• Nem Talált Eredményt

A z Eötvös-alapítvány létrehozásának alapszabálytervezete

In document Néptanítók lapja 8. évfolyam, 1875 (Pldal 96-101)

Péterfy Sándor xír közzétette a „Közérdek" czi-mti polit. napilapban azon általa készített terve-zetet, melynek alapján létrehozandónak vélné ama — lapunkban is ismertetett „Eötvös-alapit-ványt". Ez ügy megérdemli, hogy azt összes tani-tóegyleteink beható tanácskozásuk tárgyává te-gyék. Részünkről melegen ajánljuk t. kartársaink-nak — nem az alapszabályok feletti hosszas med-dő vitákat, hanem a gyűjtések erélyes megkezdé-sét Péterfy S. alapszabálytervezete 2. §-nak értel-mében. A többire nézve nem lesz nehéz majd kö-zös megállapodásokat hozni létre a legközelebbi egyet, tanitógyülés alkalmával. Az alapszabály-tervezet így szól :

(E szabályokat a II-dik egyetemes tanitógyülés 50-és bizottságának f. év tavaszán tartandó gyű-lése fogja tárgyalni és véglegesen megállapítani).

1. A magyarországi néptanítók, kisdednevelők, polgáriiskolai és képezdei tanárok saját évi j á r u -lékaik és kegyes adományokból oly országos alapot gyűjtenek, melynek egy része az első három év-ben Eötvös József-alap czimen tökésittetvén, oly alapítványok létrehozására fordittatik, melyeknek kamatai magyarországi néptanítók, kisdednevelők, polgáriskolai és képezdei tanárok tudományos egyetemeinket sikerrel látogató gyermekeik között ösztöndijakul osztatnak ki, — az alap másik ré-sze pedig részint egyetemeinken, részint felsőbb tanintézeteinken tanuló fonnt emiitett jogosultak között osztatik ki ösztöndijak gyanánt egyedül a vagyoni állapotnak és a kitűnőségnek, valamint azon körülménynek tekintetbevételével, hogy hoz-zájárult-e a folyamodó szülője ezen alaphoz.

2. Ezen országos alaphoz járulhat minden

ma-93 K3®-gyarországi néptanító, kisdednevelő, polgáriskolai

és képezdei tanár hetenkint két krajczárnyi, ille-tőleg évenkint agy forintnyi járulékkal. Kegyes adakozások köszönettel fogadtadnak.

3. A magyarországi tanítók gyermekeinek ala-pitványaira és ösztöndíjaira befolyó összegeket, az évi járulékokat, valamint a kegyes adakozáso-kat mindenkor a magyarországi egyetemes tanitó-gyülés kebeléből kiküldendő, — a mennyiben a czél megkívánja vagy Budapesten vagy valamely nagyobb városunkban együti működhető tagokból álló „m a g y a r o r s z á g i t a n i t ó k a l a p i t v á-n y a i t g y ü j t ő k ö z p o á-n t i 1 5 t a g b ó l á l l ó b i z o t t s á g " gyűjti be az egyes tan. -egyletek kebelében alakítandó „ a l a p i t v á n y g y ü j t ő "

bizottságoktól.

Míg az egyetemes tanító-gyűlés ezen czélra kü-lön bizottságot küldketne ki, nehogy az üdvös in-tézmény életbeléptetése késleltessék, a II. egyete-mes tan.-gpülésnek 50-es bizottsága a III. egyet, tanitó gyűlés jóváhagyásának reményében, meg-állapítván az alapitványok és ösztöndijakra s azok gyűjtésére vonatkozó szabályokat, saját kebeléből kiküldi a gyűjtő bizottságot, mely a szabályoknak legfelsőbb helyen való jóváhagyása után megkezdi működését.

5. A kiküldött „magyarország. tanítók alapít-ványait gyűjtő központi bizottság" magátszervezi

elnököt, alelnököt, pénztárnokot és titkárt választ.

6. Az elnök, kit az alelnök helyettesíthet — képviseli a bizottságot — havonkint egyszer bi-zottsági gyűlést tart, melynek határozatait ki-mondja, jegyzőkönyveit, melyek a legelterjedtebb szaklapokban közzé teendők, megerősíti, s az egyes tanító-egyleteket az ügy támogatására időn-ként felkéri.

7. A pénztárnok pontosan bevezeti az évi járu-lékok fizetőinek neveit, lakhelyét, s a beküldött járulék összegét. A kegyes adományokról is

ha-sonlólag, de külön könyvben pontos jegyzéket vezet. A begyült összegekről a k. bizottság havi üléseiben részletes jelentést tesz, s azok nyilvános nyugtázását — valamely elterjedtebb lapban vagy a hivatalos közlönyben — a titkár segítségével eszközli. Az egy hónaponkint begyülő összeget, a bizottsáS határozata szerint takarékpénztárba el-helyezi, s a takarékpénztári könyvecskét az okmá-nyokkal együtt felelősség terhe alatt őrizi.

8. A titkár vezeti a bizottsági gyűlések jegyző-könyveit, azokat az elnök, pénztárnok, és a jelen-levő bizottsági tagok közül kettővel aláíratván, — közzé teszi; az egyes t.-egyletekben működő bi-zottságok által beküldött 'gyűjtések jegyzékét meg-őrizi, s a bizottság meghagyása szerint azokkal levelez. Az évi kimutatást elkészíti, azt a bizottság helybenhagyása után nyilvánosságra bocsátja.

Jegyzéket vezet arról, hogy a tanítók által gyűj-tött alap jótéteményeiben kik és mily mértékben részesülnek.

9. A magyarországi tanitók központi bizottsága havonkénti gyűlésében megvizsgálja a gyűjtés eredményét, megvizsgálja a pénztár állapotát; in-tézkedik arról, hogy a gyűjtések a legbiztosabb tak.-pénztárakban helyeztessenek el. Felhívásokat

intéz az egyes tan. egyletekhez, hogy kebelükben az alapitvány-gyüjtő bizottságot megalakítsák.

Tudomásul veszi a gyűjtéseket, s a nyilvános nyugtázást ellenőrzi.

11. Az alapitvány-gyüjtő központi bizottság évenként az esztendő első hónapjában tartja m e g zár számadását, mely alkalommal a begyült össze-gekről a következő módon intézkedik:

A begyült összeget két egyenlő részre osztván, a gyűjtés felét oly öt-öt ezer forintos alapitványok alkotására fordítja, melyek kamatai magyarországi néptanítók, kisdednevelők, polgár-iskolai és képez-dei tanárok szegény sorsn szorgalmas tud. egye-temeinket látogató gyermekeik számára szolgál-nak ösztöndijakul; egy-egy ily alapítvány kamatja csak egy egyénnek adatik.

12. Az összes gyűjtés másik felét a központi bizottság öt részre osztja s az első ötödből k é t -kétszáz forintos ösztöndijakat alkot, melyek szintén egyetemeinken tanuló jogosultak között osztan-dók ki. (Ezen 200 frtos ösztöndijak közül egy mindig a moldvai vagy bukovinai magyar közsé-gekben működő t a n i t ő gyermekét illeti, ha egye-temeinken tanul.)

Az összes gyűjtés négyötöd részéből a központi bizottság 100-100 frtos ösztöndíjakat alkot, me-lyek magyarországi felsőbb tanintézetekben, főreál iskolák, főgymnasiumok, akadémiák, felső gazda-sági intézetek és tan.-képezdékben tanuló ezen ösztöndíjra jogosult egyének között osztatnak ki.

(Ezen ösztöndijak egyike szintén moldvai és bu-kovinai magyar néptanító gyermekét illeti, ha hazánkban tanul.)

13. Az alapitványok az alapító oklevelekkel, melyeket a központ, bizottság állit ki, e szabályok értelmében a niagy kir. közokt. ministeriumhoz küldetnek fel a bizottság által, ha az évi gyűjtés fele a teljes alapítványt nem eri fel, ugy a legkö-zelebbi év végéig az összeget a bizottság gyümöl-csözteti és csak a kiegészítés után küldi fel. Az alapitványok kamatai felett a m. k. minisztérium intézkedik az alapítványi oklevelek értelmében.

A z e l s ő h á r o m é v b e n g y ű j t e n d ő a l a p í t v á n y o k b. E ö t v ö s J ó z s e f n e v é t v i -s e l i k .

14. Az ösztöndijak is felküldetnek a m. kir. mi-nisztériumhoz, mely ezek odaítélésével egy rész-ben tanítókból álló bizottságot biz meg évenként, s a bizottság ítéletének helyben hagyása után ki-osztja azokat, s a kiosztás eredményéről az ala-pitvány-gyüjtő központi bizottságot értesiti.

15. Magyarországi tanitók által gyűjtőt ösztön-díjakért csakis az ezen szabályok által feljogosí-tottak folyamodhatnak az illető tan.-testület u t j á n a m. k. minisztériumhoz ; a folyamodvány felsze-reléséhez azon tan.-egylet bizonyítványa is meg-kívántatik, melynek gyűjtő-bizottsága által az il-lető szüleje évi járulékát beküldötte. Ilil-letők azon-ban egyenesen a központi bizottságtól is kivehetik az annak igazolására szóló bizonyítványokat, mi-szerint szülőjük az alaphoz hozzá j á m l t .

16. Azon magyarorsz. tan.-egyletek, melyek ezen intézményt helyeslik, saját kebelükben ala-pitvány-gyüjtő bizottságot alakítanak, miről a

-o£> 94 a központi bizottságot értesitik, — Az egyes egy-letekben működő bizottság pontosan vezeti külön a járulékokról, külön a kegyes adományokról szóló jegyzeteket egy könyvben, mely gondosan őri

zendő ; ezen jegyzékbe felveendő az adakozó neve, lakhelye, állása. Ezen jegyzék másolata az illető egyleti elnök aláírásával s az egyleti pecséttel megrősitve küldendő be a központi bizottság el-nökéhez, mig a begyűjtött pénz ugyanazon idő-ben a központi pénztárnokhoz küldendő a meny-nyire lehetséges postautalványnyal.

17. A Il-ik egyetemes gyűlés 50-és bizottsága által megállapított szabályokon csak az egyetemes gyűlés változtathat.

E g y l e t e k .

Meghívás. A háromszéki tanítótestület Kézdi-kőre 1875. april 24-kén délelőtt 9 órakor fogja tartani tavaszi gyűlését K.-Vásárhelyen a községi fiiskola tantermében , melyre minden t a g o t meg-hívok.

Al-Torján, 1875. márczius 17-e'n.

KÖNOZEY SÁNDOR, e g y l e t i a l j e g y z ő .

A solti lielv- hitv. egyházmegye összes tanitói tisztelettel kéretnek, hogy f. e'. april hó 21-dik napján tanitói egylet alakítása végett D u n a p a t a -jon a fiu-iskola helyiségében megjelenni

szíves-kedjenek.

VLDA FER E N C Z.

É r t e s í t é s e k .

Báró P i cl o 1 lgnácz ferendiai földbirtokos a Ferendiáu felállítani tervelt magyar tannyelvű ál-lami elemi népiskola számára egy 800 Q ölnyi beltelket tulajdon, 2 hold szántóföldet pedig hasz-nálati joggal adományozott, azonkívül a tanítói fizetés gyarapítására alapítványként egy 100 frtos szőlő váltsági kötvényt tett le, gróf M i k e s Ár-pád földbirtokos pedig ugyancsak a szóban forgó iskola részére egy db 100 frtos erd. úrbéri kötvényt ajándékozott.

Mi is azzal hozatik köztudomásra, hogy a val-lás- és közoktatásügyi m. kir. miniszter nevezett földbirtokosoknak, a népnevelés érdekének elő-mozdítását czélzó ezen nemes tett és hazafias áldozatkészségért elismerését és köszönetét nyil-vánította.

A vallás- és közoktatásügyi m. kir. miniszter D e m é n y Mózes kis-solymosi állami elemi nép-iskolai ideiglenes minőségű tanítót állomásán végleg megerősítette.

A vallás- és közoktatásügyi m. kir. miniszter a zalaegerszegi polgári iskolához ideiglenes minő-ségben igazgatótanitóul kinevezett U d v a r d y

Ignáczot, és a tomatanitással segédtanítói minőségben szinte ideiglenesen megbízott P a n k o -v i c h Györgyöt állomásaikon -végleg megerősítette.

E g y v e l e g .

— H i b a k i i g a z í t á s . A tiszaföldvári taní-tói pályázatnál (Népt. lapja 5. szám, 79. oldal) a készpénz nem 28, hanem 82 forint, s ez okból a pályázat is april 4-ig meghosszabbitatik.

— A „P r o t. e g y h. é s i sk. l a p . " egy jelenté-keny alapítványról tesz emlétést, melyet Kovács Sándor uagyenyedi mérnök a maga és rokonai nevében tett. Közös szerzeményéből ugyanis a székely nemzeti egyházi nevelési czélra 20. ezer f r t úrbéri kötvényt téteményezett le oly kikötéssel hogy aniig élnek, addig annak kamatait ők élvez-zék azután pedig a nevezett czélra fordítassák.

— A „ F ö l d m . é r d . * szerint Északi-Németor-szágban a majorosnők számára egy külön iskola nyílt meg, mely oktatással szolgál azon liatal leá-nyoknak, kik valamikor saját kezükre kivannak tejgazdaságot űzni.

— F e l h í v á s . Folyó hó 4-kén B o o r Lajos z.-szt-gróthi ev. tevékeny néptanító 10 évi sikeres működése után légcső-sorvadás következtében jobblétre átszenderült.

Hátrahagyott legnagyobb nyomorban az özve-gyen kivül 5 gyámoltalan árvát, kik közül egyik siketue'ma a másik gutaütött.

Felkéretik minden kartárs és emberbarát a sze-gények sanyarú helyzetén némi kegyadomány ál-tal enyhíteni.

Szíves adakozásokat, ha még oly csekélyek is legmélyebb köszönettel elfogad a hátrahagyottak részére és nyilványosan nyiigtatand.

Z.-Szt-Gróthon. G e s z n e r Bertalan.

# Angolország iskolaügyei. A 23 milliónyi an-gol nemzetnek 11094 népiskolája van. Az iskola-kötelezettek száma - 13 éven alól — 2,218500.

Ezek közül mult évben iskolába j á r t 1,847000, kik közül 1,279200 tudott olvasni, irni és számolni.

Az angol kormány csupán azt követeli, hogy a létező iskolák a törvény kívánalma szerint legye-nek felszerelve. Tanfelügyelő van összesen 82. A tanitók számaránya ez : van 25 ezer segédtanító, 16 ezer főtanitó. A segédtanítók közül 14 ezer nő, a főtanitók közül pedig 8400. Tehát a népnevelés Angliában nagyobb részben női kezekben van. A tanitók fizetési átalánya 690—416 német tallér között váltakozik.

- f t A salzburgi tartománygylilés elvetette azon

javaslatot, mely a tanítót és tanítónőt fizetés dol-gában egyenlővé tenni kivánta ; egyúttal kimon-dotta, hogy a tanitónők elvesztik állásukat azon esetben, — ha férjhez mennének.

H-" A bécsi paedagoginmnak mint tudva van, nincsen kertje. A leleményes fők ngy segítettek a

95 K3®-bajon, — hogy a háznak különben meglehetős vízszintes fedelén — egy nemét a „függő kert"-nek rögtönözték, hol aztán még egy fűthető üveg-ház sem hiányzik.

+ A troppaui (sziléziai) tanitóképezdében az idén nyílt meg az első iskolatnűhely az osztrák birodalomban ; hol a növendékek szabad óráikban az asztalos, esztergályos, s más kézműiparban nyernek megfelelő oktatást.

# A temesvári első takarékpénztár az állami m a g y a r n é p i s k o l a húsz növendéke közt a szorgalom ösztönzéséül lüO frtot osztott ki. Ujabb örvendetes jele annak, hogy Temesvár csakugyan kezd magyarosodni.

# A „Népiskola" szerint Temerinben, Bácsme-gyében, az elemi tanoda I. osztályában, egy tanító vezetése alatt és egy tanteremben 420 gyermek van. Majdnem hihetetlen.

# Ragályi Gyula országgyűlési képviselő a var-hóczi (tornamegyei) ev. ref. népiskolának egy az iskola mellett fekvő félholdnyi kertet ajándékozott azon világos kikötéssel : hogy azt mindig csak a tanító használhassa.

Pályázatok.

— Egy uri családhoz négy gyermek mellé az elemi oktatásra jól képesített s az oktatásban gya-korlattal bíró, a magyar és német nyelvben jártas, nőtlen tanító kerestetik, 200 f r t évi fizetés és tel-jes ellátás mellett. A zenében alapos ismerettel

biró egyénnek előny adatik s a zenéért külön dí-jaz tátik.

Az ajánlatok Nóvák Józsefre czimezve , posta állomás Jerszegre Krassómegyében intézendők.

Jerszegen, 1875. márcz. 17. 1 — 8

— Bácsmegye Bogojeva- községében egy r. k.

tanitói állomás megüresedvén , ennek betöltésére f. é. april 22-ére pályázat hirdettetik.

Évi fizetés : 182 frt készpénz, 30 pozsonyi mérő búza, 5 öl kemény tűzifa, 77a hold jó minőségű szántóföld, szabad lakás.

A tannyelv magyar (kántori teendőkben j á r t a s egyén előnynyel bir.)

Pályázók felszerelt kérvényeiket a választás napjáig alulírotthoz küldjék be. S t r á z s a y

Ala-jos, isksz. ein. 1—2

— A fehérmegyei adonyi plébániához tartozó alsó-ezikolai róm. katli. magyar elemi tanitói állo-másra pályázat hirdettetik.

Jövedelmei: a) tisztességes lakás; b) 120 f r t készpénz ; c) 2 b. m. buza; d) 20 b. m. kétszeres ; e) 4 b. m. á r p a ; f ) 50 font m a r h a h ú s ; g) 25 f o n t só ; h) 34/s öl lágy f a ; i) 1 hold kukoricza föld ; k) téli-nyári marha tartás 1 d b ; 1) minden ta-non cz után napi tandíj Vio kr.

A pályázni kívánók, mélt. vásonkői gr. Zichy György cs. kir. kamarás úrhoz czimzett

folyamod-ványukat, f. é. april végéig az adonyi esperesi hi-vatalhoz beterjeszthetik.

Kelt Adonyban, 1875. márcz. 23. K o l l e r J á

-nos, esp.-pléb. 1—2

— Torontálmegye Német-Ellemér községben az I-ső osztálybeli községi tanitói állomás ürese-désbe jővén, az pályázat u t j á n betöltetik.

Évi fizetés : 150 f r t készpénzben, 30 p. mérő buza, 2 öl kemény t ű z i f a , fűtésre 24 f r t pénzben, 1 lakszoba rész a konyhában.

A pályázni kívánók a német és magyar nyelv bírását s a tanítási képességet igazoló okmányok-kal felszerelt kérvényeket f. é. május 10-ig alulirt, iskolaszék elnökhez nyújtsák be.

NémetEllemér, 1875. márcz. 24én. R o s e h e

-v á l Konrád, elnök. 1—3

— Torontálmegyei Aurélház községi első osz-tályú tanitói állomásra pályázat nyittatik, a mely-lyel 300 f r t készpénz fizetés, 2 hold szántóföld élvezete, szabad lakás és kert van egybekötve.

Folyamodók kérvényeiket — a melyekben a magyar és német nyelvbeni előadási képesség ki-mutatandó — 1875. évi april hó 31-ig Aurélház községi iskolaszékéhez (ut. posta IJjvár) beter-jeszthetik.

Aurélházán, 1875. márcz. 27. S z á n t ó Jenő,

isksz. elnök. 1 — 2

— Lúzsokra (Baranyam., u. p. Vaiszló) egy 35 gyermeket számláló ref. vegyes iskola vezetéséhez egy segédtanító kívántatik ; díjazása : évi 100 frt, egy szoba ágybéli nélkül s teljes ellátás.

Pályázatok april 20-ig alulírotthoz küldendők.

Az állomás azonnal elfoglalandó. F e j e s Sándor, ref. lelkész.

— E g y ref. vallású, 28 éves, nőtlen , theologiát végzett, a sz. pohár kiosztására s a keresztség ki-szolgáltatására kibocsátott, egy póttanfolyamban résztvett, a tornászatbau mint volt tűzöl tó-egyleti t a g — m a g á t szorgalmatosan gyakorlott, okleveles kántortanító, ki 3 óv óta, de jelenleg is 6 osztályú elemi iskolában működik, — helyét felváltani szándékozván, kedvező feltételek mellett bármely időben ajánlkozik más állomásra tanítónak.

Értekezhetni vele ily czim a l a t t : A. I. ref. fita-nitó. Tisza-Dadán. Szabolcsin.

— Szabolcsmegyébe kebelezett Tisza-Berczel községben alulirt mellé egy képezdevégzett r. k.

tanitósegéd kerestetik, kinek- évi fizetése 60 frt, teljes ellátás, az ágyneműn kívül, s külön mellék szoba. Megkívántatik a vállalkozótól, hogy a ta-nításon kívül, litániát s kis temetést önállólag vé-gezni tudja.

Értekezhetni alulírottal bérnientes levélben. Az állomás azonnal vagy legkésőbb april 15-ig elfog-lalható.

TiszaBerczel, (u. p. Gáva) 1875. márcz. 15. K ő -m í v e s Lajos, kántortanító.

— A Gyér községi német tannyelvű iskolánál a rendes tanitói állomás betöltendő.

Ezen állomással évi 355 f r t fizetés; továbbá 2

\

-•DI 9(5 K3®—

szoba, konyha és padlásból álló lakás, az iskola-épületben, melyhez 7< hold házikert is tartozik, és két hold szántóföld haszonélvezete van össze-kötve.

Minthogy a községben lelkész n i n c s e n , az ün-nep- és vasárnapi isteni szolgálat a tanitó által végzendő.

Folyamodók szabályszerűen felszerelt kérvényü-ket legfelebb f. é. april hó 15-ig a Gyér községi iskolaszékhez n y ú j t s á k be. S c h i 11 e r Lipót, isko-laszéki elnök.

— Torda (torontálmegyei) községi iskolánál egy tanitói állomás megürülvén, arra pályázat hirdettetik.

Fizetés 400 f r t és szalmával szabad fűtés, 2 csi-nos padozott szoba, 1 konyha belőle nyiló éléska-marával, pincze, istálló, félszer, az udvarban kút, és az udvar mellett kertnek való föld.

A pályázni óhajtók felkéretnek, miszerint okle-véllel felszerelt folyamodványaikat jövő april hó 30-ig alulirt elnöknek B. Tordára küldeni szíves-kedjenek.

B. Tordán, (Torontálm.) 1875. márcz. 20. T ó t h Antal, isksz. ein.

— Magyar-Pécskára (Aradm.) alulirt mellé egy kántorsegéd kerestetik , ki a templomi s temetési éneklésben és orgonálásban tökéletesen jártas.

Évi fizetése 200 f r t és teljes ellátás. Kötelessége a kántori teendőkben segédkezni ; valamint alulirt három iskolába j á r ó unokáját az ott tanított t á r -gyakból oktatni.

Az állomás azonnal elfoglalható. Értekezhetni alulírottal.

Kelt M.-Pécskán, (Arad mellett) 1875. márcz.

16-án. V a j d a Alajos, kántor.

— A somosujfalusi (Nógrádmegye vasúti állo-más, posta helyben) magyar a j k ú községi iskolá-nál egy képesített rendes tanitó szükségeltetvén, april 15-ig pályázat nyittatik.

Javadalma : 300 frt, lakás : 2 szoba, kamra és konyhából áll, fészer és istálló gazdasági épületek-kel s egy házi kerttel, 4 öl tűzifa.

Pályázni óhajtók április 15-ig felszerelt folya-modványukat alulírotthoz terjesszék be. N a g y András, isksz. elnök.

— A kristyáni közs. iskolájához egy segédta-nító kerestetik.

Évi fizetése : 200 frt, lakás, f ű t é s és ágynemű.

A tanítási nyelv : német és magyar.

Pályázók folyamodványukat Libertiny Gusztáv, vasmegyei kir. tanfelügyelő urlioz czimezve mi-nélelőbb küldjék be Kőszegre.

Kristyán, (ut. p. Gyanafalva) 1875. márczius 21-én. F i b i n g e r Fülöp, néptanító.

— Pestmegye Hajós mváros német ajkú római kath. felekezeti főelemi tanodánál leköszönés foly-tán rendszeresített 2-ik tanitói állomás üresedésbe jővén, arra ezennel pályázat nyittatik.

A betöltendő tanitói állomásnak javadalmai e következők :

1) Készpénzben a községtől fizetés 210 frt.

2) Lakbér és tüzelő átalányul 40 frt, öszvesen 250 frt.

3) Közvetlen a község közelében egy tagban fekvő 28 hold j ó minőségű föld haszonélvezete, mely föld haszonbérlet utján előnyösen értékesít-hető, s melytől a földadó fizetése a haszonélvezőt illeti, és melyért holdaukint, a mennyiben azt a tanitó saját haszonélvezetébe átvenni nem akarná, a közönség holdankint 12 f r t o t , és igy öszvesen 336 frtnyi haszonbér jövedelmet biztosit.

Ezen állomásra okleveles tanítónők is pályáz-hatnak. A pályázók felszólittatnak, miszerint a felekezeti iskolaszékhez intézett folyamodásaikat 1875. május 4-ig mint a választás napjáig küld-jék be vagy a választás n a p j á n személyesen ad-ják be.

Hajós, 1875. márczius 23-kán. G i n á l János,

biró. 1—2

— Tolnamegyébe keblezett Tolna mvárosa fő-elemi iskolájában a 2-dik és 3-dik összekapcsolt leányosztályára nézve a tanitói állomás üresedésbe jővén, pályázat hirdettetik; melynek jövedelme : 450 frt, 8 öl lágy tűzifa, tisztes lakás 3 szobával, konyhával, kamarával, pinczével és egy kis k e r -tecskével.

A választásnál azon nős f é r f i a k , kiknek nejei a női munkákban jál'tasak, és ezt tanítani képesek előnynyel birnak, a melynek teljesitéseért havon-kint 30 krajczár fizetéssel jutalmaztatnak egy-egy tanoncz által. A tannyelv magyar és német.

A pályázni óhajtók okmányaikat f. é. april havu 15-éig küldjék Tolnára az esperesi hivatalhoz.

Tolna, 1875. márcz. 23. P é c s y József, prépost ós isksz. elnök.

— A háshágyi zalamegyei községben a r. k.

kántortauitói állomás 1875-ik évi márcz. 17-kén üresedésbe jővén, f. évi april 22-re pályázat nyit-tatik.

Fizetés évenkint : 6 mérő búza, 7 mérő rozs, lélekpénz 4 f r t , stolaris illeték 5 frt, tanulmányi alapból 5 f o r i n t , tandíj 60 frt, 20 szekér tűzifa, 8 hold szántóföld, melyet a község megmunkál és a trágyát kihordatja; Vs telek után járó marha és sertés legelő ; ?'U hold r é t ; harangozásért: 12mérő rozs és 2 akó bor, kényelmes lakás.

A pályázni akarók felhivatnak, hogy bizonyít-ványaikat alulirt iskolaszék elnökénél f. é. april 20-ikig folyamodványaikkal együtt benyújtani szíveskedjenek. F a r k a s Sándor, pléb és iskola-széki elnök.

— A kís-szebeni községi iskola felső leány osz-tálya, 450 frtnyi évi fizetéssel javadalmazott ta-nitói állomására, mely a folyó év okt. hó 1-én lesz elfoglalandó, ezennel pályázat nyittatik.

Pályázni kívánók magyar, német és tót nyelv-beni kellő jártasságúról, eddig hol ? és mely siker-rel folytatott működésűkről, valamint arról szóló bizonyítványukat, hogy a felsőelemi tanítóságra törvényesen képesitvék f. é. szept. 15-ig Ribóssy József, isksz. elnökhöz terjesszék be.

KisSzebeii, 1875. márczius 15kén. A z i s k o -l a s z é k .

-<©l 97 K3»~

— A Karczagon f. é. május hó 1-én felállítan-dó „gyermekkert" kertésznőjének évi fizetése, melyből azonban egy dajkát (segédnőt) is önmaga köteles tartani — a következő :

1) Készpénz 500 forint.

2) Lakás a gyermekkert helyiségében,— és pe-dig 2 szoba konyhával, továbbá egy éléskamra, pincze, padlás, és egy fáskamara.

3) H a t öl kemény tűzifa, melyből a gyermekek két szobáját is füttetni tartozik.

A pályázni kívánók, képesítési bizonyítványaik-kal ellátott folyamodványukat legkésőbben f. évi ápril hó 10-ik napjáig alulirthoz bérmentve be-küldeni szíveskedjenek. Pályázni valláskülönbség nélkül lehet.

Karczag, 1875. febr. 28-án. M a d a r á s z Imre,

ref. lelkész s biz. ein. 2—2

ref. lelkész s biz. ein. 2—2

In document Néptanítók lapja 8. évfolyam, 1875 (Pldal 96-101)