• Nem Talált Eredményt

A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

Bűntény a könyvtárban – detektívjáték, a Mágnás Elza-gyilkosság és az adatbázisok

IV. A PROGRAM TANANYAGA

IV.1.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

A feladatok célja, hogy a tanulók megismerkedjenek a nyomozók munkájával, hasz-nálják a könyvtári katalógust, a könyvtár tereit és könyveit. A nyomozók munkája a logikára épülő következtetés, ami minden eshetőséget figyelembe vesz, így ez a játék a logikus következtetés képességét is erősíti.

A bevezető, együttműködést segítő élménypedagógiai játék célja a szociális tanulás.

Az élmények csapatban történnek, a folyamatok egy csoporton belül hatnak minden egyénre. A csoport állandó és szoros kölcsönhatásban van valamennyi tagjával.

Feladatok, események részletes leírása:

Fantomkép-rajzoló játékkal kezdünk, majd a résztvevők ujjlenyomatot vesznek ma-gukról, amelyeket ezután elemzünk is. Ezt a tanulók megtarthatják. Beszélgetünk a nyomozók munkájáról a megadott könyvek segítségével. „Elvegyülni, kiválni” játékot játszunk ismerkedésképp a nyomozókkal.

A bűntett ismertetése után megkezdődik a tanúvallomások felvétele, a tetthely felderítése a foglalkozásvezető által megadott szempontok alapján. A(z előre kikészített) bűnjeleket térképre rajzolják és helyszínelnek a törvényszéki szakértők. A DNS-mintavétel, a bizo-nyítékok lefoglalása után személyleírást készítünk, kiválasztjuk a feltételezett elkövető(k) fantomképét, profilozunk. A gyanúsított(ak) adatlapjának kitöltése után a lábnyomok be-hasonlítása következik egy régebbi körözés alapján. A térképre felrajzolják az ujjlenyoma-tok helyét is, majd a nyomozók, ha megalapozott a gyanú, kiadnak egy hivatalos körözést.

1. A foglalkozás előkészítése

Kinyomtatjuk az 1., 2., 3., 4., 5., 6., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14. mellékleteket. A ka-rikatúrák lapon lévő arcokat kivágjuk, és összekeverve, lefordítva az asztalra tesszük.

Legalább feleannyi arc legyen, mint játékos.

A könyvtárban elhelyezzük a nyomokat (ketchuppal megjelölt három „vérnyom”, egyik a véres cipőnyom mellett, a cipőnyomokat, ujjlenyomatokat kivágjuk, és lera-gasztjuk a padlóra, polcokra). Az ujjlenyomatvételi lapból (7. melléklet) annyit nyom-tatunk, ahány játékos vesz részt a foglalkozáson. A5-ös jegyzetlapokat teszünk ki, minden résztvevőnek legalább kettőt, és grafitceruzát is mindenkinek. Az Arany-kéz-iratokat elrejtjük az Arany-kötetben (ARANY JÁNOS: Arany János összes költeményei [bármelyik kiadás]), amit visszateszünk a polcra.

2. Fantomkép-rajzoló játék

A játékosok párokat alkotnak, és a pár egyik tagja húz egy karikatúrát. Úgy, hogy a párja ne lássa a rajzot, részletes személyleírást ad a karikatúrán lévő arcról. Részletezi az arc formáját, a haj hosszúságát, típusát, a szemek helyzetét, méretét, az orr, száj, áll, nyak alakját, méretét, és az egyéb jellemzőket. A pár másik tagja lerajzolja a leírás alapján az arcot. A végén összehasonlítják az elkészült rajzot a karikatúrával, és sze-repet cserélnek. A foglalkozásvezető beszélje meg a résztvevőkkel a tapasztalatokat!

3. Ujjlenyomatvétel

Az ujjlenyomatvételi adatlapokra (7. melléklet) mindenki rányomja pecsétnyomó szivaccsal befestékezett ujjait a megfelelő helyre. Ezután az ajánlott olvasmányok se-gítségével elemezzük az ujjlenyomatainkat (9. melléklet), mindenki odaírja az ujjle-nyomat fajtáját mind a tíz ujjának leujjle-nyomata fölé. Az ujjleujjle-nyomat-mintázatok típu-sai: hurok jobbra, hurok balra, örvény, U-ív, T-ív. Az elnevezések néhol eltérnek az ajánlott könyvekben, de a főbb fajták megegyeznek. Lásd az ajánlott olvasmányok közül: CLEMSON, WENDY [et al.]: Detektív-matek: oldj meg egy bűntényt! (22.

oldal), KOLL, HILARY: Nyomozd ki a bűnügyet (10. oldal), KÖTHE, RAINER:

Nyomozás (Mi micsoda-sorozat) (25. oldal).

4. Elvegyülni – kiválni játék

Csoportdinamikus élménypedagógiai játék, szociális kompetenciát fejleszt.

„3-5 fős csoportokat alakítunk véletlenszerűen (pl. a foglalkozásvezető kiszámolja).

A csoport tagjai megkeresik azokat a külső és belső tulajdonságokat, illetve körülmé-nyeket, amelyek valamennyiükre jellemzők, illetve valamennyiükkel megestek már.

Ezt követően minden egyes csoporttag keres olyan jellemzőt, amely a csoport tagjai közül csakis rá érvényes.

Az egész csoport előtt ismertetik a közös és egyedi jellemzőket, és megpróbálnak olyan társakat találni, akikkel az egyedi vonások megegyeznek vagy hasonlóak. Így új cso-portok alakulhatnak. Ha a csoportalakítás nehézkes, a foglalkozásvezető beszélgetés-sel segítsen egymásra találni az azonos érdeklődéskörű csoporttagoknak. A játék célja, hogy kialakuljanak az egyes nyomozói szerepkörök csapatai. A szerepkörök szabadon csoportosíthatók a résztvevők választása szerint. Az egyes nyomozói szerepkörökhöz optimális esetben társíthatók a fenti – tulajdonságok alapján létrejött – csoportok (pl.

nyomozást vezető – szervező, vezető egyéniség, laboros – szeret kutatni, helyszínelő – felfedező típus, járőr – szereti a biztonságot, profilozó – jó emberismerő, szociális típus). Ha mégsem, a foglalkozásvezető dönti el, melyik csoport milyen szerepkört kap.” (Forrás: KISPÉTER ANDREA: Élménypedagógia : csapatépítő játékok, Sze-ged : Bába, 2008, 175. oldal)

5. Nyomozás

Nyomozói szerepkörök:

• a nyomozás vezetője

• járőr

• profilozó

• laboros

• helyszínelő

• adatrögzítő A bűntett ismertetése:

A [kerületi] könyvtárba riasztják a rendőröket, mert egy férfi őrjöngött, dobálta a könyveket, megsebesített egy könyvtárost. Azt ordibálta, hogy nem találja az aranyat, és a férfi a helyszínről elmenekült.

A csoport feladata: felderíteni az elkövető cselekedetének mozgatórugóit, majd körö-zést kiadni. Ezt a foglalkozás végén tudják megtenni.

Az egyes nyomozói szerepkörökhöz kötődő feladatokat a foglalkozásvezető felolvassa, majd átadja a nyomozás vezetőinek (8. melléklet). Az ajánlott irodalom könyveiben minden csapat megkeresi az ő szerepköréhez tartozó oldalakat, és megbeszéljük, ki-nek mi lesz a feladata.

Nyomozásvezető (1-2 fő): eszköz: jegyzetfüzet, toll

• a nyomozási terv készítése (kiosztja a feladatokat, elrendeli, hogy ki milyen sor-rendben végezze feladatát, ellenőrzi a nyomozás folyamatát)

• adatok, információk gyűjtése, a nyomozók tevékenységének dokumentálása

• a tudomására jutott adatok, információk összegzése, elemzése, lediktálása az adat-rögzítőknek

Járőr és helyszínelők (2-3 fő): eszköz: szalag vagy zsinór, kréta, térkép, toll, papírcet-lik, fényképezőgép, haj-, kéz- és lábvédő

• a helyszín biztosítása, lefényképezése, körbekerítése szalaggal, esetleges nyomok megjelölése krétával, papírcetlivel (járőrök)

• DNS-mintavétel (a ketchupfoltokat vattával felitatják, kémcsőbe zárják, a kém-csövet megjelölik, a térképen a helyét számmal jelzik, átadják a laborosoknak)

• ujjlenyomatok, lábnyomok helyének megkeresése, bejelölése térképen (számozva)

• utána a térképet, és a fényképeket átadja a nyomozás vezetőjének

• megfogalmazza a körözés szövegét

Profilozó (3-4 fő): eszköz: jegyzetfüzet, ceruza, a szemtanúk a könyvtárosok, akik a mellékletben szereplő tanúvallomást emlékezetből elmondják.

• szemtanúk meghallgatása, arról feljegyzés készítése (6. melléklet)

• szemtanúk személyes adatainak rögzítése, kezelése

• a tanúvallomások átadása a nyomozás vezetőjének

• később segít a nyomozás vezetőjének a feltételezett elkövető személyiségének fel-térképezésében

Laboros:

• DNS-minta eredményének elemzése (előre előkészített eredmény elemzése)

• Lefoglalt bizonyítékok elemzése, megjelölése (bezacskózzák, jelölik a helyszí-nelőkkel együttműködve)

Adatrögzítő:

• a megtörtént tények, események és azok körülményeinek felderítése, rögzítése – a nyomozás vezetője, a profilozók és a többi nyomozó feltételezéseinek rögzítése

• személyleírás készítése, körözés leírása

A foglalkozás vezetője kövesse a nyomozás folyamatát az alábbi táblázat segítségével, ossza ki a lapokat, segítse a nyomozók munkáját, ha nem értik a feladatot, vagy va-lamiért elakadnak.

A nyomozás folyamata, a nyomozók tevékenysége a nyomozás folyamán:

tartam Idő-(perc), teendő

Nyomozást

vezető Járőr Profilozó Laboros

Helyszín-elő

A nyomozás folyamán a nyomozást vezetők begyűjtik a bizonyítékokat úgy, hogy fo-lyamatosan tartják a kapcsolatot a többi nyomozóval, az adatrögzítők pedig jegyzetel-nek, segítve a nyomozók munkáját. A 30. perc után a DNS-elemzéssel kiderül, hogy csak a gyermekkönyvtáros vére azonosítható a leadott vérminták közül. A szemtanúk elmondása alapján egy bajszos harmincas férfit keresnek. Megtalálják a hasonmásver-seny szórólapját és eredményét, ebből feltételezhetik, hogy talán nem is aranyat kere-sett az elkövető, hanem Aranyat (Arany Jánoshoz köthető valamit). A fantomképek közül bekarikázhatják a bajszosakat. Az ujjlenyomat nyilvántartásból kiderül, hogy a gyerekkönyvtárban tartózkodott egy 32 éves férfi, aki szerepel a nyilvántartásban.

Újabb 30 perc után felgyorsulnak az események, megérkezik a cipőnyom adatbázis, ebből egyértelmű, hogy Adidas cipőt viselt az elkövető, ezzel egybevág a megérkezett cipőbolti eladó vallomása. A gyanúsítottak nyilvántartásából az eddigi adatok alapján már név szerint kikereshetik Udvarhelyi Soma magyartanárt, és a fantomképét is meg-találják a már elemzett fantomkép lapon. Már csak az indítékot kell kitalálni. Mivel a cipőboltban pénzt keresett, a könyvtárban Arany-kötetet, feltételezhető, hogy valami adás-vétel lehet a háttér. Arany-hasonmásversenyről jön (legalábbis érintett benne), ahol értékes Arany-kéziratokat is kiállítottak. (Lehet, hogy itt egy kis segítség kell a nyomozóknak, hogy ötleteljenek.) Mi kellhetett a könyvtárban Somának? Miért volt olyan mérges, mikor nem találta a kötetet?

Optimális esetben eszükbe jut, hogy rákeressenek a katalógusban az Arany-kötetekre, és megvizsgálják azokat. Egyikben ott lesz a bizonyíték: a két ellopott kézirat.

Az eredeti történet, ami kiderül, ha a nyomozók jól dolgoznak:

Udvarhelyi Soma 32 éves magyartanár, [XIX. kerületi lakos] valószínűsíthetően Arany János-hasonmásversenyen vett részt a nagyszalontai könyvtárban, de minden bizonnyal rossz helyezést ért el. A hasonmásversenyen több, Arany Jánoshoz köthető kézirat is kiállításra került. Ezek a kéziratok a kiállítás végére eltűntek, Udvarhelyi Soma tulajdonította el – talán bosszúból –, és azért, hogy a kéziratokat a feketepiacon értékesítve nagy mennyiségű pénzre tegyen szert.

Amikor sikeresen átcsempészte a kéziratokat a határon, alvilági alakokkal vette fel a kapcsolatot, és az Arany-kéziratokat a helyi könyvtár asztalán talált könyvekben rejtette el egy előre rögzített időpontban. A bűnözők azonban átverték, a kéziratokért ígért pénz nem volt a megbeszélt helyen a közeli bevásárlóközpontban. Ezért Udvar-helyi Soma visszatért a könyvtárba, de a könyveket, amikbe a kéziratokat rejtette, nem találta, mert azokat az asztalokról időközben a gyerekkönyvtáros elpakolta. Ezért ingerültségében a könyvtárosra támadt, és néhány értékesebb könyvet kezébe kapva távozott.

(Ha a nyomozás közben valamelyik csapat hamarabb végez, és épp nincs munkája, meg lehet mutatni nekik az androidos mobiltelefonon működő fantomképkészítő szoftvert: Sketch Artist Male, vagy más hasonló alkalmazást, internetes oldalt.)

Plusz feladat a nyomozás után, és ha a játékosok kitöltöttek minden nyomtatványt:

Írjanak körözést a feltételezett elkövető ellen az alábbi példa alapján.

Egy valós példa:

„A Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Rendőrkapitánysága 01120/

219/2017. bűnügyi számon nyomozást indított rablás bűntett miatt ismeretlen tet-tesek ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy férfi 2017. február 15-én 18 óra körül egy Budapest XII. kerületi cukrászda előtt egy késsel megfenyegetett egy nőt, hogy adja át a nála lévő készpénzt és táskáját.

Az elkövető 20 év körüli, körülbelül 165-170 centiméter magas, rövid szőkés barna hajú férfi. A bűncselekmény elkövetésekor szürke kapucnis pulóvert, szürke nadrágot és fehér sportcipőt viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a grafikán látható férfit és társát felismeri, személyazonosságukkal, tartózkodási helyük-kel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 06-20-441-5646 telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.”

IV.1.3. Értékelés

A nyomozás végén olvassuk fel az eredeti történetet, majd emeljük ki, miben teljesí-tettek kiemelkedően nyomozóink, és köszönjük meg munkájukat. A nyomozók tölt-sék ki az értékelő adatlapot, és beszélgessünk arról, mi jelentett nekik nehézséget, mi volt újdonság a nyomozói szakmában. Ha megtalálták az eltűnt kéziratokat, külön dicsérjük meg őket.

A program végeztével az eredmények, tanulságok megbeszélésére a pedagógusokkal közös értékelés, megbeszélést is tervezzünk!

2. modul: A Mágnás Elza-gyilkosság és az adatbázis ismeret IV.2. A modul adatai

Időtartam: 3 óra

Tudnivalók a modul feldolgozásához:

A modul olyan tanulókkal végeztethető el, akik részt vettek egy egyórás könyvtárbe-mutató foglalkozáson, így nem teljesen idegenek nekik a könyvtár terei, és akiknek alapszinten bemutatták a katalógus használatát és a különböző adatbázisok elérését.

IV.2.1. Tanulási feladat

A tanulók a feladatok elvégzése után képesek lesznek eligazodni a könyvtár katalógu-sában, önállóan ismereteket szerezni keresőprogram segítségével az internetről. Képe-sek lesznek hatékonyan keresőkérdéKépe-seket megfogalmazni. KépeKépe-sek lesznek a könyvtár előfizetett, és mindenki által használható adatbázisait önállóan használni. A könyvtár állományában eligazodnak a segédletek (lexikon, szótár, enciklopédia) területén. Ké-pesek lesznek rövid ismertetőt fogalmazni.

IV.2.2. A tananyag és a feldolgozás részletes bemutatása A tanulási feladatokhoz tartozó részcélkitűzések:

A bevezető, együttműködést segítő élménypedagógiai játékkal cél a szociális tanulás.

Az élmények csapatban történnek, a folyamatok egy csoporton belül hatnak minden egyénre. A csoport állandó és szoros kölcsönhatásban van valamennyi tagjával.

A Mágnás Elza-gyilkosság történetének felgöngyölítésével a tanulók megismerik a könyvtár által előfizetett és a nyilvános adatbázisokat, fejlesztik a szövegértési képes-ségüket, logikus gondolkozásra készteti őket.

Feladatok, események részletes leírása:

1. Előkészítés

A foglalkozás vezetője kikészíti a kellékeket, a kitömött női kesztyűt vagy a sálat úgy helyezi el, hogy a bőröndből félig kilógjon. Bekapcsolja a gépeket, megnyitja rajtuk a linkgyűjteményt az adatbázisokhoz (16. melléklet). Fontos, hogy ellenőrizze előre az adatbázisok elérését, és keresse le az összes feladatot. Ahol lehet, próbálja ki a keresési és a böngészési lehetőségeket is, részletekbe menően.

2. „A gyilkos” játék

„A gyilkos” játékkal kezdünk, ez egy csoportdinamikus, élménypedagógiai játék, ami fejleszti az érzékelést, a koncentrációt és a megfigyelőképességet. 10-30 fő játszhatja.

Játékleírás:

„A csoport körben ül. Kisorsolják, hogy ki lesz a gyilkos (kártyát húznak, és egy előre kijelölt lapot húzó játékos lesz a gyilkos).

Amikor elkezdődik a játék, csak a gyilkos tudja magáról, hogy ő az. Akire rákacsint, az kiesik a játékból, vár egy kicsit és bejelenti: „Meghaltam”.

A többi játékos a játék alatt egyszer gyanúsíthat valakit. Kézfelemeléssel jelzi a gya-núsítási szándékát, addig kell várni, amíg még egy gyanúsító jelentkezik. Ekkor egy-szerre rámutatnak az általuk gyanúsított játékosra. Ha mindketten eltalálták a gyilkos személyét, akkor nyertek.

Ha különböző személyekre mutatnak, akkor folytatódik a játék, abban az esetben is, ha a valódi gyilkos is közöttük volt, és a gyanúsítók elveszítik a gyanúsítás lehetőségét.

A játék addig tart, ameddig a gyilkoson kívül már csak egy játékos marad.

(Variáció: Sétálva is lehet játszani, ebben az esetben a gyilkos nemcsak kacsinthat, hanem valamilyen előre kitalált jellel is gyilkolhat – pl. kezet fog, megérinti az áldo-zat vállát.)” (Forrás: KISPÉTER ANDREA: Élménypedagógia : csapatépítő játékok, Szeged : Bába, 2008)

3. Bevezetés, feladat ismertetése A foglalkozásvezető felolvassa:

Firkászok vagyunk 1914-ben és egy bulvárlapnak dolgozunk. Egy brutális rablógyilkosság nyomába eredünk. 1914. január 10-én a Margit híd közelében a Dunában egy utazóládában megtalálták a mulatóhelyek királynőjének, Mágnás Elzának holttestét. Minden fellelhető forrást fel kell kutatnunk, hogy minél szaftosabb cikket tudjunk írni az esetről. Közben bőszen jegyzetelünk, és „időutazunk” a jelenbe az adatbázisok használatával.

A nyomok a korabeli hírlapi tudósításoktól, fényképeken át, a helyszínek régi tér-képén keresztül, az elkövetők - elítéltek fogvatartotti jegyzőkönyvéig vezetnek, de megnézzük a NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívumban a Félvilág című 2015-ben készült thrillert is, ami szintén Mágnás Elza életét és halálát dolgozza fel.

A foglalkozásvezető sorra felolvassa a feladatokat, és amelyik csapat először old meg egy-egy feladatot, kap egy gyöngyöt Mágnás Elza gyöngysorából. Ne kapják meg előre a feladatsort! (A feladatsort lásd a 19. mellékletben.)

Beszélgessünk időközben a „firkászainkkal” arról, honnan is jött Mágnás Elza, ki volt ő, hová jutott, és hogy történhetett ez meg vele. A történetet a téma miatt elsősorban 15 éven felüliekkel ajánljuk feldolgozásra, de a modul alkalmas arra, hogy más hason-ló bűnesetet is feldolgozzunk.

Hasonló híresebb bűnesetek: „Kiss Béla, a cinkotai rém”, „Kovács Péter, a martfűi rém”, „Pipás Pista, az Alföld rettegett gyilkosa”

A feladatok elvégzése után minden csapat elvonul jegyzeteivel, és megírnak egy bulvárcikket az esetről és a feltárt tényekről a korabeli újságcikkek nyelvezetével, stílusában. Ha szeretnék, használhatják közben az adatbázisokat.

A foglalkozás végén meghallgatjuk minden csapat bulvárcikkét, kinyomtatunk né-hány korabeli illusztrációt az esetről, és egy csomagolópapírra ollóval, ragasztóval megszerkesztünk egy közös újságot.

A foglalkozás végén legyen idő és tér arra, hogy megbeszéljük a tapasztalatokat, és azt, milyen meglepő tényeket tudtak meg a korabeli „félvilágról”, hogy a mai kor társadalmában hogyan lennének leosztva a szerepek, megtörténhetne-e ma egy hasonló eset.

Végül köszönjük meg firkászaink munkáját, kérjük meg őket arra, hogy töltsék ki az értékelő lapot. Igény szerint engedjük, hogy saját kedvtelésből keresgélhessenek még az adatbázisokban.

IV.2.3. Értékelés

A modul zárásaként mondjuk el a mi tapasztalatainkat is a firkászaink munkájáról.

Emeljük ki erősségeiket, és a foglalkozás közben szerzett jó élményeinket velük kap-csolatban.

Azt a csapatot, aki a legtöbb gyöngyöt összegyűjtötte, jutalmazzuk apró ajándék-kal. Ugyanakkor kapjon minden résztvevő valamilyen apróságot elismerésként.

Tegyük ki az elkészült újságot a könyvtár falára, tüntessük fel rajta újságíróink nevét.

A program végeztével az eredmények, tanulságok megbeszélésére a pedagógusokkal közös értékelés, megbeszélést is tervezzünk!

V. VÁRT EREDMÉNYEK

A program várható eredménye, hogy a játékosok megtanulnak csapatban gondolkoz-ni és dolgozgondolkoz-ni, fejlesztik digitális képességeiket azzal, hogy jártasságot szereznek az in-terneten, a könyvtári katalógusban és az adatbázisokban történő keresésben. Logikai képességeik fejlődnek a nyomozás folyamán, a bűntett rekonstruálásakor.

A kapott jelentések, vallomások, egyéb szövegek, az adatbázisokban talált cikkek ol-vasása, értelmezése fejleszti a szövegértési képességet.

A jelentések, körözés, egyéb iratok megírása, kitöltése, az újságcikk kitalálása, megfo-galmazása fejleszti a fantáziát, a szövegalkotást, az íráskészséget.