• Nem Talált Eredményt

Agárdiné Burger Angéla: A debreceni Gönczy Tehetségpont Te- Te-hetségsegítı Tanács bemutatása

A Gönczy Tehetségpontot 2009-ben a Géniusz program keretében alapítot-ták az iskola pedagógusai. A Tehetségpont hazánkban az elsık között kérte akkreditálását és mérettette meg magát a szakmai zsőri elıtt. Az iskola által kidolgozott komplex tehetséggondozó programokat – pl. Ismerd meg az öt elem titkát, Láthatatlan világ, valamint a fejlesztés alatt álló egyéb természet-tudományos tehetséggondozó programokat – az akkreditációs bizottság szakmailag kiemelkedınek minısítette, a megvalósításhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket megfelelınek tartotta. A Tehetségpont 2010-ben az elsık között kapta meg az „akkreditált kiváló tehetségpont” minısítést. A TÁMOP-3.4.4/B-08/1. Országos Tehetségsegítı Hálózat kialakítása – Ma-gyar Géniusz Integrált Tehetségsegítı Program segítségével elindult egy in-tenzív szervezetfejlesztési munka, melynek keretében tehetséggondozó mun-kaközösség alakult (a horizontális-vertikális munmun-kaközösségi rendszerben).

Egyre több pedagógus vett részt tehetség témájú továbbképzéseken. Új kap-csolatok alakultak az ország különbözı pontjain létrejövı tehetségpontokkal.

Bıvült az iskola hagyományos tevékenységrendszere, rendszerbe szervezıd-tek a tehetséggondozó munka területei (tehetségazonosítás, tehetségfejlesztés, tehetség-tanácsadás, eredménymérések, tehetségek nyomon követése, hálóza-ti együttmőködés).

„A jövınek tenni hitet” jelmondattal alakult meg 2011-ben a Gönczy Te-hetségpont Tehetségsegítı Tanácsa (GTST), melynek tagjait tehetségprogra-mokban részt vevı országos és helyi szakemberek, a térségben tehetséggon-dozást végzı oktatási-nevelési intézmények delegáltjai, a szülıi szervezet, az iskolát segítı alapítvány, a tehetséggondozást támogató önkormányzati, gaz-dálkodó, és civil szervezetek képviselıi alkotják.

A megalakulás oka

A debreceni Gönczy Pál Általános Iskola több évtizedes tehetséggondozó munkájára épülı Gönczy Tehetségpont eredményes, biztonságos mőködteté-sének segítése volt az elsıdleges cél, valamint a kb. tizennégyezres lakosságú településrészhez ezer szállal kötıdı iskola körül a tehetségbarát társadalom további alakítása, ösztönzése. Minden eredményesen mőködı tehetségprog-ram alapja az elkötelezett szakember és a lelkes segítık. Fontos a helyi társa-dalom és gazdaság meghatározó szereplıinek aktív, kölcsönös elınyökön alapuló együttmőködése, a helyi, térségi erıforrások koncentrált mozgósítása.

A meglévıkön túl kerestük, keressük a lehetséges szakmai, társadalmi, gazda-sági partnereinket. Minden olyan partnert megszólítottunk, aki az iskola, a tehetségpont tevékenységében, a hálózati együttmőködésben kapcsolódhat munkánkhoz.

Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítı Tanács összetétele:

• tehetségprogramokban, tehetséggondozó szervezetekben részt vevı országos és helyi szakemberek,

• Debrecenben tehetséggondozást végzı oktatási-nevelési intézmények delegáltjai,

• a tehetséggondozást támogató önkormányzati képviselı,

• a tehetséggondozást szívügyének tekintı gazdálkodó és civil szerveze-tek delegáltjai.

A Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítı Tanács céljai

Tehetségsegítı Tanácsunk több szinten fogalmazta meg célkitőzéseit, vala-mint a hozzá kapcsolódó feladatait. Mindenekelıtt elfogadja és azonosul a Nemzeti Tehetség Program célrendszerével a mőködési területén élı tehetséges fiatalok képességeinek kibontakoztatása és társadalmi hasznosulá-sának elısegítése érdekében. További célja az esélyegyenlıség biztosítása, a tehetséges fiatalok közösségeinek segítése, a tehetségsegítık számának növe-lése.

Operatív célok:

• a tehetséges fiatalok megtalálása, segítése,

• egyéni iskolai fejlesztési programok készítése, megvalósítása,

• hatékony tehetségsegítı programok generálása,

• tehetség-tanácsadás megszervezése,

• tehetségbarát helyi társadalmi környezet kialakítása,

• segítségnyújtás a tehetséges fiataloknak, hogy kerüljenek kapcsolatba a gazdaság helyi szereplıivel,

• a helyi társadalom szereplıinek összefogása, együttmőködése a tehet-séges fiatalok életpályájának segítésében,

• erıforrás-bıvítés.

A Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítı Tanács további feladatai.

• Összehangolja a szakmai, társadalmi és gazdasági erıforrásokat.

• Széleskörő szakmai partneri kapcsolatokat épít a tehetségsegítésben résztvevık, az állami és civil szféra között, bevonja a gazdasági élet szereplıit.

• Fenntartja és bıvíti a hálózatot, amelynek segítségével közvetlen vagy közvetett segítséget nyújt a tehetségfejlesztı programok bıvítéshez és fenntartásához, a tehetségesek produktumainak hasznosulásához.

• Az illetékességi területén mőködı tehetségpontokkal,

tehetséggondo-• Társadalompolitikai funkcióból adódik az esélyek javítása, a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzető fiatalok számára többletlehetısé-gek biztosítása.

• Gazdasági funkcióból adódó feladat a pályázati aktivitás, a megfelelı mennyiségő és minıségő emberi erıforrás biztosítása.

• Erıforrás-bıvítı funkcióból következik, hogy a pályázatokon nyerhe-tı forrásokon túl feltérképezi és mozgósítja a helyi, térségi erıforrá-sokat, ezeket bevonja a program erıforrásrendszerébe.

Tehetségsegítı tanácsunk speciális feladatai, aktivitásai:

• alkotó intézményi légkör biztosításának segítése, támogatása,

• intézményi innovációk menedzselése,

• együttmőködési rendszer kialakítása,

• megerısítés, motiválás.

A Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítı Tanács a tehetséggondozás ha-gyományos elemei mellett a komplex tehetséggondozás rendszerének fejlesz-tésében, kidolgozásában és fenntartásában, a hálózati tanulás rendszerébe való bevitelben is aktívan közremőködik.

Évente legalább egy regionális Tehetségnapot szervez, melyen az aktuális témák országos elıadói, a tehetségpont innovatív pedagógusai mellett mindig bemutatkozhatnak a gönczys tehetségek is.

A Tehetségpont programfejlesztéséhez kapcsolódóan mőhelykonferenciát szervez a hálózati együttmőködések bıvítésére.

Segíti a Tehetségpont innovatív tevékenységét a saját fejlesztéső szakmai kiadványok megjelentetésével. A közelmúltban két ilyen jellegő kiadványa is megjelent. A „Gazdálkodás falun” elnevezéső 40 órás komplex tehetséggon-dozó programhoz munkatankönyvet készített a nevelıtestület. A program célja: ismeretek közvetítése az ökológia, agrotechnika, néprajz, hon- és nép-ismeret, technika, egészségtan körébıl. Képességek, készségek fejlesztése, különösen a kritikus gondolkodás, kreatív gondolkodás, problémakeresés és megoldás, kutatás, döntéshozatal, együttérzés, együttmőködés körében, atti-tődfejlesztés, értékközvetítés. Célcsoportja: 6. osztályos tanulók.

Másik kiadványa az idén tavasszal a Tehetségnapon napvilágot látott

„Szereted a matekot?” címő, tehetséggondozást segítı kiadvány papíralapon és CD-n is, mellyel segítséget kíván nyújtani a pedagógusoknak azzal, hogy egy olyan játékos győjteményt ad a Tehetségpont hálózatban egymás tehet-séggondozó munkáját segítıknek, hogy minél kisebb korban, minél több gyerekkel szerettessék meg a matematikát.

A Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítı Tanácsa segíti a Tehetségpont ál-tal szervezett regionális versenyek lebonyolítását, feltételeinek megteremtését, így az Élı Bolygó elnevezéső, nagy hagyományokkal rendelkezı környezet-védelmi vetélkedıt is.

A tehetségpontban mőködı tehetséggondozó programok biztonságos mőködtetéséhez, a tehetséges tanulók versenyeztetéséhez saját tehetségalapot hozott létre, melyet folyamatosan fejleszt.

Pályázati tevékenységével is teljesíti erıforrás-bıvítı funkcióját – eszkö-zöket, mőködési feltételeket biztosít a tehetséggondozáshoz.

A tehetségpont pedagógusainak szakmai fejlıdési lehetıséget biztosít a pályázatok révén szervezett képzésekkel, a szakmai közéletben való részvétel támogatásával.

A Tehetségsegítı Tanácsok Országos Kollégiumának felhívására ajánlá-sával részt vett a Portrétár létrehozásában, melynek célja annak bemutatása, hogy a tehetségek segítése, megtartása nem csupán szakmai, pedagógiai fel-adat, hanem a lehetı legszélesebb körő társadalmi összefogással történik. A Gönczy Tehetségpontot és Debrecen város fiataljainak tehetséggondozását segítı bemutatott személy gondolatai jó példaként hozzájárulnak ennek a szemléletnek az elterjedéséhez.

Jó gyakorlatainak bemutatásával részt vesz a Tehetségsegítı Tanácsok Országos Kollégiuma által szervezett Hazai és Határon Túli Tehetségsegítı Tanácsok Fórumán. A helyi tehetségsegítı tanácsok munkacsoportjának ve-zetésével segíti az országos kollégium munkáját.

A hálózatfejlesztés, hálózati együttmőködés bıvítésére részt vett más te-hetségsegítı tanácsok fórumain, rendezvényein.

Az Országos kollégium felhívására az NTP-TSZH-M-MPA-12 pályázat részeként mentori tervet nyújtott be térségi mentori feladatok ellátására, hogy példa értékő jó gyakorlatok bemutatásával segítse a Nemzeti Tehetség Prog-ram megvalósulását az alulreprezentált térségekben. A Kollégium Vezetısége a Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítı Tanács által benyújtott mentori ter-vet a kiemelten támogatott kategóriába sorolta és egyúttal elfogadta a térségi mentori feladatokra jelzett személyeket is.

A mentori program eredményei

Az együttmőködés eredményeként megalakult és regisztrált egy tehetségsegí-tı tanács, és öt helyi tehetségpont. Megkezdték az intézményen belüli szerve-zetfejlesztést, képzések összehangolását, a hálózatos tanulásban együttmőkö-dı partnerek keresését.

Érezhetıen sokat változott a mentorált intézmények pedagógusainak, ve-zetıinek szemlélete, viszonyulásuk alakulása. Azonosulni tudtak az intézmé-nyek nyitottabbá tételével, a szőkebb és tágabb társadalmi-gazdasági környe-zetüknek megszólításával, programjaikba való bevonásával, hogy érdekeltté tegyék e partnereiket abban, hogy az iskolában felfedezett tehetségeket a

tér-Tehetségpont Tehetségsegítı Tanácsa KIEMELT MENTOR címet nyert, melynek átadására az Országos Tehetségnapon került sor 2014. március 22-én.

A Gönczy Tehetségpont Tehetségsegítı Tanácsának fontos szerepe van, és lesz a jövıben is a Gönczy Tehetségpont hátterének biztosításában, ki-egyensúlyozott mőködésében, a megerısítésben és motiválásban, az elvégzett munka, az elért eredmények, a teremtett értékek közzétételében, a jutalma-zásban, a hálózati kapcsolatok építésében.

Sárdi Péter: Helyzetkép – a Kaposvár-Somogy Megyei

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK