• Nem Talált Eredményt

Zenetörténész, egyetemi adjunktus (LFZE), az MMA tagja

2011 őszén egyedülálló sorozatot indítottunk Budapest XIV.

kerületében: évente egyszer magas színvonalú művészeti előa-dást biztosítunk a kerület valamennyi 5-től 10 éves gyerme-kének, illetve 10-től 18 éves diákjának. A kiindulópont az az aggasztó statisztika volt, mely szerint a magyar gyerekek és fiatalok csupán 1 %-a jut el a szüleivel művészeti eseményekre:

hangversenyre, operába, balettelőadásra, színházba, kiállításra stb. Márpedig hogyan tudnák a gyerekek eldönteni, hogy igény-lik-e az értékes művészeti alkotásokkal való találkozást, ha nem kapnak alkalmat arra, hogy megismerjék ezeket? Záborszky Kál-mán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője is vég-zett felmérést Zuglóban, amely az országosnál valamivel jobb, 4%-os eredményt hozott. Ezután kért meg engem (aki 1997 óta szerkesztem és vezetem az igen népszerűvé vált Pastorale című családi művészeti sorozatot), hogy szerkesszek és vezessek kife-jezetten diákoknak olyan művészeti előadásokat, amelyeknek középpontjában az élő zene áll, de jelen vannak a társművésze-tek (elsősorban a tánc, de emellett a színészet, a képzőművé-szet, az irodalom stb.) és a történelmi vonatkozások is.

2011 novemberében 17 előadást tartottunk a kerület 10-től 18 éves diákjainak. A téma – a művész születésének 200. évfor-dulója alkalmából – Liszt Ferenc és kora volt, különösen a nagy muzsikusnak a magyarsághoz való kötődése. Az 50 perces, rendkívül változatos és látványos program szólózongora- és nagyzenekari műveket, táncprodukciókat, filmrészleteket, vetí-tett képeket, összekötő magyarázatot tartalmazott, és átütő sikert aratott mind a diákok, mind a jelen lévő iskolaigazgatók és tanárok körében. Az előadást több mint ötezer felső tagoza-tos általános iskolás és középiskolás diák látta. Azok a diákok,

akik úgy gondolták, hogy nekik semmi közük sincs a komoly zenéhez, az első néhány perc után lelkesen figyelték a produk-ciót, és emlékezetes élménnyel lettek gazdagabbak. (A Magyar Nemzet beszámolója ezzel a címmel jelent meg: Tizenhét csoda Zuglóban.) Azóta minden ősszel tartunk ennek a korosztálynak 18 (néha 19) előadást, különböző tematikával. A tematika mindig kapcsolódik a magyar történelemhez és kultúrához (például:

Erkel operáinak a magyar történelemmel való kapcsolata, Haydn és Brahms magyaros muzsikája, Beethoven és Magyarország kapcsolata).

2012 tavaszától a kisebbeknek, az 5-től 10 éves gyerekek-nek (nagycsoportos óvodásoknak és alsó tagozatos általános iskolásoknak) is tartunk előadásokat, 40 percben, szintén össz-művészeti jelleggel és szintén a lehető legmagasabb művészi minőségre törekedve. A kicsik programjaiban az élő zene, a tánc, a színészet, a sok vizuális illusztráció (épületek, képzőművészeti alkotások, híres személyek portréinak kivetítése stb.) mellett – az életkori sajátosságoknak megfelelően – helyet kap az interak-tivitás is. Egy népzenész a tematikához illeszkedő népdalokat énekel és gyerekjátékokat játszik velük az előadás során néhány alkalommal, pár percben. Az éneklés, a mondókák, a táncolás, a dobogás, a ritmikus tapsolás felfrissíti a gyerekek figyelmét, és utána ismét összeszedetten tudják figyelni a művészeti pro-dukciókat. A kicsiknek szóló program is a lehető legpozitívabb fogadtatásra talált. Minthogy ezek az előadások márciusban vannak, az első két évben az 1848/49-es szabadságharcot, illet-ve 1848 március 14-15. történéseit jelenítettük meg élő zenéillet-vel, tánccal, színházi jelenettel, vetítéssel. Később arra törekedtünk, hogy a gyerekek megismerjék a szimfonikus zenekart, az egyes hangszereket, a zenében és táncban rejlő kifejező erőt. Volt például olyan előadás, amely különféle természeti jelensége-ket mutatott be zenében és táncban, de olyan is, amely – nem kis szenzációt keltve – a zene és a balett mellett igazi cirkuszi mutatványokat is tartalmazott (ehhez a Baross Imre Artistakép-ző Intézet tehetséges diákjait hívtuk meg).

A Felfedezőúton című sorozat állandó főszereplői a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekara, Záborsz-ky Kálmán, Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényletével, a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói és növendékei, vala-mint jómagam, vala-mint szerkesztő-műsorvezető. A programtól

füg-3.

ZENEI NEVELÉS PLENÁRIS ELŐADÁS

gően hangszeres és énekes szólistákat, illetve kórust is felkérünk a közreműködésre.

A sorozatban eddig a két korosztályban összesen több mint 200 előadást tartottunk, és minthogy a terem (a Zuglói Szent István Zeneház nagyterme) befogadóképessége több mint 300 fő, a nézőszám meghaladta a 60.000 főt. Abban bízunk, hogy ha egy gyerek 5-től 18 éves koráig minden évben egyszer eljön hozzánk, és mindig más tematikájú, de mindig magas színvona-lú, feszesen szerkesztett, változatos, színes, sok érzékszervét foglalkoztató, az életkori sajátosságainak megfelelő művé-szeti produkciót kap, a befogadást megkönnyítő, jól illusztrált magyarázatokkal, akkor az élményei egymásra épülnek, és így a művészetekhez való viszonya pozitív lesz. Ez távlatilag azt is jelenti, hogy felnőtt életének természetes része lesz a művé-szeti alkotásokkal való rendszeres találkozás, a hangverseny-re, operába, balettelőadásra, színházba, kiállításra járás. Az ifjú közönség – mivel az előző évben/években nagyon jó élményt szerzett a Zeneházban – örömmel és várakozással jön az újabb programra, sokszor ünneplőbe öltözve. A szerkesztési elvek közé tartozik a művészeti ágak váltakozása, az egyes produkci-óknak az életkori sajátosságoknak megfelelően megválasztott hosszúsága. Ezáltal a figyelem intenzitása hosszan fenntartható.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a minőség kérdését. A gyere-kek és a kamaszok a legérzékenyebb, legkritikusabb közönséget jelentik, számukra csak a legjobb elég jó (ahogyan ezt Kodály is megfogalmazta). A minőségi követelmény mindenre vonatkozik:

az előadandó művekre, a program összeállítására, az interpretá-cióra, a kivetített képekre, a műsorvezetői szövegre, a világításra stb. Fontos tényező, hogy a Zuglói Zeneház nagyterme minden szempontból professzionális helyszín, a produkció igényei sze-rint kialakítható színpadrendszerrel, lépcsőzetesen felépíthető nézőtérrel, kimagaslóan jó, kifejezetten hangversenyekhez ter-vezett akusztikával, hangversenyzongorával, stúdióval, színházi világítással. Egy ilyen vállalkozás csak akkor ér célt, ha a közön-séget valóban sikerül elvarázsolni, valóban sikerül kiragadni a mindennapi tudatállapotából, márpedig ehhez – a személyi feltételek mellett – az előbb sorolt technikai feltételek is nélkü-lözhetetlenek.

A Felfedezőúton című sorozattal hosszú távon a kerületünk életminőségét szeretnénk magasabbra emelni. A program

ter-mészetesen Kodály filozófiáján alapul. Mi is abban hiszünk, hogy a művészetekkel való, élményt adó találkozás nagymértékben gazdagítja, harmonizálja a személyiséget. Lényeges kiemelni, hogy programunk minden zuglói gyermeknek és diáknak szól, akiket iskolaidőben, szervezetten, csoportosan hoznak el az előadásokra. Vagyis a szocio-kulturális háttértől függetlenül minden gyereknek és fiatalnak megadatik, hogy évente egyszer részesüljön egy magas minőségű, kifejezetten neki szánt művé-szeti előadás élményében. A Felfedezőúton című sorozatunkra egyre nagyobb igény jelentkezik más kerületekből, illetve vidéki városokból is. Annak módszere, hogy hogyan juttassuk el ezt a hat éve igazi sikersorozatot jelentő programot a lehető legtöbb helyre az országban, kidolgozás alatt áll.

Z E N E I N E V E L É S

S Z I M P Ó Z I U M

3.

3.

ZENEI NEVELÉS SZIMPÓZIUM

MÓDSZERTANI