• Nem Talált Eredményt

Arany János tanár úr

In document Aki dudás akar lenni... (Pldal 150-153)

„Ha most feltámadna s eljőne közétek” – ezúttal nem a nagyerejű Toldi Miklós, hanem a nagy bajuszú, köpcös Arany tanár úr, aligha támadna kedve, hogy elszegődjék megint oktatónak valamelyik középiskolába, mint annak idején – 1851-ben – Nagykőrös refor-mátus gimnáziumába. Hogy mást ne mondjak, akkoriban őt ott minden osztályában tisztes csend és rend fogadta. Diákjai tudták, hogy az „öregúr” – így hívták már harmincegynéhány évesen – nem tűri a diáklármát, s mikor őt várták magyar vagy latin órára, jobbá-ra nyugton majobbá-radtak. Nemigen tudták, igazából mi is a baja, hogy gyakori fejfájás, fülzúgás kínozza, de volt bennük annyi tisztesség, hogy fékezzék magukat.

De megtennék-e ugyanezt mai diákjai? S nemcsak óra előtt, hanem óra közben is?

Arany tanár úr ugyanis nem kiabált túl senkit. Halkan beszélt mindig, csöndesen, tempósan. Meg sem hallották volna a hátsó padokban ülők, ha fecsegés vagy zúgás támad a teremben. Ott leg-feljebb a légy zümmöghetett, vagy egy-egy betévedt dongó dönghe-tett bele Arany tanár úr szelíd szavaiba.

E szavakból ritkán kerekedtek ki bonyolultabb, hosszabb fejtege-tések. Vigyázott rá az „öregúr”, nehogy puszta szavakkal, e korosz-tály számára még nehezen érthető fogalmakkal etesse a diákságot.

„A szókat betanulhatná, de az értelem éhen maradna” – vallotta erről igen bölcsen. A formális tudásra ő nem sokat adott, amiképpen a szépen csengő, formás, de tartalmatlan költészetre sem. Ahogy egyik tanítványa verses dolgozatára írta: „nagy szélű derelye: sok a tésztája, kevés a túrója”.

A verses dolgozat nem volt ritkaság az idő tájt, az ő tanítványai között meg különösen nem. Pedig őköztük sem igen nyüzsögtek a tehetséges poétafiókák. De Arany János irodalomóráin úgy teleszív-ták magukat szép versekkel, hogy eközben a költői mesterség sok jó eszközét, fogását, szabályát is megismerték, kitanulták.

Arany tanár úr ugyanis mindig magukból a művekből indult ki, akár versről volt szó, akár prózáról, akár drámáról. Az eredeti műve-ket olvasta és olvastatta és „könyvnélkülöztette” és szavaltatta, hogy előbb ők maguk, a költők, írók szólaljanak meg, mielőtt róluk folyna a beszéd. De az a beszéd is faggatódzás volt inkább a tartalom és a forma felől, mintsem kész igazságok ismételgetése. Mi van még itt, amit eddig nem vettünk észre? Milyen idea, milyen csín, milyen rím, milyen ritmusnak a lüktetése, milyen költői kép, milyen hasonlat, milyen „irály”, milyen „érzemény”? Az „öregúrnak” min-den más tudásnál fontosabb volt az, hogy a tanulók szeme-füle megnyíljék a szépre, lelke a művek befogadására. Minden egyéb csak ezt a célt szolgálta.

Volt még neki egy sajátos tanári módszere. Egy írott emlékezés szerint: „Kiszólított egy fiút a padok elé, azután megkérdezte a többi-eket, ki bízik magában, hogy jobban tudja a leckét, mint a kiszólított.

A jelentkezőket aztán kiállította, hogy egymást kérdezzék ki. Erre aztán olyan versengés támadt, hogy az egész osztály részt vett benne...”

Diákjainak a dolgozatait, ha nem is lelkesen, igen lelkiismerete-sen javítgatta Arany János. Mint Tompa Mihálynak panaszolta egyik levelében: „Valami 120-140 ficamodott észjárású dolgozatot minden két hétben az utolsó betűig átnézni, az utolsó akcentusig kija-vítani nem is olyan mulatságos dolog...” Kevésbé finoman azt is írhat-tuk volna: „keserves robot”. De ez nem az ő stílusa volt. Ahogy tanítványai füzetébe is ritkán rótt erősebb elmarasztaló szavakat, annál több bíztatást, dicséretet. Legsúlyosabb bírálataiból idézek:

„Tegye el három évre, akkor olvassa el újra, örömmel fogja tapasztalni, mennyit haladt e 3 év alatt a fejlődésben.” „Nem azt mondom, hogy víg modorban nem lehet dolgozni, lehet, de kissé nemesebben.” Egy Erős Dániel nevű diákjának: „Dániel ugyan erős, de a vers gyenge.”

Egy szépen hegedülő fiúnak: „Igen jó, azt hiszem azonban, hogy hegedűn még jobban elhúzta volna.”

A mai olvasónak szemet szúrhat, hogy Arany tanár úr nem tegez-te le egy diákját sem (kivéve a saját Laci fiát). Akkoriban ez nem volt szokás. De ő még tanártársainál is jobban tartotta magát ahhoz:

tiszteletet követelt és tiszteletet adott. Jellemző erre két olyan eset, amelyet meg is őrzött az írott emlékezet.

Az első közismertebb. Egy hetedikes zsidó tanítványát „pokrócol-ták” meg egyszer az osztálytársai. Magyarán: köpönyeget dobtak a fejére (pokróc nem volt kéznél), s aztán ütötték, ahol érték.

Megesett ez olykor más diákokkal is. De ez zsidóverés volt, okta-lan, kegyetlen. Semmilyen tettével nem szolgált rá a szenvedő fél.

A nagy hajcihőben észre sem vették a vétkesek, hogy Arany tanár úr közeleg. Csak akkor rebbentek szét, amikor belépett az ajtón.

A költő egy pillantással felmérte a helyzetet. A szemek, az arcok őneki szó nélkül is mindent elárultak, főként a megpokrócolt fiúé.

Sarkon fordult, s kiment a teremből.

Másnap sem jelent meg ebben az osztályban. Harmadnap sem.

Pedig híres volt arról, hogy órát soha nem mulasztott.

A fiúk küldöttséget menesztettek hozzá, díszruhásat, ünnepélye-set, hogy bocsánatot kérjen az osztály nevében. Arany válasza ennyi volt: „Olyan osztályt, mely valakit vallása miatt bánt, én nem taní-tok.” Még egy-két napba telt, amíg tanártársainak közbenjárására elfogadta: helye van a bocsánatnak, megbánták a fiúk, amit tettek.

Ünnepi ruhában várta az egész osztály. „Megható jelenet volt, midőn belépett – írta később maga a sértett fél –, és az öröm ült ki a fiatal arcokra.”

A másik esetben őt magát, Arany tanár urat érte sérelem (de nem ebben az osztályban). Besütött a nap az ablakon, s az egyik fiú azzal szórakozott, hogy a címeres gyűrűje kövével villogtatott a mennye-zetre, a falakra, aztán egy rossz pillanatában egyenesen az „öregúr”

szemébe.

A szemére különösen kényes volt Arany. Látása ekkorra már jócs-kán megromlott, nemcsak született szemhibája miatt, hanem mert ő igazán nem lehetett meg sok-sok írás és olvasás nélkül, nem szól-va arról, mennyit koptatta a szemét diákjainak a dolgozatain.

De nem szólt egy szót sem. Megfordult, kiment.

Az osztály felzúdult. Kölykök voltak még, éretlen kamaszok, de

tudták, érezték, hogy itt iszonyú gyalázat történt. Tudta, érezte maga a bűnös is, egy környékbeli földbirtokos család sarja. Sírva fakadt, még mielőtt a többiek ütni-verni kezdték volna.

De a dolgot csak helyre kellett billenteni valahogy.

Arany tanár úr ezúttal megint nagynak mutatkozott. Most azzal, hogy a maga személyes sérelmét kevesebbe vette, mint másik alka-lommal a tanítványáét. Szóba került a tettes kicsapatása. Nem engedte. Őmiatta ne törjön meg a pályája.

A fiú most sírt csak igazán – egyszerre örömében és bűnbánatá-ban. A neki járó szigorú megrovást megkapta, de semmi többet.

A költőben mégis maradhatott valami tüske. A gyűrűjével tükrö-ző gyereknek megbocsátott. De az mindvégig fájt neki, hogy az ilyen címeres gyűrűt hordó felnőttek – a környék „jobb” úri famíli-áiból – neki, az egyszerű tanárnak koszorús költő létére elnéztek a feje felett. Juliska lányának nagy szerelmi csalódása is innen eredt.

Egy nagyra hivatott kolozsvári tanár kérte meg a kezét, de az ő szíve már másé volt, egy nagykőrösi fiatalemberé, akiről tudta, hogy szin-tén szereti. Csakhogy ennek a fiúnak most színt kellett volna valla-nia. Várjon-e rá Juliska? Komolyak-e a szándékai?

A jómódú földbirtokos család – a fiú famíliája – ellene szavazott a frigynek. Arany János lánya őnekik nem kellett, noha a másik kérőjét időközben már ki is kosarazta. A fiú retirált, s elvett egy

„hozzáillőt”.

Ennek is része lehetett benne, hogy az „öregúr” még abban az évben felköltözött családostul Pestre. De már nem tanárnak. Kilenc esztendő elég volt neki mindörökre.

In document Aki dudás akar lenni... (Pldal 150-153)