• Nem Talált Eredményt

Veres Pál: Tehetséggondozás a miskolci Földes Ferenc Gimnázi- Gimnázi-umban

Az iskola

A miskolci Földes Ferenc Gimnázium története összefonódik Miskolc okta-tásának történetével. A Fráter György Királyi Katolikus Gimnázium (az alapí-tás éve 1730) és a Lévay József Református Gimnázium (az alapíalapí-tás éve 1560) egyesítésével (1953) jött létre iskolánk, amely a hajdani Fráter Gimnázium 1911-ben átadott épületében tevékenykedik az egyesítés óta. Egyesültek az értékek, a hagyományok, a tapasztalatok, amit az utódok büszkén vállaltak és vállalnak ma is. Ez a kettıs szellemi alap jelentette az iskola pedagógiai, szakmai, nevelési bázisát, amire építve, továbbfejlesztve válhatott országosan is a legjobbak között emlegetett intézménnyé. A város és a régió polgárai, a szülık nagy elvárásokat támasztanak iskolánkkal szemben, ami serkentıen hat az itt tevékenykedıkre. Tudjuk, hogy munkánk minden elemét kíváncsian és kritikusan figyelik, így meg kell tennünk mindent az esetleges hibák és hiá-nyok kiküszöbölésére.

Az intézmény legfontosabb alapfeladatának tekinti a tehetséggondozást.

A beiskolázásnál a hangsúly a Miskolcon és vonzáskörzetében élı gyerme-kekrıl jól érzékelhetıen eltolódik a megye, a tágabb régió fiataljai felé.

Az iskola akkreditált kiváló tehetségpont, a Nemzeti Tankönyvkiadó refe-renciaiskolája, a Miskolci Egyetem és a Debreceni Egyetem partneriskolája.

Rendszeresen pályázunk hazai és nemzetközi forrásokra, pályázataink nagy százalékban sikeresek. A statisztikák alapján a Földes Ferenc Gimnázium az ország legjobb iskolái között szerepel. A különbözı országos és nemzetközi tanulmányi versenyeken eredményesen szerepelnek diákjaink, számtalan szép sikert értek el az évek során.

A képzési rendszer kialakítása, a tanórán kívüli foglalkozások, tevékeny-ségek, rendezvények rendszere mind azt a célt szolgálja, hogy elsısorban az intézmény diákjai számára, de sok esetben nem kizárólag csak számukra, olyan feltételeket teremtsünk, hogy tehetségüket feltárva, azt a leghatéko-nyabban fejleszthessük.

Az oktatás szervezeti kerete a hetvenes évek elején kialakított tagozatos gimnáziumi képzés, amit az emelt szintő érettségire felkészítés (régebben fakultációs képzés) elemeivel ötvöztünk. Diákjaink órarendje három részbıl tevıdik össze. Az elsı rész a kötelezı óraszám keretében elsajátítandó tan-tárgyak együttese, a második rész azok a választható tanórák, amelyeket va-lamennyi diákunk számára ajánlatosnak gondolunk a felsıfokú tanulmányok megalapozásában. A harmadik rész azokat a tanórákat tartalmazza, amiket

ha ezek egyike sem felel meg valakinek, akkor a 11. és 12. évfolyamon, sza-badon választhat tantárgyakat és óraszámokat a megadott kínálatból.

A négy évfolyamos képzésben, iskolánkban jelenleg speciális matematika, fizika, kémia, biológia tagozat mőködik. A Nemzeti köznevelési törvény, va-lamint a kerettantervi rendelet lehetıséget biztosít a megfelelı óraszámok kialakításához.

