• Nem Talált Eredményt

IV. KÍSÉRLETI RÉSZ

IV.1. A vizsgált szerkezeti anyagok

A kísérletsorozatok számát és az egyes sorozatokban vizsgált szerkezeti anyagok fontosabb jellemzőt a IV.1. táblázat atrtalmazza.

IV.1. táblázat: A vizsgált szerkezeti anyagok Kísérletsorozat

száma Szerkezeti anyag Méret

I. 2. blokki 2. GF IV Fűtőelem kazettafal

(Zr+2,5%Nb) 1 cm x 1 cm lemez IV.2. A kontaminációs vizsgálatok végrehajtása

IV.2.1. Az alkalmazott modellrendszer ismertetése

IV.2.1.1. Dinamikus cirkulációs modellrendszer acélfelületek vizsgálatára

Az I. kísérletsorozatban urán-akkumuláció mértékének, idő- és pH-függésének (30 órás intervallumban) tanulmányozását végeztük a PA Zrt által biztosított 4 db - 2. blokki 2. GF-ből kivágott - hőátadócső belső felületén 4 különböző pH-jú, de azonos U-koncentrációjú bórsavas modelloldatból (20 g·dm-3 H3BO3 + 1 ppm U).

A II. és III. kísérletsorozatban az urán- és transzurán (Pu, Am, Cm) akkumuláció (30 órás adszorpció+ 20 órás deszorpció) dinamikus vizsgálatát PA Zrt. által biztosított 2 db – (1/5 GF-ből kivágott hőátadó cső, inaktív acél tokanyag) - acélcsőmintán a vizsgálatokhoz kifejlesztett modellrendszerekben végeztük.

Az I.-II. kísérletsorozatban alkalmazott cirkulációs modellrendszer összeállítási rajzát a IV.1. ábra mutatja. A IV.2-IV.4. ábrákon a cirkulációs rendszerről a beüzemelés különböző fázisaiban készült fényképek láthatók. A cirkulációs rendszer valamennyi elemének szerkezeti anyaga ausztenites korrózióálló acél (az acélkeret típusa: DIN 1.4541). Az oldat keringtetését fordulatszám szabályozó egységgel felszerelt centrifugál szivattyú végezte. A lehető legalacsonyabb oldattérfogat/kezelt felület arány biztosítása érdekében – a kereskedelmi

forgalomban beszerezhető – legkisebb sajáttérfogattal (18 cm3) rendelkező korrózióálló acélból készült centrifugál szivattyút építettük be a körbe.

A centrifugál szivattyú térfogatsebességének, s így a vizsgált acélcső-szakaszban kialakuló lineáris áramlási sebesség kalibrálásához Kent KSSW típusú vízórát használtunk (IV.2. ábra). A szivattyú teljesítménye a 0-23,7 dm3/perc térfogatsebesség (azaz a 0-3,0 m/s lineáris áramlási sebesség) tartományban biztosítja a magas hőmérsékletű (akár max. 95 oC) bórsavas oldat tartós keringetését.

Az áramlástechnikai szempontból optimalizált cirkulációs kör, valamint a mintavételt, feltöltést-leeresztést, illetve légtelenítést biztosító golyóscsapok és a szivattyú együttes sajáttérfogata egyetlen vizsgálati lépésben sem haladta meg a 99 cm3-t. A vizsgált acélcsőminta flexibilis rögzítése szilikoncső közti elemek segítségével történt (IV.3. ábra). A felhasznált oldatok megfelelő hőmérsékletének biztosítása érdekében a vizsgált csőszakaszt termosztáló burkolattal láttuk el. A korrózióálló acél termosztáló burkolatban áramló víz hőmérsékletének (s így az ellenőrzött csőszakasz hőmérsékletének) beállítása és szabályozása termosztáttal történt. A hőveszteségek csökkentésére a teljes cirkulációs kört “polifoam csőhéj” szigeteléssel láttuk el (IV.4. ábra).

Amint a IV1. ábra szemlélteti, a cirkulációs modellrendszer feltöltését oldattal, valamint az oldat leeresztését a 6. jelű csonkon keresztül végeztük. Légtelenítésre, valamint az oldatminták vételére az 1. jelű csonkot használtuk.

