• Nem Talált Eredményt

Az Úr az én pásztorom: azért semmibe meg nem fogyatkozom.

Gyönyörüsíges és füves helyeken ingemet lefeköt:

kies vizek mellé viszen engemet.

Az én lelkemet hátra hozza: és viseli az igazság-nak ösvínyin az û nevéért.

Még hogy ha az halálnak árnyékos völgyén járandok, nem félök az gonosztól, mert te én ve-lem vagy: az te vesszõd, és az te botod vigasztal-nak ingemet.

Asztalt szerzesz én elõttem azok ellen, kikingemet háborgatnak: meghízlalod az olajba az én fémet, és az én poháromot bõsígesen megtöltöd.

Bizonyával az te jóvoltod és kegyelmessíged kö-vetnek ingemet minden életömnek idejébe: és lakozom az Úrnak házába hosszú ideig.

1908 revideált Károli

1. Az Úr az én pásztorom, azért semmiben meg nem fogyatkozom.

2. Gyönyörûséges és füves helyeken legeltet en-gemet, és kies vizek mellé viszen engemet.

3. Az én lelkemet megvidámítja, és visel en-gemet az igazságnak ösvényin, az õ nevéért.

4. Még ha szinte a halál árnyékának völgyében já-rok is, nem félek a gonosztól: mert te velem vagy;

a te vesszõd és botod vigasztalnak engemet.

5. Asztalt szerzesz elõttem azok ellen, kik nékem ellenségim, meghizlalod olajjal az én fejemet, és megtöltöd az én poháromat bõségesen.

6. Sõt még bizonnyal a te jóvoltod és irgalmassá-god követnek engemet életemnek minden idejé-ben; és lakozom az Úrnak házában hosszú ideig.

Magyar Bibliáink Szemelvények régi bibliafordításainkból

Heltai Gáspár

79

Heltai Gáspár és munkatársai (Gyulai István, Ozorai István és Vizaknai Gergely neve ismerõs) tudatosan készültek a teljes magyar Biblia kiadására. Munkájukhoz késõbb csatlakozott Egri Lukács, Szegedi Lajos, majd Tolnából Eszéki Imre és Tövisi Mátyás. A teljes Biblia kiadását hat kötetbe tervezték, amelybõl öt meg is jelent Kolozsvárott 1551–1556 között.23 A kanonikus Szentírásból (az apokrifeket már tudatosan mellõzték) a Krónikák, Esdrás, Nehémiás, Eszter és Jób könyvei hiányoz-tak. Lendületes szövegformálás, merész megfogalmazások, érdekes megoldások jel-lemzik munkájukat. A Prédikátor könyvébõl (3,1–8) a jól ismert elrendelt idõk szaka-sza így hangzik a Heltai-fordítás, illetve a revideált Károli szerint:

1908 revideált Károli

1. Minden dolognak rendelt ideje vagyon, és ideje vagyon az ég alatt minden akaratnak:

2. Ideje vagyon a születésnek és ideje a meg-halásnak; ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, ami ültettetett.

3. Ideje vagyon a megölésnek és ideje a meg-gyógyításnak; ideje vagyon a rontásnak és ideje az építésnek.

4. Ideje vagyon a sírásnak és ideje a nevetés-nek; ideje vagyon a jajgatásnak és ideje a szökésnek.

5. Ideje vagyon a köveknek elhányattatásoknak és ideje a köveknek egybegyüjtetéseknek;

ideje az ölelgetésnek és ideje az ölelgetéstõl való eltávozásnak.

6. Ideje vagyon a keresésnek és ideje a vesz-tésnek; ideje a megtartásnak és ideje az el-vetésnek.

7. Ideje vagyon a szaggatásnak és ideje az egy-bevarrásnak; ideje vagyon a hallgatásnak és ideje a szólásnak.

8. Ideje vagyon a szeretésnek és ideje a gyûlö-lésnek; ideje a hadakozásnak és ideje a bé-kességnek.

1551 Heltai Gáspár

Mindennek megvagyon az ideje: és minden dolognak órája vagyon.

A születésnek ideje vagyon, a halásnak is ideje vagyon. A plántálásnak ideje vagyon: ideje vagyon a plántáltattaknak is kiszaggatásának.

A megölésnek ideje vagyon, a megjógyításnak is ideje vagyon. A lerontásnak ideje vagyon, az építésnek is ideje vagyon.

sírásnak — A keresésnek — ideje vagyon elvesztésnek —

és a békességnek — ideje vagyon.

23A Biblianac elsö resze, az az Mosesnec ött könyue … (RMNy 90), A Iesvs Sirah könyue… (RMNy 92), A Biblianac negyedic resze, az az az prophetaknac irasoc… (RMNy 95), A Bölts Salamon kiralnac könyuei 1. Prouerbia 2. Ecclesiastes 3. Canticum canticorum 4.

Sapientiae … (RMNy 96), Soltar, az az Szent Davidnac es egyeb prophetáknac psalmusinac, auagy isteni dichireteknec könyue … (RMNy 162), A Jesvs Christusnac Wy Testamentoma … (RMNy 172), A Jesvs Christvsnac wy testamentoma … (RMNy 186), Biblianac másodic részem, mellybe e követközendö szent irásnac historiás könyuei vadnac be fogalua, tudni illic: 1. Iosue hertzegnec könyue, 2. A birákról valo könyue, 3. A Ruth aszszonnac könyue, 4. Samuelnec elsö könyue, 5. Samuelnec másodic könyue, 6. A Királyokról valo elsö könyw, 7. A Királyokról valo másodic könyw … (RMNy 208)

80 Még egy ószövetségi részletet olvassunk el, az Úr szenvedõ szolgájának énekeibõl:24

1552 Heltai Gáspár

De ki hiszen a mi prédikációnknak? És az Úr-nak karja kinek jelentetett meg?

