• Nem Talált Eredményt

diagram: Részek megnevezésének eredményei

In document Tanárképzés és okTaTáskuTaTás (Pldal 122-127)

Lükő István

4. diagram: Részek megnevezésének eredményei

25%

8%

25% 33%

16%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

11 pont 9 pont 7 pont 5 pont 3 pont 1 pont

Részek megnevezése

Kísérleti csoport 12 fő Kontroll csoport 12 fő

4.5.4. Tananyag-vizualizáció mozgó ábrák segítségével

Az u.n. mozgóábrás hatékonyságvizsgálathoz ki kellett fejleszteni egy eljárást és mód-szert, amelynek a lényegét fejtjük ki az alábbiakban.

Korábbi oktatásinformatikai kutatások igazolják (Kárpáti – Molnár, 2006), hogy a tanulási motiváció és a tanulási hatékonyság, az információs és kommunikációs tech-nológiák segítségével növekszik. A nemzetközi tudás-, és kompetencia felméréseken (PISA) azon országok diákjai teljesítenek magas szinten, akik a multimédiás megoldá-sokat (mozgókép, hang, interaktív szoftverek) hatékonyan alkalmazzák. Az ezredfordu-lóra tehát nyilvánvalóvá vált, hogy új pedagógiai módszerekkel kell kísérletezni, hogy megvalósuljon a virtuális és valós, digitális eszközökkel és élőszóval közvetített tudás az osztálytermeken belül (Kárpáti, 2008).

A kutatás egyik célja az volt, hogy a tanórákon alkalmazott módszerek sematikus ábráit, kezelhetővé, mozgathatóvá, interaktívvá tegye, hogy a tanulók a szerzett tudást még hatékonyabban mélyíteni tudják, valamint, hogy a tanár egy új motivációs eszközt kapjon. Egy-egy modulnak a kezdőképernyője, a munkamenet közbeni folyamat képe és a végső állapota került kidolgozásra Márföldi Anna disszertációjában tíz mérési-környe-zettechnikai témakörre (Márföldi, 2010).

Ebből mutatunk be egyet, a multiméter folyamatképét (közbülső fázis) az 1. ábrán

Méréses tapasztalati tanulás a környezeti szakképzésben

1.ábra: A multiméter folyamatképe

5. a kutatásI ErEdményEk összEgEzésE

A gyakorlati mérések során az oktatók leginkább az alapvető kémiai mérésekre fektetik a hangsúlyt. A talaj, víz, levegő vizsgálata jelentős a gyakorlatok során. A környezeti para-méterek közül a hőmérséklet, pH, vezetőképesség és a koncentráció mérése jelenik meg minden iskolában. A tanári segédkönyvek és a magyar és angol nyelvű leírások, valamint az internet segíti a tanárt leginkább a műszer használat megismerésére. Összességében elmondható, hogy az iskolák műszerellátottsága igen szegényes. A mérések elég tág kö-rével ismerkednek meg a diákok. A hipotéziseket az eredmények tükrében igazoltuk.

Összességében elmondható, hogy a három régió szakközépiskoláinak mérési oktatá-sa a tanulók véleménye alapján is magas színvonalú. A tanulók igényt tartanak a csopor-tos gyakorlatokra, a részletes és érthető tanári magyarázatra, a jól felszerelt műszerpark-ra, az interaktív elméleti és gyakorlati ismeretelsajátításra. A diákok szerint fontos lenne számukra az IKT-s eszközök megjelenítése mind az elméleti, mind a gyakorlati órák során, mert a legtöbb iskolában a hagyományos módszertani megoldások dominálnak, nem használják az interaktív táblákat stb. Tehát a hipotéziseket igazolták a vizsgálat eredményei..

Feltevéseink igazolást nyertek, mert a multiméterrel való mérés eredményességének vizsgálata bebizonyítja, hogy a diákok számára előnyös ez a műszer, hiszen a tudásanyag is átláthatóbbá vált számukra, könnyebben áttekinthető lett a mérés menete, elve, és ami a legfontosabb a mérési adatok kiértékelése is.

Lükő István

Hipotéziseinket igazolni tudtuk, hiszen a kontroll csoport 10-20%-os különbséggel ugyan, de kevesebb pontot ért el, mint a kísérleti csoport úgy az ismeretelemek, a műkö-dés magyarázata, a folyamat elemeinek megnevezésénél. A vizsgálatból kiderült, hogy e mozgóábrák segítik az asszociációs képességet, a műszerek elvének, részeinek, működé-sének tanulását valamint az elméleti oktatás egyik nagy motivációs segítője. Vizsgálati eredményeink alátámasztották a hipotéziseinket, mert a motiváció mellett a vizualizáció növelte a tanítás sebességét, segítette a gyorsabb elsajátítást és a gondolkodást.