IV.1. ábra: Az I.-II. kísérletsorozatban alkalmazott dinamikus cirkulációs modellrendszer

Részei: 1 – Légtelenítő csonk 2 – Golyóscsap (∅ 12,7) 3 – Szilikon cső (∅ 14/20)

4 – Áramlásmérő (vízóra típ. Kent KSSW) 5 – Vizsgált acélcsőminta (∅ 13/16) 6 – Feltöltő/leeresztő csonk

7 – Centrifugál szivattyú (Cole-Parmer típ. U-75225-15) 8 – Fordulatszám szabályozás (Pump Drive)

(Az átmérő adatok mm-ben értendők.)

IV.2. ábra: A cirkulációs rendszer áramlástechnikai kalibrálása vízórával

IV.3. ábra: Cirkulációs rendszer a vizsgált acélcső mintával (termosztáló burkolat nélkül)

IV.4. ábra: Cirkulációs rendszer felszerelt termosztáló burkolattal és “csőhéj” szigeteléssel

Az I.-II. kísérletsorozat eredményeit kiértékelve világossá vált, hogy a cirkulációs modellrendszer egyes elemeinek (acél keretanyag, illetve a centrifugál szivattyú) belső felületei jelentős adszorpciós kapacitásuk miatt módszeres hibát okoznak. Ennek kiküszöbölése érdekében a III. kísérletsorozatban a cirkulációs rendszert módosítottuk.

Miután a III. kísérlet során kizárólag az inaktív acél tokanyag szorpciós tulajdonságait vizsgáltuk, a modellrendszer acélkeretének jelentős szorpciós hatását úgy kívántuk csökkenteni (kiküszöbölni), hogy a keretet a III. kísérletben szilikongumi csövekre cseréltük.

A III. sorozatban alkalmazott cirkulációs modellrendszert a IV.5. ábrán szemléltetjük. Amint a IV.5. ábra mutatja, hogy a kísérletben a centrifugál szivattyút perisztaltikus pumpa, az acél mérőkeretet szilikongumicső helyettesítette.

IV.5. ábra: A III. kísérletben alkalmazott dinamikus cirkulációs modellrendszer

Részei: 1 – Légtelenítő/ mintavételi csonk 2 – Teflon csonk

3 – Szilikon cső (∅ 14/20) 4 – Vizsgált próbatest (∅ 13/16) 5 – Perisztaltikus pumpa

IV.2.1.2. Statikus modellrendszer Zr-Nb ötvözet felületek vizsgálatára

A IV. kísérletben urán felületi aktivitás-koncentrációjának becslése érdekében szorpciós vizsgálatokat végeztünk statikus modellrendszerben az inaktív fűtőelem burkolat (Zr+1%Nb), illetve kazettafal (Zr+2,5%Nb) felületein az üzemi oldattérfogat/felület arányt modellező körülmények között a PA Zrt. által biztosított oldatmintában, valamint annak három különböző mértékben bórsavval higított változatában. A statikus vizsgálatokhoz kialakított laboratóriumi modellrendszer vázlatát a IV.6. ábra mutatja.

IV.6. ábra: A IV. kísérlet statikus vizsgálataihoz kialakított laboratóriumi modellrendszer vázlata

Részei: 1 – fűtőelem burkolat anyag minta, 2 – fűtőelem kazettafal minta, 3 – platinaszál,

4 – mintatartó,

5 – vizsgált PM oldat, 6 – polipropilén tartály.

IV.2.2. Az adszorpciós vizsgálatok ismertetése

IV.2.2.1. A dinamikus adszorpciós-deszorpciós vizsgálatok ismertetése

IV.2.2.1.1. Az urán-akkumuláció vizsgálata modelloldatban

Az I. kísérletsorozatban urán-akkumuláció mértékének, idő- és pH- függésének (30 órás intervallumban) dinamikus vizsgálatát végeztük a PA Zrt. által biztosított 4 db - 2. blokki 2.

GF-ből kivágott - hőátadó acélcsőmintán a IV.2.1.1. fejezetben bemutatott dinamikus cirkulációs modellrendszerben 20 g·dm-3 H3BO3 + 1ppm U modelloldatban. Az I.

kísérletsorozatban különböző adszorpciós periódusok (1, 3, 5, 10, 20, 30 óra) eltelte után 5 cm3 térfogatú reprezentatív oldatmintát vettünk elemzés céljából, majd a rendszerből eltávolított térfogatot 5 cm3 1 ppm 238U-tartalmú 20 g·dm-3 koncentrációjú - a kiindulásival megegyező pH-jú – bórsav-oldattal pótoltuk. Valamennyi oldatmintában, valamint a kezelt csőminták belső felületén az urán aktivitás-koncentrációját (kémiai koncentrációját) α-spektrometriás eljárással határoztuk meg. Kiegészítésképpen ICP-OES módszerrel mértük az U-szorpció során az oldatba bejutott fontosabb korróziós termékek (Fe, Cr, Ni) kémiai

koncentrációját. A kezelt acélcsőminta belső felületén megkötődött urán oxidációs állapotát (kémiai formáját) XPS módszerrel azonosítottuk. A technológiai vizsgálatokat követően a kezelt próbatestekből 1-1 db 2 cm hosszú csőszakaszt vágtunk le, majd a mintákat átmérőjük mentén megfeleztük. A kezelt belső felületeket alfa-spektrometriás és SEM-EDX módszerrel tanulmányoztuk. Az I. kísérletsorozat jellemző paramétereit a IV.2. táblázat tartalmazza.

IV.2. táblázat: Az urán-akkumuláció vizsgálatának jellemző adatai az I. kísérletsorozatban Technológiai paraméterek

Mérési

sorozat Oldat összetétele Oldat

pH Hőátadó acélcső Hőmérséklet

Az oldat

IV.2.2.1.2. Az urán- és transzurán (Pu, Am, Cm) akkumuláció vizsgálata erőművi oldatmintában

Az II-III. kísérletsorozatokban urán- és transzurán (Pu, Am, Cm) akkumuláció (30 órás szorpció és 20 órás deszorpció) dinamikus vizsgálatát végeztük a PA Zrt. által biztosított urán- és transzurán-szennyezőket tartalmazó, -radioaktív nuklidokkal szennyezett oldatmintából (2. blokki 1. aknavíz (20 g·dm-3 bórsav, pH=4,2))- 2 db ausztenites korrózióálló acélcső-minta (1/5 GF-ből kivágott hőátadó cső, inaktív acél tokanyag) felületén a IV.2.1.1.

fejezetben bemutatott laboratóriumi cirkulációs modellrendszerben. Az II-III.

kísérletsorozatban vizsgált csőminták jellemző adatait a IV.1. táblázat tartalmazza. Az II-III.

kísérletsorozatban végrehajtott műveletek, a mintavétel és elvégzett vizsgálatok összefoglalása a IV.3. táblázatban található. Az 1. aknából vett radioaktív oldatminta összetétele és az egyes nuklidok aktivitás-koncentrációja a IV.4. táblázatban látható.

A II-III. kísérletsorozatban különböző adszorpciós periódusok (1, 5, 10, 20, 30 óra) eltelte után 10 cm3 térfogatú reprezentatív oldatmintát vettünk elemzés céljából, majd a

rendszerből eltávolított térfogatot azonos térfogatú, az 1. aknából származó eredeti oldattal pótoltuk. Valamennyi oldatmintában a fontosabb radionuklidok aktivitás-koncentrációját (kémiai koncentrációját) alfa- spektrometriás eljárással, illetve ICP-MS módszerrel határoztuk meg.

Kiegészítésképpen ICP-MS módszerrel mértük az adszorpció során az oldatba bejutott fontosabb korróziós termékek (Fe, Cr, Ni) kémiai koncentrációját. A technológiai vizsgálatokat követően a kezelt próbatestekből 2-2 db 2 cm hosszú csőszakaszt vágtunk le, majd a mintákat átmérőjük mentén megfeleztük. A kezelt belső felületeket alfa- spektrometriás, ICP-MS, illetve a II. kísérletsorozat esetén XPS módszerrel tanulmányoztuk.

Az adszorpciós vizsgálatokat 20 órás időtartamban deszorpciós mérések követték 20 g·dm-3 koncentrációjú inaktív bórsavoldatban.