Mert felnevekedik mint egy vesszõ õelõtte, és mint egy gyükér a száraz földbõl: nincsen õné-ki sem színe, sem szépsége: láttuk õtet: de nem vala õbenne oly szín, ki nékünk tetszett volna.

Útálatosb és megvetöttebb vala minden embe-reknél, rakva fájdalmokkal és betegségekkel. Oly igen utálatos vala, hogy elrejtik vala orcájokat elõtte: ezokáért õtet semminek véltük.

Bizonyára õ viselé a mi betegségünket, és reá vövé a mi fájdalminkat: mi kedig úgy tartjuk vala õtet, mint megbüntetett, és Istentõl meg-vettetett és megkénzattatott.

De õ sebhötetett meg a mi hamisságunkért, és õ rontatott meg a mi bûnünkért: a büntetés õrajta vagyon: hogy minékünk békességünk lenne: és az õ sebei által vigasztunk mi meg.

Mi mindnyájan tévelygöttünk, mint a juhok, ki-ki mind az õ útára néz vala: de az Úr mind-nyájunknak bûnét õreá vötötte.

Mikor büntetnejék és kénzatnéjék, nem nyitá meg az õ száját. Mint a bárány, mely a mészár-székre vitetik, és mint a juh, mely megnémul az õtet nyírõ elõtt, és meg nem nyitja az õ száját.

A rettegésbõl és az ítíletbõl kivétetött: az õ hosszú életét kicsoda mondhatja ki? Mert az élõknek földérõl kiragadtatott. Mikor az én né-pemnek hamisságáért megbüntetett volna.

És úgy temettötett, mint az istentelenek, és úgy holt meg, mint a gazdagok: noha semmi ha-misságot nem cselekedett vala, sem csalárdság nem volt az õ szájába.

De az Úr akarta õtet megrontani betegségekkel.

Minekutána adandja az õ életét vétekért való ál-dozatul, magva lészen, és sok ideig él: és az Úr akaratjának az õ keze által elõmeneti lészen.

Miért hogy az õ lelke munkálkodott, gyönyörkedik és megelégíttetik. Ez az õ isme-reti által, az én igaz szolgám, sokakat igazzá tészen: Mert õ viseli az õ bûneket.

Ezokáért nagy sokságot adok õnéki részül, és az igen erõsek lesznek õnéki ragadományi:

Ezért, hogy halálra adta az õ életét, és a go-nosztévõkhöz hasonlattatott, és soknak bûnét viselte, és a gonosztévõkért imádkozott.

1908 revideált Károli

1. Kicsoda hiszen a mi prédikálásunknak? És az Úrnak karja kinek jelenik meg?

2. Mindazáltal felnevelkedik õ elõtte, mint egy vesszõszál, és mint egy gyökér a szom-júhozó földbõl: Nem vala néki formája, se ékessége: nézénk õ reá, és nem vala kívá-natos ábrázatja.

3. Az emberek között utálatos és megvette-tett, fájdalmakkal teljes, beteges, és olyan vala, mint aki elõtt ember elrejti orcáját, és semminek állítottuk õtet;

4. De a mi betegséginket õ viselte, és a mi fájdalminkat hordozta; jóllehet mi azt állí-tottuk, hogy megostoroztatott, megveret-tetett s megnyomoríttatott Istentõl.

5. De õ megsebesíttetett a mi álnokságinkért, megrontatott a mi bûneinkért: a mi békes-ségünknek veresége vagyon õrajta, és az õ sebeivel gyógyultunk meg.

6. Mi mindnyájan, mint a juhok eltévelyed-tünk, ki-ki az õ útára tértünk; és az Úr mindnyájunknak álnokságát õreá vetette.

7. A mi bûnünk büntetését szenvedte, és õ kí-noztatott; mindazáltal nem nyitotta meg az õ száját; mint a bárány a mészárszékre vite-tett, és mint a juh az õtet nyírõk elõtt meg-némult, és nem nyitotta meg az õ száját.

8. A fogságtól és az ítélettõl megszabadult: és az õ nemzetségét kicsoda beszélhetné meg? Mi-velhogy kivágatott az élõknek földökbõl; az én népemnek bûnéért volt õrajta a vereség!

9. És az istenteleneknek adá az õ koporsóját, és a gazdagnak az õ halálát: jóllehet nem cselekedett hamisságot, és álnokság nem ta-láltatott az õ szájában.

10. Mindazáltal az Úr akarta õtet megrontani s betegség alá vetni; hogy minekutána tejéndi az õ lelkét áldozatul a bûnért, meglássa a ma-got, meghosszabbítsa napjait, és az Úrnak akaratja az õ keze által jó szerencsés légyen.

11. Az õ lelke fáradságának meglátván hasznát, megelégedik: az õ esméretivel az én igaz szolgám sokakat megigazít: mert azoknak álnokságaikat õ vette el.

12. Annakokáért néki részt osztok a nagyokkal, és a hatalmasokkal osztja meg a zsákmányt:

mivelhogy az õ életét halálra adta, és a nösök közé számláltatott, és õ sokaknak bû-nöket hordozta, és a bûnösökért imádkozott.

24 Ézs 53,1–12 Magyar Bibliáink Szemelvények régi bibliafordításainkból