• Nem Talált Eredményt

Az urán és transzurán (Pu, Am, Cm) specieszek kémiai formáit befolyásoló paraméterek vizes

III. IRODALMI ÁTTEKINTÉS

III.1. Kontaminációs folyamatok urán és transzurán (Pu, Am, Cm) elemeket tartalmazó vizes oldatokban

III.1.1. Az urán- és transzurán (Pu, Am, Cm) elemek kémiája

III.1.1.2. Az urán és transzurán (Pu, Am, Cm) specieszek kémiai formáit befolyásoló paraméterek vizes

- Oxidációs állapot, redox potenciál

Az aktinidák vizes oldatokban különböző oxidációs állapotokban fordulnak elő [2-4], leggyakoribbak a III-VI állapotok. Vizes oldatokban az U legstabilabb formája a VI oxidációs állapotú UO22+, az Am és Cm esetében a III oxidációs állapotú Am3+ ill. Cm3+ a legstabilabb.

Az Am erősen oxidatív közegben V és VI oxidációs állapotúvá alakul, a Cm nem oxidálható.

Vizes oldatokban a Pu III, IV, V és VI állapotokban is előfordulhat Pu3+, Pu4+, PuO2+ illetve PuO22+ kationként, melyek a közel azonos redoxpotenciálok miatt egymás mellett is létezhetnek [2, 5]. Az aktinidák kémiai hasonlósága elsősorban azonos oxidációs állapotokban mutatkozik meg. Az oxidációs állapot megváltozhat a redoxpotenciál változásakor, ami bekövetkezhet az oldatfázis kémiai összetételének, az oldott oxigén koncentrációjának, illetve a pH változására.

- Komplexképzés

Az aktinida kationok erős Lewis savak, amelyek számos komplexet képeznek [2, 6].

Ezek közül a legstabilabbak az erős Lewis bázisú ligandumokkal képzett komplexek. A kötések elektrosztatikus jellegűek, ezért a komplexek stabilitása az aktinidák és a ligandumok effektív töltésének növekedésével nő. A különböző oxidációs állapotú aktinida (An)

komplexek esetében tehát a stabilitás általában (ha nincs egyéb, pl. sztérikus hatás) a következő sorrendben csökken:

An4+>AnO22+>An3+>AnO2+

Azonos oxidációs állapotban az aktinidák effektív töltése az aktinida kation méretének csökkenésével, tehát az aktinida kontrakció miatt a tömegszám növekedésével nő. Így a komplexek stabilitása - azonos oxidációs állapotban - elméletileg a következő sorrend szerint csökken:

Pu>Np>U>Th,

ugyanakkor, az effektív töltés kisebb különbségei mellett egyéb hatások miatt a sorrend eltérően is alakulhat.

A komplexek stabilitását a ligandum szerkezete is befolyásolja. Stabil aktinida komplexek a kemény donor atomokat tartalmazó ionokkal/molekulákkal alakulnak ki. Az aktinidák igen erős hidroxid-komplex képzők. Szervetlen ionokkal alkotott komplexeik stabilitása – az effektív töltéseknek megfelelően - általában az alábbi sorrendben változik:

PO43- > CO32- > SO42- > NO3

-Halogenidekkel képzett komplexek között a fluorid a legstabilabb:

F- >> Cl- > Br- > I-

Az f-elemek számos komplexet/kelátot képeznek szerves ligandumokkal.

Viselkedésüket vizes oldatokban döntően befolyásolja az aktinidák hidrolízise, a hidroxil-komplexek stabilitása [2, 5, 7], továbbá ezek oldhatósága. A hidrolízis a gyengén savas oldatoktól a tömény lúgos oldatokig végbemegy a III, IV és VI oxidációs állapotban, a semleges vagy lúgos oldatokban gyakran az aktinidáknak ez a legfontosabb komplexképzési reakciója. A nagy effektív töltésű ionok különböző koordinációs számú, mono és polinukleáris (dimer és polimer) hidroxid komplexeket is képeznek. Az aktinidák hidroxidjai gyakran rosszul oldódnak. A vizsgált aktinidák hidroxil-komplexei között a legstabilabbak a Pu(IV) komplexek [8], melyek már pH=0 és 1 közt is képződnek. Egyben ezeknek az oldhatósága a legkisebb. Az uranil(VI) hidroxil-komplexei pH=3-nál jelennek meg, és szintén számos polinukleáris komplex képződik. Az Am és Cm(III) képezi a kevésbé stabil komplexeket, pH 7 körül azonban így is domináló specieszekké válnak. Az aktinidák számos

stabil komplexet képeznek karbonát ionokkal (vízben oldott CO2), illetve vegyes hidroxo-karbonát komplexeket képeznek többnyire semleges/lúgos közegben.

- Oldhatóság, csapadék- és kolloidképzés

A hidroxil-komplexek általában nagyon rosszul oldódnak semleges vagy lúgos közegben, de savas tartományban is kiválhatnak vagy polimerként valódi kolloidot képezhetnek (elsősorban a IV oxidációs állapotú aktinidák) [2, 5]. A rossz oldhatóság a IV és III oxidációs állapotú komplexek jellemzője (hidroxil, fluorid) szemben a magasabb oxidációs állapotú formákkal. A valódi kolloidokon kívül az aktinidák megkötődhetnek kolloid formájú szennyezőkön is pszeudo-kolloidokat képezve.

- Radiolitikus folyamatok, diszproporcionálódás

Autoradiolízis általában tömény oldatokban következik be (Pu koncentráció > 1 mol·dm-3), de a rövid felezési idejű, nagy fajlagos aktivitású aktinidáknál, mint pl. a 242Cm nagyságrendekkel kisebb koncentrációban is jelentős lehet az autoradiolízis. Radiolízis nagy összaktivitás-koncetrációjú közegben is lejátszódik. A keletkező radiolízis termékek redox reakciókat válthatnak ki.

Szintén nagyobb koncentrációknál jellemző folyamat a diszproporcionálódás közbenső oxidációs állapotokban. Így a Pu(V) átalakul Pu(IV) és Pu(VI) formává, megváltoztatva ezzel egyéb fizikai-kémiai jellemzőket, pl. csökkentve a Pu oldhatóságát.

Az aktinidák megjelenési formáit vizes oldatokban - az egyensúlyi és stabilitási állandók alapján - hidrokémiai programokkal számolni lehet.

Számításokat végeztünk a VisualMINTEQ programmal arra vonatkozóan, hogy a PA 2. blokki 1. akna hűtővizének vizsgált összetétele mellett milyen az urán, plutónium, amerícium és kűrium specieszek megoszlása a vizes oldatban [9]. A számításokhoz az alábbi bemenő paraméterek használtuk fel:

- Bórsav koncentráció: c= 20 g·dm-3 (pH=4,2),

A számítások szerint a bórsav nem képez komplexet egyik aktinidával sem. Így a 20 g·dm-3 bórsav koncentráció a specieszek számítását nem befolyásolja, de a bórsav határozza meg az oldat pH-ját és a bórsav-szorpció a felületeken csökkentheti az aktinidák megkötődését.

- Ionerősség: I=0,01,

- Urán koncentráció: cU =3·10-6 mol·dm-3 (0,76 mg U·dm-3),

- Urán speciesz: UO22+,

- Redoxpotenciál: Eh=918 mV

Feltételeztük, hogy a redoxpotenciált a legnagyobb koncentrációjú kation, az oldott urán határozza meg.

- Pu koncentráció: cPu =1·10-8 mol·dm-3 (6000 Bq 239Pu·dm-3) - Cm koncentráció: cCm =2·10-11 mol·dm-3 (20000 Bq 244Cm·dm-3)

Feltételezzük, hogy az Am speciesek megoszlása megegyezik a Cm-éval, mert az adott redoxpotenciál mellett az Am(III) nem oxidálódik, így a Cm(III)-mal azonos oxidációs állapotú.

Az urán, plutónium és amerícium speciesek számított megoszlását a pH-függvényében rendre a III.2-III.4. ábrák szemléltetik. Minden nuklid a 3 leggyakoribb kémiai formáját táblázatosan is összefoglaltuk (III.1. táblázat).

III.1. táblázat: Az U, Pu és Cm (Am) specieszek VisualMINTEQ programmal becsült megoszlása [9].

Speciesz Koncentráció

(mol·dm-3)

U UO22+ 2,93·10-6

UO2(OH) + 5,76·10-8

(UO2) 2(OH)2 2+ 5,59·10-9

Pu PuO2+ 6,66·10-9

PuO22+ 3,03·10-9

PuO2(OH) + 3,03·10-10

Cm Cm3+ 1,99·10-11

Cm(OH)2+ 8,67·10-14

Cm(OH)2+ 9,17·10-18

2 4 6 8 10 12

III.2. ábra: Az urán specieszek százalékos megoszlása a pH függvényében

2 4 6 8 10 12

III.3. ábra: A plutónium specieszek százalékos megoszlása a pH függvényében

2 4 6 8 10 12

III.4. ábra: Az amerícium specieszek százalékos megoszlása a pH függvényében

Az enyhén savas és - az U(VI) jelenléte következtében - oxidatív közegben a vártnak megfelelően az urán VI oxidációs állapotú uranil-kationként, a Pu részben V és részben VI oxidációs állapotú kationként, az Am és Cm pedig III oxidációs állapotú kationként fordul elő. Egyik izotóp esetében sem jelentős a hidrolízis. Ha a számításokat pH=7 mellett a fenti bemenő paraméterekkel megismételjük, akkor az U, a Pu és a Cm esetében is a hidroxil komplexek lesznek dominánsak: (UO2)3(OH)5 +, PuO2(OH) +, Cm(OH)2+. A Pu esetében az oxidációs állapot is megváltozik, (VI) lesz.