A 2000-2001-es tanévben az országban az elsık között indítottuk el az Arany János Tehetséggondozó Programot. A programban olyan gyerekek oktatását vállaltuk, akik tehetségesnek mutatkoztak általános iskolai tanulmá-nyaik alatt, de a kistelepülési létbıl, a szociális körülményeikbıl adódóan ön-hibájukon kívül hátrányba kerültek, így a hagyományos képzési formákra történı jelentkezéskor kisebb eséllyel pályázhatnak egy-egy frekventáltabb intézménybe. A program ötéves, a kilencedik, elıkészítı évfolyammal indul, amelynek legfontosabb feladata a hátránykompenzáció és a gazdagítás mind az ismeretek, mind a viselkedési normák, mind a szocializáció terén, valamint elkezdıdik magas óraszámban az angol nyelv és az informatika oktatása. A képzés általános gimnáziumi képzéssel folytatódik. A program az iskola és a Teleki Tehetséggondozó Kollégium szoros együttmőködésére épül. A prog-ram bizonyította eredményességét. A progprog-ram keretein belül az intézmények innovatív együttmőködést valósítanak meg, fejlesztve a programot. Ez az együttmőködés kiterjed a programon kívüli tevékenységekre is, ami pozitívan hat az egész magyar köznevelésre.

2010 szeptemberében indult el az általános tanterő osztályhoz kapcsolód-va az angol nyelvi elıkészítı osztály, amelyben a képzés szintén ötéves. 2013 szeptemberétıl az Arany János Tehetséggondozó Programba és a nyelvi elı-készítı csoportba is félosztálynyi tanulót iskolázunk be, akik egy közös osz-tályt alkotnak. A képzések jellegébıl adódóan az egész osztály számára fel tudjuk ajánlani az elıkészítı év után, hogy választhatnak reál és humán orien-táció közül. Így érdeklıdésüknek megfelelıen hatékonyabban készülhetnek fel az emelt szintő érettségi vizsgákra.

A tantestület alkotócsoportja 1990-ben kidolgozta a hat évfolyamos gim-náziumi tantervünket, és 1991-ben indíthattuk el ezt a képzési formát. A hat évfolyamos képzésben általános és speciális matematika tagozat mőködik. A hat évfolyamos képzés iskolánk egyik legsikeresebb képzési formája, nemcsak a szakmai eredmények vonatkozásában, hanem a tanórán kívüli tevékenysé-gekben is kiemelkednek ezek az osztályaink. Az eredeti elképzeléseink hu-szonhárom év után, 2014 szeptemberében válnak valóra, ugyanis két párhu-zamos osztályt indíthatunk. Így jobban szervezhetıek a nyelvi csoportok, az emelt érettségire felkészítı csoportok.

Bıségesen kínálunk tanórán kívüli foglalkozásokat diákjaink számára. Ar-ra törekszünk, hogy képesek legyünk minden tehetségterületen fejleszteni tanulóinkat.

Foglalkozásaink és rendezvényeink

A tantárgyi versenyekre történı felkészítés hagyományos formája a szakkör a mi iskolánkban is. Szakköreink egy része mégsem a megszokott módon szer-vezıdik. Tanáraink megosztják egymás között a szakköri témákat. Mindany-nyian a számukra legkedvesebb, az általuk legjobban tudott témákat választ-ják, így azokban mélyebb ismeretekkel rendelkeznek, ami a szakkör szakmai színvonalát jelentısen emeli. Gyakorlattá vált, hogy felkérjük volt diákjainkat arra, hogy mentorként segítsék jelenlegi diákjainkat. Ezek az egyetemisták, fiatal kutatók új módszerekkel, korszerő ismeretekkel látják el diákjainkat, segítik továbbtanulásukat. Jelenleg fizikából mőködik iskolánkban városi olimpiai szakkör Zámborszky Ferenc tanár úr vezetésével, az elmúlt években matematikából is szerveztünk ilyet. Az elmúlt 5 évben a fizika olimpiai szak-körbıl hat diák végzett az OKTV elsı tíz helyezettje között, egy diák meg-nyerte az Eötvös Fizikaversenyt, ketten szereztek bronzérmet a Nemzetközi Fizika Diákolimpián. A szakkörök nyitottak a város tehetséges diákjai számá-ra is.

Pályázati és alapítványi keretbıl támogatjuk legtehetségesebb diákjaink részvételét az országos tehetséggondozó rendezvényeken (például Erdıs Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola, központi olimpiai szakkörök, verse-nyek).

A Miskolci Akadémiai Bizottsággal karöltve szervezzük az Ifjú Tudósje-löltek Napját. A tudomány hónapja rendezvényei között bemutatkoznak az elsısorban miskolci középiskolákban végzett olyan egyetemisták, illetve fiatal kutatók, akik ígéretes tudományos karrier elıtt állnak. Elıadásukat, bemuta-tóikat a jelenlegi diákok hallgatják, inspirációt kaphatnak pályaválasztásukhoz.

A „Földes Konferencianapokra” meghívjuk azokat a volt diákjainkat, akik a tudomány, a mővészet, a gazdaság területein kiemelkedı sikereket ér-tek el. Megismertetik diákjainkat életútjukkal, eredményeikkel, visszaemlékez-nek diákéveikre. Közismerten erıs a „földesista” öregdiákok kötıdése az iskolához, amire bátran támaszkodhatunk.

A hetvenes évek elejétıl mőködtetjük az általános iskolások tehetséggon-dozó szakköreit. A versenyeken eredményesen szereplı, tehetségesnek mu-tatkozó, érdeklıdı általános iskolásokat hívunk szakköreinkbe, segítjük ver-senyfelkészítésüket és továbbtanulásukat. A legtehetségesebbeket egyéni fel-készítéssel is segítjük.

Tehetséggondozásunk nem korlátozódik a szaktárgyi területre. Diákszín-padunk rendszeresen ér el országos sikereket. Énekkarunk arany minısítést szerzett, zenekarjaink között már országosan jegyzettek is vannak. Média-szakkörünk több pályázaton is a legjobbak között végzett. Természetfotó

A mővészeti és tantárgyi tehetséggondozás hagyományos színtere a min-den évben megrendezésre kerülı Földes Kulturális Nap. Lényegében az isko-la minden diákja részt vesz vaisko-lamilyen mővészeti produkcióval, vagy tudo-mányos pályázattal, elıadással. Egy teljes napot kitölt a produkciók, pálya-munkák bemutatása, a képzımővészeti alkotásokból kiállítást rendezünk. A tanulók eredményei osztályonként összeadódnak, az osztályok között ver-senyt hirdetünk. Megpezsdül az egész iskola ennek a nemes versenynek a hatására. A legkiválóbb mővészeti produkciókat a Földes Est keretén belül mutatjuk be a város közönségének a Miskolci Nemzeti Színházban. Ez a minden évben megrendezésre kerülı bemutató méltán került be a város mő-vészeti közéletébe. A bıség zavarával küzdenek az est összeállítói, mivel a kiváló produkciók mindegyike sajnos nem kerülhet be a közel négy órás programba.

A társadalomtudományok iránt érdeklıdı diákjainkkal részt veszünk a Magyar Nemzeti Bank Pénziránytő programjában. Szakköri, önképzıköri keretekben ismerkedhetnek meg a fiatalok a pénzgazdálkodás területeivel a legelemibb, hétköznapi részletektıl a nemzetközi szintő ismeretekig.

A Modell Európai Parlament az ország 10 iskolájában mőködik immár 13. éve. A diákok gazdasági, politológiai ismereteikrıl, vitakészségükrıl és angol nyelvi kommunikációjukról tesznek tanúbizonyságot, miközben model-lezik az Európai Parlament mőködését. A nemzeti ülésnek 2006-ban Miskolc és a Földes Ferenc Gimnázium adott otthont. A nemzeti ülést több hónapos felkészülés elızi meg. A legkiválóbbak lehetıséget kapnak arra, hogy az eu-rópai és regionális szintő üléseken képviseljék hazánkat.

Rendhagyó tehetséggondozó programok

Az elmúlt évek pályázatai lehetıséget teremtettek arra, hogy kiegészítı pénz-ügyi támogatásokhoz jussunk rendhagyó tehetséggondozó programjaink megvalósításához. Így sikerült megszerveznünk a természettudományos nyári táborainkat, a néprajzi kutatásokkal foglalkozó önképzıkörünket, a város történelmét érintı audiovizuális emlékgyőjtésünket.

Nem csak résztvevıi vagyunk a különbözı versenyeknek, hanem az isko-la több verseny kitalálója és elindítója is.

