• Nem Talált Eredményt

Debreczeni közművelődési könyvtár

Még egy szó a magyar közművelődési könyv- könyv-tárakról

7. Debreczeni közművelődési könyvtár

(A v á r o s lakóinak száma 9 2 . 7 2 9 , csekély kivétellel mind t i s z t a m a g y a r . )

A könyvtár alapanyaga, melylyel működé-sét megkezdi, 10.800 kötet, beleértve a folyó-iratokat is.

A könyvtár körzetébe bevonandó községek és városok :

1. "Egyek., nagyközség, 5.154 magyar la-kossal.

2. Tiszacsege, nagyközség, 3.800 magyar lakossal.

3. Balmazújváros, nagyközség, 11.556 ma-g y a r lakossal.

4. Hajdúnánás, r e n d e z e t t tan. város, 16.781 magyar lakossal.

5. Hajdúdorog, nagyközség, 10.468 magyar lakossal.

6. Hajdúböszörmény, rendezett tan. város, 28.159 magyar lakossal.

7. Téglás, nagyközség, 2.200 magyar la-kossal.

8. Hajdúhadház, nagyközség, 9.82 1 magyar lakossal.

9. Hajdúsámson, nagyközség, 5.381 magyar lakossal.

10. Vámospércs, nagyközség, 3.000 magyar lakossal.

Kisebb községek, tanyák és telepek : Gyulahalom, Pallag, Bocskaykert, Zelemér, N a g y bakócz, Újkert, Jenőháza, N a g y h á t , N y á r i járás, Kónya, Dinnyés, H o r t , Vékonya, D a -rassa, Cserepes, Kecskés, N a g y m a j o r , Kis-major, Szilágy, P a p t a v a , Saruka, Félhalom, O h a t , Istvánfürdő, Váli puszta stb.

E z a p r ó községek, tanyák és telepek lakói is színtiszta magyarok, foglalkozásra nézve p e d i g csaknem kizárólag földművelők és pász-torok.

H a már most e g y s z e r ű b b tervezés okából az a p r ó községek, puszták és telepek lakói-nak számát figyelmen kívül hagyjuk s feltesz-szük, h o g y a D e b r e c z e n város s az 1 —10.

Még egy szó a magyar közművelődési könyvtárakról 1 0 7 p o n t o k alatt megnevezett községek lakóinak

fele a p r ó g y e r m e k e k b ő l , még analfabétákból s olyan magasabb műveltségű e g y é n e k b ő l áll, akiknek igényeit a r e f . kollégium n a g y könyv-tára, az egyetemi könyvtár s más helyi ma-gánkönyvtárak kielégíthetik : hozzávetőleg megállapíthatjuk, h o g y a debreczeni közmű-velődési könyvtárnak magában D e b r e c z e n kívánságaival számoló hasznos és praktikus alkotás l e -gyen, minden egyes helyen a község és a járás arra hivatott egyéneinek (szolgabíró, lelkész, viszonyait, alig tévedek azonban, ha azt t a r -tom, hogy e 4 7 . 0 0 0 körzetbeli olvasó Vlo-ed

p e d i g magasabb értelmességű egyén (hivatal-nok s hasonló).

108 JHég egy szó a magyar közművelődési könyvtárakról 108

H a ezt tudom, akkor már megállapíthatom azoknak a könyveknek a kategóriáit is, amelye-ket ez öt csoportba osztott lakosságnak azzal a megnyugvással bocsáthatok rendelkezésére, h o g y jó munkát végeztem, mert mindegyik értelmiségi foknak olyan könyveket adtam, és így tovább ennek arányában mind a 10 község.

H a a debreczeni közművelődési könyvtár ilyen alapon szerveződik s a kölcsönkönyvek vándoroltatása ezeknek az elveknek a betartásá-val betartásá-valósul meg, a közönség örömmel fogja azt használni, mert érezni fogja, h o g y mindenki a neki megfelelő élvezetet s okulást merítheti belőle. H o g y ez azután valóban így legyen, ahhoz két kellék elengedhetetlenül szükséges. A z egyik az, hogy a könyvtárnak s a kikölcsönzés és vándoroltatás akcziójának már j ó e l ő r e s az-után is állandóan, a központban épúgy, mint minden egyes községben, lelkes propagáló apos-tola legyen. Jl másik, hogy a könyvek a körzetbe bevont községekben teljesen díjtalanul

-JHég egy szó a magyar közművelődési könyvtárakról 113 fogja azt lefizettetni a községekben ? H a utó-lag gondolja beszedetni, k é r d e m : egyáltalában be fognak-e azok folyni s miből folynak be ? Az olvasási díjakból, amiket kötetenként 10 sze-rint -— csak a legelső alkalommal járna (ha járna!) sikerrel. A második kísérlet már ellen-szenvvel találkoznék minden vonalon s ez az, amitől én ezt az akcziót féltem, éppen ezért, ne építsük fel azt meggondolatlanul.

