• Nem Talált Eredményt

A kiskorúak internetes védelmét szolgáló szabályok

In document GYERMEKVÉDELEM A MÉDIAJOGBAN (Pldal 180-184)

IV. A kiskorúak védelme Magyarországon

1. A kiskorúak védelme az egyes jogszabályokban

1.3. A kiskorúak internetes védelmét szolgáló szabályok

A médiaszabályozás hatálya az internetes tartalmak nagy részére nem terjed ki, illetve jogilag szabályozatlan területnek számítanak. Ezen változtatott az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról szóló 2013. évi CCXLV. törvény, amely több tör-vényt is módosított.

659 EBH 2001. 608./BH 2002. 247.: Tilos az olyan reklám közzététele, amely a gyermek- és fi atalkorúak fi zi-kai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésére károsító hatással járhat.

A. Internetes tartalmak korhatár-besorolása

Az új szabályozás előírja az interneten elérhető tartalmak korhatári besorolását, a kiskorúakra veszélyes anyagok kötelező jelzését. Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény (Eker. tv.) előírja, hogy az interneten megjelenő, a szolgáltató által közzétett, médiatartalomnak nem minősülő olyan információ, amely súlyosan károsíthatja a kiskorúak szellemi, lelki, erkölcsi vagy fi zikai fejlődését, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása, csak az információt tartalmazó aloldalon az információ megjelenítése előtt közzétett megfelelő fi gyelmeztető jelzéssel, és az aloldal forráskódjában szereplő olyan azonosítókkal tehető közzé, amelyek utalnak a tarta-lom kategóriájára, amelyek a megfelelő szűrőszoftverekkel felismerhetők. Az előírás általános érvényesülését a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal kíséri fi gyelemmel [Eker. tv. 4/A. § (1)–(2) bek.].

B. A gyermekek védelmét szolgáló szűrőszoftverek és a szülői felügyeleti eszközök használata elterjedésének elősegítése

Ma már számos szűrőszoftver van, amelynek segítségével a gyermekektől távol tarthatók a számukra nem megfelelő online tartalmak, illetve lehetővé teszik a szülői felügyelet gyakor-lását. Az ilyen, internetes szűrőprogramok terjedésének elősegítése érdekében az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (Eht.) értelmében az internet-hozzáférés szolgáltatást nyújtó szolgáltató köteles a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, magyar nyelvű, könnyen tele-píthető és használható szűrőszoftver ingyenes letölthetőségét és használhatóságát biztosítani az internetes honlapján [Eht. 149/A. § (1) bek.]. Az ilyen szoftverek és azokkal egyező célra szolgáló más szolgáltatások elérhetőségére és használatára vonatkozó tájékoztatást az általá-nos szerződési feltételeknek is tartalmazniuk kell [Eht. 131. § (1) bek. l) pontja]. Emellett az internethozzáférés-szolgáltatást nyújtó szolgáltató köteles a szoftverek elérhetőségére és használatára vonatkozó közérdekű tájékoztatót összeállítani, a tájékoztatót internetes honlap-ján közzétenni, a közzétételről és annak elérhetőségéről negyedévente az előfi zetőt értesíteni [Eht. 144. § (2a) bek.].

C. Az internetes tartalmak szűrése a gyermekek által látogatott közintézményekben A szabályozás célja az is, hogy a gyermekek által látogatott közintézményekben – oktatási intézményekben és könyvtárakban – ne lehessen a kiskorúak számára káros és jogellenes tartalmakhoz hozzáférni. Ennek érdekében a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

törvény (Nkt.) értelmében a köznevelési intézmények kötelesek a gyermekek, tanulók szá-mára hozzáférhető, internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépeket a gyermekek, tanulók védelmét lehetővé tevő, könnyen telepíthető és használható, magyar nyelvű szoftverrel ellátni (Nkt. 9. § (11) bek.). A tanulónak joga különösen, hogy lelki, testi és értelmi fejlődését előse-gítő védelemben részesüljön a köznevelési intézmény által biztosított számítógépeken való in-ternet-hozzáférés során [Nkt. 46. § (6) bek. c) pont]. A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény pedig előírja, hogy a nyilvános könyvtáraknak a kiskorúak lelki, testi és értelmi fejlődésének védelme érdekében az általuk üzemeltetett, kiskorúak által is használható, internet-hozzáféréssel rendelkező szá-mítógépek használatát a kiskorúak védelmét lehetővé tevő, könnyen telepíthető és használha-tó, magyar nyelvű szoftverrel ellátva kell biztosítania [55. § (1a) bek.].

D. Az értesítési-eltávolítási eljárás hatékonyságának növelése a kiskorúak személyiségi jogait sértő tartalmak tekintetében

A kiskorúak védelmét szolgálja az az előírás is, amely lehetővé teszi, hogy az a kiskorú, akinek személyiségi jogát a szolgáltató által hozzáférhetővé tett információ a megítélése szerint sérti – cselekvőképtelen jogosult esetében a törvényes képviselője – teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt értesítéssel felhívhatja a szolgáltatót a kiskorú jogosult személyiségi jogát sértő tartalmú információ eltávolítására. Az értesítésben meg kell jelölni annak indokait is, hogy a sérelmezett tartalom miért sérti a kiskorú jogosult személyiségi jogait. A szolgáltatónak az érintett igénybe vevőt a felhívásról egy munkanapon belül értesítenie kell, és az információ eltá-volításának hatályát akkor is fenn kell tartani, ha a beazonosításához szükséges adatok hiányában az érintett igénybe vevő értesítése nem lehetséges. A szolgáltató az információhoz való hozzáférést köteles megfelelően meggátolni, illetve az információt ismételten eltávolítani. Ugyanakkor a szol-gáltató elutasíthatja a sérelmezett információ hozzáférhetetlenné tételét, ha megalapozatlannak tartja a kiskorú személyiségi jogainak sérelmét. Ha a szolgáltató az eltávolításnak nem tesz eleget vagy elutasítja a kérelmet, a kiskorú jogosult vagy a törvényes képviselője a kiskorú személyiségi jogai vélelmezett megsértése miatt a Kerekasztalhoz fordulhat [Eker. tv. 13. § (13)–(15) bek.].

A szabályozás az Eker. tv. értesítési–eltávolítási eljárásának szabályait terjeszti ki azokra a tartalmakra, amelyek a kiskorúak személyiségi jogait sértik, vagy ellenük elkövetett bűn-cselekményt valósítanak meg. Ennek indoka, hogy egyre több kiskorú esetében fordul elő, hogy hozzájárulásuk nélkül hozzáférhetővé teszik fényképeiket. Az értesítési–eltávolítási eljá-rás ilyen esetekre is hatékonyabb védelmet nyújt, jogi eszközt biztosítva a kiskorú sértettnek a jogtalanul feltöltött tartalmak – róluk készült, hozzájárulásuk nélkül feltöltött fényképek – mielőbbi eltávolítására.

E. Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal

Az Eker. tv. előírja a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal létrehozását, amelynek megala-kítására a Médiatanács 2013 tavaszán tett javaslatot a gyermekbarát internet szabályozása témájában összeállított koncepcióban.660 A Kerekasztal az NMHH elnökének az elektroni-kus kereskedelmi szolgáltatás és az elektronielektroni-kus hírközlési szolgáltatás útján hozzáférhető médiatartalmak, információk tekintetében a kiskorúak egészséges fejlődését biztosító jogsza-bályi előírások elfogadását és hatályosulását elősegítő javaslattevő, véleményező, tanácsadó testülete [Eker. tv. 4/B. § (1) bek.]. A szervezet feladatai:

– a kiskorúak védelmét szolgáló új előírások, a médiatartalom-szolgáltatások és az informáci-ós társadalommal összefüggő szolgáltatások terén a kiskorúak védelmét szolgáló jogszabályi előírások hatályosulásának ösztönzése és támogatása;

– az Eht. 149/A. § (2) bekezdése szerinti feladatok ellátása a szűrőszoftverek fejlesztésé-nek, kiválasztásának és elterjedésének elősegítése érdekében (az internethozzáférés-szol-gáltatást nyújtó szolgáltatók számára kidolgozott és közzétett ajánlások, a szolgáltatók összehangolt szűrőszoftver-politika kialakítására való ösztönzése, önszabályozó jellegű együttműködésük elősegítése), [Eker. tv. 4/A. § (2)–(4) bek.];

– kötelező erővel nem bíró, a médiatartalom-szolgáltatók, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatók és az elektronikus hírközlési szolgáltatók jogkövető magatartását elősegítő ajánlások, állásfoglalások kiadása;

660 http://nmhh.hu/dokumentum/158197/gyermekbarat_internet_szabalyozasi_koncepcio.pdf

– a kiskorúak és szüleik médiatudatosságát növelő intézkedések kezdeményezése;

– a hozzá beérkezett bejelentések alapján jogosult egyedi ügyeket is megvizsgálni és azok általánosított tapasztalatai alapján kötelező erővel nem rendelkező ajánlást vagy állás-foglalást kiadni [4/D. § (1)–(2) bek.]. A Kerekasztalhoz bárki fordulhat az internetre vonatkozó szabályok „vélelmezett megsértése” esetén [Eker. tv. 4/A. § (3) bek.].

A Kerekasztal elnökből és húsz tagból áll, elnökét és két tagját a Hatóság Elnöke, két tag-ját az informatikáért felelős miniszter jelöli. A Kerekasztalban a hatóság képviselői mellett a kiskorúak védelmével foglalkozó szakmai és civil szervezetek, továbbá a médiatartalom-szol-gáltatók is helyet kapnak [4/B. § (1)–(5) bek.]. A törvény alapján a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal 2014. március 12-én tartotta meg alakuló ülését.661 A testület célja tehát, hogy ösztönözze a kiskorúak védelmét az interneten, és támogassa az NMHH elnökének munká-ját. A szervezetnek nincs hatásköre kötelező erejű jogi normák megalkotására, az önszabályo-zás és a jó gyakorlatok ösztönzésével azonban hatékony szereplővé válhat a médiaszabályoönszabályo-zás- médiaszabályozás-ban. A testület egyedi ügyeket is jogosult megvizsgálni, illetve bárki fordulhat hozzájuk, aki azt tapasztalja, hogy a tartalomszolgáltató a gyermekvédelmi szempontok fi gyelmen kívül hagyásával olyan információkat tesz közzé, amelyek súlyosan károsíthatják a kiskorúak szel-lemi, lelki fejlődését, például erőszak kegyetlen vagy a szexualitás naturális ábrázolásával.662 F. Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása a szűrőszoftverekről és a

fi gyelemfelhívó jelzésekről

A testület a szűrőszoftverekkel és a káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó fi gyelem-felhívásokkal kapcsolatban ajánlást663 is elfogadott, amely elsősorban a hírközlési, az internet-hozzáférést nyújtó és a tartalomszolgáltatók számára szolgál iránymutatásul. A dokumentum jogi kötőerővel nem rendelkezik, az a szolgáltatók önkéntes együttműködésére épít. Az aján-lás leszögezi, hogy a szolgáltatók aktív szerepvállaaján-lásán túl fontos a szülők, a gondviselők tájékoztatása, valamint a gyermekek médiatudatosságának fejlesztése is. Szükséges, hogy fel-hívják a szülők fi gyelmét a kiskorúakra káros tartalmak veszélyeire, illetve a gyermekvédel-mi szűrőszoftverekre, elérhetőségükre, használatuk módjára, az általuk nyújtott lehetőségek előnyeire, hogy minél nagyobb számban használják azokat.

Az ajánlás a szűrőszoftverek elérhetőségével, alkalmazásuk hatókörével kapcsolatban ja-vasolja, hogy a szűrőszoftverek legyenek magyar nyelvűek, ingyenesen letölthetők és hasz-nálhatók (álljanak rendelkezésre a legelterjedtebb operációs rendszerekhez, és működjenek együtt a leggyakrabban használt internetböngészőkkel; hatékonyságuk rendszeres ellenőrzése és továbbfejlesztése). Fontos, hogy a számítástechnika területén kevésbé jártas szülők számára se jelentsen gondot a szűrőszoftverek telepítése, beállítása és alkalmazása, valamint legyen lehetőség egyéni beállításokra (kiválasztható, előre beállított életkori profi lok, pl. 7 éves kor alatti, 8–11 éves, 12–14 éves stb.) is.

661 A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal 1/2014. (III. 12.) számú döntése a Gyermekvédelmi Internet-ke-rekasztal ügyrendjének elfogadásáról.

http://nmhh.hu/dokumentum/162717/kerekasztal_ugyrend.pdf

662 Megtartotta első ülését a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal. NMHH, 2014. március 12.

http://nmhh.hu/cikk/162624/Megtartotta_elso_uleset_a_Gyermekvedelmi_Internetkerekasztal

663 A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása a kiskorúakra káros internetes tartalmak és szolgáltatások esetén alkalmazandó fi gyelemfelhívó jelzésekre és szűrőszoftverekre vonatkozóan. Budapest, 2014. április 23.

http://nmhh.hu/dokumentum/162986/szuroszoftver_ajanlas.pdf

Az internetes tartalmak elérhetősége korlátozásának módjával kapcsolatban kimondja, hogy a különféle tartalmak szűrését honlap-alapon, pozitív (hozzáférés) és negatív (korlátozás) meg-közelítési móddal („whitelist”, „blacklist”), valamint tartalomkategóriák (hírek, hirdetés, online játékok, erőszak, szerencsejáték, pornó, drog, fegyver, alkohol, szex, warez, hack stb.) szerint kulcsszavak, illetve egyéb azonosítók (pl. metatagek) alapján célszerű végezni. A tartalomkategó-riák szerinti szűrésnek többnyelvű szótárak segítségével kell történnie. A szűrőszoftvernek lehető-vé kell tennie felhasználói szinten speciális webes szolgáltatások (pl. webes proxyk, fájlmegosztó oldalak webes keresőfelületei, chates kommunikáció stb.) tiltását, illetve a közösségi oldalakon tapasztalható visszaélések elkerülése érdekében a személyes adatok megadásának korlátozását.

Az ajánlás szerint annak érdekében, hogy a szülők, gondviselők időben értesülhessenek a kiskorúakra leselkedő veszélyekről, lehetőséget kell biztosítani a naplózásra, azaz hogy a szü-lők rendszeresen ellenőrizhessék a kiskorúak interneten végzett tevékenységeit. Ha a kiskorú megsérti a szűrésre vonatkozó beállításokat, a szoftver automatikusan értesítheti a szülőt egy előre megadott e-mail címen. A káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó fi gyelemfel-hívásokra vonatkozóan az ajánlás javasolja, hogy a tartalomszolgáltató a veszélyes tartalom megjelenítése előtt ellenőrizze a felhasználó életkorát, és jól látható módon és szöveggel utal-jon arra, hogy a szóban forgó tartalom káros a kiskorúakra.664

In document GYERMEKVÉDELEM A MÉDIAJOGBAN (Pldal 180-184)