A Dr. Árokszállásy Zoltán Országos Biológia és Környezetvédelmi Ver-senyt 1999-ben indítottuk el. Évente több mint 1000 tanuló nevez az ország minden pontjáról, a két napos döntıre közel 100 diák kap meghívást. A ver-seny hagyományos kísérı rendezvényeként természetfotó-kiállítás és tudo-mányos elıadások szerepelnek. A verseny sikerét jelzi, hogy a Nemzetközi Biológia Diákolimpia egyik hazai válogatóversenye lett.

A Dürer Nemzetközi Matematika, Fizika és Kémia Csapatversenyt egye-dülálló módon volt diákjaink kezdeményezték, és jelenleg is ık szervezik a gimnázium tanáraival együtt. A 2007-ben indult versenyt ma már a

legkivá-lóbb és leginkább egyedi versenynek tartják. Évente közel 1000 résztvevıje van, a döntıre 200-250 versenyzı érkezik az ország minden tájáról és a hatá-ron túlról. A döntı nem „csak” egy verseny, hanem a matematika és a termé-szettudományok népszerősítı hétvégéje is egyben.

Több mint egy évtizedes hagyománya van az általános iskolások történe-lemversenyének is. A magyar történelem egy-egy korszakához kötıdik min-den egyes verseny. A diákok felkészülnek a megadott szakirodalomból, pá-lyamunkát készítenek, és szóban adnak számot a tudásukról. Az elmúlt évek-ben kissé háttérbe szorult a történelem tantárgy, de ez a verseny jól szolgálja a tehetséges diákok kiválasztását és a tehetséggondozást ezen a területen is.

Az ISZE-vel közösen rendezzük meg a Dusza Árpád Programozói Csa-patversenyt. Iskolánk egykori nagyszerő informatikatanára hitvallását örökül véve szervezıdik ez a magas színvonalú verseny. Valós gyakorlati programo-zási feladatokat kell megoldaniuk a csapatoknak. Különleges, hogy valóban csapatként kell dolgozniuk, meg kell osztaniuk a tevékenységeket, ám mégis egységet kell alkotniuk.

Szervezıként számos verseny regionális, országos, sıt nemzetközi döntı-jének szervezıje és helyszíne vagyunk (például Kenguru, Zrínyi Ilona, Gordi-usz, Bolyai, Nemzetközi Magyar Matematikaverseny). Fontosnak ítéljük, hogy ilyen módon is lehetıséget teremtsünk a legtehetségesebbek kiválasztá-sának és fejlesztésének.

Az iskola kapcsolatai

Az iskola széles nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Testvériskolá-ink vannak Orléans-ban, Münsterben, Krakkóban, Pilzenben, Brigben, Eper-jesen, valamint rendszeres szakmai kapcsolatban állunk a határon túli magyar középiskolák szinte mindegyikével. A COMENIUS projekt keretében lehetı-séget biztosítunk diákjaink nemzetközi tapasztalatcseréjére. Legutóbbi pro-jektünk elnyerte a Tempus Közalapítvány nívódíját.

Fontos, hogy a szellemi, lelki fejlesztés mellett az egészségnevelés is meg-felelı hangsúlyt kapjon. Jól mőködı diáksport-egyesületünk van. Ez elsısor-ban a versenysport színtere. A tömegsport keretén belül iskolai bajnokságo-kat szervezünk, a mindennapos testnevelés bevezetésével a testmozgás széles kínálatát alakítottuk ki, hogy diákjaink szabadon választhassanak. Nyári ván-dortáborok, vízi táborok, sítáborok szervezésével segítjük a szabadidıs sport-tevékenységeket. A túrázó szakosztályunk rendszeresen szervez túrákat, túra-versenyeket. Diákjaink kezdeményezésére és szervezésében minden évben megrendezzük a Földes sportnapot, amikor valóban megmozdul a teljes isko-la.

mányos felnıttképzést az infokommunikációs eszközökkel támogatott kép-zési formával. Összesen közel négyszáz felnıtt szerzett érettségi bizonyít-ványt ebben az iskolatípusban.

A tantestületnek több országosan is elismert tagja van, kutatásokban, szakmai fórumokon, versenyeken kapnak feladatokat, szaktanácsadóként tevékenykednek.

Hitvallásunkat a mottóul választott idézetünk fejezi ki legtömörebben:

„Jót, s jól…”

Tóth Tamás: A sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK