• Nem Talált Eredményt

vasárnapja Lk 9,28–36

In document ADVENTI IDŐ (Pldal 61-65)

NAGYBÖJTI IDŐ

Nagyböjt 2. vasárnapja Lk 9,28–36

Történt pedig beszéd után mintegy nyolc nappal, hogy [Jézus] 

maga mellé vette Pétert, Jakabot és Jánost, és felment hegyre  imádkozni.  Miközben  imádkozott,  arcának  színe elváltozott,  ruházata fehér lett és fényben sugárzó. És íme, két férfi beszélge‐

tett vele, Mózes és Illés, akik dicsőségben megjelentek, és beszéltek  az  ő eltávozásáról, amelyet Jeruzsálemben készült beteljesíteni. 

Pétert és a vele lévőket elnyomta az álom. Amikor felébredtek, lát‐

ták dicsőségét, és a két férfit, akik ott álltak vele. És történt, hogy  amikor eltávoztak tőle, Péter ezt mondta Jézusnak: „Mester! Jó  nekünk itt lenni! Hadd csináljunk három sátrat: neked egyet, Mózes‐

nek egyet és Illésnek egyet!” Nem tudta ugyanis, hogy mit mond. 

Amíg ezeket mondta, felhő szállt le, és elborította  őket. Amint  felhőbe jutottak, félelem fogta el  őket. felhőből szózat hallat‐

szott: „Ez az én választott Fiam, őt hallgassátok.” Mikor a szózat el‐

hangzott, Jézus egyedül maradt. Ők pedig hallgattak, és senkinek  sem szóltak azokban a napokban mindarról, amit láttak. 

 

Az evangéliumi részlet nem helyszíni közvetítés, nem mai értelemben vett krónika, hanem ószövetségi jelképekkel telített vallási dráma, amely áttéte-lesen, a húsvéti hit prizmáján keresztül teszi „láthatóvá” az apostoloknak Jézussal kapcsolatos tapasztalatát. E különleges ábrázolásmód okán nem tudjuk pontosan, hogy az ősegyház tagjait milyen élmények késztették a színeváltozás jelenetének megfogalmazására. Történetileg azonban bizo-nyos, hogy Jézus tanítványai fokozatosan megsejtették azt, ami csak meste-rük feltámadása után vált teljesen nyilvánvalóvá: Jézus azonos az ószövet-ségi próféták által ígért Messiással, akinek személyében egy szenvedő ember és egy dicsőséges király vonásai keverednek egymással.

A babiloni fogság egyik prófétája, Második Izajás a Kr. e. 6. század-ban arról jövendölt, hogy a Messiás mint Isten szeretett Szolgája az embe-rek bűnei miatt vállalja a szenvedést (Iz 42,1 és 53,11). Más ószövetségi várakozásokban ellenben a Messiás dicsőséges királyként szerepel, akit Isten fiának tekint (Zsolt 2,7). – A színeváltozás jelenetében az égi hang

„válasz-tott fiának” nevezi Jézust. Ez egyértelmű utalás arra, hogy Jézus azonos azzal a szenvedő Szolgával, akiről Második Izajás jövendölt. A fénylő arc, a fehéren ragyogó ruha és az Isten világához tartozó próféták megjelenése pedig a szimbólumok nyelvén azt jelzi: a szenvedő Szolga azonos a dicső-séges Messiás-királlyal, Isten fiával. A színeváltozás jelenetében tehát a két ószövetségi várakozás egybekapcsolódik: Jézus alakjában a másokért szen-vedő Szolga és a dicsőséges királyi Messiás vonásai ötvöződnek egymással.

A leírás szerint az apostolok döbbenten állnak: boldogok, de a félelem is elfogja őket. Boldogság költözik szívükbe, mert elmondhatatlanul jó a dicsőséges vonásokat hordozó Messiás közelében lenni. Péter és társai szeretnék megragadni, megörökíteni ezt az élményt. Ugyanakkor félnek is, mert nem értik, hogy az isteni vonásokat hordozó Jézusnak miért kell szen-vednie, és miért beszél saját haláláról. Még képtelenek elfogadni a szenve-dés és a megdicsőülés összefüggésének titkát. Sokat kell még érlelődniük ahhoz, hogy belássák: Jézusnak a szenvedés útján kell haladnia, hogy Isten dicsősége teljesen megnyilvánulhasson rajta.

Az Urunk színeváltozásáról szóló bibliai leírás egyértelműen össze-kapcsolja egymással Jézus szenvedését és dicsőséges feltámadását. Az apos-tolok kései utódaiként mi is örömteli szívvel, ugyanakkor döbbenten állunk e misztérium előtt. A színeváltozás jelenetén elgondolkodva a szentmisén arra kérjük Istent, segítsen nekünk, hogy egyre jobban el tudjuk fogadni a szenvedés és a megdicsőülés összefüggésének titkát. Imádkozzunk: tegye lehetővé, hogy egyre határozottabban tudjunk a szenvedő Szolga nyomába lépni, hogy egykor az ő dicsőséges feltámadásában is részesülhessünk!

Szent József főünnepe Mt 1,16.18–21.24

[Jézus nemzetségtáblája]: Jákob pedig nemzette Józsefet. Ő volt a  férje Máriának, akitől született Jézus, akit Krisztusnak neveznek. 

Jézus Krisztus születése pedig így történt: Anyja, Mária el volt  jegyezve Józseffel. Mielőtt egybekeltek volna, kitudódott, hogy  méhében fogant a Szentlélektől. József pedig, a férje, igaz ember  lévén, nem akarta őt hírbe hozni, ezért elhatározta, hogy titokban  bocsátja el őt. Amikor ezeket forgatta szívében, íme, az Úr angyala  álmában megjelent neki, és így szólt: „József, Dávid fia, ne félj ma‐

gadhoz venni feleségedet, Máriát, mert ami őbenne fogantatott, a  Szentlélektől van. Fiút fog szülni, és a Jézus nevet adod neki, mert 

ő szabadítja meg népét bűneitől.” József pedig fölkelt álmából és 

úgy tett, amint az Úr angyala megparancsolta neki. 

 

Szent József ünnepén idézzük emlékezetünkbe a szentek tiszteletére és a szentek közbenjárására vonatkozó katolikus tanítást. Gondolkodjunk el azon, hogy a mennyei Atyához szóló liturgikus könyörgéseink miért a „mi Urunk, Jézus Krisztus által” záradékkal végződnek.

Amikor a szenteket tiszteljük, Jézus megváltói művét magasztaljuk bennük. Jézus megvalósította a tökéletes embert, amennyiben teljes önát-adással, tökéletes szeretettel viszonozta a mennyei Atya emberszeretetét, hogy bennünket is képessé tegyen ugyanerre, és így elnyerhessük bűneink bocsánatát. Ezt a jézusi cselekedetet nevezzük megváltásnak. Amikor az ember szentté válik, Jézus megváltásának erejében részben utánozza ezt a jézusi magatartást, azaz életének valamilyen területén bekapcsolódik abba az önátadásba, amellyel Jézus egész lényét az Atyának szentelte. – Szent Jó-zsef elsősorban abban azonosult Jézus életvitelével, hogy a homályban, éle-tének érthetetlen helyzeteiben is bizalommal hagyatkozott Istenre. A Szent-írás ezt a magatartást azzal a kijelentéssel dicséri meg, hogy József igaz ember volt. Nem értette és nem is érthette Jézus misztériumát, születésé-nek körülményeit, de hittel, bizalommal hagyatkozott a mennyei Atyára, s elfogadta a megtestesüléssel kapcsolatos titokzatos isteni tervet. Amikor

tehát Szent Józsefet ünnepeljük, akkor a megváltás ajándékát ünnepeljük, amely lehetővé tette, hogy az igaz emberség területén József azonosulni tudott a tökéletes embert megvalósító Jézus magatartásával.

Amikor valamelyik szent közbenjárását kérjük, azt kérjük az Atyától, hogy tekintsen a jézusi önátadásnak arra a területére, amellyel a szent azo-nosulni tudott, s Jézus érdemére való tekintettel segítsen bennünket örök célunk elérésében. A szent élete és személye csak annyiban fontos, hogy reflektorfénybe helyezi az Atya felé forduló Jézus életének valamelyik vonását. Erre a megvilágításra természetesen nem Istennek van szüksége, hanem nekünk, akik hozzánk hasonló emberek példái alapján tájékozó-dunk. – Az Isten erejére támaszkodó Szent József a megváltás történetileg visszafelé is ható erejében a jézusi életnek elsősorban azzal a területével azonosult, amelyet igaz emberségnek nevezünk. Amikor tehát közbenjá-rását kérjük, ez nem azt jelenti, hogy Isten ellenében akarjuk őt kijátszani (nem arra gondolunk, hogy József protekciót szerez nekünk Istennél). Va-lójában arra kérjük az Atyát, hogy Jézus végtelenül gazdag életében, tökéle-tes önátadásában elsősorban az igaz embervoltot vegye figyelembe (mert mi is erre figyelünk), és segítsen bennünket ennek megvalósításában.

Ezen az ünnepen köszönjük meg Istennek, hogy Szent József példá-jának közvetítésével elénk tárta a jézusi önátadásnak azt a vonását, amelyet igaz emberségnek nevezünk, s kérjük az Atyát, segítsen, hogy Jézus meg-váltásának erejében és József példája nyomán mi is feltétlenül tudjunk Istenre hagyatkozni.

Nagyböjt 3. vasárnapja

In document ADVENTI IDŐ (Pldal 61-65)