• Nem Talált Eredményt

3. A KOMMUNIÓ ÉS SZEMÉLYI STRUKTÚRÁK AZ EGYHÁZBAN

3.6. A SZEMÉLYI ORDINARIÁTUSOK

3.6.4. A személyi ordinariátus

3.6.4.4. A jelenlegi személyi ordinariátusok

A Hittani Kongregáció eddig három személyi ordinariátust alapított:

 az angol-skót-walesi püspöki konferencia területén belül, a Walsinghami Miasszonyunkról elnevezett Személyi Ordinariátust (Personal Ordinariate of Our Lady of Walsingham)746;

739 CIC 511. kán.: „Ha a lelkipásztori körülmények indokolják, az egyes egyházmegyékben létesítsenek pasztorális tanácsot, melynek feladata, hogy a püspök felügyelete alatt vizsgálja és mérlegelje az egyházmegyében folyó lelkipásztori munkát érintő kérdéseket, és róluk gyakorlati következtetéseket terjesszen elő.”

740 Vö. NC 12-13. pt.

741 CIC 516. kán. 1.§: „Hacsak a jog másként nem rendelkezik, a plébániával egyenlő elbírálás alá esik a kváziplébánia, mely a részegyházon belül a krisztushívők olyan közössége, amit egy papra bíztak, mint saját lelkipásztorára, de ami sajátos körülmények miatt még nem vált plébániává.”

742 Vö. SZABÓ P., A sajátjogú egyházak tipológiája a Keleti Kódex szerint, in IVANCSÓ I. (szerk.), Ecclesia aedificans. A 70 éves Keresztes Szilárd köszöntése, Nyíregyháza 2002. 363-383.

743 Vö. SZABÓ P., A keleti egyházak szentségi joga, Nyíregyháza 2012. 41-59.

744 Vö. JENNER, H., Ambrosian Liturgy and Rite, in The Catholic Encyclopedia, (1907). URL:

http://www.newadvent.org/cathen/01394a.htm, Utolsó letöltés: 2017. november 28.

745 Vö. JENNER, H., Mozarabic Rite, in The Catholic Encyclopedia, (1911). URL:

http://www.newadvent.org/cathen/10611a.htm, Utolsó letöltés: 2017. november 28.

746 Decreto The supreme low, in AAS 103 (2011) 129-133.

147

 az Amerikai Egyesült Államok és Kanada katolikus püspöki konferenciájának területén, a Szent Péter Széke Személyi Ordinariátust (Personal Ordinariate of the Chair of Saint Peter)747;

 az ausztrál és japán katolikus püspöki konferencia területén belül, a Dél Keresztje Személyi Ordinariátust (Personal Ordinariate of the Southern Cross).748

Az alapító dekrétumok ugyanazokkal a szavakkal kezdődnek (The supreme low), általános végrehajtási határozatnak számítanak, vagyis olyan jogszabályoknak, melyeket az illetékes végrehajtói hatalommal rendelkező szerv bocsát ki, és csak azokat kötelezi, akikre vonatkoznak.749 Mindegyik dekrétum az egyetemes jog, az AC, valamint a NC alapján 14 pontban szabályozza az ordinariátus szervezeti kereteit.

Magánál a jognál fogva jogi személyiséggel rendelkeznek és jogilag egyenértékűek az egyházmegyével. Tagjaik vagy azok az anglikánok, akik teljes közösségre léptek a Katolikus Egyházzal; vagy azok, akik az ordinariátuson belül részesedtek a beavató szentségekben; vagy azok, akiket felvettek az ordinariátusba, mert egy ahhoz tartozó családnak a tagjai. (1 pt.)

A hívek a pápa által kinevezett ordinárius lelki gondozására vannak bízva, aki mindazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, melyeket az AC és a NC megemlít, ill. melyeket később a Hittani Kongregáció meghatároz. Az ordinárius köteles meghallgatni a Kormányzótanács és az illetékes Püspöki Konferencia véleményét. (2. pt.)

A teljes közösség visszaállítására vonatkozó szándékot írásban kell közölni. Annak érdekében, hogy az áttérés teljes mértékű legyen és az „anglikán katolikusok” hite megfeleljen a KEK-nak doktrinális tanításával, az ordináriusnak a Hittani Kongregációval egyetértésben kateketikai kurzust kell indítania számukra. Ezt követően tesznek hitvallást. (3. pt.)

Azok az anglikán lelkészek, akik katolikus papok szeretnének lenni, az ordinációt megelőzően specifikus teológiai, spirituális és pasztorális képzésen kell átesniük. A képzési tervet az ordinárius állapítja meg a Hittani Kongregációval egyetértésben, miután konzultált az illetékes Püspöki Konferenciával. (4. pt.)

A latin egyházban az egyházmegyék és a plébániák pro regula területi jellegűek. A fakultással rendelkezők csak illetékességi területükön belül gyakorolhatják azt érvényesen, ha legalább a felek egyike latin rítusú.750 Az a klerikus, aki nem tagja a Személyi Ordinariátusnak, ha minősített tanúként

747 Decreto The supreme low, in AAS 105 (2013) 852-855.

748 Decreto The supreme low, in AAS 104 (2012) 599-603.

749 Vö. CIC 31. kán. 1-2.§ és 32. kán. Ld. BUNGE, A. W., decreto general ejecutorio, in DGDC, II. 975-978.

750 CIC 1109. kán.: „A helyi ordinárius és a plébános, hacsak ítélettel vagy határozat útján nincsenek kiközösítve, egyházi tilalom alá helyezve, hivatalukból felfüggesztve, vagy ilyennek nyilvánítva, hivataluknál fogva területükön belül érvényesen működnek közre nemcsak alárendeltjeik házasságkötésénél, hanem mások házasságánál is, feltéve, hogy a felek egyike latin rítusú.”

