• Nem Talált Eredményt

A 2009-2010. évi cselekvési terv megvalósítása

Fülöpné Gali Zsófia – Sarka Ferenc: A Nemzeti Tehetség Prog- Prog-ram elsı éveinek eredményei (2009–2010)

2. A 2009-2010. évi cselekvési terv megvalósítása

A Kormány a 152/2009. (VII.23.) Kormányrendelet (továbbiakban Kor-mányrendelet) révén hozta létre a Program finanszírozásának szabályait és a garanciákat a finanszírozás fenntarthatóságára. A Kormányrendelet 1.§ (3) bekezdése értelmében a Program feladatainak segítésére az (1) bekezdés a-c) pontja szerinti, az Oktatásért Közalapítványnak (a továbbiakban: Közalapít-vány) juttatott eszközök felhasználása fölött a Közalapítvány kuratóriuma a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum (továbbiakban Fórum) javasla-tának mérlegelésével döntött.

A Fórum 2009. szeptember 30-án tartotta alakuló ülését, valamint 2009.

november 11-én hozta meg határozatát a Nemzeti Tehetség Alap terhére kiírandó, 1120/2009. Korm. határozatnak megfelelı pályázatokról.

A Közalapítvány a Fórum 2009. szeptember 30-i döntése alapján felké-szült a Programban való részvételre. A Kormány az alapító okirat módosítása révén a Közalapítvány keretén belül létrehozta a Tehetségsegítı Alkuratóriumot négy fıvel (Dr. Herskovits Mária, Nagy Jenıné, Dr. Pénzes Béla, Sarka Ferenc elnök). A Fórum jóváhagyásával a Közalapítvány növelte infrastruktúráját (irodáját, eszköztárát) és humánerıforrását is bıvítette a megnövekedett feladatoknak megfelelıen.

A Közalapítványnak a Fórum 2009. november 11-i határozata után nyílt lehetısége az elsı pályázatok kiírására.

A Program számára az alábbi források álltak rendelkezésre a 2009-2010.

évi feladatok megvalósítására.

Év Forrás eredete Szerzıdés szá-ma

A források felhasználásának határidejét és jellegét figyelembe véve a Köz-alapítvány az OKM 20219/2009. számú szerzıdéssel átadott pénzügyi keret terhére rövid lejáratú, 2010-ben megvalósuló programok támogatására írt ki pályázatokat a Fórum jóváhagyásával.

A 152/2009. (VII. 23.) Korm. rendelet 1. § (1) ab) szerint a Nemzeti Te-hetség Program megvalósítását szolgálta „a Munkaerı-piaci Alapnak a

szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2003. évi LXXXVI. törvény 9. §-a (2) bekezdésének f) pontja szerinti, a kép-zési alaprész tárgyévi eredeti bevételi elıirányzata három százalékának megfe-lelı összegő pénzügyi keret”.

A Kormányrendelet alapján és az oktatásért felelıs miniszter kezdemé-nyezésére a Nemzeti Szakképzési és Felnıttképzési Intézet MPA-KA-SZMM-OKM-2/2010. számon támogatási szerzıdést kötött az 1120/2099.

(VII.23.) Korm. határozatban foglalt feladatok megvalósítására.

Tekintetbe véve a támogatás felhasználásának határidejét, valamint az OKM 20219/2009. számú forrás terhére elindított pályázati projekteket, a Közalapítvány Tehetségsegítı Alkuratóriuma a Fórum egyetértésével állította össze a Munkaerı-piaci Alapból származó pénzügyi keret felhasználását.

Egyrészt a keret egyik részébıl az 1120/2099. (VII.23.) Korm. határozat-ban foglalt, még meg nem valósított programokat 2010-ben elindítja; más-részt a keret másik részébıl a korábbi központi költségvetési forrásból már elindított tehetségmőhelyek munkájának 2011. évi folytatását biztosította.

A Nemzeti Tehetség Program 2010-ben a kiemelt költségvetési elıirány-zat egyik kedvezményezettje volt. Az adófizetı állampolgárok a 2009. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékát az 1823-as technikai számra ajánl-hatták fel. A Nemzeti Tehetség Program támogatására 417 330 521 forintot ajánlottak fel az állampolgárok, amelyre 2010. decemberben írt alá szerzıdést a közalapítvány. A pályázati témákat a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum hagyta jóvá.

A Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett húsznál is több OKA pályázat lebonyolításában meghatározó szerepe volt azoknak a szakér-tıknek, akik egyrészt − a pályázati kiírás követelményeinek megfelelıen − egyenként értékelték a pályamunkákat, másrészt összegezı jelentéseket készí-tettek az általuk véleményezett dokumentumokról. Míg az egyes pályázatok értékelése szigorúan meghatározott keretek között, egységes szempontok alapján történt (melyet az alkuratórium szakemberek bevonásával dolgozott ki), az összegezı jelentések tartalmát a szakértık maguk választhatták meg a tartalmi, etikai kérdéseken át a technikai, pénzügyi problémákig vagy a prakti-kus tanácsokig és javaslatokig. Ezek az összegezések tehát tudományos igé-nyő tartalomelemzésre nem minden esetben voltak alkalmasak, de arra igen, hogy közelebb vigyenek a címben megfogalmazott kérdés megválaszolásá-hoz.