A magyar embert köznépet ép úgy mint p o l g á r t — ma még szeretetteljes csalo-gatással és lankadatlan ösztökéléssel úgy kell rászoktatni, ráédesgetni az olvasásra. M e g kell tehát a czélhoz vezető eszközöket könynyítenünk s nem ellenszenves fizetséggel g y ű -löletessé tenni magát az intézményt.

M a j d később, egyszer valamikor

nagy-fejtettem, hogy ennek kötelezővé tételével már csirájában holttá, vagy legalább is nép-szerűtlenné tennők az intézményt. M o s t szám-beli adatokkal mutatom ki, hogy pénzügyileg is beszélhetünk 10 vagy több perczentről ! A d dig pedig viselje e feladatnak is minden g o n d -ját az állam úgy, amint viseli a népoktatásnál és a múzeumok útján való köznevelésnél : tel-jesen ingyen. H i g y j ü k el és reméljük, h o g y ez

az előlegezett kis áldozat bőségesen fog ka-matozni valamikor!

M o s t pedig térjünk vissza a szervezési terv folytatásához s lássuk, mikép alakulnak a

i 10 JHég egy szó a magyar közművelődési könyvtárakról 114

JHég egy szó a magyar közművelődési könyvtárakról 115 A hajdúszoboszlói közművelődési könyvtár

könyvanyaga e szerint úgy állítandó össze, h o g y abban l e g y e n :

a) 15—i 8 éves ifjúságnak

alkal-mas könyv . . . 500 kötet, b) könnyű koncepciójú s z é p i r o

-dalmi mű 2.000 « c) fejlettebb fokú szépirodalmi

mű ' - 50 0 <(

d) mesterségek i s m e r e t t e r j e s z t ő

művei 500 « e) magasabb fokú szépirodalmi

és i s m e r e t t e r j e s z t ő mű ... 500 « vagyis együttesen 5.000 kötet.

A kikölcsönzés a kategóriák arányában az e g y e s községek közt akkép t ö r t é n n é k , amint azt a debreczeni közművelődési könyvtárnál előadtam.

Kapna t e h á t : j. Tetétlen:

a) ifjúsági olvasmányt 8 kötetet, b) könnyű szépirodalmat 35 « c) f e j l e t t e b b szépirodalmat 25 « d) szakbeli i s m e r e t t e r j e s z t ő

művet 8 « e) magasabb szépirodalmat

és i s m e r e t t e r j e s z t ő

mű-vet . . . . . . . . . 9 « e g y - e g y saisonban összesen 85 kötetet.

2. ~\aba:

a) alattit . . . 28 kötetet, b) « . . . 112 « c) « . . . 84 « d) « 28 « e) « . . . 28 « e g y - e g y évadban összesen 280 k ö t e t e t . 3. Püspökladány:

a) alattit 50 kötetet.

b) « 200 « c) « 150 « d) « 50 « e) « . . . 50 « e g y - e g y évadban összesen 500 kötetet és így arányosan tovább mind a 7 község.

H a már most ezek után pénzügyileg ele-mezzük e két közművelődési könyvtárnál az állam feladatait, a számvetés a debreczeni könyvtárnál ekkép alakul ki :

i . A 10.800 kötet könyv be-szerzésére, átlag 5 K-át szá-mítva kötetenként, szükség

volna 54.000 K-ra,

(Miután e könyvtárnak m á r eddig van circa 5.000 hasz-nálható könyve, a még e czí-men f e d e z e n d ő szükséglet

12.500 K volna.)

2. Felszerelésekre 9.000 K-ra, (Ez r é s z b e n már szintén

fe-dezve van.)

3. G y a r a p í t á s r a évenként 2- 50 0 <(

4. A vándoroltatás költségeire

évenként . . . . . . ... ... . . . 500 « Ö s s z e s e n 66.000 K.

A hajdúszoboszlói közművelődési könyv-tárnál :

1. A z 5.000 k ö t e t könyv be-szerzésére, k ö t e t j é t átlag 5

K-val számítva, szükség volna 25.000 K - r a , 2. Felszerelésekre . . . 4.000 « 3. G y a r a p í t á s r a évenként . . . 1.000 « 4. A vándoroltatás költségeire

évenként . . . 300 « Összesen 30.300 K.