148

közre akar működni olyan hívek házasságánál, akik az ordinariátus tagjai, engedélyt kell kérnie az ordináriustól vagy a személyi plébánostól (5. pt.). Az ordináriusok tagjai az illetékes Püspöki Konferenciáknak, és a jogban meghatározott esetekben döntési szavazati joggal rendelkeznek. (6. pt.) Az a klerikus, aki eredetileg anglikán volt, majd katolikus pappá szentelték és inkardinálták egy egyházmegyébe, a 267. kánon751 értelmében inkardinálható a személyi ordinariátusba (7. pt.).

Amennyiben nem rendelkeznek saját bírósággal, a peres ügyeket az az egyházmegyei bíróság fogja tárgyalni, amelyben a felek egyike lakóhellyel rendelkezik, figyelembe véve a jog által megállapított különböző illetékességi címeket is (8. pt.). Az ordinariátusok azon hívei, akik ideiglenesen vagy tartósan területen kívül tartózkodnak, a lakóhelynélküliekkel azonos elbírálásban részesülnek, az ordinariátus tagjai maradnak, és köti őket a tartózkodási helyen érvényes egyetemes és részleges törvények (9. pt.). Aki olyan helyre költözik, ahol létezik egy másik személyi ordinariátus, saját kérésére felvehető annak tagjai közé. Erről a változásról az új ordináriusnak értesítenie kell az előző személyi ordináriust. Aki el szeretné hagyni az ordinariátust, szándékát közölnie kell saját ordináriusával, és automatikusan a terület szerinti egyházmegye tagjává válik. Ebben az esetben is az ordináriusnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy a megyéspüspöknek tudomása van erről. A szabadság jegyében áll ez a rendelkezés, de bizonyos garanciák meglétét is szükségesnek tartja. (10. pt.)

Az ordináriusoknak papnevelési szabályzatot kell kibocsátaniuk figyelembe véve a legfőbb egyházi hatóság rendelkezéseit, valamint az illetékes Püspöki Konferenciák papképzési programját.

Ezek Szentszék-i jóváhagyásra szorulnak (11. pt.). A kormányzótanácsnak és a pasztorális tanácsnak is az ordináriustól jóváhagyott saját szabályzata kell, hogy legyen (12. pt.). Az ordinariátus fő templomának és székhelyének kijelölési joga a személyi ordináriust illeti meg. Ebben a kérdésben azonban konzultálnia kell a Püspöki Konferenciával és egyeztetnie kell a Hittani Kongregációval (13.

pt.). Az utolsó rendelkezés a patrocíniumra vonatkozik (14. pt.).

A Walsinghami Miasszonyunkról elnevezett személyi ordinariátus (Dominae Nostrae Valsinghamen (sis) in Anglia et Cambria) 2017-ben 3500 hívőt számlált, 35 plébániát, 91 papot, 3 papnövendéket és 9 nővért. Székhelye Londonban található.752 2011. január 1-én lépett teljes közösségre a római egyházzal és csatlakozott az ordinariátushoz három anglikán nővér, akik a Society of St. Margaret in Walsingham közösség tagjai voltak. Ők az első megszentelt életűek az ordinariátusban. 2013. január 1-én pedig a Community of St Mary the Virgin 11 nővére csatlakozott az

751 CIC 267. kán. 1.§: „Ahhoz, hogy egy már inkardinált klerikus érvényesen más részegyházba inkardinálódjék, a megyéspüspöktől annak aláírásával ellátott exkardinációs iratot kell kapnia; ugyanígy annak a részegyháznak a megyéspüspökétől is, amelybe inkardinálódni kíván, aláírt inkardináló levélre van szüksége. 2.§: Az így adott exkardináció csak akkor lép hatályba, ha megtörtént a másik részegyházba való inkardináció.”

752 Vö. Annuario Pontificio per l’anno 2017, Cittá del Vaticano 2017. 1028.

149

ordinariátushoz és a közösségen belül létrejött a megszentelt élet első intézménye, a benedeki regulát követő Society of the Blessed Virgin Mary (SBVM).753

A Szent Péter székéről elnevezett személyi ordinariátusnak (Cathedrae Sancti Petri in Civitatibus Foederatis Americae Septentrionalis) Houston a központja, 2017-ben 6.000 tagja volt, 42 plébániája, 67 papja és 4 papnövendéke.754 2012. december 7-én a Szentszék engedélyével, az ordinariátus joghatósága alatt álló esperességet állítottak fel Kanadában.

A Dél Keresztjéről elnevezett személyi ordinariátus (Dominae Nostrae Meridianae Crucis in Australia) központja a Nyugat-Ausztráliai Highgate; 2.031 híve volt 2017-ben, 12 plébániája és 19 papja.755 2015 februárjában létrejött az első ázsiai közösségük a Tokyo-i Canterbury Szent Ágoston - közösség, akik előzőleg az Anglikán Egyház tradicionális ágához tartoztak.