Az NTP OKA pályázatok elbírálására az alkuratórium a szakértıi adatbá-zis kialakítása érdekében pályázatot írt ki. A szakértık részére két alkalommal tartottunk általános felkészítést, majd az egyes pályázatok szakértıi elbírálása elıtt is sor került most már konkrétan az adott pályázatra való szakértıi

fel-zat részletes alkuratóriumi elemzésére, ha a két szakértıi vélemény között nagy pontszámbéli eltérést észlelt.

Az alkuratórium elé kerülı szakértıi vélemények referensi feldolgozásra kerültek. Ezek olyan − legtöbbször szó szerinti − szemelvényeket tartalmaz-tak a szakértık összegezéseibıl, amelyek elsısorban arra adnak választ, hogy melyek az egyes pályázatok erısségei és gyengeségei.

A szakértık az összefoglaló jelentéseket kezdetben csak papíralapon nyúj-tották be, majd folyamatosan teremtıdtek meg a feltételei az elektronikus szakértıi nyilvántartásnak. A feldolgozás a pályázatok típusa szerinti felosz-tást követte, ezen belül pedig az idırendiséget vettük figyelembe. Arra töre-kedtünk, hagy az egyes pályázatoknál lehetıleg valamennyi értékelı szakértı véleménye megjelenjen.

3. A pályázatok

Az 1120/2009. Kormányhatározat V. 5. pontjában foglaltaknak megfelelıen a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2009/2010. évi cselekvési programja kiemelt fejlesztési területeiként jelölte meg:

a) a tehetségsegítı hagyományok ırzését és gazdagítását;

b) a tehetségsegítı programok integrált rendszerének létrehozását;

c) egyenlı hozzáférés biztosítását a tehetségsegítés területén;

d) a tehetséges fiatalok társadalmi felelısségének növelését;

e) a tehetségsegítı személyek és szervezetek munkájának megbecsülését;

f) a tehetség fejlesztését és hasznosulását segítı környezet kialakítását.

A program megvalósítása érdekében az NTP-OKA folyamatosan pályá-zatokat írt ki, amelyek feladata a fenti célkitőzések megvalósítása volt.

A pályázatok jellemzı adatai az NTP OKA I-tıl az NTP-OKA XII/2 pályázatokig

Pályázati keretösszeg 710 500 000 Ft

Pályázati igény 1 505 666 644 Ft

Pályázatok száma 1563 db

Intézmények száma 929 db

Ebbıl tehetségpontok száma 380 db Támogatott pályázatok száma 997 db Támogatott intézmények száma 644 db

Támogatási összeg 734 829 121 Ft

Mind a pályázatok száma, mind pedig az igényelt és kifizetett összeg jelzi, hogy olyan, az egész országot átfogó programról van szó, amely jelentısen járult hozzá a 1120/2009. Kormányhatározat megvalósításához.

Témák és tevékenységi formák

Ha a pályázatok megoszlását nézzük, akkor a közalapítványnak részint intéz-ményekben, csoportokban, hálózatokban, másrészt a tehetséggondozás területén jellemzı tevékenységi formákban kellett gondolkodnia.

Így óvodai, iskolai, felsıoktatási, roma, szakszolgálati, térségi-hálózati és határon túliaknak gyermekvédelmi és gyógypedagógiai intézményeknek szóló pályázatokról, míg a tartalmi megoszlás szerint tehetségmőhelyekrıl, táborokról, versenyekrıl, konfe-renciákról, ösztöndíjakról stb. beszélhetett.

A szakértık

Az OKA-NTP saját szakértıi listával rendelkezett, amelyre a legkiválóbb peda-gógusok pályázat útján kerülhettek fel. A listán 197 név szerepelt, közülük 62 kolléga tehetségfejlesztı képesítéssel illetıleg tehetséggondozó tanfolyammal, a többiek nagy pályázatírói és értékelıi gyakorlattal rendelkeztek. A szakértık csaknem a fele a felsıoktatásban dolgozott, míg a közoktatásban dolgozó kollégák között elsısorban a középiskolai tanárok voltak többségben. Kevés volt az óvodai és az alsó tagozatos szakember.

A szakértık a pályázatok kiírásakor és az értékeléskor is rendszeresen vet-tek részt tájékoztatókon, konzultációkon, felkészítéseken a Programiroda szervezé-sében, és igényük szerint készítettük elı a tehetséggondozással kapcsolatos akkreditált továbbképzésüket is, melyre végül is nem került sor. Helyette két – tehetségtémában és pályázatok értékelésében magas szinten felkészült - szakértı folyamatosan tartotta velük a kapcsolatot és tartotta meg részükre a bírálat elıtti szakmai felkészítéseket.

Számukra az értékeléshez szükséges adminisztrációs és szakmai dokumentu-mokat, segédanyagokat, útmutatókat a Programiroda − elsısorban e-malen, de szükség szerint papír alapon is − minden esetben biztosította.

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK