezgés, illetve hullám formájában keletkező és terjedő jelek (hang, fény, általában a mechanikai és elektromos rezgések) azonosítása, előállítása, rekonstruálása a jel spektrális felbontását (analizálását) igényli.

Adott frekvenciájú és amplitúdójú harmonikus jel előállítása általában egyszerű, a kívánt jel spektrumának ismeretében a jel ilyenek összegével (szuperpozíciójával) előállítható (szintézis).

A Fourier-sor és a Fourier-transzformált fenti fogalma olyan függvények elemzésére alkalmas, melyek értékei ismertek a teljes számegyenesen. A gyakorlatban azonban csak véges sok függvényérték áll rendelkezésre, mivel a megfigyelés (mérés) véges időtartamra korlátozódik, és a mérések között technikai okok miatt meghatározott (pozitív) időtartamnak kell eltelni. A digitális jelfeldolgozásban az időtartományban vett minta alapján (a jelre vonatkozó korlátozott információ alapján) kell a spektrumot a lehető legpontosabban meghatározni.

A diszkrét Fourier-transzformáció (DFT) fogalma és az ehhez kapcsolódó elmélet választ ad arra, hogy miként lehet a technikai eszközök által biztosított feltételek mellett megfelelő eredményre jutni. A diszkrét jelek elemzésekor a gyakorlatban azzal is szembe kell nézni, hogy a számítógépek adatátviteli és számítási sebessége, valamint a tároló kapacitása véges, így az elméletileg megalapozott elemzések számítási igénye jelentősen meghaladhatja a rendelkezésre álló eszközök lehetőségeit. A számítási igény csökkentésére számos algoritmust dolgoztak ki, ezeket gyors Fourier-transzformációként (FFT) emlegetjük.

6. LAPLACE-TRANSZFORMÁCIÓ; LINEÁRIS RENDSZEREK

In document Matematika (Pldal 77-82)