M i u t á n e tételekből m i n d k é t könyvtárnál az 1—2. alattiak egyszer s m i n d e n k o r r a s z ó l ó , a 3—4. alattiak pedig évről-évre a d a n d ó állami segélyek, látható, h o g y a 66.000, il-letve 29.000 K tőke befektetésével létesített két könyvtárnak ezután való gondozása, f e j -lesztése és ü z e m b e n tartása évenként 3.000, illetve 1.300 K-jába kerülne az államnak, ami valóban nem nagy áldozat a h h o z az erkölcs-és nemzetművelő hatással szemben, amit e könyvtárak kifejthetnek s tőlük méltán el is várhatunk.

D e kitűnik e számvetésekből az is, h o g y létesítendő közkönyvtáraink előzetesen k a t e g ó -riákba való osztása, amint azt Gulyás P. t e t t e , illuzórius munka. H o g y mire s mennyire van szükség e g y - e g y közművelődési könyvtárnak a felépítésénél, azt csak akkor s csak ú g y tudhatom m e g , ha jóelőre a l e h e t ő l e g p o n -tosabban megállapítottam a helyi körülménye-ket és ama feladatok méreteit, amelyek az illető közművelődési könyvtár életrehivását valóban szükségessé teszik. H a mindezt e l ő zetesen nem i s m e r e m , gondosan nem m é r l e -gelem s nem a felismert viszonyokhoz és szükséghez s z a b o m alkotó m ű k ö d é s e m e t : munkám csak p é n z t , időt s f á r a d s á g o t fecsérlő kísérletezés s ennek e r e d m é n y e balsiker lesz.

A z e l m o n d o t t a k után a k é r d é s már csak az lehet, hogy az adott viszonyok között mi volna tehát most a t e e n d ő ?

I

"Eperjes város középkori építkezései és építészei A felelet — a f e j t e g e t e t t e k után — nem

is olyan n e h é z . M i u t á n a áebreczeni városi közkönyvtárt olyan értelemben kívánjuk m e g -szervezni, hogy az a közművelődési k ö n y v t á r feladatait betölthesse, nyilvánvaló, h o g y l e g első sorban ennek ilyen értelemben való t e l -jes kiépítése válik szükségessé. E mellett, a

debreczenivel párhuzamosan, m e g s z e r v e z e n d ő volna a hajdúszoboszlói közművelődési k ö n y v tár is az előzőkben elég részletesen m e g s z a -b o t t feladatokkal. H a munkánk itt sikerül, e két anyakönyvtárral míg e g y r é s z t H a j d ú vár-m e g y e egész területén vár-megoldáshoz j u t t a t t u k e nehéz és komplikált k é r d é s t , másrészt ez vjlna az első igazi kiérlel a közművelődési könyvtáraknak a gyakorlati életben való meg-honosítása terén s az itt s z e r z e t t tapasztalatok irányítóul szolgálhatnak más, nevezetesen a színtiszta magyar vidékeken felállítandó k ö z művelődési könyvtárakra nézve. Itt i g a z o l ó d nék be, beválte a vándoroltatás általunk k o n -templált módja, kitudódnának annak jó s rossz oldalai s a közvetlen g y a k o r l a t mutatná meg, mi belőlük a m e g t a r t a n d ó , mi az e l v e t e n d ő s milyen legyen az a könyvtári s z a b á l y z a t ,

melylyel a közművelődési könyvtárak ellátan-dók, h o g y a hozzájuk f ű z ő d ő nagy kulturális feladatoknak megfelelhessenek.

E k e t t ő után következnék a nagykanizsai és soproni városi közkönyvtárak hasonló irányban való kiépítése és megszervezése s ezzel e g y -időben folynék az a f o n t o s munka is, mely a n a g y o b b g y á r t e l e p e k n e k — D i ó s g y ő r n e k , Ruttkának, Ózdnak, Piskinek stb. — közmű-velődési könyvtárakkal való ellátása ü g y é b e n e g y á r t e l e p e k érdekeltségével e g y e t é r t ő l e g megindítandó volna. Párhuzamosan folynék e munkákkal az O . T . e g y e s népkönyvtáraiban használatlanul fekvő könyvanyagnak a bevonása és az új közm. könyvtárakba való beolvasz-tása, végül pedig — s ez már ebben az órában is aktuális szervezendők a k ö z m ű -velődési könyvtárak B o r s o d v á r m e g y é b e n , ahol Jffiskolczon és Mezőkövesden a társadalom vezető férfiai és a politikai és közigazgatási h a t ó s á g o k ebben az ü g y b e n oly nagyszabású, lendületes t e v é k e n y s é g e t kezdtek meg, amely már a legközelebbi j ö v ő r e nézve a l e g s z e b b reményekkel tölthet el mindnyájunkat.