Az urán és transzurán (Pu, Am, Cm) elemek acélfelületi és oldatfázisbeli kémiai koncentrációjának, a különféle specieszek (részecske, kolloid és oldott (anionos és kationos)) oldatfázisbeli megoszlásának illetve aktivitás koncentrációjának meghatározására alkalmas kémiai elválasztási (ioncserés) eljárás, az ICP-MS és alfa- spektrometriás, valamint az elektrokémiai (voltammetriás) mérések és a felületvizsgálatok (SEM-EDX) gyakorlati megvalósítására vonatkozó egyéb információk a IV.3. fejezetben találhatók.

IV.3. táblázat: Az II-III. kísérletsorozatban végrehajtott műveletek és elvégzett vizsgálatok összefoglalása

Mérési sorozatszám: II. sorozat (1. blokki 5. GF minta) III. sorozat (inaktív acél tokanyag minta) Műveletek

Adszorpció: 1. akna oldat kémiai összetétele : 20 g·dm-3 H3BO3 (pH ≅ 4,25 ),

(argonnal oxigén-mentesítve), Áramlási sebesség: 9,3 m·h-1 (2,6 mm·s-1), Hőmérséklet:

28- 30 oC 2 cm felezve, lapítva voltam. (PE) 2 cm felezve SEM-EDX (PE)

- 0 óra IIA0 IIIA0

folyadék – 1. akna oldata

50 cm3 α- spektrometria (BME NTI)

mérések, minták mint 1 óránál

- 10

mérések, minták mint 1 óránál

- 20

mérések, minták mint 1 óránál

IIA5 2 cm felezve, lapítva 1 db voltam. (PE) felezve 1 db SEM-EDX (PE)

IV.4. táblázat: Az II-III. kísérletsorozatban vizsgált oldatminta radiokémiai összetétele és az egyes nuklidok aktivitás-koncentrációja

A minta megnevezése: 95TG32S004

Aktivitás koncentrációk (Bq·dm-3)

Izotóp Aktivitás Izotóp Aktivitás

134Cs 1760000 Összes alfa 61889

137Cs 4230000 238Pu 24714

144Ce 2090000 239/240Pu 6510

154Eu 94000 241Am 238Pu izotóppal azonos

energiánál van

155Eu 70600 242Cm 7651

Urán 760,9 µg·dm-3 244Cm 20009

IV.2.2.2. A statikus szorpciós vizsgálatok ismertetése

A IV. kísérletsorozatban urán-akkumuláció mértékének, idő- és koncentrációfüggésének (60 napos szorpció és 30 napos deszorpció) tanulmányozását PA Zrt. által biztosított inaktív fűtőelem burkolat (Zr+1%Nb) és fűtőelem kazettafal (Zr+2,5%Nb) minták felületén 4 különböző bórsavas oldatban végeztük statikus modellrendszerben. A laboratóriumi vizsgálatokat a IV.6. ábrán bemutatott mérőrendszerben hajtottuk végre úgy, hogy a térfogat/felület arányt az üzemi körülményeknek megfelelően 5 cm3/cm2 , illetve 50 cm3/cm2 értékre állítottuk be. A IV. statikus szorpciós kísérletsorozatban elvégzett vizsgálatok számát és jellegét, illetve a fűtőelem burkolat és fűtőelem kazettafal próbatestek főbb jellemzőit az IV.5. táblázat tartalmazza.

IV.5. táblázat: A statikus szorpciós vizsgálatok jellemzőinek áttekintése

minta Mintaszám Fűtőelem burkolat (Zr+1%Nb)

inaktív fűtőelem burkolat (Zr+1%Nb) + inaktív fűtőelem kazettafal (Zr+2,5%Nb)

3+3 3,5 cm x 3 cm

lemez 1 cm x 1 cm lemez

A IV/1. kísérletsorozatban az urán- és transzurán akkumuláció időfüggését vizsgáltuk a PA Zrt. által biztosított inaktív fűtőelem burkolat anyag (Zr+1%Nb) és fűtőelem kazettafal (Zr+2,5%Nb) felületén az ún. elektród módszerrel. A IV/1. sorozatban végrehajtott műveletek, a mintavétel és elvégzett vizsgálatok áttekintése a IV.6. táblázatban található. A 2.

blokki 1. aknából a statikus mérésekhez biztosított radioaktív oldatminta összetétele és az egyes nuklidok aktivitás-koncentrációja a IV.7. táblázatban látható.

A IV/1. sorozatban a 60 napos adszorpciós kezelést megelőzően illetve azt követően a próbatesteket XPS, voltammetriás illetve SEM-EDX módszerrel vizsgáltunk. A gyakorlati megvalósítására vonatkozó egyéb információk a IV.3. fejezetben találhatók.

IV.6. táblázat: A IV/1. kísérletsorozatban végrehajtott műveletek és elvégzett vizsgálatok összefoglalása

A szorpció időfüggésének vizsgálata cirkónium felületén az ún. elektród módszerrel.

(1. akna oldat, c = 17 g·dm-3 H3BO3).

Adszorpció időfüggésének vizsgálata során vett minták Adszorpciós

1 db fűtőelem burkolat anyag 1 db fűtőelem kazettafal

-XPS (MTA IKI) - voltammetria (PE)

- SEM-EDX (PE)

IV/1 A0

folyadék – 1. akna oldata 15 cm3 α- spektrometria

(AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

5 óra IV/1 A1

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal - α-spektrometria (AKTANAL Kft.)

- ICP-MS (MTA IKI)

IV/1 A1

folyadék – 1. akna oldata 15 cm3 α- spektrometria

(AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

10 óra IV/1 A2

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal - α-spektrometria (AKTANAL Kft.)

- ICP-MS (MTA IKI)

IV/1 A2

folyadék – 1. akna oldata 15 cm3 α- spektrometria

(AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

24 óra IV/1 A3

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal - α-spektrometria (AKTANAL Kft.)

- ICP-MS (MTA IKI)

IV/1 A3

folyadék – 1. akna oldata 15 cm3 α- spektrometria

(AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

120óra IV/1 A4

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal - α-spektrometria (AKTANAL Kft.)

- ICP-MS (MTA IKI)

IV/1 A4

folyadék – 1. akna oldata 15 cm3 α- spektrometria

(AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

1440 óra IV/1 A5

3 db fűtőelem burkolat anyag 3 db fűtőelem kazettafal - α-spektrometria (AKTANAL Kft.)

- ICP-MS (MTA IKI)

folyadék – 1. akna oldata 15 cm3 α- spektrometria

(AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

Amint az a IV.6. táblázatból kitűnik, a IV/1. kísérletsorozatban a különböző adszorpciós periódusok (5, 10, 24, 120, 1440 óra) eltelte után 16 cm3 térfogatú reprezentatív oldatmintát vettünk elemzés céljából. Valamennyi oldatmintában a fontosabb radionuklidok aktivitás-koncentrációját (kémiai koncentrációját) alfa-spektrometriás eljárással, illetve ICP-MS módszerrel határoztuk meg.

Kiegészítésképpen ICP-MS módszerrel mértük az adszorpció során az oldatba bejutott fontosabb korróziós termékek (Zr, Nb) és felületszennyezők (Fe) kémiai koncentrációját.

A 60 napos adszorpciós vizsgálatokat 30 napos időtartamban deszorpciós (IV/5.

kísérletsorozat) mérések követték 17 g·dm-3 koncentrációjú inaktív bórsavoldatban. Az oldat és a próbatestek adatai a IV.5. illetve IV.8. táblázatokban megtalálhatók.

IV.7. táblázat: A IV/1.-IV/5. kísérletsorozatban vizsgált oldatminta radiokémiai összetétele és az egyes nuklidok aktivitás-koncentrációja

A minta megnevezése: 20TG02B001

Radionuklidok Aktivitáskoncentráció [Bq·dm-3]

Aktivitáskoncentráció [Bq·9dm-3]

54Mn 5,18x101 4,66x102

106Ru 1,59x104 1,43x105

110mAg 8,67x101 7,80x102

125Sb 1,48x103 1,33x104

137Cs 7,35x101 6,62x102

Össz.gamma 1,759x104 1,58x105

238Pu 9,49x101 8,54x102

239Pu 5,87x101 5,28x102

244Cm 4,12x100 3,71x101

242Cm 1,13x100 1,07x101

Össz.alfa 2,13x102 1,92x103

*Urán *~1 ppm -

Fe 5 μg·dm-3 -

pH 4,28 -

Bórsav 19,18 g·dm-3 -

*Az urán oldatkoncentrációját uranil-nitrát adagolással állítottuk be.

A IV/2-IV/4. kísérletsorozatban az egyes radionuklidok telítési felületi aktivitás-koncentrációjának oldatkoncentrációtól való függését határoztuk meg szobahőmérsékleten 60 napos adszorpciós periódust követően (szorpciós izoterma felvétele). A szorpciós izoterma felvétele során a IV/1. sorozatban alkalmazott összetételű 2. blokki 1. aknaoldatot (IV.7.

táblázat) különböző mértékben hígítottuk 17 g.dm-3-es bórsavoldattal. A IV/2-IV/4.

sorozatban végrehajtott műveletek, a mintavétel és az elvégzett vizsgálatok összefoglalása a IV.8. táblázatban található.

IV.8. táblázat: A IV/2-IV/5. sorozatban végrehajtott műveletek és elvégzett vizsgálatok összefoglalása

A szorpció koncentrációfüggésének vizsgálata cirkónium felületén az ún.

elektród módszerrel.

Szorpció koncentrációfüggése illetve a deszorpciós vizsgálatok során vett minták Kód Cirkónium minta Kód Kiindulási oldatminta

IV/2

60 nap adszorpciós idő után vett minta

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal

- α-spektrometria (AKTANAL Kft.) - ICP-MS (MTA IKI)

50 cm3 α-spektrometria (AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

IV/3

60 nap adszorpciós idő után vett minta

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal

- α-spektrometria (AKTANAL Kft.) - ICP-MS (MTA IKI)

50 cm3 α-spektrometria (AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

IV/4

60 nap adszorpciós idő után vett minta

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal

- α-spektrometria (AKTANAL Kft.) - ICP-MS (MTA IKI)

50 cm3 α-spektrometria (AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

IV/5

30 nap deszorpciós idő után vett minta

2 db fűtőelem burkolat anyag 2 db fűtőelem kazettafal

- α-spektrometria (AKTANAL Kft.) - ICP-MS (MTA IKI)

IV/5

17 g·dm-3 H3BO3 oldat.

50 cm3 α-spektrometria (AKTANAL Kft.) 1 cm3 ICP-MS (MTA IKI)

Az urán és transzurán elemek acélfelületi és oldatfázisbeli kémiai koncentrációjának, a különféle specieszek (részecske, kolloid és oldott (anionos és kationos)) oldatfázisbeli megoszlásának illetve aktivitás-koncentrációjának meghatározására alkalmas kémiai elválasztási (ioncserés) eljárás, az ICP-MS és alfa- spektrometriás, valamint az elektrokémiai (voltammetriás) mérések és a felületvizsgálatok (SEM-EDX, XPS) gyakorlati megvalósítására vonatkozó egyéb információk a IV.3. fejezetben találhatók.

IV.3. Vizsgálati és számítási-értékelési eljárások

IV.3.1. A szorpciós jellemzők meghatározására kidolgozott számítási modellek ismertetése

IV.3.1.1. A dinamikus szorpciós vizsgálatok számítási-értékelési eljárásainak ismertetése

A felületen megkötődött radionuklidok mennyiségének meghatározása a cirkuláltatott oldat aktivitásmérése alapján

A I-III. kísérletsorozatban a dinamikus méréseket Vösszes térfogatú cirkulációs laboratóriumi modellrendszerekben végeztük (IV.1.- IV.5. ábrák). Valamennyi kísérletsorozatban a különböző adszorpciós periódusok eltelte után Vminta térfogatú reprezentatív oldatmintát vettünk elemzés céljából, majd a rendszerből eltávolított térfogatot Vminta térfogatú kiindulási oldattal pótoltuk.

A kiértékelés folyamata az IV.1. séma valamint az IV.7. ábra alapján értelmezhető:

IV.1. séma: A mérési eredmények kiértékelése során alkalmazott paraméterek szemléltetése:

0 1 2 3 4 … Mintavétel száma / i

0 1 3 5 10 … Idő / h

A0 A1 A2 A3 A4 … Mért aktivitás koncentráció / Ai

AK,1 AK,2 AK,3 AK,4 … Korrigált aktivitás koncentráció / AK,i

Az i-edik mintavétel során az aknaoldat korrigált aktivitás koncentrációját (AK,i) a következő összefüggésekkel határoztuk meg:

[

3

]

A0 - az eredeti 1.aknaoldat aktivitás koncentrációja [Bq·dm-3],

Vminta - az oldatminta térfogata [dm-3],

Vösszes - a cirkuláltatott oldat összes térfogata [dm-3],

A/ Bq.dm-3

0 5 10 20 30

Idő / h : mért értékek

: korrigált értékek

A0=AK,0

A1

A2

A3

A5 A4

AK,1

AK,4 AK,3

AK,2

AK,5 Γ1

Γ2

Γ / Bq.cm-2

0 5 10 20 30

Idő / h Γ1

Γ2 Γ3

[

2

]

2

1

Γ Bq cm

Γ

Γ = + + K ⋅

IV.7. ábra: Az I-III kísérletsorozatok mérési eredményeinek kiértékelése során alkalmazott számítási eljárás szemléltetése

A radionuklidok megkötődésének meghatározása a vizsgált acélfelületen az oldatminták aktivitás koncentrációjának csökkenése alapján a következő összefüggésekkel történt:

1

ahol: Γi - az i-edik mintavételi periódus során megkötődött radionuklid aktivitása [Bq],

(10)

ahol: Γössz – az n mintavételt tartalmazó adszorpciós periódus során megkötődött radionuklid aktivitása [Bq],

Az adszorpció során a próbatest egységnyi felületén megkötődött radionuklidok aktivitásának és tömegének meghatározása:

[

2

]

F

próbatest bels ő felülete

A = Γ

össz

Bqcm

(11)

ahol: AF – az n mintavételt tartalmazó adszorpciós periódus során egységnyi felületen megkötődött radionuklid aktivitása [Bq.cm-2], (fajlagos felületi aktivitás)

Γ– az n mintavételt tartalmazó adszorpciós periódus során egységnyi felületen megkötődött radionuklid tömege [g.cm-2] (felületi többletkoncentráció),

IV.3.1.2. A statikus szorpciós vizsgálatok számítási-értékelési eljárásainak ismertetése

Amint azt a IV.2.2.2. fejezetben tárgyaltuk, a IV. kísérletben az adszorpciós-deszorpciós vizsgálatokra az „elektród” és „oldat” módszerek kombinációjával került sor.

A Zr-Nb ötvözetek felületén megkötődött radionuklidok aktivitását elsősorban a felületek közvetlen mérése (fajlagos felületi aktivitás) (AF) szorozva a teljes vizsgált felülettel) alapján határoztuk meg. A fajlagos felületi aktivitásból a (13) egyenlet segítségével számoltuk az egységnyi felületen megkötődött radionuklidok tömegét (felületi többletkoncentrációt) (Γ).

(

2

)

=

Γ

AkF

g cm

(13)

ahol: k: a „hordozómentes”-nek tekintett izotóp fajlagos aktivitása (Bq·g-1)

Az egyes „hordozómentes”-nek tekintett izotópok fajlagos aktivitását a (14) összefüggést felhasználva számolhatjuk:

A vizsgált izotópok „k” értékeit a IV.9. táblázatban foglaltuk össze.

IV.9. táblázat: A vizsgált izotópok „k” értékei

238 U 234 U 239 Pu 240 Pu 244 Cm 241 Am + 238 Pu k (Bq.g-1) 1,24·104 2,30·108 2,30·109 8,48·109 3,00·1012 1,27·1011*

*Mivel a vizsgált mintákban az 241Am és 238Pu izotópok aránya nem ismeretes, ezért a „k” értéket a 241Am izotópra határoztuk meg.

A modellkisérlet körülményeit elemezve reálisan feltételezhető, hogy az oldatban lévő izotópok nemcsak a vizsgált Zr-Nb mintadarabokon kötődhetnek meg, hanem a modellrendszer egyéb felületein is. Ezen felületeken bekövetkező kompetitív szorpciós folyamatok mértékének becslésére az oldat aktivitáskoncentrációjának változásából is kiszámoltuk a minták fajlagos felületi aktivitását (ASZ).

(

0 1440

)

(

2

ahol: A0: az eredeti oldat aktivitáskoncentrációja (Bq·dm-3)

A1440: az oldat aktivitáskoncentrációja 1440 óra szorpciós idő után (Bq·dm-3) V: az oldat térfogata (dm3)

F: a fűtőelem burkolat anyag és a fűtőelem kazettafal együttes felülete (cm2).

A Γ és az AF értékeket egyaránt ábrázoltuk a szorpciós kísérlet időtartamának (0, 5, 10, 24, 120 és 1440 óra) függvényében, hogy megállapításokat tegyünk a szorpciós folyamat kinetikájára vonatkozóan. Annak érdekében, hogy meghatározzuk az egyes radionuklidok

telítési felületi aktivitás-koncentrációjának oldatkoncentrációtól való függését, szobahőmérsékleten különböző higítású oldatokban 1440 óra szorpciós periódust követően mért Γ, AF és ASZ értékeket ábrázoltuk az oldatkoncentráció függvényében. A vizsgálat csak akkor alkalmas szorpciós izoterma felvételére, ha a szorpciós folyamat során a vizsgált izotópok oldatkoncentrációja csekély mértékben csökken, azaz a „hajtóerő” állandó. Az oldatkoncentráció csökkenés becslése érdekében az oldatminták mért aktivitás-koncentrációjából izotóponként számoltuk a 60 napos szorpciós időtartamra jellemző százalékos kiürülést (Kiürülés%):

100

%

0 1440

0

− ⋅

= A

A

Kiürülés A

(16)

IV.3.2. Alfa-spektrometriás elemzések

Az alfa-spektrometriás elemzéseket a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében, majd később az AKTANAL Kft. csillebérci telephelyén végezték.

Oldatminták:

Az oldatokat savanyítás nélkül dolgozták föl, hogy speciációs vizsgálatokat is tudjanak végezni. 2,0-10,0 cm3 oldatot 1 cm3-es adagokban acéltálkára pipettázták és szárazra párolták, majd közben lépésenként kb. 0,5 cm3 etanollal megismételve a bepárlást elpárologtatták a bórsav alkoholos komplexét. Ügyeltek arra, hogy se az oldat, se az etanol ne terüljön szét a tálkán. Így jó felbontású (60-80 keV) és kémiai veszteség nélküli alfa-forrásokat kaptak.

Próbatestek:

A próbatesteket közvetlenül vizsgálták alfa-spektrométerrel.

Mérőrendszer:

Si félvezető detektoros (Canberra PIPS) alfa -spektrométer (Canberra Alpha King spektrométer, Ortec Ethernim 2000 csatornás analizátor).

Mérési körülmények:

Mérési idő 10000-100000 sec, detektálási hatásfok 20-25 %, elméleti energia felbontás 20 keV az 241Am 5,5 MeV alfa -vonalára. A mintákat mindig ugyanabban a geometriai elrendezésben mérték.

Aktivitáskoncentráció és aktivitás meghatározása:

Az aktivitást az alfa -sugárzás energiatartományában mért összintenzitásból az adott geometriára jellemző hatásfokkal számolták. A hatásfok kalibrálásához ismert aktivitású 239Pu oldatból azonos körülmények közt készítettek alfa -forrást.

Számolták az egyes izotópok aktivitását és megadták a mérés statisztikus szórását. Az oldatminták esetében ez a szórás a teljes mérési bizonytalanság fő összetevője, míg a próbatestek esetében a változó mintageometria (enyhén görbült felületek) és rétegvastagság miatt a tényleges bizonytalanság nagyobb.

Amennyiben az alfa -csúcsok felbontása lehetővé tette, az aktivitást külön-külön meghatározták az alábbi izotóppárokra illetve izotópokra: 239Pu+240Pu, 241Am+238Pu, 244Cm, (242Cm a mintákban nem mutatható ki), ezekből számolható az össz alfa -aktivitás. Utóbbi a mérés bizonytalanságán belül megegyezik a felsorolt nuklidok aktivitásának összegével. (Az urán izotópjait az alfa -spektrumokban nem tudták megfelelő pontossággal kimutatni.)

Általában a próbatestek esetében további kémiai feldolgozás nélkül is egyedileg azonosíthatók az izotópok.

IV.3.3. Speciációs vizsgálatok

A speciációs elemzéseket a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében, majd később az AKTANAL Kft. csillebérci telephelyén végezték.

A II-IV. kísérletsorozat szorpciós mérései során nyert oldatmintákban vizsgálták, hogy

A II-IV. kísérletsorozat szorpciós mérései során nyert oldatmintákban vizsgálták, hogy