FElhasznált Irodalom

BISZTERSZKY Elemér (1989): Hogy megújuljon a műszaki pedagógusképzés. Szak-képzési Szemle, 1989/2.

GUBÁN Gyula (1996): Tantervfejlesztés a szakközépiskolában. In: Benedek András:

Oktatáselméleti kérdések a szakképzésben. Műszaki Könyvkiadó, Budapest, 11-28.

FÜZNÉ Kószó Mária (2012): Környezettudatosság és a 4. osztályos környezetismereti tankönyvek. In: Takács Márta: Évkönyv, Újvidéki Egyetem, Szabadka, 152-162.

HOCZEK László (2002): Laboratóriumi és terepi módszerek a környezetvédelmi kép-zésben. In: Eredmények és kihívások a szakmai tanárképkép-zésben. NYME – Lővér Print, Sopron.

KÁRPÁTI Andrea(2008): Informatikai módszerek az oktatásban. In: A tanítás-tanulás hatékony szervezése. Educatio Kiadó, Budapest, 113.

KÁRPÁTI Andrea – Molnár Éva (2006): Kompetenciafejlesztés az oktatási informatika eszközeivel. Magyar Pedagógia.

LEHOCZKY János (1999): Iskola a természetben, avagy a környezeti nevelés gyakorla-ta RAABE Kiadó, Budapest.

LÜKŐ István (2003): Környezetpedagógia Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 212.

LÜKŐ István (1998): Oktatástan, Soproni Egyetem, Lövér Print, Sopron, 106-107, és 152-153.

LÜKŐ István (2011): Tartalmi és szervezeti átalakulások a szakképzésben Nemzeti Tan-könyvkiadó, Budapest.

MÁRFÖLDI Anna (2008): A környezetvédelem pedagógiai módszertana a szakképzés-ben különös tekintettel a környezeti mérésekre. VIII. Országos Neveléstudományi Konferencia, MTA, Budapest, 192.

MÁRFÖLDI Anna (2010): A környezetvédelem pedagógiai módszertana a szakképzés-ben különös tekintettel a környezeti mérésekre Doktori Értekezés, NYME Sopron, 2010.

MOLNÁR György (2008): Az információs és kommunikációs technológiák szerepe a szakmai pedagógusképzésben. Doktori értekezés. Budapest, 2008.

NAHALKA István (1998): Egy új pedagógiai gondolkodásmód alapvonalai –

Konst-Méréses tapasztalati tanulás a környezeti szakképzésben

tevékenység elméleti és gyakorlati megalapozása. Természet- és Környezetvédő Ta-nárok Egyesülete, Budapest, 1998.

SALLAY Mária (1999): Az ifjúsági szakképzés korszerűsítése. Programkörkép. Nemze-ti Szakképzési Intézet, Budapest.

abstract

1. The Methodology neglected area of pedagogy , within the environmental specialist teaching methodology cultivating the best part is incomplete . In this article I shall attempt to environmental Methodology presented in one part of the University of West Environmental Education workshop , based on the measurement of experiential learning as an important activity and a specific description of the doctoral dissertation .

The research will first present the background of the University of West Environmental Education workshop and the results of the World Bank Project, a variety of teacher training. We touch upon the formation of the Environmental Education Department and institution researchers from several universities within the HERA.

2. The research aims to explore secondary vocational learning environment ‚s role in the measurement of the textbook use, knowledge and use of the instrument , and analysis methods used in the classroom .

3. Methods of research :

• Processing of literature on the measurement theory and pedagogical aspects of the analysis of environmental training curricula

• Questionnaire survey among teachers in three regions ( South , Central , Western Transdanubia ) n = 15 +5 main

• Questionnaire survey among students are also three main region n = 225

• Increase the interactivity moving figur processing curriculum development methodology 4. The research questions and hypotheses :

Questions: first , whether the digital bag helps students prepare versatile ? ( not only in the measurement and evaluation of the out – but the archiving of documentation and presentation techniques are used. ) What is the second didactic methods are used by teachers in instrumental practice ?

Hypotheses are :

• The most common measure of the high school quickteszt measuring suitcases.

• The specialist teachers in addition to the textbook is used in a high percentage of foreign -language descriptions times as literature .

• Measurements theoretical topic than a general description of the use of the instrument for other things in addition to cover the teachers

• Pupils require the use of interactive methods 5 . The results of these studies are:

• The digital versatile bag clearly helps the students prepare the measurements

Lükő István

• Interviewed schools teachers measuring suitcases field is used the most , which fits into the curriculum and the requirements as well.

• The topic of measurements than the theoretical structure and operating principle of making instruments also differ – teachers

• Mainly in this area can be a very good use of the so-called moving figur method 6. To sum up , the conclusion is an important work of environmental art measurement that specifies the use of modern ICT-based , interactive methods of theoretical and practical skills development .

127

In document Tanárképzés és okTaTáskuTaTás (Pldal 122-127)